Connect with us

Σαμιακά

Κυκλοφόρησε ο νέος Απόπλους και το μικρό περιοδικό, το Τηγάνι

Published

on

Με πλούσια ύλη κυκλοφόρησε ο νέος απόπλους.  Το διπλό τεύχος του, 81-82, είναι αφιερωμένο στη μετάφραση. Περιλαμβάνει κυρίως δοκίμια για το πολύ σημαντικό αυτό θέμα, της μετάφρασης, ενώ προαναγγέλλει ότι θα ακολουθήσει και άλλο τεύχος με μεταφρασμένη λογοτεχνία, ποίηση και πεζογραφία. Τα δοκίμια απαντούν σε μια πληθώρα ερωτημάτων σχετικά με τη μετάφραση, ξεκινώντας από τις δυσκολίες, τις δυνατότητες, τη σχέση πρωτότυπου και μεταφρασμένου κειμένου, την έννοια της δημιουργίας, τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα της μετάφρασης και πλήθος άλλα, πολλά από τα οποία ούτε καν περνούν από το μυαλό του αναγνώστη. Πρόκειται για μια πολύ δημιουργική και συνάμα αγωνιώδη προσπάθεια προσέγγισης του ζητήματος. Τα δοκίμια αφορούν τη μετάφραση από ξένες γλώσσες στα ελληνικά ή και το αντίστροφο, αλλά και από τα αρχαία ελληνικά στη νέα ελληνική γλώσσα. Δημοσιεύονται επίσης και μεταφράσεις δοκιμίων για τη μετάφραση, όπως για παράδειγμα του Μονταίνι ή της Τσαμπερλέιν. Της τελευταίας μάλιστα το δοκίμιο συνδέει τις μεταφορικές απεικονίσεις της μετάφρασης με το φύλο.

Εκτός από το σώμα του αφιερώματος ο απόπλους 81-82 περιέχει και άλλα κείμενα λογοτεχνίας και ιστορίας σχετικά με τη Σάμο ή γραμμένα από Σαμιώτες. Προηγείται υπό τον τίτλο «Ημερολόγιο Καταστρώματος» πρόλογος, όπου διατυπώνονται γενικότερες απόψεις της συντακτικής ομάδας για επίκαιρα θέματα. Αυτή τη φορά αποσπάσματα από το Θουκυδίδη και από τον «Τελευταίο σταθμό» του Σεφέρη για τον πόλεμο και τους πρόσφυγες. Επίσης μια πολύ σύντομη αναφορά στα πολιτιστικά δρώμενα στο νησί μας.  Τέλος το τεύχος ολοκληρώνεται όπως πάντα με αναλυτικές βιβλιοπαρουσιάσεις κυρίως Σαμίων συγγραφέων. Το αφιερωματικό τεύχος του Απόπλου προστίθεται στα ποικίλα αφιερώματα, με τα οποία έχει επικοινωνήσει με τους συνδρομητές του μέχρι σήμερα.

Το τεύχος συνοδεύεται από  ταξιδιωτικό αφήγημα του συμπατριώτη μας από την Υδρούσα Σταμάτη Δανά, πτέραρχου εν αποστρατεία. Τίτλος του Στα Λευκά όρη. Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στα Λευκά όρη της Κρήτης, στο οποίο καταγράφονται οι εμπειρίες, οι σκέψεις και τα συναισθήματα μιας ορειβατικής ομάδας στην οποία συμμετείχε ο συγγραφέας. Το ενδιαφέρον της αφήγησης αυτής έγκειται στο γεγονός ότι εκτός της περιγραφής εγκιβωτίζει μια άλλη αφήγηση που απαντά στο ερώτημα πότε και πώς είναι ευτυχισμένος ένας άνθρωπος και ποιο το νόημα της ζωής.

Η τιμή του διπλού τεύχους του Απόπλου είναι 14 €, ενώ η συνδρομή των τεσσάρων τευχών παραμένει στα 25 €. Το τεύχος διατίθεται στα βιβλιοπωλεία ή κατόπιν παραγγελίας στον κ. Τάκη Χατζημιχάλη (6977533272).

 

ΤΟ ΤΗΓΑΝΙ, μικρό περιοδικό, τεύχος 29, Ιανουάριος 2020

 

Το μικρό περιοδικό, Το Τηγάνι,  64 σελίδων, που είχε διακόψει την έκδοσή του τον Δεκέμβριο 2018, ξανακυκλοφορεί το 2020 με σύντομη και ενδιαφέρουσα ύλη. Εκδότης ο Σύλλογος Πυθαγορείων Αθηνών, Πειραιώς και Περιχώρων, υπεύθυνος  και επιμελητής της έκδοσης ο Βαγγέλης Δημητριάδης.

Μετά το προλογικό σημείωμα με τίτλο «μεταξύ μας», όπου θίγονται επίκαιρα ζητήματα του Πυθαγορείου, ακολουθούν επικαιρικά κείμενα για το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, αφηγήματα, προφορικές αναμνήσεις και μαρτυρίες, δυο κείμενα μικροϊστορίας για το λιμάνι και τον αθλητικό σύλλογο «Πολυκράτης», καθώς και εντυπώσεις για το σύγχρονο Πυθαγόρειο. Ανάμεσά τους και ταξιδιωτικό κείμενο του ποιητή Γιώργου Βέη με τίτλο «Διακοπές στο Remezzo», στο ομώνυμο ουζερί του Πυθαγορείου, απ’  όπου και η θέα που κοσμεί το εξώφυλλό του.

Το Τηγάνι με μικρά, κατά κανόνα, και απλά κείμενα διαβάζεται εύκολα και ευχάριστα.

Το παρόν τεύχος κυκλοφόρησε με χορηγούς, των οποίων τα ονόματα δημοσιεύονται στο οπισθόφυλλο κάτω από τον πίνακα περιεχομένων. Όπως και τα παλιότερα τεύχη, τιμάται προς 4 ευρώ. Η κεντρική του διάθεση γίνεται από το βιβλιοπωλείο του Σταύρου Καριώτογλου στο Πυθαγόρειο.

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Γυναίκα θετική στον Covid-19 γέννησε στο νοσοκομείο Σάμου

Published

on

By

Το νεογνό χαίρει άκρας υγείας και θα υποβληθεί τις επόμενες ημέρες σε έλεγχο για covid-19.

Ένα κοριτσάκι γέννησε σήμερα γυναίκα αλλοδαπή θετική στον κορωνοϊό SARS-CoV-2 , στο Νοσοκομείο Σάμου.

Η αλλοδαπή η οποία ήταν στο τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης και διέμενε στο ΚΥΤ Σάμου,προσήλθε στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε τεστ για κορωνοϊό, στο πλαίσιο προεγχειρητικού ελέγχου το οποίο και βγήκε θετικό.

Ο διοικητής του Νοσοκομείο Σάμου, Νίκος Στεφάνης σε ανάρτηση του στο facebook αναφέρθηκε στη διαχείριση του περιστατικού:

«Είμαι υπερήφανος για το Ιατρικό, το Νοσηλευτικό, το Διοικητικό και Λοιπό προσωπικό του Γ.Ν. Σάμου.
Απέδειξαν ότι σήμερα μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.
Γυναίκα στο τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης προσήλθε στο νοσοκομείο μας σήμερα το μεσημέρι για να γεννήσει. Προερχόμενη από το ΚΥΤ υποβλήθηκε σε έλεγχο για covid-19.
Αμέσως τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο για τοκετό με θετικό κρούσμα αφού το τεστ ήταν θετικό.
Διαμορφώθηκε ειδικός χώρος μέσα σε 30 λεπτά για να γίνει η διαδικασία του τοκετού. Ο Ιατρός, η Μαία οι βοηθοί και όλοι όσοι βρίσκονταν εκεί την συγκεκριμένη στιγμή έκαναν το καθήκον τους.
Το κοριτσάκι που γεννήθηκε χαίρει άκρας υγείας και θα υποβληθεί τις επόμενες ημέρες σε έλεγχο για covid-19.

Συνεχίζουμε με ασφάλεια και αισιοδοξία για το μέλλον!»

 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Σάμος: Επτά νέα κρούσματα κορωνοϊού

Published

on

By

Επτά νέα κρούσματα κορωνοϊού στη περιφέρεια της Σάμου,εκ των οποίων τα έξι συνδέονται με γνωστή συρροή, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο ΕΟΔΥ 

 

Στο πλαίσιο της καθημερινής ενημερώσης για την πορεία εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ, αναφέρεται:

Σήμερα ανακοινώνουμε 346 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 23 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15928, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

2651 (16.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6687 (42.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

77 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 21 (27.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 185 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 352 θανάτους συνολικά στη χώρα. 131 (37.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Αναλυτικότερα:

 • 210 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 10 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
 • 19 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή, ενώ 2 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
 • 11 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
 • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων τα 6 συνδέονται με γνωστή συρροή
 • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
 • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
 • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
 • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
 • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
 • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
 • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
 • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
 •  κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε Ξάνθης
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε Ηλεία
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε Θήρας
 • 1 κρούσμα στην Π. Ε. Καβάλας
 • 1 κρούσμα στην Π. Ε Κεφαλλονιάς
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε Ρεθύμνου
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε Σερρών

Ακόμη, 3 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά7 ώρες ago

Γυναίκα θετική στον Covid-19 γέννησε στο νοσοκομείο Σάμου

Δήμος8 ώρες ago

Ο Δήμος Δυτικής Σάμου προέβη στο κλείσιμο του «Δημοτικού Σταδίου Καρλοβάσου»

Σαμιακά11 ώρες ago

Σάμος: Επτά νέα κρούσματα κορωνοϊού

Περιφερειακά14 ώρες ago

Β. Πανουράκης: Αρμοδιότητα διαχείρισης των θεμάτων στο ΚΥΤ Σάμου φέρει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Ελλάδα14 ώρες ago

Αυτόφωρη διαδικασία στα μέλη του «κινήματος κατά της μάσκας»

Δήμος15 ώρες ago

Αλληλεγγύη στο Δήμο Ανατολικής Σάμου απο τον Δήμο Greifswald της Γερμανίας

Πολιτικά15 ώρες ago

ΚΝΕ Σάμου: Εκδήλωση για τα τα 7 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Σαμιακά18 ώρες ago

Αυτοκινητοπορείες του Εργατικού Κέντρου Σάμου για τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών

Αστυνομικά - Λιμενικά20 ώρες ago

Έβαλε 16χρονη σε βαλίτσα για να την μεταφέρει στον Πειραιά

Αστυνομικά - Λιμενικά21 ώρες ago

Αστυνομικοί Σάμου: «Η λάσπη απ’ όπου και να προέρχεται ούτε μας φοβίζει και ούτε μας τρομοκρατεί»

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή