Connect with us

Πολιτικά

Κοινή ανακοίνωση Τομέων Υγείας-Νησιωτικής Πολιτικής Κινήματος Αλλαγής

Published

on

Χθες σε τηλεδιάσκεψη των Τομέων Υγείας και Νησιωτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής, συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους  ενόψει της τουριστικής περιόδου,  που ανοίγει σε λίγες ημέρες, καθώς  η κυβέρνηση  κινείται μόνο σε επίπεδο επικοινωνιακής διαχείρισης του προβλήματος και όχι επιχειρησιακής αντιμετώπισης του.

Αυτό που αναδείχθηκε από την σύσκεψη, είναι η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την υγειονομική θωράκιση των νησιών καθώς καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις σε επίπεδο εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εξοπλισμού και διασύνδεσης των δομών υγείας.

Το Κίνημα Αλλαγής, πάντα με γνώμονα την προάσπιση της δημόσιας υγείας, έχει επανειλημμένα καταθέσει μια δέσμη προτάσεων για τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών υγείας στα νησιά και μάλιστα σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο, όπως αυτή που διανύουμε.

Προτάσεις που απαιτούν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία και γενναίες πολιτικές με την διεύρυνση των κινήτρων για την προσέλκυση εξειδικευμένου ιατρικού και προσωπικού στα νησιά.

Για την Νησιωτική Ελλάδα χρειάζεται ειδικό και συγκεκριμένο σχέδιο για την Δημόσια Υγεία που θα ενισχύει το αίσθημα  ασφάλειας των κατοίκων 365 ημέρες το χρόνο  και θα αποτελεί κίνητρο προσέλκυσης και εγγύηση για τον Τουρισμό την Θερινή Περίοδο.

Ένα τέτοιο σχέδιο επιβάλλεται να ξεκινά από την πλήρη λειτουργία των 12 Νοσοκομείων των 24 Κέντρων Υγείας των 37 Πολυδύναμών Περιφερειακών Ιατρείων, των 3 ΤΟΜΥ και των 118 Περιφερειακών Ιατρείων και άλλων δομών Υγείας.

Ένα τέτοιο σχέδιο θα εξασφαλίσει την πλήρη λειτουργία των ΔΙΚΤΥΩΝ  Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Οικογενειακό Γιατρό για τους κατοίκους σε κάθε νησί όπως προεκλογικά δήλωνε ο Πρωθυπουργός ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης.

Ένα τέτοιο σχέδιο επιβάλλει γρήγορες αποφάσεις και προετοιμασία και δυστυχώς η Κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο.

7  Προτάσεις για την ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

1.Η στελέχωση των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων δομών υγείας με ιατρούς ειδικοτήτων και νοσηλευτικό προσωπικό με εξάντληση κάθε δυνατότητας.

2.Η θεσμοθέτηση της μόνιμης λειτουργικής διασύνδεσης των υπηρεσιών υγείας των νησιών με νοσοκομεία αναφοράς και στην Αττική και η άμεση λειτουργία του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής για τα επείγοντα περιστατικά με την ενεργοποίηση του Εθνικού Κέντρου του ΕΚΑΒ και την σταθερή και μόνιμη Εφημερία Καρδιολόγου και Ακτινολόγου σε 24ωρη βάση.

3.Δημιουργία ειδικών χώρων υποδοχής στις πύλες εισόδου των νησιών προκειμένου να ελέγχονται όσοι εισέρχονται στα νησιά είτε ακτοπλοϊκώς, είτε αεροπορικώς. Σε κάθε νησί πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα γρήγορων και αξιόπιστων ελέγχων  Covit-19

4.Περαιτέρω ενίσχυση των νοσοκομείων με κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ και με θαλάμους αρνητικής πίεσης  και στελέχωση με ειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό.

5.Δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου αεροδιακομιδών με την αξιοποίηση κάθε πρόσφορου πτητικού μέσου για την μεταφορά ασθενών με covid19.

6.Ενίσχυση με Ασθενοφόρα και στελέχωση των μονάδων του ΕΚΑΒ και άμεση λειτουργία των πλωτών ασθενοφόρων .

7.Μόνιμα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στις Περιφέρειες και τις έδρες των Αντιπερειφερειών. Επανεξέταση της ΚΥΑ που αφορά στη λειτουργία των ξενοδοχειακών καταλυμάτων καθώς τα ξενοδοχεία δεν μπορούν να μετατραπούν σε νοσοκομεία Covid-19.

Ήδη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ‘άδειασε’ τον αρμόδιο υπουργό , λέγοντας πως δεν είναι υποχρεωτική η συμμόρφωση των ξενοδόχων με αυτή την ΚΥΑ. Διγλωσσία ή  Ασυνεννοησία;  Ότι και να ισχύει, το αποτέλεσμα σίγουρα δεν είναι προς όφελος των τοπικών νησιωτικών κοινωνιών καθώς αυτές θα πληρώσουν το ‘μάρμαρο΄  σε επίπεδο υγείας αλλά και επιβίωσης.

Για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας των νησιωτών και των επισκεπτών απαιτείται σοβαρότητα και συντονισμός με ένα στοχευμένο επιχειρησιακό σχέδιο  δράσης,με πόρους και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων.

Ας σταματήσει η κυβέρνηση να στρουθοκαμηλίζει σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

Αν δεν έχει σχέδιο, δεν έχει παρά να υιοθετήσει την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής. Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά.

ΥΓ: Στην τηλεδιάσκεψη  συμμετείχαν οι εξής:

  • Ο Ανδρέας Πουλάς, βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και αρμόδιος για θέματα υγείας,
  • Από τον Τομέα Υγείας, οι αναπληρωτές γραμματείς,  Γιάννης Βλασερός και Σωτήρης Ζώτος

Ο τέως περιφερειάρχης Ν.Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης

-Από τον Τομέα Νησιωτικής Πολιτικής, η γραμματέας, Ελευθερία Φτακλάκη, οι αναπληρωτές γραμματείς, Δημήτρης Καπετανάς, Αλεξάνδρα Δαρζέντα, Γιώργος Γαϊτάνης, Σοφία Θεολογίτου, ο Αντώνης Κουφού ( συντονιστής επικοινωνίας), και ο Νίκος Βασιλαράς, ο Γιάννης Σταυλάς και ο Μανώλης Ζερβάκης.

Share this post:

Comments

comments

Πολιτικά

Παρατείνεται μέχρι 7 Δεκεμβρίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το μεταφορικό ισοδύναμο

Published

on

By

Παρατείνεται έως και τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης Μεταφορικού Ισοδυνάμου Επιχειρήσεων για το Α’ εξάμηνο του 2020.

Η απόφαση αυτή ελήφθη από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη ύστερα από σχετικό αίτημα των νησιωτικών επιχειρήσεων που δοκιμάζονται από τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού, όπως οι επιχειρήσεις της Σάμου.

Παρόμοιο αίτημα υπέβαλαν και τα θεσμικά όργανα των επιχειρήσεων της Κρήτης που για πρώτη φορά συμμετέχουν στο μέτρο.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Υπουργείο Οικονομικών προς Ανδρέα Μιχαηλίδη: Ουδεμία αυστηροποίηση των κριτηρίων έχει λάβει χώρα

Published

on

By

Απάντηση στην ανακοίνωση του αναπληρωτή τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικήςτης Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη

 

Σχετικά με ανακοίνωση του αναπληρωτή τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη, που υποστηρίζει ότι αυστηροποιούνται τα κριτήρια επιχορήγησης των πληγεισών επιχειρήσεων της Σάμου, και ειδικότερα ότι απαιτείται Πιστοποιητικό Πρωτοδικείου περί μη πτώχευσης των τελευταίων τριών μηνών, επαναλαμβάνονται, για την αποκατάσταση της αλήθειας, τα ακόλουθα:

Ουδεμία αυστηροποίηση των κριτηρίων έχει λάβει χώρα. Αντίθετα, έχει βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την επιχορήγηση των πληγεισών επιχειρήσεων, και, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, το Πιστοποιητικό Πρωτοδικείου περί μη πτώχευσης δεν απαιτείται να έχει εκδοθεί τον τελευταίο μήνα, αλλά μπορεί να έχει εκδοθεί έως τρεις μήνες πριν από την αίτηση για επιχορήγηση.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ποιήματα για την Κλαίρη και τον Άρη

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ανακοίνωση του νοσοκομείου Σάμου για το θάνατο των δύο παιδιών που καταπλακώθηκαν από τοίχο

Δήμος4 εβδομάδες ago

Δήμος Δυτικής Σάμου: Σημεία συγκέντρωσης των πληγέντων του σεισμού

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Αθανάσιος Γκάνας, Γεωδυναμικό Ινστιτούτο: Η μεγαλύτερη μετατόπιση εδάφους στη Σάμο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Κατά 18-25 εκατοστά ανυψώθηκε η Σάμος μετά τον σεισμό

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Χαρδαλιάς για Σάμο: Χωρίς SMS στις μετακινήσεις

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Χαρδαλιάς:Κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου

Δήμος4 εβδομάδες ago

Υποβολή αιτήσεων για τη οικονομική ενίσχυση πολιτών που έχουν πληγεί από τον σεισμό

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Υπό ελέγχο η φωτιά στο ΚΥΤ Σάμου – Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στη Σάμο

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Μεγάλος σεισμός στη Σάμο

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή