Connect with us

Σαμιακά

Κυκλοφόρησε ο νέος Απόπλους και το μικρό περιοδικό, το Τηγάνι

Published

on

Με πλούσια ύλη κυκλοφόρησε ο νέος απόπλους.  Το διπλό τεύχος του, 81-82, είναι αφιερωμένο στη μετάφραση. Περιλαμβάνει κυρίως δοκίμια για το πολύ σημαντικό αυτό θέμα, της μετάφρασης, ενώ προαναγγέλλει ότι θα ακολουθήσει και άλλο τεύχος με μεταφρασμένη λογοτεχνία, ποίηση και πεζογραφία. Τα δοκίμια απαντούν σε μια πληθώρα ερωτημάτων σχετικά με τη μετάφραση, ξεκινώντας από τις δυσκολίες, τις δυνατότητες, τη σχέση πρωτότυπου και μεταφρασμένου κειμένου, την έννοια της δημιουργίας, τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα της μετάφρασης και πλήθος άλλα, πολλά από τα οποία ούτε καν περνούν από το μυαλό του αναγνώστη. Πρόκειται για μια πολύ δημιουργική και συνάμα αγωνιώδη προσπάθεια προσέγγισης του ζητήματος. Τα δοκίμια αφορούν τη μετάφραση από ξένες γλώσσες στα ελληνικά ή και το αντίστροφο, αλλά και από τα αρχαία ελληνικά στη νέα ελληνική γλώσσα. Δημοσιεύονται επίσης και μεταφράσεις δοκιμίων για τη μετάφραση, όπως για παράδειγμα του Μονταίνι ή της Τσαμπερλέιν. Της τελευταίας μάλιστα το δοκίμιο συνδέει τις μεταφορικές απεικονίσεις της μετάφρασης με το φύλο.

Εκτός από το σώμα του αφιερώματος ο απόπλους 81-82 περιέχει και άλλα κείμενα λογοτεχνίας και ιστορίας σχετικά με τη Σάμο ή γραμμένα από Σαμιώτες. Προηγείται υπό τον τίτλο «Ημερολόγιο Καταστρώματος» πρόλογος, όπου διατυπώνονται γενικότερες απόψεις της συντακτικής ομάδας για επίκαιρα θέματα. Αυτή τη φορά αποσπάσματα από το Θουκυδίδη και από τον «Τελευταίο σταθμό» του Σεφέρη για τον πόλεμο και τους πρόσφυγες. Επίσης μια πολύ σύντομη αναφορά στα πολιτιστικά δρώμενα στο νησί μας.  Τέλος το τεύχος ολοκληρώνεται όπως πάντα με αναλυτικές βιβλιοπαρουσιάσεις κυρίως Σαμίων συγγραφέων. Το αφιερωματικό τεύχος του Απόπλου προστίθεται στα ποικίλα αφιερώματα, με τα οποία έχει επικοινωνήσει με τους συνδρομητές του μέχρι σήμερα.

Το τεύχος συνοδεύεται από  ταξιδιωτικό αφήγημα του συμπατριώτη μας από την Υδρούσα Σταμάτη Δανά, πτέραρχου εν αποστρατεία. Τίτλος του Στα Λευκά όρη. Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στα Λευκά όρη της Κρήτης, στο οποίο καταγράφονται οι εμπειρίες, οι σκέψεις και τα συναισθήματα μιας ορειβατικής ομάδας στην οποία συμμετείχε ο συγγραφέας. Το ενδιαφέρον της αφήγησης αυτής έγκειται στο γεγονός ότι εκτός της περιγραφής εγκιβωτίζει μια άλλη αφήγηση που απαντά στο ερώτημα πότε και πώς είναι ευτυχισμένος ένας άνθρωπος και ποιο το νόημα της ζωής.

Η τιμή του διπλού τεύχους του Απόπλου είναι 14 €, ενώ η συνδρομή των τεσσάρων τευχών παραμένει στα 25 €. Το τεύχος διατίθεται στα βιβλιοπωλεία ή κατόπιν παραγγελίας στον κ. Τάκη Χατζημιχάλη (6977533272).

 

ΤΟ ΤΗΓΑΝΙ, μικρό περιοδικό, τεύχος 29, Ιανουάριος 2020

 

Το μικρό περιοδικό, Το Τηγάνι,  64 σελίδων, που είχε διακόψει την έκδοσή του τον Δεκέμβριο 2018, ξανακυκλοφορεί το 2020 με σύντομη και ενδιαφέρουσα ύλη. Εκδότης ο Σύλλογος Πυθαγορείων Αθηνών, Πειραιώς και Περιχώρων, υπεύθυνος  και επιμελητής της έκδοσης ο Βαγγέλης Δημητριάδης.

Μετά το προλογικό σημείωμα με τίτλο «μεταξύ μας», όπου θίγονται επίκαιρα ζητήματα του Πυθαγορείου, ακολουθούν επικαιρικά κείμενα για το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, αφηγήματα, προφορικές αναμνήσεις και μαρτυρίες, δυο κείμενα μικροϊστορίας για το λιμάνι και τον αθλητικό σύλλογο «Πολυκράτης», καθώς και εντυπώσεις για το σύγχρονο Πυθαγόρειο. Ανάμεσά τους και ταξιδιωτικό κείμενο του ποιητή Γιώργου Βέη με τίτλο «Διακοπές στο Remezzo», στο ομώνυμο ουζερί του Πυθαγορείου, απ’  όπου και η θέα που κοσμεί το εξώφυλλό του.

Το Τηγάνι με μικρά, κατά κανόνα, και απλά κείμενα διαβάζεται εύκολα και ευχάριστα.

Το παρόν τεύχος κυκλοφόρησε με χορηγούς, των οποίων τα ονόματα δημοσιεύονται στο οπισθόφυλλο κάτω από τον πίνακα περιεχομένων. Όπως και τα παλιότερα τεύχη, τιμάται προς 4 ευρώ. Η κεντρική του διάθεση γίνεται από το βιβλιοπωλείο του Σταύρου Καριώτογλου στο Πυθαγόρειο.

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ για φιλοξενία σεισμοπλήκτων στο Δήμο Αν. Σάμου

Published

on

By

Πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ είναι η δαπάνη σε ξενοδοχειακές μονάδες, μέχρι και σήμερα, για την φιλοξενία των σεισμόπληκτων πολιτών (περισσότερα απο 250 άτομα) του Δήμου Ανατολικής Σάμου, των οποίων οι οικίες τους υπέστησαν σοβαρές ζημιές απο τον φονικό σεισμό της 30ης Οκτωβρίου .

Σήμερα, 98 δημότες παραμένουν σε 53 δωμάτια ξενοδοχείων για την προσωρινή διαμονή τους, στη πόλη της Σάμου, στο Πυθαγόρειο καθώς και στη κοινότητα της Χώρας.

Στο αποψινό το δημοτικό Συμβούλιο, ελήφθη η απόφαση να συγκεντρωθούν οι σεισμόπληκτοι, σε δύο ξενοδοχεία, το ένα να βρίσκεται στη πόλη της Σάμου και το δεύτερο στο Πυθαγόρειο, με την καλύτερη προσφορά.

Τέλος αποφασίστηκε να αιτηθεί ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, προς τα συναρμόδια υπουργεία να καλύψουν το κόστος της πληρωμής των ξενοδοχείων.

 

Φώτο Καθημερινή.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Δ.Ο.Υ Σάμου απο αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες

Published

on

By

Σήμερα Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021,  πραγματοποιήθηκε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Δ.Ο.Υ Σάμου από την Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων και Μικρών Επαγγελματιών Σάμου. Η επιτροπή των επαγγελματιών ένωσε την φωνή της με τους υπόλοιπους επαγγελματίες σε όλη την Ελλάδα που κάνουν σήμερα αντίστοιχες κινητοποιήσεις. Τα αιτήματα είναι δίκαια και έχουν να κάνουν με την στήριξη των επαγγελματιών λόγο της δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζουν μετά από τρείς μήνες LOCKDOWN και επιπλέον  ιδιαίτερα και  λόγω των καταστροφών που υπέστησαν από τον σεισμό.

Τα αιτήματα της κινητοποίησης είναι τα εξής:

 

  • 100% αποζημίωση για τις καταστροφές από τον σεισμό.
  • Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πλητόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.
  • Ο τρέχον κύκλος της “επιστρεπτέας προκαταβολής” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.
  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων
  • Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
  • Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.
  • Αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.
  • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.
  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.
  • Ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά60 λεπτά ago

Πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ για φιλοξενία σεισμοπλήκτων στο Δήμο Αν. Σάμου

COVID-193 ώρες ago

Δύο νέα κρούσματα Covid-19: Ένα στη Σάμο και ένα στην Ικαρία

Σαμιακά7 ώρες ago

Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Δ.Ο.Υ Σάμου απο αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες

Σαμιακά10 ώρες ago

Δασικοί χάρτες Π.Ε Σάμου: Δεύτερη ευκαιρία για την υποβολή αντιρρήσεων στις παλιές αναρτήσεις

Σαμιακά10 ώρες ago

Δικηγόροι: Να ανοίξουν άμεσα τα δικαστήρια

Σαμιακά10 ώρες ago

Στον Φοίνικα Σύρου ο Λυκούργος Ρούσσης

Σαμιακά11 ώρες ago

Μέτρα στήριξης των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020

Σαμιακά24 ώρες ago

«Να στελεχωθούν άμεσα με προσλήψεις και όχι με μετακινήσεις τα εμβολιαστικά κέντρα της Σάμου»

Σαμιακά1 ημέρα ago

Αποφασισμένος ο Κ. Μουτζούρης για να μη γίνουν Μόνιμες Φυλακές Προσφύγων στο Β. Αιγαίο

Σαμιακά1 ημέρα ago

7.500 γάντια μιας χρήσης για το Νοσοκομείο

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Πυροσβεστική Σάμου: Η πρώτη επιχείρηση απεγκλωβισμού για το 2021

COVID-193 εβδομάδες ago

Ν. Στεφανής: Ξεκινούν την Τρίτη 12 Ιανουαρίου οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 στο Νοσοκομείο Σαμου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Υπέροχες εικόνες από το στολισμένο Πυθαγόρειο

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

ΕΛ-ΤΑ: Αλλαγές στη διανομή της αλληλογραφίας στη Σάμο

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Προβλήματα έφερε η χθεσινή κακοκαιρία στη πόλη της Σάμου

Σαμιακά5 ημέρες ago

Συλλυπητήριο μήνυμα Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου για τον θάνατο του Ιωάννη Χατζηθεοδώρου

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Καρλόβασι: Βούτηξαν για το καλό, ανήμερα των Θεοφανείων

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Εμβολιάστηκε κάνοντας το σήμα της νίκης ο Μάνος Λογοθέτης

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Σε νέα θέση και σε πλήρη λειτουργία το ΑΤΜ της ΕΘΝΙΚΗΣ τράπεζας στη πόλη της Σάμου

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Ένα υγιέστατο αγοράκι είναι το πρώτο παιδί που γεννήθηκε το 2021 στη Σάμο

Δημοφιλή