Connect with us

Δήμος

Κ.Τζίχας : Πλήρης κάλυψη των πραγματικών αναγκών που προκλήθηκαν από το σεισμό

Published

on

Σε σύσκεψη του δημάρχου με τους επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη 18-11-2020, συμμετείχε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής; Συσπείρωσης Κώστας Τζίχας. Στόχος της σύσκεψης ήταν να διερευνηθεί η δυνατότητα κοινού πλαισίου διεκδικήσεων προκειμένου να συζητήσει επ’ αυτού το δημοτικό συμβούλιο και να πάρει σχετικές αποφάσεις. Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, τόνισε ότι αφετηρία του πλαισίου μέτρων και διεκδικήσεων πρέπει να είναι η πλήρης κάλυψη των πραγματικών αναγκών που προκλήθηκαν από το σεισμό, ανεξάρτητα από το κόστος που θα απαιτηθεί. Μ’ αυτό το κριτήριο καταθέτουμε σήμερα τις προτάσεις μας -συνέχισε- και επέδωσε στον δήμαρχο τις παρακάτω προτάσεις.

 

ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ

 ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ 30ης ΟΚΤΩΒΡΗ

 • Άμεσες αποζημιώσεις στο 100% για πρώτη και δεύτερη κατοικία με άμεση καταβολή χωρίς τις προϋποθέσεις που καθιστούν αδύνατη την όποια επισκευή – ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες, στον εξοπλισμό, τα εμπορεύματα και τις ζημιές των επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων
 • Μεγάλη αύξηση της χρηματοδότησης προς τους δήμους ώστε να μπορούν αν ανταπεξέλθουν στις αυξημένες έκτακτες αλλά και πάγιες ανάγκες
 • Προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού ώστε να στελεχωθούν πλήρως όλες οι υπηρεσίες του δήμου. Και σε αυτή την περίπτωση φάνηκε ότι οι συμβασιούχοι δεν είναι περιττοί κι επικουρικοί εργαζόμενοι αλλά απαραίτητοι. Να μονιμοποιηθούν όλοι τώρα
 • Ενοικιάσεις κατοικιών από το κράτος για όσους έχουν μείνει άστεγοι για όσο χρειαστεί μέχρι την επισκευή ή ανακατασκευή της κατοικίας τους. ειδικά για οικογένειες, κατοίκους χωριών που τώρα μένουν σε ξενοδοχεία ή είναι άστεγοι.
 • Άμεσο σχέδιο για τη μεταστέγαση των σχολείων μέχρι την επισκευή ή ανέγερση νέων όπου χρειάζεται, ώστε να μη χάσουν κι άλλη χρονιά τα παιδιά. Με έλεγχο στα σχολεία, αλλά και στα άλλα δημόσια κτίρια, χώρους δουλειάς τόσο στο φέροντα όσο και στο μη φέροντα οργανισμό των κτιρίων. Με ευθύνη του κράτους να εξασφαλιστούν μηχανικοί και εργαλεία για να γίνει με ταχύτητα και ευθύνη ο έλεγχος, για να ξαναμπεί η ζωή σε κανονικότερους ρυθμούς.
 • Να εκπονηθεί άμεσα πρόγραμμα και να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για επισκευές, αναστηλώσεις σχολικών κτιρίων και χτίσιμο νέων όπου απαιτείται.
 • Χορήγηση δωρεάν τάμπλετ ή λάπτοπ και δωρεάν σύνδεση ίντερνετ για όλους τους μαθητές, ώστε να παρακολουθήσουν απρόσκοπτα την τηλεκπαίδευση , μέχρι την επιστροφή τους στη δια ζώσης διδασκαλία με όλους τους όρους προστασίας από την πανδημία.
 • Έκτακτη χρηματοδότηση ώστε άμεσα να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα επισκευής ή ανακατασκευής σε σχολεία, δρόμους, λιμάνια, δημόσια κτίρια. Να καθαριστούν οι γειτονιές και τα χωριά από μπάζα κλπ
 • Να τροποποιηθούν ή να ενταχθούν εξ αρχής έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, επισκευών, ανακατασκευών κλπ στο πρόγραμμα Τρίτσης και στο ΕΣΠΑ
 • Για τα ετοιμόρροπα κτίρια: να κατεδαφιστούν όλα όσα κρίνονται ως επικίνδυνα. Για όσα δεν υπάρχει ιδιοκτήτης μετατροπή του χώρου σε ελεύθερο δημοτικό χώρο αναψυχής, πάρκο κλπ ή σε χώρο πολιτισμού αν αναστηλωθούν
 • Για τον παραδοσιακό οικισμό Άνω Βαθέος, άλλα προστατευόμενα κτίρια και μνημεία. Να αναλάβει το κράτος εξ ολοκλήρου τη συντήρηση και επισκευή ή ανακατασκευή τους. (Το υψηλό κόστος συντήρησης και οι γραφειοκρατικές δυσκολίες ήταν ένας από τους παράγοντες που είχαν οδηγήσει στην εγκατάλειψη πολλά σπίτια του οικισμού)
 • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη των κατοικιών και των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί ζημιά από το σεισμό ή την πλημμύρα
 • Στήριξη των μέτρων ανακούφισης που διεκδικεί το κίνημα στο νησί . Συγκεκριμένα:
  • Μέτρα για την εξασφάλιση εισοδήματος στο ύψος των αναγκών για όλους, όπως:
  • 1000 ευρώ επίδομα πρώτης ανάγκης για όλους, αυξημένο επίδομα ανεργίας σε όλους τους άνεργους χωρίς προϋποθέσεις.
  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.
  • Απαλλαγή υποχρεώσεων από ΟΤΕ, ΔΕΗ, ύδρευση για όσο διάστημα χρειαστεί, διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία.
  • Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές μέχρι το Σεπτέμβρη
 • Για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες να υπάρξει επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, ξεκινώντας από το οικονομικό έτος 2019, ως τη μόνη αποδεκτή λύση που μπορεί να περιορίσει σε ένα βαθμό τις συνέπειες και να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη λειτουργία των μικροεπιχειρήσεων. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλος επιτηδεύματος. Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για 6 μήνες και επιδότησή τους από το κράτος.

Share this post:

Comments

comments

Δήμος

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου

Published

on

By

Συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα, 1η Μαρτίου, στις 18.30, το δημοτικό συμβούλιο Ανατολικής Σάμου.

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι τα ακόλουθα:

 1. Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών.  Εισηγητής: Κολλάρος Γεώργιος πρόεδρος Δ.Σ.
 1. Επικαιροποίηση του σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεση/βραχεία  διαχείρισης των συνεπειών από εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων του Δήμου  Ανατολικής Σάμου.  Εισηγητής: Εκτελεστική επιτροπή – Γραφείο πολιτικής προστασίας
 1. Επικαιροποίηση του σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεση/βραχεία  διαχείρισης των συνεπειών από εκδήλωση σεισμού του Δήμου Ανατολικής Σάμου.  Εισηγητής: Εκτελεστική επιτροπή – Γραφείο πολιτικής προστασίας
 1. Πρόταση Ίδρυσης νέων ειδικοτήτων στο Μαυρογένειο ΕΠΑ. Λ Σάμου – Μεταβολές  σχολικών μονάδων Εσπερινού ΕΠΑΛ Σάμου.  Εισηγητής: Αξιώτης Ιωάννης πρόεδρος επιτροπής παιδείας.
 1. Παραχώρηση χρήσης δημοτικού χώρου στον ΔΕΔΔΗΕ.  Εισηγητής: Δ/νση Τεχνικών υπηρεσιών
 1. Συγκρότηση γνωμοδοτικών οργάνων σύμφωνα με τις διατάξεις του ν 4412/2016  Δημόσιες Συμβάσεις Έργων Προμηθειών και Υπηρεσιών μέχρι τέλους του έτους 2021.  Εισηγητής: Διονυσίου Γεώργιος αντιδήμαρχος.
 1. Χαρακτηρισμός επιχείρησης ως εποχιακή  Εισηγητής: Διονυσίου Γεώργιος αντιδήμαρχος.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Έξι φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές στο Γυμνάσιο Καρλοβάσου

Published

on

By

Σήμερα Πέμπτη, ο  Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Δυτικής Σάμου, ο κ. Δημήτρης Κυπραίου, έπειτα από πρόταση του και έγκριση αυτής από το Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολικής Επιτροπής, παρέδωσε στη Διευθύντρια του Γυμνασίου Καρλοβασίου κ. Αικατερίνη Σφέτσου, έξι φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές για την κάλυψη αναγκών στις σχολικές μονάδες του Γυμνασίου Καρλοβασίου και Γυμνασίου Μαραθοκάμπου, που προέκυψαν για την τηλεκπαίδευση λόγω COVID-19.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε λόγω παλαιότερης απονομής χρημάτων για προμήθεια υπολογιστών στα τρία Λύκεια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Δυτικής Σάμου, για κάλυψη αναγκών έπειτα από απόφαση της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου .

 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή