Connect with us

Περιφερειακά

Κ. Μουτζούρης : Ξεπέρασαν τους 32.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες στο Βόρειο Αιγαίο

Published

on

Δελτίο τύπου εξέδωσε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης , στο οποίο αναφέρει πως βρίσκεται σε διαρκή επαφή και ταύτιση απόψεων με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο για την εξεύρεση με τη λήψη δραστικών μέτρων βιώσιμης και ευνοϊκής για τις νήσους μας λύσεως στο διαρκώς επιδεινούμενο πρόβλημα της συσσωρεύσεως και μακροχρόνιας παραμονής των μεταναστών, οι οποίοι ήδη έχουν υπερβεί τις 32.000.

Comments

comments

Περιφερειακά

Τα μηνύματα των Βορειοαιγαιοπελαγιτών προς την κυβέρνηση!

Published

on

By

 

Πανό έξω απο το δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχουν τοποθετηθεί εν όψη των επικείμενων κινητοποιήσεων 22 & 23 Ιανουαρίου.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μαζί με τους δήμους των πληττόμενων απο το μεταναστευτικό νησιών απαιτούν όχι άλλες φυλακές ψυχών στο βόρειο Αιγαίο! Θέλουμε πίσω τα νησιά μας πίσω τις ζωές μας αναγράφουν.

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

500.000 ευρώ για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας Β.Α

Published

on

By

 

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενέκρινε το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής ύψους 500.000 ευρώ για το έτος 2020.

Η Περιφέρεια στοχεύει στη δημιουργία μιας επικοινωνιακής ομπρέλας που προβάλλει το σύνολο των νησιών ως ένα κομμάτι του Αιγαίου διαφορετικό και μοναδικό. Παράλληλα, μέσα σε αυτό το γενικό πλαίσιο, είναι απαραίτητη η ανάπτυξη της επικοινωνιακής στρατηγικής του κάθε νησιού χωριστά, αφού πρόκειται για νησιά μεγάλα, που συνιστούν διακριτούς και διαφορετικούς, με μοναδικά χαρακτηριστικά, τουριστικούς προορισμούς.

Γίνεται μια προσπάθεια κατανομής των διαθέσιμων οικονομικών πόρων, οι οποίοι κατευθύνονται με τρόπο ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες τουριστικής προβολής αφενός με τα παραδοσιακά επικοινωνιακά μέσα και εργαλεία, όπως είναι οι εκθέσεις τουρισμού, αφετέρου όμως να γίνεται όλο και περισσότερο χρήση και αξιοποίηση των νέων ψηφιακών μέσων και τεχνολογιών.

Παράλληλα, λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη διαχείρισης των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην τουριστική αγορά μετά τις πρόσφατες γεωπολιτικές και τουριστικές εξελίξεις, (έξαρση προσφυγικών ροών, κατάρρευση Thomas Cook), ώστε να αντισταθμιστούν οι συνέπειες με κατάλληλες ενέργειες επικοινωνίας.

Όσον αφορά επίσης στη στόχευση των τουριστικών αγορών, πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν κάποιες αγορές που είναι σημαντικές για όλα τα νησιά της Περιφέρειας, αλλά όπως είναι φυσικό υπάρχουν και διαφορετικές προτεραιότητες ανά νησί. Ακόμη και στην ελληνική αγορά, που αποτελεί κοινό στόχο για όλους, πρέπει να γίνεται πιο εξειδικευμένη στόχευση, σε ειδικά κοινά, ανάλογα και με το τουριστικό προϊόν που προσφέρεται σε κάθε νησί, με ειδικές ενέργειες τουριστικής προβολής για κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Κατά το σχεδιασμό προγράμματος δράσεων τουριστικής προβολής 2020 λαμβάνονται υπόψη κάποια σημαντικά στοιχεία όπως το γεγονός ότι  η αγορά της Τουρκίας εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντική για τα νησιά της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, παρά τις διακυμάνσεις που παρουσιάζονται, λόγω της τρέχουσας οικονομικής και γεωπολιτικής κατάστασης.  Πρέπει να σημειωθεί ότι η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που αποτελούν σημαντικές αγορές για την Ελλάδα γενικότερα, απουσιάζουν εντελώς από κάποια νησιά της Περιφέρειας γι’ αυτό καλό είναι να γίνουν προσπάθειες προσέγγισης, εφόσον σε όρους τουριστικής δαπάνης και διανυκτερεύσεων παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Μια παραδοσιακή αγορά για τα νησιά είναι αυτή της Ολλανδίας, αλλά και οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν παρουσία, κυρίως στη Σάμο και στη Λέσβο.

Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία της Αμερικανικής αγοράς στα νησιά, που φαίνεται να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους ομογενείς. Οι σύλλογοι ομογενών των νησιών θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για ενέργειες προβολής της Περιφέρειας στις Η.Π.Α. Οι αγορές των βαλκανικών χωρών, της Κύπρου, η Ρωσία και το Ισραήλ έχουν ενδιαφέρον για τα νησιά και ήδη έχουν γίνει προσπάθειες προσέγγισης τα τελευταία χρόνια.

Οι τουριστικές επιδόσεις των νησιών της Περιφέρειας, καταδεικνύουν μια υπερβολική εξάρτηση κάποιων νησιών όπως π.χ. η Χίος από τους Τούρκους τουρίστες, που πρέπει απαραίτητα να εξισορροπηθεί από το άνοιγμα και άλλων αγορών.

Όλα τα νησιά έχουν ενδιαφέρον στην ελληνική αγορά, και μάλιστα στη Βόρεια Ελλάδα, με την οποία υπάρχουν τακτικές αεροπορικές και ακτοπλοϊκές συνδέσεις, γι’ αυτό σχεδιάζονται ενέργειες και προς αυτή την κατεύθυνση.

Ενέργειες προβολής σε ειδικές αγορές

Επιπλέον, σχεδιάζονται ενέργειες προβολής σε ειδικές αγορές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό (για γαστρονομία, περιπατητικό τουρισμό, bird-watching, sailing, ιαματικά λουτρά, κρουαζιέρα κλπ), με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών με ειδικά ενδιαφέροντα που μπορούν να εξυπηρετήσουν τα νησιά. Τέτοιου είδους ειδικά τουριστικά προϊόντα όλο και περισσότερο αναπτύσσονται σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας και καθώς μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό στοιχείο τουριστικής διαφοροποίησης, είναι σημαντικό να προβάλλονται είτε με κατάλληλα σχεδιασμένες δράσεις προβολής, είτε μέσω της συμμετοχής της Περιφέρειας σε ειδικές εκθέσεις τουρισμού.

Εξάλλου, αξιοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις μεγάλης εμβέλειας και αθλητικά γεγονότα.   Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις μεγάλης εμβέλειας, όπως για παράδειγμα το Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου ή το Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών Χίου, οι δράσεις προβολής της γαστρονομίας και των προϊόντων όπως το Lesvos Food Fest και η Γιορτή Μαστίχας, τα αθλητικά γεγονότα διεθνούς και εθνικής εμβέλειας, όπως για παράδειγμα το Molyvos Urban MTB και εν γένει οι ποδηλατικοί αγώνες, η Aegean Regatta, το Lesvos Trail, η διοργάνωση τουρνουά και πρωταθλημάτων ναυταθλητισμού και ιστιοπλοΐας, ο Ημιμαραθώνιος Χίου, αποτελούν γεγονότα τα οποία:

α) επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο και έχουν γίνει θεσμοί,

β) προσελκύουν σημαντικό αριθμό επισκεπτών στα νησιά μας,

γ) δημιουργούν ευκαιρίες για τους επαγγελματίες του τουρισμού, επεκτείνοντας την τουριστική περίοδο,

δ) προγραμματίζονται έγκαιρα επιτρέποντας την οργανωμένη και στοχευμένη προβολή τους.

Επιπροσθέτως, συμβάλλουν στην διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος των νησιών και δεδομένου ότι πρόκειται για εξωστρεφείς δράσεις συμβάλλουν στην ίδια την προβολή των προορισμών. Είναι επομένως σημαντικό να συνεχισθεί η επιδίωξη για την συνδιοργάνωση μεγάλης εμβέλειας πολιτιστικών και αθλητικών γεγονότων τα οποία έχουν διπλό ρόλο: αφενός ενισχύεται η τοπική οικονομία από την διοργάνωση τέτοιου είδους δράσεων, αφετέρου ενισχύεται το brand των προορισμών.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας διασύνδεσης του τουριστικού προϊόντος με τον αγροδιατροφικό τομέα, τα αγροτικά τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομία, είναι σημαντικό να συνεχισθεί η προσπάθεια ανάπτυξης συνεργειών με τον πρωτογενή τομέα ως προς:

α) την ανάδειξη και προβολή των μοναδικών προϊόντων των νησιών και την σύνδεσή τους με το brand κάθε νησιού, όπως η μαστίχα Χίου, το ελαιόλαδο και το ούζο Λέσβου, τα κρασιά της Σάμου, της Λήμνου και της Ικαρίας, στο πλαίσιο των ενεργειών προβολής που προγραμματίζονται για το 2020 και

β) την δημιουργία δικτύου στο Β. Αιγαίο που θα συνδέει επιχειρήσεις αγροδιατροφικού τομέα με επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα, στο πρότυπο του Ελληνικού πρωινού και του Aegean Cuisine.

Πηγή Tornonews

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

22&23 Γενική απεργία στα νησιά. Ναι Μουτζούρη σε διεύρυνση κινητοποιήσεων στην Αθήνα

Published

on

By

 

Εξελίσσεται αυτή την ώρα το περιφερειακό συμβούλιο προκειμένου να βγάλει αποφάσεις σχετικά με τις κινητοποιήσεις 22&23 Ιανουαρίου.

Στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης πρότεινε καθολική απεργία των πάντων για 22&23 Ιανουαρίου με κατάθεση ψηφίσματος μαζί με αυτοδιοικητικούς στις 23 στην Αθήνα.

Ο κ.Μουτζούρης συμπλήρωσε στο πλαίσιο των προτάσεών του για τις κινητοποιήσεις την πρόταση του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου και Δυτικής Σάμου για κινητοποίηση στην Αθήνα ως δεύτερο στάδιο των κινητοποιήσεων μέχρι τέλος του μήνα.

Ήδη εμπορικός σύλλογος Μυτιλήνης και Επιμελητήριο Λέσβου ανακοίνωσαν την συμμετοχή τους καθώς και σύλλογοι της Χίου ήδη εξέδωσαν θετική απόφαση.

Στη Σάμο ακόμα δεν έχουν πάρει απόφαση οι σύλλογοι ενώ παρόντες μέσω τηλεδιάσκεψης είναι ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου Αλέξανδρος Λυμπέρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Πανουράκης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Κάρλας, Τριανταφύλλου, Φιλλιπής και η κ. Άννη Ανδρεάδου.

 

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Πολιτικά1 εβδομάδα ago

Χ.Στεφανάδης: Πιστεύω του χρόνου αυτή την εποχή η Σάμος θα είναι ελεύθερη από τους μετανάστες – πρόσφυγες

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

ΝΟΔΕ Σάμου. Σε κλίμα ενότητας η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας

Δήμος2 εβδομάδες ago

Στάντζος από τον λιμένα Μαλαγαρίου : Ζητάμε άμεση και μαζική αποσυμφόρηση τώρα. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Υπό βροχή τελέσθηκε ο Αγιασμός των υδάτων στη Σάμο

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Στο λιμένα Μαλαγαρίου τα Αρματαγωγά “Χίος και Λέσβος”

Σαμιακά1 μήνα ago

Γιώργος Στάντζος : «Θέλουμε λύση αυτή τη στιγμή»

Σαμιακά1 μήνα ago

Εντυπωσιακή η φωταγώγηση του δέντρου στο Δήμο Ανατολικής Σάμου

Sports1 μήνα ago

Αγιασμός για τον νέο χλοοτάπητα στο γήπεδο Σάμου

Δήμος1 μήνα ago

Σε ρυθμούς Χριστουγέννων μπήκε το Καρλόβασι φορώντας τα γιορτινά του

Σαμιακά2 μήνες ago

Δήμητρα Λάμπρου – Μία αφανής ηρωίδα στη Σάμο

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή