Connect with us

Σαμιακά

ΚΥΤ Ζερβού: Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του

Published

on

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της η πρώτη ελεγχόμενη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο. Οι εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και σύμφωνα με τους ιθύνοντες η κλειστή αυτή δομή θα αποτελέσει τον «πιλότο» και για τα υπόλοιπα κέντρα που θα κατασκευαστούν στα νησιά.

Στη θέση Ζερβού του Δήμου Ανατολικής Σάμου, περίπου έξι χιλιόμετρα έξω από το Βαθύ της Σάμου, βρίσκεται το σημείο που σε λίγους μήνες θα φιλοξενήσει τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο νησί. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η νέα δομή θα μπορεί να στεγάσει 3.000 άτομα. Υπενθυμίζεται πως το υπάρχον καμπ που βρίσκεται εντός του αστικού ιστού, στο Βαθύ, έχει μεν χωρητικότητα για 648 άτομα, ωστόσο σε αυτό φιλοξενούνται σήμερα 3.838 πρόσφυγες και μετανάστες.

Στην ελεγχόμενη δομή στην περιοχή Ζερβού θα περιλαμβάνονται, εκτός από το ΚΥΤ και τους χώρους φιλοξενίας, χώροι διοίκησης, ειδικοί χώροι για τα ασυνόδευτα ανήλικα, δομή για τις μονογονεϊκές οικογένειες, προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης αλλά και ειδικός χώρος για τη διαχείριση έκτακτων περιστατικών υγειονομικής περίθαλψης.

Μετανάστες : «Πιλότος» η Σάμος για τις νέες δομές στα νησιά

Η δομή της Σάμου είναι αυτή που, όπως φαίνεται, θα έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα από τις υπόλοιπες, ωστόσο ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή των νέων κέντρων τόσο στη Λέρο όσο και στην Κω. Μάλιστα, σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ» για τις νέες δομές προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη κατά την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής Μετανάστευσης 2020-2021, επισημάνθηκε πως μέχρι το τέλος του 2020 το υπουργείο είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη διαγωνιστική διαδικασία ώστε την επόμενη χρονιά να κλείσουν οι δομές στη ΒΙΑΛ της Χίου και ο προσωρινός καταυλισμός στο Μαυροβούνι στη Λέσβο. Για τις νέες δομές στα δύο αυτά νησιά η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τοπικές Αρχές και κοινωνίες, προκειμένου να βρεθεί το κατάλληλο σημείο όπου θα κατασκευαστούν.

Προηγμένα συστήματα ασφαλείας

Πάντως, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Μηταράκης, το νέο ΚΥΤ της Σάμου (όπως και τα υπόλοιπα που θα κατασκευαστούν) θα περιέχει σύγχρονα μέσα επιτήρησης εισόδου – εξόδου, με έλεγχο εισερχομένων. Ηδη, έχει παραληφθεί από το ΚΥΤ ο σχετικός εξοπλισμός και εκδίδονται οι πρώτες κάρτες για αιτούντες άσυλο αλλά και το προσωπικό. Στη συνέχεια, στόχος είναι να αποκτήσουν τις αντίστοιχες κάρτες και τα πιστοποιημένα μέλη των ΜΚΟ, που έχουν ενταχθεί στο Μητρώο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Παράλληλα, θα υπάρχουν διπλές περιφράξεις τύπου ΝΑΤΟ, με δρόμο ανάμεσα, και συστήματα ασφάλειας και πυρασφάλειας.

Αξιοπρεπείς συνθήκες

 Στοίχημα, πάντως, για το υπουργείο είναι στη νέα δομή της Σάμου αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες να υπάρχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες δεν θα εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες και δεν θα επηρεάζονται από μια δυνατή βροχή – όπως ακριβώς συνέβη πριν από μερικές εβδομάδες στον προσωρινό καταυλισμό στο Μαυροβούνι της Λέσβου.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις πριν από μερικές ημέρες ο Νότης Μηταράκης και η διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπεάτε Γκμίντερ υπέγραψαν σύμβαση χρηματοδότησης για την κατασκευή των νέων κλειστών / ελεγχόμενων δομών στη Σάμο, την Κω και τη Λέρο, με το ύψος της χρηματοδότησης για τα έργα αυτά να ανέρχεται στα 121.374.372,06 ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, πρόκειται τα απαιτούμενα έξοδα να καλυφθούν σε ποσοστό 100% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο μεταξύ, η λειτουργία των νέων δομών προϋποθέτει το κλείσιμο των ήδη υπαρχουσών στα νησιά, με την προτεραιότητα να δίνεται στη Σάμο και στη Λέρο, και αυτό είναι το βασικό αντικείμενο της Ομάδας Εργασίας, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Ασυλο Μάνο Λογοθέτη. Στόχος είναι ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων (υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια, ΕΛ.ΑΣ., Ενοπλες Δυνάμεις, Πυροσβεστικό Σώμα, διεθνείς φορείς), προκειμένου να γίνει ομαλά και άμεσα το κλείσιμο των υφιστάμενων Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης και ταυτόχρονα να ξεκινήσει η λειτουργία των νέων κλειστών / ελεγχόμενων δομών Σάμου και Λέρου.

 

Πηγή in.gr

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Οριοθετήθηκε γρήγορα η πυρκαγιά στη περιοχή του Παγώνδα

Published

on

By

Η φωτιά έκαψε τέσσερα στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης

Οριοθετήθηκε γρήγορα η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 16:59 το απόγευμα της Πέμπτης, στη περιοχή του Παγώνδα, παραλία Κυριακού.

Στο σημείο επιχείρησαν δεκαπέντε άνδρες με πέντε οχήματα καθώς επίσης και εθελοντικά πυροσβεστικά κλιμάκια του δήμου Ανατολικής Σάμου .

Στη περιοχή παραμένουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Μ. Κάρλας: Επιτακτική ανάγκη η ίδρυση Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Ευρωπαϊκών προδιαγραφών

Published

on

By

Οι συνέπειες του φονικού και καταστροφικού σεισμού της 30ης Οκτωβρίου 2020 και των μεγάλων πλημμυρών του Φλεβάρη του 21 που έπληξαν το νησί μας απ’ άκρη σ’ άκρη πρέπει να αποτελέσουν πεδίο σοβαρής συζήτησης σε πολιτικό, τεχνικό και κοινωνικό επίπεδο.

Έτσι είναι δυνατόν να οδηγηθούμε σε χρήσιμα συμπεράσματα που θα αποτελέσουν πυξίδα των δράσεών μας για το μέλλον, εγγύς και απώτερο.

Οι ζημιές στις υποδομές, δημόσιες και ιδιωτικές, πρέπει να αναλυθούν προσεκτικά και σε βάθος προκειμένου να αναζητηθούν οι αιτίες των όποιων αστοχιών  πέραν βέβαια των όσων οφείλονται πραγματικά στην σφοδρότητα του σεισμικού και πλημμυρικού φαινομένου.

Και βέβαια με βάση τα συμπεράσματα αυτά να προχωρήσουμε στον προγραμματισμό των ενεργειών μας προκειμένου να μην επαναληφθούν ή να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατόν τέτοιες συνέπειες στο μέλλον (τροποποίηση οικοδομικών κανονισμών, παγίωση αντισεισμικών και αντιπλημμυρικών ελέγχων κ.λ.π)

Πρέπει επίσης να γίνει ευρεία συζήτηση και για την ποιότητα των εκτελουμένων έργων, δημοσίων και ιδιωτικών καθώς και για την ανάγκη ίδρυσης  και λειτουργίας Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Ευρωπαϊκών προδιαγραφών και στη χώρα μας.

Η υπηρεσία αυτή με κεντρική διοίκηση και αντίστοιχες περιφερειακές δομές πρέπει να διαθέτει:

1 –Επαρκές και εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, απαραίτητο μηχανολογικό και τεχνολογικό εξοπλισμό καθώς και σοβαρό προϋπολογισμό, για τον σχεδιασμό της μελέτης, της παρακολούθησης και της αξιολόγησης των φυσικών φαινομένων,με στόχο τον περιορισμό των δυσμενών συνεπειών από τις ακραίες καιρικές καταστάσεις που φαίνεται ότι παγιόνονται πλέον και στη χώρα μας λόγω και της κλιματικής αλλαγής.

2 –Λειτουργική αυτονομία και κωδικοποιημένες συνέργειες με την Διοίκηση, την Αυτοδιοίκηση και το Κράτος ούτως ώστε να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο αποτελεσματική με άμεσες και αντιγραφειογραφικές ενέργειες.

Όσον αφορά τα έργα που εκτελούνται στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα πρέπει, ενδεχομένως, με την συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας, του τεχνικού κόσμου και ειδικών εμπειρογνωμόνων, να επανεκτιμηθούν, ενδεικτικά, τα εξής:

1 –Το πλαίσιο των υφιστάμενων προδιαγραφών των μελετών.

2 –Η επάρκεια των προδιαγραφών των υλικών κατασκευής με ενδελεχείς ελέγχους τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά έργα, μικρά ή μεγάλα, σε εργαστήρια αξιόπιστης και υψηλής πιστοποίησης.

3 –Το επίπεδο επίβλεψης της κατασκευής των Δημόσιων και ιδιωτικών έργων.

Προς τούτο βέβαια απαιτούνται στελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμων και Περιφέρειας με επαρκές, έμπειρο και εξειδικευμένο, εν πολλοίς και όπου χρειάζεται, επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό καθώς και αξιόπιστα πρωτόκολλα για τους ιδιώτες.

Οι ορθές τεχνικές πρακτικές είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι εξοικονομούν χρήμα διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την περιουσία του Δημοσίου και τις ιδιοκτησίες των πολιτών.

Όσον αφορά τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν ΑΜΕΣΑ για να μη θρηνήσουμε ξανά ανθρώπινα θύματα και μη μετρήσουμε πάλι καταστροφές στην δημόσια και ιδιωτική περιουσία είναι προφανές ότι οι επαναλαμβανόμενες φυσικές καταστροφές, στο Ηραίον, στον Μεσόκαμπο, στο Κοκκάρι, στα Αυλάκια, στην παραλία του κάμπου Βουρλιωτών, στον Άγιο Κωνσταντίνο και στα περίχωρα, στο Καρλόβασι και στα εγγύς, στο Κάμπο Μαραθοκάμπου και στην ευρύτερη περιοχή και ενδεχομένως κι αλλού, απαιτούν και επιβάλλουν άμεσες και ολοκληρωμένες μελέτες που διερευνώντας τα αίτια  θα προτείνουν μέτρα πρόληψης, προστασίας και διάσωσης με συγκεκριμένα έργα.

Η Πανεπιστημιακή Κοινότητα που έδειξε κατά την περίοδο του σεισμού την αλληλεγγύη της προς την πολύπαθη Σάμο μπορεί να μας βοηθήσει πολυεπίπεδα σε όλα αυτά και προσβλέπουμε στην ειλικρίνεια των προθέσεών της με εμπιστοσύνη και προσμονή.

Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η προγραμματισμένη και η ιεραρχημένη ένταξη των μελετών αυτών σε προγράμματα υλοποίησης με την διαδικασία του  κατεπείγοντος. Μετά από τόσες οδυνηρές εμπειρίες είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να λειτουργήσουμε επί τέλους ως Προμηθείς και όχι, όπως πολλές φορές μέχρι τώρα, ως Επιμηθείς.

Και βέβαια δεν πρέπει, σε καμιά περίπτωση, να εμπιστευθούμε τον προγραμματισμό της Ανασυγκρότησης της  Σάμου και γενικότερα τον σχεδιασμό της Ανάπτυξης και της Πολιτικής Προστασίας των νησιών μας στα αμαρτωλά χέρια του πελατειακού Κράτους, με τις αποφάσεις να παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες, ερήμην της Κοινωνίας των Πολιτών.

Πρέπει, ανταποκρινόμενοι ΑΜΕΣΑ στο κάλεσμα των καιρών, να αναλάβουμε δράσεις ενωτικές για το νησί και τους ανθρώπους του.

Έχουμε όλοι μας βασική υποχρέωση και αναφαίρετο δικαίωμα, οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών τάξεων, οι Ακαδημαϊκοί και Κοινωνικοί  Φορείς καθώς και οι απλοί πολίτες, να προσπαθήσουμε μαχητικά, με σκληρή δουλειά και αγωνιστική διάθεση, να ξαναχτίσουμε το Παρόν και το Μέλλον του τόπου μας, όπως το ονειρεύεται και το στοχάζεται η Σαμιακή Κοινωνία, με τον προσήκοντα σεβασμό στην Παράδοση και την Ιστορία μας.

Μανώλης Νικ. Κάρλας

Γιατρός

Περιφερειακός Σύμβουλος.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή