Πολιτικά
Κοινή ανακοίνωση Τομέων Υγείας-Νησιωτικής Πολιτικής Κινήματος Αλλαγής


Χθες σε τηλεδιάσκεψη των Τομέων Υγείας και Νησιωτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής, συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους ενόψει της τουριστικής περιόδου, που ανοίγει σε λίγες ημέρες, καθώς η κυβέρνηση κινείται μόνο σε επίπεδο επικοινωνιακής διαχείρισης του προβλήματος και όχι επιχειρησιακής αντιμετώπισης του.
Αυτό που αναδείχθηκε από την σύσκεψη, είναι η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την υγειονομική θωράκιση των νησιών καθώς καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις σε επίπεδο εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εξοπλισμού και διασύνδεσης των δομών υγείας.
Το Κίνημα Αλλαγής, πάντα με γνώμονα την προάσπιση της δημόσιας υγείας, έχει επανειλημμένα καταθέσει μια δέσμη προτάσεων για τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών υγείας στα νησιά και μάλιστα σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο, όπως αυτή που διανύουμε.
Προτάσεις που απαιτούν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία και γενναίες πολιτικές με την διεύρυνση των κινήτρων για την προσέλκυση εξειδικευμένου ιατρικού και προσωπικού στα νησιά.
Για την Νησιωτική Ελλάδα χρειάζεται ειδικό και συγκεκριμένο σχέδιο για την Δημόσια Υγεία που θα ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων 365 ημέρες το χρόνο και θα αποτελεί κίνητρο προσέλκυσης και εγγύηση για τον Τουρισμό την Θερινή Περίοδο.
Ένα τέτοιο σχέδιο επιβάλλεται να ξεκινά από την πλήρη λειτουργία των 12 Νοσοκομείων των 24 Κέντρων Υγείας των 37 Πολυδύναμών Περιφερειακών Ιατρείων, των 3 ΤΟΜΥ και των 118 Περιφερειακών Ιατρείων και άλλων δομών Υγείας.
Ένα τέτοιο σχέδιο θα εξασφαλίσει την πλήρη λειτουργία των ΔΙΚΤΥΩΝ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Οικογενειακό Γιατρό για τους κατοίκους σε κάθε νησί όπως προεκλογικά δήλωνε ο Πρωθυπουργός ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης.
Ένα τέτοιο σχέδιο επιβάλλει γρήγορες αποφάσεις και προετοιμασία και δυστυχώς η Κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο.
7 Προτάσεις για την ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
1.Η στελέχωση των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων δομών υγείας με ιατρούς ειδικοτήτων και νοσηλευτικό προσωπικό με εξάντληση κάθε δυνατότητας.
2.Η θεσμοθέτηση της μόνιμης λειτουργικής διασύνδεσης των υπηρεσιών υγείας των νησιών με νοσοκομεία αναφοράς και στην Αττική και η άμεση λειτουργία του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής για τα επείγοντα περιστατικά με την ενεργοποίηση του Εθνικού Κέντρου του ΕΚΑΒ και την σταθερή και μόνιμη Εφημερία Καρδιολόγου και Ακτινολόγου σε 24ωρη βάση.
3.Δημιουργία ειδικών χώρων υποδοχής στις πύλες εισόδου των νησιών προκειμένου να ελέγχονται όσοι εισέρχονται στα νησιά είτε ακτοπλοϊκώς, είτε αεροπορικώς. Σε κάθε νησί πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα γρήγορων και αξιόπιστων ελέγχων Covit-19
4.Περαιτέρω ενίσχυση των νοσοκομείων με κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ και με θαλάμους αρνητικής πίεσης και στελέχωση με ειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό.
5.Δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου αεροδιακομιδών με την αξιοποίηση κάθε πρόσφορου πτητικού μέσου για την μεταφορά ασθενών με covid19.
6.Ενίσχυση με Ασθενοφόρα και στελέχωση των μονάδων του ΕΚΑΒ και άμεση λειτουργία των πλωτών ασθενοφόρων .
7.Μόνιμα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στις Περιφέρειες και τις έδρες των Αντιπερειφερειών. Επανεξέταση της ΚΥΑ που αφορά στη λειτουργία των ξενοδοχειακών καταλυμάτων καθώς τα ξενοδοχεία δεν μπορούν να μετατραπούν σε νοσοκομεία Covid-19.
Ήδη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ‘άδειασε’ τον αρμόδιο υπουργό , λέγοντας πως δεν είναι υποχρεωτική η συμμόρφωση των ξενοδόχων με αυτή την ΚΥΑ. Διγλωσσία ή Ασυνεννοησία; Ότι και να ισχύει, το αποτέλεσμα σίγουρα δεν είναι προς όφελος των τοπικών νησιωτικών κοινωνιών καθώς αυτές θα πληρώσουν το ‘μάρμαρο΄ σε επίπεδο υγείας αλλά και επιβίωσης.
Για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας των νησιωτών και των επισκεπτών απαιτείται σοβαρότητα και συντονισμός με ένα στοχευμένο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης,με πόρους και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων.
Ας σταματήσει η κυβέρνηση να στρουθοκαμηλίζει σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.
Αν δεν έχει σχέδιο, δεν έχει παρά να υιοθετήσει την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής. Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά.
ΥΓ: Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι εξής:
- Ο Ανδρέας Πουλάς, βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και αρμόδιος για θέματα υγείας,
Από τον Τομέα Υγείας, οι αναπληρωτές γραμματείς, Γιάννης Βλασερός και Σωτήρης Ζώτος
Ο τέως περιφερειάρχης Ν.Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης
-Από τον Τομέα Νησιωτικής Πολιτικής, η γραμματέας, Ελευθερία Φτακλάκη, οι αναπληρωτές γραμματείς, Δημήτρης Καπετανάς, Αλεξάνδρα Δαρζέντα, Γιώργος Γαϊτάνης, Σοφία Θεολογίτου, ο Αντώνης Κουφού ( συντονιστής επικοινωνίας), και ο Νίκος Βασιλαράς, ο Γιάννης Σταυλάς και ο Μανώλης Ζερβάκης.
Comments
Πολιτικά
Το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού που παρουσίασε ο Υπουργός κ. Χάρης Θεοχάρης υιοθέτησε η Παγκόσμια Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού


Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού παρουσίασε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (Π.Ο.Τ), σε συνεδρίαση η οποία πραγματοποιήθηκε υβριδικά υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας. Αντικείμενο της συνεδρίασης αποτέλεσε η επανέναρξη του παγκόσμιου τουρισμού για το 2021.
Ο κ. Χάρης Θεοχάρης εισηγήθηκε ένα σχέδιο δράσης το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις άξονες: 1) Την επανεκκίνηση του ασφαλούς διασυνοριακού ταξιδιού, 2) την ασφαλή μετακίνηση των τουριστών, 3) την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, 4) τη στήριξη της εργασίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών.
Οι προτάσεις του Έλληνα Υπουργού Τουρισμού εγκρίθηκαν ομόφωνα από την ολομέλεια της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Π.Ο.Τ. και αποτελούν τις συστάσεις του προς τα μέλη του.
Όπως επεσήμανε ο κ. Θεοχάρης, «η υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων υγείας, ή αλλιώς τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της CΟVID-19, θα εξασφαλίσουν την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ των κρατών. Η Ευρώπη υιοθέτησε την πρόταση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και προχωρά με την εισαγωγή ενός Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού, το οποίο θα συμβάλλει στη διευκόλυνση των μετακινήσεων και στη συνακόλουθη ενίσχυση του τουρισμού».
Όσον αφορά στη στήριξη της ρευστότητας και της εργασίας στον κλάδο, ο Υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι «στο σύνολό τους τα κράτη-μέλη της τεχνικής ομάδας της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Π.Ο.Τ. συμφωνούν ότι προτεραιότητα θα πρέπει να έχει η εφαρμογή προγραμμάτων ρευστότητας, για την υποστήριξη του κεφαλαίου κίνησης των ευάλωτων τουριστικών επιχειρήσεων. Εξίσου σημαντική είναι η ενίσχυση της πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τα επιδοτούμενα δάνεια, σε εκείνες τις τουριστικές επιχειρήσεις που προτάσσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Ειδικά ως προς τη στήριξη της εργασίας, ο κ. Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι «η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού εγγυώνται την τεχνολογική μετάβαση των τουριστικών επιχειρήσεων. Κατ’ αυτό τον τρόπο γίνονται περισσότερο ανταγωνιστικές. Η δωρεάν πρόσβαση σε προγράμματα κατάρτισης, με την υποστήριξη ψηφιακών πλατφορμών, όπως αυτά που προσφέρει η Ακαδημία του Π.Ο.Τ. για την Ψηφιακή Εκπαίδευση, αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».
Σε ό,τι αφορά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών, ο Υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι «είναι πρωτεύουσας σημασίας το να γνωρίζουν οι τουρίστες με σαφήνεια τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφάλειας σε κάθε προορισμό, καθώς και τα δικαιώματά τους για πιθανές ακυρώσεις ή επαναπρογραμματισμό του ταξιδιού τους».
Στη συνάντηση της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Π.Ο.Τ. μετείχαν με παρεμβάσεις ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού κ. Ζουράμπ Πολολικασβίλι, υπουργοί Τουρισμού από όλο τον κόσμο, στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών. Μεταξύ αυτών, ήταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας και η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ναυσιπλοΐας κ.ά.
Comments
Πολιτικά
Χ. Στεφανάδης: Τοπικός Συντονιστής ο Θ. Θαλασσινός για την αποκατάσταση των καταστροφών στη Σάμο


Στα 121εκ. ευρώ ανέρχεται η συνολική χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών για την σεισμόπληκτη Σάμο, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο Γ. Γ του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, στον Βουλευτή Ν. Σάμου, Χριστόδουλο Στεφανάδη.
Υστέρα από πρόταση του Βουλευτή Σάμου, προκειμένου να υπάρχει καλύτερος συντονισμός στις διαδικασίες, ο κ. Θ. Θαλασσινός αναλαμβάνει ως τοπικός συντονιστής.
Αναλυτικα η ενημέρωση απο το γραφείο του Χ. Στεφαναδη.
Μετά τον καταστροφικό σεισμό της 30ης Οκτωβρίου που έπληξε τη Σάμο, ως γνωστόν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το πρώτο εικοσιτετράωρο ήρθε στη Σάμο και υποσχέθηκε πλήρη αποκατάσταση των καταστροφών, γεγονός που πραγματοποιείται.
Ζήτησα προσωπική ενημέρωση από τον Γ. Γ του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, με τα συνολικά ποσά που έχουν ήδη διατεθεί ή δεσμευθεί και πρόκειται να διατεθούν, ο οποίος μου έστειλε την ακόλουθη αναλυτική κατάσταση, το αθροιστικό πόσο της οποίας ανέρχεται κοντά στα 121.000.000 ευρώ.
Παραθέτω αυτούσια την απάντηση που έλαβα από τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών:
«Η συνολική χρηματοδότηση είτε μέσω χορηγήσεων, είτε μέσω πιστώσεων, είτε μέσω εξασφαλίσεων που θα χορηγηθεί την επόμενη περίοδο κατανέμεται σε:
- 7.050.000ευρώ προς τους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για επιδιορθώσεις υποδομών, αποκαταστάσεις δικτύων, κατεδαφίσεις επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων, μελέτες, πρώτες ανάγκες, μέτρα αντιστήριξης και άλλες δαπάνες εκτάκτου ανάγκης και αποκατάστασης ζημιών.
- 2.390.000 ευρώπρος τους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου για την κοινωνική προστασία μέσω της χορήγησης επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών, καθώς και απλών κατασκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση της οικοσκευής, σε πολίτες των οποίων οι οικίες επλήγησαν από τις πλημμύρες στην περιοχή, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών.
- 230.000 ευρώπρος τους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου μέσω του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την αποκατάσταση δικτύων και υποδομών.
- 200.000 ευρώπρος την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών στη διαχείριση ζημιών από το σεισμό.
- 734.000 ευρώ για την προμήθεια και τη μεταφορά προκατασκευασμένων σχολικών αιθουσών για τα σχολεία των Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου μέσω της εταιρείας Κτηριακών Υποδομών (ΚΤΥΠ) από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
- 1.091.000 ευρώ για την προώθηση μέτρων άρσης ετοιμορροπίας για ιερούς ναούς και το κάστρο μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
- 9.810.000 ευρώ προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αποκατάσταση ζημιών σε δίκτυα και υποδομές, καθώς τις επιδιορθώσεις και αναπτύξεις των λιμένων του νησιού, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
- 81.123.840 ευρώ για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια, σύμφωνα με την ΚΥΑ Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών.
- 17.520.000 ευρώ για την επιδότηση ενοικίου / συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης κατοίκων που επλήγησαν από το σεισμό, σύμφωνα με την ΚΥΑ Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Υποδομών και Μεταφορών.
- 685.856 ευρώ για τη χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή προκαταβολής επί της επιχορήγησης σε 245 επιχειρήσεις που επλήγησαν είτε από το σεισμό είτε από τις πλημμύρες της 30ης Οκτωβρίου 2020».
Ευχαριστώ θερμά τον κύριο Τριαντόπουλο για την πολύτιμη συμβολή του στην εξελισσόμενη αποκατάσταση των καταστροφών του νησιού.
Προκειμένου να υπάρχει καλύτερος συντονισμός στις διαδικασίες, πρότεινα σε συνεννόηση με τον Αντιπεριφεριάρχη, κ. Β. Πανουράκη, και τους Δημάρχους, κ. Γ. Στάντζο, και, κ. Α. Λυμπέρη, τον κ. Θ. Θαλασσινό ως τοπικό συντονιστή, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόταση.
Ο κύριος Θαλασσινός, ένα πρόσωπο υψηλού κύρους, που έχει διατελέσει νομάρχης και βουλευτής, γνωρίζει καλά τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του νησιού μας, προκειμένου να αξιολογούνται και να επιταχύνονται οι διαδικασίες αποτελεσματικά και με ταχύτητα.
Βουλευτής Ν. Σάμου
Καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης
Comments
Πολιτικά
Ν. Μηταράκης: Μείωση των ροών η οποία αγγίζει το 90% αλλά και αποσυμφόρηση στα νησιά


Στην τηλεδιάσκεψη, η οποία είχε ως βασικό θέμα «την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και τις προοπτικές της σε περιφερειακό επίπεδο», ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Ν. Μηταράκης, ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Παραγωγικών Φορέων, καθώς και τους Βουλευτές της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, για τις ενέργειες της κυβέρνησης, στην προσπάθεια εξεύρεσης μόνιμης λύσης στο ΦΠΑ των 5 νησιών, που φέρουν το μεγαλύτερο βάρος των μεταναστευτικών ροών.
Ο κ. Μηταράκης διευκρύνισε, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση να αφορά και την Λέρο και την Κω, παρά το γεγονός ότι υπό κανονικές συνθήκες, με τους αριθμούς των αιτούντων άσυλο που έχουν σήμερα, δεν θα έπρεπε να δικαιούντο μειωμένο ΦΠΑ.
Στην παρέμβαση του, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στη ουσιαστική μείωση των ροών στα νησιά η οποία αγγίζει το 90% αλλά και την αποσυμφόρηση, καθώς από 41.000 διαμένοντες στα ΚΥΤ πέρυσι , φέτος καταγράφονται 11.000.
Επιπλέον, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, επεσήμανε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021, στα ελληνικά νησιά έφτασαν 798 μετανάστες, ενώ ο αριθμός την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ήταν 7.328.
Comments
- COVID-195 ημέρες ago
Νίκος Στεφανής: Δυστυχώς όλη η ΜΕΘ έχει μετατραπεί σε μονάδα covid-19
- Σαμιακά2 ημέρες ago
Οριοθετήθηκε η φωτιά στα Κοντακαίικα
- Σαμιακά4 ημέρες ago
Εκδήλωση διαμαρτυρίας προς την Κυβέρνηση από δικηγόρους της Σάμου
- Σαμιακά5 ημέρες ago
Έναρξη της διαδικασίας μαζικού εμβολιασμού στην Ικαρία
- COVID-195 ημέρες ago
2 κρούσματα στη Σάμο
- COVID-196 ημέρες ago
4.033 νέα κρούσματα – 7 στη Σάμο
- Σαμιακά4 ημέρες ago
Συνεργασία Vakakis wines και METAXA
- Σαμιακά3 ημέρες ago
Φοιτητικός Σύλλογος Μαθηματικού Σάμου: «Γινόμαστε φοιτητές ξανά»