16.1 C
Σάμος
29/03/2024
Σαμιακά

Κλιμάκωση της δράσης για την ακρίβεια και τον πόλεμο κάλεσμα σε σύσκεψη την Τρίτη 1/3 στο Ε.Κ.Σ.

Με συγκέντρωση στην Πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ και πορεία στον εμπορικό δρόμο της πόλης, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25/2 το απόγευμα η κινητοποίηση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Σάμου, σωματεία και φορείς με αφορμή τα δύο χρόνια μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην Ελλάδα.

Οι συγκεντρωμένοι με συνθήματα όπως «Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, με βάση τις ανάγκες της δικής μας τάξη», «όχι στην ακρίβεια και την ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», «πανάκριβο το ρεύμα, πανάκριβη ζωή, οργάνωση και αγώνας, η μόνη επιλογή», «δώστε λεφτά για την υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», διαδήλωσαν διεκδικώντας μέτρα προστασίας για το εισόδημα, τη δουλειά και την υγεία του λαού κόντρα στην τεράστια ακρίβεια που ταλανίζει τα λαϊκά νοικοκυριά. Ταυτόχρονα εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νέο έγκλημα που διαπράττεται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ως αποτέλεσμα των σφοδρών ανταγωνισμών μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσίας στην περιοχή, που πάντα ως θύματα έχει το λαό που αιματοκυλιέται και ξεριζώνεται από την πατρίδα του.  Σήμαναν συναγερμό ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, απαιτώντας καμιά συμμετοχή και εμπλοκή της χώρας μας και βροντοφώναξαν «οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά», «οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν με των λαών το αίμα, τα σύνορα χαράζουν», «κέρδη βαμμένα στο αίμα των λαών, όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών».

 

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με το χαιρετισμό του αντιπροέδρου της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης (ΕΕΔΥΕ), Τίμου Χατζηλαγού, ο οποίος επικεντρώθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. «Το’παν και το καναν οι ιμπεριαλιστές!… Οι λαοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα πληρώσουν πολλαπλά το τίμημα. Πάνω στο αίμα τους και στις καταστροφές , θα γίνει στο τέλος η μοιρασιά μέχρι την επόμενη αναμέτρηση , εκεί ή όπου αλλού προστάζουν τα συμφέροντα των Ευρωπαϊκών , Αμερικάνικων, Ρώσικων και Κινέζικων μονοπωλιακών ομίλων… » (δες εδώ).

 

Το λόγο, στη συνέχεια, πήρε ο Δημήτρης Ρήγας, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Γεν. Νοσοκομείου Σάμου, ο οποίος έφερε για άλλη μια φορά την εικόνα του Συλλόγου για την υποστελέχωση του νοσοκομείου και των δομών υγείας, τις διπλοβάρδιες που κάνουν οι υγειονομικοί για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του νησιού, ζητώντας να ληφθούν εδώ και τώρα μέτρα για την κατάσταση αυτή.

Από την Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου μίλησε η γραμματέας Μαίρυλιν Ευσταθίου, η οποία κάλεσε τις γυναίκες να συσπειρωθούν στους συλλόγους τους για να διεκδικήσουν τις ανάγκες τους στην εργασία, την υγεία, τη μόρφωση των παιδιών τους και την προστασία της μητρότητας,  επιστέγασμα και της απόφασης που πάρθηκε στα πλαίσια της πρόσφατης Περιφερειακής Σύσκεψης των Γυναικείων Συλλόγων – μέλη της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) στο νησί.

 

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Μάριος Βαλωμένος, μέλος του ΔΣ του ΕΚΣ, καταγγέλλοντας το νέο έγκλημα στην Ουκρανία, απόρροια των ανταγωνισμών και πολεμικών σχεδιασμών ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ρωσίας στην περιοχή. Σχεδιασμοί που μας έχουν φέρει ως εδώ με το κύμα ακρίβειας να πλήττει τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας συνέχεια της ιδιωτικοποίησης και της απελευθέρωσης της ενέργειας, αλλά και των αντεργατικών πολιτικών ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που τσακίζουν το εισόδημά μας. Προκλητικό, δε είναι, σημείωσε, τα δις που σπαταλά η κυβέρνηση σε Ραφάλ και φρεγάτες για τους εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ, θέτοντας τη χώρα μας στο «μάτι του κυκλώνα» ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται.

Τέλος, ο ομιλητής κάλεσε στη σύσκεψη την Τρίτη 01/03 και ώρα 18.00 στο Εργατικό Κέντρο για την οργάνωση της κλιμάκωσης της πάλης το επόμενο διάστημα. Ήδη μετράμε πανάκριβα, τόνισε, τις αρνητικές συνέπειες από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αέριου, ενώ ο κίνδυνος να εκτιναχτούν οι τιμές στο ρεύμα και στα καύσιμα είναι πολύ μεγάλος. Γι’ αυτό τώρα επείγει να συντονιστούμε και να οργανωθούμε κόντρα σε αυτή την πολιτική».(δες εδώ ομιλία)

 

Related posts

Βιωματικό εργαστήριο στο Καρλόβασι: «Οι σύγχρονες εξαρτήσεις στη ζωή των παιδιών μας και ο ρόλος των ενηλίκων»

admin

Πρωταθλητής αλιείας με φελλό ανακηρύχθηκε ο Ναυταθλητικός Όμιλος Καρλοβάσου

admin

Συλλήψεις και επιβολή διοικητικών προστίμων για πρόκληση πυρκαγιάς στη Συκιά Σπαθαραίων

admin

Οι θέσεις και οι υποψηφιότητες του συνδυασμού ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ στις εκλογές του ΤΕΕ

admin

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin

Καταστροφές πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής “Στεφάνας”

admin