Connect with us

Δήμος

Κ.Τζίχας : Πλήρης κάλυψη των πραγματικών αναγκών που προκλήθηκαν από το σεισμό

Published

on

Σε σύσκεψη του δημάρχου με τους επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη 18-11-2020, συμμετείχε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής; Συσπείρωσης Κώστας Τζίχας. Στόχος της σύσκεψης ήταν να διερευνηθεί η δυνατότητα κοινού πλαισίου διεκδικήσεων προκειμένου να συζητήσει επ’ αυτού το δημοτικό συμβούλιο και να πάρει σχετικές αποφάσεις. Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, τόνισε ότι αφετηρία του πλαισίου μέτρων και διεκδικήσεων πρέπει να είναι η πλήρης κάλυψη των πραγματικών αναγκών που προκλήθηκαν από το σεισμό, ανεξάρτητα από το κόστος που θα απαιτηθεί. Μ’ αυτό το κριτήριο καταθέτουμε σήμερα τις προτάσεις μας -συνέχισε- και επέδωσε στον δήμαρχο τις παρακάτω προτάσεις.

 

ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ

 ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ 30ης ΟΚΤΩΒΡΗ

 • Άμεσες αποζημιώσεις στο 100% για πρώτη και δεύτερη κατοικία με άμεση καταβολή χωρίς τις προϋποθέσεις που καθιστούν αδύνατη την όποια επισκευή – ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες, στον εξοπλισμό, τα εμπορεύματα και τις ζημιές των επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων
 • Μεγάλη αύξηση της χρηματοδότησης προς τους δήμους ώστε να μπορούν αν ανταπεξέλθουν στις αυξημένες έκτακτες αλλά και πάγιες ανάγκες
 • Προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού ώστε να στελεχωθούν πλήρως όλες οι υπηρεσίες του δήμου. Και σε αυτή την περίπτωση φάνηκε ότι οι συμβασιούχοι δεν είναι περιττοί κι επικουρικοί εργαζόμενοι αλλά απαραίτητοι. Να μονιμοποιηθούν όλοι τώρα
 • Ενοικιάσεις κατοικιών από το κράτος για όσους έχουν μείνει άστεγοι για όσο χρειαστεί μέχρι την επισκευή ή ανακατασκευή της κατοικίας τους. ειδικά για οικογένειες, κατοίκους χωριών που τώρα μένουν σε ξενοδοχεία ή είναι άστεγοι.
 • Άμεσο σχέδιο για τη μεταστέγαση των σχολείων μέχρι την επισκευή ή ανέγερση νέων όπου χρειάζεται, ώστε να μη χάσουν κι άλλη χρονιά τα παιδιά. Με έλεγχο στα σχολεία, αλλά και στα άλλα δημόσια κτίρια, χώρους δουλειάς τόσο στο φέροντα όσο και στο μη φέροντα οργανισμό των κτιρίων. Με ευθύνη του κράτους να εξασφαλιστούν μηχανικοί και εργαλεία για να γίνει με ταχύτητα και ευθύνη ο έλεγχος, για να ξαναμπεί η ζωή σε κανονικότερους ρυθμούς.
 • Να εκπονηθεί άμεσα πρόγραμμα και να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για επισκευές, αναστηλώσεις σχολικών κτιρίων και χτίσιμο νέων όπου απαιτείται.
 • Χορήγηση δωρεάν τάμπλετ ή λάπτοπ και δωρεάν σύνδεση ίντερνετ για όλους τους μαθητές, ώστε να παρακολουθήσουν απρόσκοπτα την τηλεκπαίδευση , μέχρι την επιστροφή τους στη δια ζώσης διδασκαλία με όλους τους όρους προστασίας από την πανδημία.
 • Έκτακτη χρηματοδότηση ώστε άμεσα να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα επισκευής ή ανακατασκευής σε σχολεία, δρόμους, λιμάνια, δημόσια κτίρια. Να καθαριστούν οι γειτονιές και τα χωριά από μπάζα κλπ
 • Να τροποποιηθούν ή να ενταχθούν εξ αρχής έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, επισκευών, ανακατασκευών κλπ στο πρόγραμμα Τρίτσης και στο ΕΣΠΑ
 • Για τα ετοιμόρροπα κτίρια: να κατεδαφιστούν όλα όσα κρίνονται ως επικίνδυνα. Για όσα δεν υπάρχει ιδιοκτήτης μετατροπή του χώρου σε ελεύθερο δημοτικό χώρο αναψυχής, πάρκο κλπ ή σε χώρο πολιτισμού αν αναστηλωθούν
 • Για τον παραδοσιακό οικισμό Άνω Βαθέος, άλλα προστατευόμενα κτίρια και μνημεία. Να αναλάβει το κράτος εξ ολοκλήρου τη συντήρηση και επισκευή ή ανακατασκευή τους. (Το υψηλό κόστος συντήρησης και οι γραφειοκρατικές δυσκολίες ήταν ένας από τους παράγοντες που είχαν οδηγήσει στην εγκατάλειψη πολλά σπίτια του οικισμού)
 • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη των κατοικιών και των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί ζημιά από το σεισμό ή την πλημμύρα
 • Στήριξη των μέτρων ανακούφισης που διεκδικεί το κίνημα στο νησί . Συγκεκριμένα:
  • Μέτρα για την εξασφάλιση εισοδήματος στο ύψος των αναγκών για όλους, όπως:
  • 1000 ευρώ επίδομα πρώτης ανάγκης για όλους, αυξημένο επίδομα ανεργίας σε όλους τους άνεργους χωρίς προϋποθέσεις.
  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.
  • Απαλλαγή υποχρεώσεων από ΟΤΕ, ΔΕΗ, ύδρευση για όσο διάστημα χρειαστεί, διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία.
  • Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές μέχρι το Σεπτέμβρη
 • Για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες να υπάρξει επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, ξεκινώντας από το οικονομικό έτος 2019, ως τη μόνη αποδεκτή λύση που μπορεί να περιορίσει σε ένα βαθμό τις συνέπειες και να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη λειτουργία των μικροεπιχειρήσεων. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλος επιτηδεύματος. Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για 6 μήνες και επιδότησή τους από το κράτος.

Share this post:

Comments

comments

Δήμος

Δήμος Δυτικής Σάμου: 21 κοντέινερς για την προσωρινή στέγαση των σεισμοπαθών

Published

on

By

Από την μέρα του καταστροφικού σεισμού έως και σήμερα, ένα μήνα μετά , ο Δήμος Δυτικής Σάμου έχει παραλάβει 21 κοντέινερς για την προσωρινή στέγαση των σεισμοπαθών.

“Οι 18 οικίσκοι που διατέθηκαν από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχουν τοποθετηθεί στα κατά τόπους χωριά, για την προσωρινή στέγαση των κατοίκων αυτών και δύο εξ αυτών μαζί με άλλα δύο που προσφέρθηκαν δωρεάν από τον Δήμο Μυτιλήνης , έχουν τοποθετηθεί για χρήση ως σχολικές αίθουσες.

Η περιφέρεια Σάμου έχει παραχωρήσει έναν οικίσκο , ο οποίος χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος υλικών.

Τονίζουμε ότι τα παραπάνω έχουν ηλεκτροδοτηθεί, υδροδοτηθεί και συνδεθεί σχεδόν όλα με το αποχετευτικό δίκτυο.

Ως δήμος , προχωράμε στην αγορά επιπλέον 4 οικίσκων μιας και τα διαθέσιμα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών μας” αναφέρει ο δήμος Δυτικής Σάμου.

 

 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Οι παρεμβάσεις της ΛΑ.Σ Δυτικής Σάμου στο δημοτικό συμβούλιο της 27ης Νοέμβρη 2020

Published

on

By

1.Επίσημη ενημέρωση για τις ζημιές από το σεισμό στο δήμο Δυτικής Σάμου ζήτησε η Λαϊκή Συσπείρωση με σειρά ερωτημάτων που κατέθεσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, κατά τον Ά θμιο έλεγχο υποβλήθηκαν κρίθηκαν 874 κτίρια κίτρινα, 453 κατοικήσιμα, 91 επικίνδυνα / ετοιμόρροπα. Κατά τον Β΄θμιο έλεγχο ως τις 24/11 σε 677 ελέγχους, 247 κτίρια κρίθηκαν πράσινα, 384 κίτρινα και 46 κόκκινα. Έχουν δοθεί 17 κοντέινερ – σπίτια στο δήμο μας, σε ξενοδοχεία διαμένουν 120 άτομα και σε κοντέινερ 4. Απροσδιόριστος είναι ο αριθμός των συμπολιτών μας που μένει προσωρινά σε φίλους και συγγενείς, εξοχικά ή στο ενοίκιο. Σε σχέση με τα σχολεία γίνονται προσπάθειες για προσωρινή λύση σε όσα είχαν ζημιές με κοντέινερ και μεταστεγάσεις ως την επισκευή των κτιρίων.

Από την ενημέρωση φάνηκε για άλλη μια φορά το μέγεθος της ζημιάς. Κυρίως, όμως, φάνηκε η τραγική ολιγωρία της κυβέρνησης η οποία ένα μήνα μετά δεν έχει εκδόσει την απόφαση με την οποία θα προχωρήσουν οι αποζημιώσεις αλλά και τα υπόλοιπα μέτρα που εξήγγειλε.

Φάνηκαν επίσης οι τεράστιες ελλείψεις στη στελέχωση και του δήμου αλλά και του υπουργείου αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις λόγω του μικρού αριθμού των συνεργείων οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι δε θα έχουν ολοκληρωθεί ως τα Χριστούγεννα.

Η ΛΑ.Σ. Δυτικής Σάμου κατέθεσε ψήφισμα που περιείχε διεκδικητικό πλαίσιο με βάση τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής και του δήμου το οποίο μετά από συζήτηση έγινε ομόφωνα αποδεκτό από το δημοτικό συμβούλιο. Αναμένεται η δημοσίευσή του.

Η ΛΑ.Σ. όπως και από την πρώτη στιγμή θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής μας ώστε με κοινό αγώνα να διεκδικήσουμε αιτήματα που να ικανοποιούν όχι μόνο τις άμεσες αποζημιώσεις στο 100% από το κράτος για το σεισμό αλλά και μέτρα στήριξης των εργαζόμενων, των ανέργων και των επαγγελματιών που πλήττονται εκτός από το σεισμό και από την οικονομική κρίση και τις συνέπειες της πανδημίας.

 

2.Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου ήταν άλλο ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο. Η Λαϊκή Συσπείρωση το καταψήφισε καταγγέλλοντας με αυτό τον τρόπο την ολοένα και μεγαλύτερη περιστολή της κρατικής χρηματοδότησης που καταλήγει σε επίπεδο δήμου να δίνει ψίχουλα που δε φτάνουν ούτε για στοιχειώδη συντήρηση υποδομών.

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι ότι το τεχνικό πρόγραμμα είναι ανάγκη να έχει χαρακτήρα σχεδιασμού έργων και παρεμβάσεων με βάση τις ανάγκες της περιοχής μας. Έργα αντιπλημμυρικά, αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, αντιπυρικα, μια σειρά τεχνικά έργα που είναι αναγκαία και για τη διασφάλιση της υγείας των δημοτών όπως σύγχρονα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, σύγχρονες δημοτικές οδούς, βελτίωση και ανέγερση νέων υποδομών άθλησης και πολιτισμού  κ.α.

Από αυτή τη σκοπιά οφείλει η δημοτική αρχή να βλέπει το ζήτημα κι όχι να προσπαθεί να μοιράσει τα ψίχουλα του υπουργείου στους κωδικούς. Αυτό, όμως, προϋποθέτει πέρα από διαχείριση, διεκδίκηση και δράση, λογική που είναι πέρα και έξω από τη δημοτική αρχή.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Αθανάσιος Γκάνας, Γεωδυναμικό Ινστιτούτο: Η μεγαλύτερη μετατόπιση εδάφους στη Σάμο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Χαρδαλιάς για Σάμο: Χωρίς SMS στις μετακινήσεις

Δήμος4 εβδομάδες ago

Υποβολή αιτήσεων για τη οικονομική ενίσχυση πολιτών που έχουν πληγεί από τον σεισμό

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Κατά 18-25 εκατοστά ανυψώθηκε η Σάμος μετά τον σεισμό

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Υπό ελέγχο η φωτιά στο ΚΥΤ Σάμου – Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στη Σάμο

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ενημέρωση για δωρεές στους σεισμοπλήκτους Δήμους της Σάμου

Δήμος4 εβδομάδες ago

Δήμος Ανατ. Σάμου: Απομάκρυνση πολιτών απο περιοχές της πόλης της Σάμου και της Κοινότητας Βαθέος

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Υπό έλεγχο η φωτιά στον υπαίθριο καταυλισμό γύρω από το hotspot Σάμου

Περιφερειακά4 εβδομάδες ago

Μουτζούρης από την Σάμο μετά τη φωτιά στο ΚΥΤ: «Απομακρύνετε από τα νησιά τους μετανάστες»

Περιφερειακά3 εβδομάδες ago

Έως και την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου η διακοπή μαθημάτων στη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή