Connect with us

Σαμιακά

ΚΥΤ Ζερβού: Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του

Published

on

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της η πρώτη ελεγχόμενη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο. Οι εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και σύμφωνα με τους ιθύνοντες η κλειστή αυτή δομή θα αποτελέσει τον «πιλότο» και για τα υπόλοιπα κέντρα που θα κατασκευαστούν στα νησιά.

Στη θέση Ζερβού του Δήμου Ανατολικής Σάμου, περίπου έξι χιλιόμετρα έξω από το Βαθύ της Σάμου, βρίσκεται το σημείο που σε λίγους μήνες θα φιλοξενήσει τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο νησί. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η νέα δομή θα μπορεί να στεγάσει 3.000 άτομα. Υπενθυμίζεται πως το υπάρχον καμπ που βρίσκεται εντός του αστικού ιστού, στο Βαθύ, έχει μεν χωρητικότητα για 648 άτομα, ωστόσο σε αυτό φιλοξενούνται σήμερα 3.838 πρόσφυγες και μετανάστες.

Στην ελεγχόμενη δομή στην περιοχή Ζερβού θα περιλαμβάνονται, εκτός από το ΚΥΤ και τους χώρους φιλοξενίας, χώροι διοίκησης, ειδικοί χώροι για τα ασυνόδευτα ανήλικα, δομή για τις μονογονεϊκές οικογένειες, προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης αλλά και ειδικός χώρος για τη διαχείριση έκτακτων περιστατικών υγειονομικής περίθαλψης.

Μετανάστες : «Πιλότος» η Σάμος για τις νέες δομές στα νησιά

Η δομή της Σάμου είναι αυτή που, όπως φαίνεται, θα έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα από τις υπόλοιπες, ωστόσο ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή των νέων κέντρων τόσο στη Λέρο όσο και στην Κω. Μάλιστα, σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ» για τις νέες δομές προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη κατά την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής Μετανάστευσης 2020-2021, επισημάνθηκε πως μέχρι το τέλος του 2020 το υπουργείο είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη διαγωνιστική διαδικασία ώστε την επόμενη χρονιά να κλείσουν οι δομές στη ΒΙΑΛ της Χίου και ο προσωρινός καταυλισμός στο Μαυροβούνι στη Λέσβο. Για τις νέες δομές στα δύο αυτά νησιά η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τοπικές Αρχές και κοινωνίες, προκειμένου να βρεθεί το κατάλληλο σημείο όπου θα κατασκευαστούν.

Προηγμένα συστήματα ασφαλείας

Πάντως, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Μηταράκης, το νέο ΚΥΤ της Σάμου (όπως και τα υπόλοιπα που θα κατασκευαστούν) θα περιέχει σύγχρονα μέσα επιτήρησης εισόδου – εξόδου, με έλεγχο εισερχομένων. Ηδη, έχει παραληφθεί από το ΚΥΤ ο σχετικός εξοπλισμός και εκδίδονται οι πρώτες κάρτες για αιτούντες άσυλο αλλά και το προσωπικό. Στη συνέχεια, στόχος είναι να αποκτήσουν τις αντίστοιχες κάρτες και τα πιστοποιημένα μέλη των ΜΚΟ, που έχουν ενταχθεί στο Μητρώο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Παράλληλα, θα υπάρχουν διπλές περιφράξεις τύπου ΝΑΤΟ, με δρόμο ανάμεσα, και συστήματα ασφάλειας και πυρασφάλειας.

Αξιοπρεπείς συνθήκες

 Στοίχημα, πάντως, για το υπουργείο είναι στη νέα δομή της Σάμου αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες να υπάρχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες δεν θα εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες και δεν θα επηρεάζονται από μια δυνατή βροχή – όπως ακριβώς συνέβη πριν από μερικές εβδομάδες στον προσωρινό καταυλισμό στο Μαυροβούνι της Λέσβου.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις πριν από μερικές ημέρες ο Νότης Μηταράκης και η διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπεάτε Γκμίντερ υπέγραψαν σύμβαση χρηματοδότησης για την κατασκευή των νέων κλειστών / ελεγχόμενων δομών στη Σάμο, την Κω και τη Λέρο, με το ύψος της χρηματοδότησης για τα έργα αυτά να ανέρχεται στα 121.374.372,06 ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, πρόκειται τα απαιτούμενα έξοδα να καλυφθούν σε ποσοστό 100% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο μεταξύ, η λειτουργία των νέων δομών προϋποθέτει το κλείσιμο των ήδη υπαρχουσών στα νησιά, με την προτεραιότητα να δίνεται στη Σάμο και στη Λέρο, και αυτό είναι το βασικό αντικείμενο της Ομάδας Εργασίας, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Ασυλο Μάνο Λογοθέτη. Στόχος είναι ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων (υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια, ΕΛ.ΑΣ., Ενοπλες Δυνάμεις, Πυροσβεστικό Σώμα, διεθνείς φορείς), προκειμένου να γίνει ομαλά και άμεσα το κλείσιμο των υφιστάμενων Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης και ταυτόχρονα να ξεκινήσει η λειτουργία των νέων κλειστών / ελεγχόμενων δομών Σάμου και Λέρου.

 

Πηγή in.gr

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Σεισμική δόνηση ανοικτά της Σάμου

Published

on

By

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα 16 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σάμου

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σάμου, στις 22:20.

 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Το Samos Club Θύρα 13 κοντά στους πληγέντες του σεισμού

Published

on

By

Την έμπρακτη συμπαράστασή τους στους κατοίκους της Σαμου που επλήγησαν από τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου, τα μέλη του Samos club θύρα 13, συγκέντρωσαν αναγκαία είδη πρώτης ανάγκης και τα παρέδωσαν στον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Βασίλη Πανουράκη, προκειμένου να δοθούν σε κατοίκους της Σάμου που τα έχουν ανάγκη.

 

 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Αθανάσιος Γκάνας, Γεωδυναμικό Ινστιτούτο: Η μεγαλύτερη μετατόπιση εδάφους στη Σάμο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Χαρδαλιάς για Σάμο: Χωρίς SMS στις μετακινήσεις

Δήμος4 εβδομάδες ago

Υποβολή αιτήσεων για τη οικονομική ενίσχυση πολιτών που έχουν πληγεί από τον σεισμό

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Κατά 18-25 εκατοστά ανυψώθηκε η Σάμος μετά τον σεισμό

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Υπό ελέγχο η φωτιά στο ΚΥΤ Σάμου – Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στη Σάμο

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ενημέρωση για δωρεές στους σεισμοπλήκτους Δήμους της Σάμου

Δήμος4 εβδομάδες ago

Δήμος Ανατ. Σάμου: Απομάκρυνση πολιτών απο περιοχές της πόλης της Σάμου και της Κοινότητας Βαθέος

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Υπό έλεγχο η φωτιά στον υπαίθριο καταυλισμό γύρω από το hotspot Σάμου

Περιφερειακά4 εβδομάδες ago

Μουτζούρης από την Σάμο μετά τη φωτιά στο ΚΥΤ: «Απομακρύνετε από τα νησιά τους μετανάστες»

Περιφερειακά3 εβδομάδες ago

Έως και την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου η διακοπή μαθημάτων στη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή