18.9 C
Σάμος
29/03/2024
Δήμος

Λαϊκή Συσπείρωση: Παρεμβάσεις στο δημοτικό συμβούλιο

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

 

  • Επίκαιρη Ερώτηση για την αντιπυρική προστασία και ειδικότερα για αντιπυρικές ζώνες στους οικισμούς κατέθεσε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με την δημοτική αρχή να δηλώνει αναρμόδια για τα περισσότερα και με πενιχρές χρηματοδοτήσεις για παρεμβάσεις πυροπροστασίας.

Ολόκληρη η ερώτηση έχει ως εξής:  «Στο ίδιο έργο θεατές και φέτος με τις πυρκαγιές να καταστρέφουν τον φυσικό πλούτο της χώρας μας , να καταστρέφουν κατοικίες, τους κόπους μιας ζωής, να χάνονται ανθρώπινες ζωές όπως με τα δυο μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου στη Σάμο ή τον υπερήλικα που με την αυτοκτονία του στην Ανθούσα έστειλε κραυγή απελπισίας και απόγνωσης για το συνεχιζόμενο έγκλημα.

Η πρόσφατη φωτιά στο Παλιοχώρι Μαραθοκάμπου και η μεγάλη καταστροφή στη περιοχή αλλά και οι επαναλαμβανόμενες φωτιές στη περιοχή μας επιβεβαιώνουν ότι τίποτα δεν άλλαξε , ότι η φωτιά είναι κάθε χρόνο περίπου μοιραία εξέλιξη,  που δεν αντιμετωπίζεται με ξόρκια.

Απαιτούνται μέτρα και έργα πρόληψης, ενίσχυση της Π.Υ από την οποία λείπουν 4000 πυροσβέστες. Απαιτείται σχέδιο και έργα προστασίας των οικισμών και των δημόσιων υποδομών κ.ά, έγκαιρη αποκατάσταση της βατότητας της δασικής και αγροτικής οδοποιίας, καθαρισμούς περιαστικών δασών κλπ. Τα λέμε και τα ξαναλέμε, τα λένε τα στελέχη της Πυροσβεστικής και του δασαρχείου, αλλά … «στου κουφού τη πόρτα όσο θέλεις βρόντα».

Στα καθ’ ημάς,   όλα τα χρόνια της θητείας αυτού του Δ.Σ και προηγούμενα φέρνουμε το θέμα της προστασίας των οικισμών με τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Η διευθύντρια της δ/σης Δασών πρόσφατα απαντώντας σε δική  μας ερώτηση κατέρριψε το μύθο ότι δεν αφήνει η δασική υπηρεσία (λες και δεν πρόκειται για νόμους αυτού του ανάλγητου αστικού κράτους αλλά για καπρίτσιο κάποιων υπαλλήλων). Εν πάσει περιπτώσει είπε ότι μπορούν να γίνουν αντιπυρικές ζώνες αλλά πρέπει να προηγηθούν μελέτες και να βρεθεί χρηματοδότηση. Εδώ «κολλάνε» πάντα τα πράγματα, όταν πρόκειται να δώσουν οι αστικές κυβερνήσεις κάποια ψίχουλα για πραγματικές λαϊκές ανάγκες. Φέρνουν τη καταστροφή, χάνεται ο κόσμος. 

Εμείς ρωτάμε ακόμη μια φορά την δημοτική αρχή : Τι ενέργειες έκανε από τον χειμώνα μέχρι τώρα για να μπει μπροστά ένα σχέδιο αντιπυρικής προστασίας των οικισμών και να βρεθεί χρηματοδότηση. Σας επισημαίνουμε μόνο,  ότι αν πριν λίγες μέρες η φωτιά που ξέσπασε στη παραλιακή του Βαθιού ξέφευγε πάνω από την παλιά εθνική οδό προς Κουμαριώνα σήμερα ίσως μιλούσαμε για άλλου μεγέθους προβλήματα»

ΑΛΛΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

  • Σας είναι γνωστό το πρόβλημα με τον Ναό του Χριστού στη κεντρική πλατεία Μυτιληνιών , όπου υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης και τραυματισμών των παιδιών που παίζουν εκεί καθημερινά. Εμπλέκεται η Αρχαιολογία είναι η απάντηση. Άλλου κράτους είναι η Αρχαιολογίας και δεν είναι δυνατόν 19 μήνες μετά τον σεισμό να δώσει οδηγίες και να εποπτεύσει κάποιες εργασίες υποστύλωσης; Ρωτάμε τη δημοτική αρχή αν έγιναν τα απαραίτητα διαβήματα και αν έχουμε κάποια εξέλιξη για το θέμα , πριν καταριόμαστε τη μοίρα μας και το άδικο το ριζικό μας έτσι και συμβεί ατύχημα.
  • Η απάντηση ήταν η ίδια, ότι για το θέμα ευθύνη έχει η Εφορεία Βυζαντινών αρχαιοτήτων και η Μητρόπολη Σάμου.

 

  • Στους Μυτιληνιούς επίσης μια πενταετία τουλάχιστον εκκρεμεί το πρόβλημα των κακοτεχνιών του έργου αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης που έμεινε ημιτελές. Αποτέλεσμα οι διαρροές του δικτύου σε πολλά σημεία που εκτός της απώλειας νερού που δεν το έχουμε σε επάρκεια, έχουμε και σοβαρά προβλήματα στην τοιχοποιία σπιτιών παρακείμενων στο δίκτυο. Προβλήματα που δεν μπορούν καν να αντιμετωπισθούν σε ατομική βάση αφού η αιτία παραμένει. Ρωτάμε τη δημοτική αρχή  και τις Τεχνικές Υπηρεσίες τι έχουν κάνει και τι πρόκειται να κάνουν ώστε να εντοπιστούν , επισκευαστούν τα πολλά σημεία διαρροής και να ολοκληρωθεί επιτέλους το έργο;
  • «Μας απάντησαν ότι περιμένουν έγκριση δημοπράτησης του έργου αποκατάστασης και ολοκλήρωσης από την Περιφέρεια, ενώ στο μεταξύ συνεργεία του δήμου έχουν παρέμβη σε τρία σημεία του δικτύου».

 

  • Μετά την απόφαση για κατασκευή της δομής φιλοξενίας αδέσποτων ζώων στο χώρο δίπλα στον ΧΥΤΑ που για μας και όχι μόνο είναι ακατάλληλος, το Φιλοζωϊκό Σωματείο Σάμου επανήλθε με επιστολή του και σε συνάντηση με τον δήμαρχο πρότεινε άλλη τοποθεσία σε οικόπεδο στη περιοχή Ζερβού , που προσφέρεται σε χαμηλή τιμή και το οποίο έχει νερό, ρεύμα,  εύκολη πρόσβαση και δεν ενοχλεί κανέναν. Θεωρούμε  ότι   το να ξαναδούμε την απόφαση και να εξετάσουμε σοβαρά αυτή τη περίπτωση είναι το πιο φρόνιμο που μπορεί να κάνει η δημοτική αρχή. Γι’ αυτό ρωτάμε αν σκέφτηκε την παραπάνω πρόταση και τι σκοπεύει να κάνει;
  • «Η απάντηση που δόθηκε απο τον δήμαρχο είναι ότι μέχρι να κριθεί η προσφυγή του φιλοζωϊκού σωματείου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το θέμα παγώνει».

 

  • Επειδή διαβάζουμε διαμαρτυρίες του Συλλόγου ΑμΕΑ για τις ράμπες πρόσβασης των αναπήρων στη θάλασσα, θέλουμε να μας πληροφορήσετε σε τι κατάσταση βρίσκονται τα 3 σημεία στο δήμο μας και αν η πρόσβαση των ΑμΕΑ είναι απρόσκοπτη.
  • «Μας απάντησαν ότι πρόβλημα υπάρχει μόνο σε ένα από τα 3 σημεία πρόσβασης που θα αποκατασταθεί σύντομα».

«ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ –

 ΟΧΙ ΝΕΟ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ «ΧΑΡΑΤΣΙ» ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ»

 

Την αποχώρηση των δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης»  από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προκάλεσε η προκλητική στάση του δημάρχου, να περάσει με το «έτσι θέλω» την απόφαση της παράταξής του να πριμοδοτήσει το ΚΤΕΛ με 80000 ευρώ το χρόνο για να αναλάβει την αστική συγκοινωνία, επιβάλλοντας επιπλέον και εισιτήριο στους δημότες. Πριν καν αρχίσουν οι ομιλίες των δημοτικών συμβούλων , μόνο με τις εύλογες ερωτήσεις συναδέλφων όλων των παρατάξεων , παίχτηκε μια  κακοστημένη  «θεατρική παράσταση» από το δήμαρχο που ξαφνικά τον έπιασε ο πόνος για το « λαό της πόλης που πρέπει να έχει συγκοινωνία»,  εμποδίζοντας την εξέλιξη της διαδικασίας και τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων. Του θυμίζουμε, ότι στις επανειλημμένες παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», 3 χρόνια τώρα (με την πιο πρόσφατη πριν 2 μήνες), για την επαναλειτουργία της  δημοτικής  συγκοινωνίας, δεν έδειχνε παρόμοια ευαισθησία και  σχεδόν χλεύαζε το αίτημά μας, προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες ( στην αρχή η πανδημία, αργότερα «χάλασε το λεωφορείο από την ακινησία» και μετά «δεν έχουμε οδηγούς»)

Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

 

Η θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι  σαφής : Στις σημερινές συνθήκες οι δήμοι πρέπει να προσφέρουν δωρεάν δημοτική συγκοινωνία,  διεκδικώντας  100% κρατική επιχορήγηση για να μην επιβαρύνεται και άλλο ο δημότης.

Αν το ΚΤΕΛ εκδηλώσει ενδιαφέρον – και όπως ορίζει ο νόμος δικαιούται να αναλάβει το έργο – τότε αρκείται στο εισιτήριο που καθορίζεται από το κόστος του δρομολογίου. Ο νόμος επίσης λέει ότι αν μετά την παρέλευση 6μήνου εκτιμηθεί ότι είναι ασύμφορη η γραμμή τότε σταματά τα δρομολόγια και παραιτείται του δικαιώματος εκτέλεσης του συγκοινωνιακού έργου.

Η εμπλοκή του δήμου στην περίπτωση ανάληψης του έργου από το ΚΤΕΛ αφορά μόνο στην ίδρυση ή τροποποίηση της λεωφορειακής γραμμής και σε καμιά περίπτωση στην επιχορήγησή του. Αυτό άλλωστε ισχύει σε όλους τους δήμους της χώρας όπου το ΚΤΕΛ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και εκτελεί αστικά δρομολόγια.

 

Related posts

Σύσκεψη για τον τουρισμό Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου

admin

Ομιλία Γιάννη Πανούση:«Μικροδιάβολοι ή άγουροι εγκληματίες»

admin

Ξεκινάει η διανομή του Πακέτου Συμμετοχής για τον Ημιμαραθώνιο «Πυθαγόρας ο Σάμιος»

admin

Εθιμοτυπική συνάντηση Δημάρχου Ανατολικής Σάμου με τον νέο Διοικητή της 79 ΑΔΤΕ

admin

Yπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Συκιά Σπαθαραίων

admin

Δήμος Ανατολικής Σάμου – Πρόγραμμα Πρόληψης Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής

admin

Εθελοντική δράση εξωραϊσμού παραλιακής πόλεως Σάμου

admin

Μήνυμα Δημάρχου Ανατολικής Σάμου για τον Εορτασμό της 25ης Μαρτίου

admin

Προκήρυξη για την επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης στο Δήμο Ανατολικής Σάμου

admin