Connect with us

Πολιτικά

Μάνος Κόνσολας: «3 δις ευρώ τα “κόκκινα δάνεια” στον τομέα του τουρισμού

Published

on

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «3 δις ευρώ τα “κόκκινα δάνεια” στον τομέα του τουρισμού. Το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους πρέπει να λυθεί με ρυθμίσεις οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας»

«Η αξιωματική αντιπολίτευση, κάτω από το βάρος των – δυσμενών για την ίδια – μετρήσεων της κοινής γνώμης, διολισθαίνει σε ξεπερασμένες και αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος. Mια προσχηματική πρόταση μομφής για να συσπειρωθεί ένα αποσυσπειρωμένο πολιτικά και κοινωνικά κόμμα, δεν είναι άσκηση και παραγωγή πολιτικής. Είναι τακτικισμός και παραπολιτική», επισημαίνει ο Υφυπουργός Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, αναφορικά με την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Υπουργού Οικονομικών.

Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι: «ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τη χώρα για τεσσεράμισι χρόνια. Είχε την ευκαιρία να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους αλλά δεν το έκανε. Αντίθετα με όλα όσα έκανε, αλλά, κυρίως, με όλα όσα δεν έκανε, επιδείνωσε ακόμα περισσότερο το πρόβλημα που έχει φτάσει πλέον σε οριακό σημείο.

Οι οφειλές των πολιτών προς την Εφορία φτάνουν τα 106 δισεκατομμύρια ευρώ, προς τις τράπεζες τα 92 δισεκατομμύρια ευρώ και προς τα ασφαλιστικά ταμεία τα 38 εκατομμύρια ευρώ».

Ανέφερε ότι οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων που έφερε η κυβέρνηση, οι μειώσεις φόρων παράγουν θετικά αποτελέσματα αφού ανασχέθηκε και επιβραδύνθηκε ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών προς την Εφορία, ενώ το Μάρτιο είχαμε για πρώτη φορά μείωση των κόκκινων δανείων από το 40% στο 37,4%.

«Το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους είναι πολύ σοβαρό και μεγαλύτερο από αυτό του δημόσιου χρέους», επισήμανε ο κ. Κόνσολας που έκανε ειδική αναφορά στον τουρισμό, λέγοντας ότι πριν ακόμα εκδηλωθεί η πανδημία – δηλαδή πριν από το Μάρτιο – το 1 στα 3 δάνεια των τουριστικών επιχειρήσεων ήταν μη εξυπηρετούμενο.

Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τομέα του τουρισμού φτάνει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ, σε ρύθμιση έχουν μπει δάνεια ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ.

Αναφέρθηκε στην ανησυχία που υπάρχει για επιδείνωση των δεικτών στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά και στο συνολικό ιδιωτικό χρέος των τουριστικών επιχειρήσεων, με δεδομένο ότι ο τουρισμός βρίσκεται στη δίνη της πιο μεγάλης κρίσης που έχει βρεθεί ποτέ και τόνισε ότι χρειάζεται ένα ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης συνολικά των οφειλών προς τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο.

«Ο στόχος είναι να δοθεί η ευκαιρία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να ρυθμίσουν συνολικά τις οφειλές τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από έναν αποτελεσματικό εξωδικαστικό μηχανισμό που δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης  όλων των οφειλών σε 240 δόσεις.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν θετικά σημεία στο νέο πτωχευτικό δίκαιο που κανείς δεν μπορεί να προσπεράσει.

Μέχρι σήμερα, αυτός που δεν πληρώνει τις οφειλές του είναι αντιμέτωπος με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς από τους οφειλέτες του. Ο πολίτης, όμως, συνεχίζει να χρωστάει, ακόμη και όταν του κατασχέσουν  ολόκληρη την περιουσία του και την πρώτη κατοικία του, αφού δεν υπάρχει προστασία της με τη συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης με την Τρόικα. Και οι πιστωτές του κινούνται να κατασχέσουν τα εισοδήματα του αλλά και τα εισοδήματα των συγγενών του.

Επίσης, δεν  μπορεί να αποκτήσει νέα περιουσία γιατί οι πιστωτές του κατάσχουν κάθε νέο εισόδημα και περιουσιακό στοιχείο. Για αυτό και βλέπουμε ένα τόσο μεγάλο αριθμό αποποιήσεων κληρονομιάς.

Με το νέο νόμο που έφερε η κυβέρνηση, μετά την πτώχευση προβλέπεται η απαλλαγή του οφειλέτη από όλες τις οφειλές, έτσι ώστε να έχει μια  2η ευκαιρία, για να κάνει ένα νέο ξεκίνημα χωρίς χρέη.

Είναι σαφές ότι ένα πλαίσιο ρύθμισης οφειλών πρέπει να έχει κοινωνική στόχευση, να προστατεύει την πρώτη κατοικία αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η ρύθμιση οφειλών με 240 δόσεις, αλλά και η επιδότηση των δανείων της πρώτης κατοικίας για μια πενταετία για τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.

Οι εύκολες λύσεις που υπόσχονταν κάποιοι, δοκιμάστηκαν και απέτυχαν.

Με το νέο πλαίσιο, όμως, που έφερε η κυβέρνηση δίνεται η δυνατότητα συνολικής ρύθμισης των δανείων και στους τρεις πυλώνες, δηλαδή στις τράπεζες, στα ασφαλιστικά ταμεία και στο δημόσιο. Το πλαίσιο αυτό, αν χρειαστεί, θα επικαιροποιηθεί, θα γίνουν και διορθωτικές παρεμβάσεις όπου χρειάζεται.

Σε μία χρονική περίοδο που η αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και της αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία αποτελούν εθνική προτεραιότητα, καλό θα είναι να υποχωρήσουν οι πολιτικοί τακτικισμοί. Γιατί πολιτικός τακτικισμός, χωρίς ουσιαστικό υπόβαθρο και αντίκρισμα, ήταν η κατάθεση της πρότασης μομφής.

Άλλωστε, οι πολίτες είναι αυτοί που αποδίδουν μομφή. Και το έπραξαν πρόσφατα, μέσα από την άσκηση του κορυφαίου δημοκρατικού δικαιώματος.

Με την ψήφο τους».

Share this post:

Comments

comments

Πολιτικά

Παρέμβαση Βουλευτή Σάμου για τους δασικούς χάρτες

Published

on

By

Μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών προκύπτει μεγάλο αντικειμενικά πρόβλημα στο Νομό Σάμου, έγινε παρέμβαση από τον Βουλευτή Ν. Σάμου, Χριστόδουλο Στεφανάδη, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να προβεί σε ενέργειες άμεσου επαναπροσδιορισμού.

Ο βουλευτής αναφέρει στην παρέμβαση του:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το παρόν αίτημα αφορά σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών της Σάμου.

Συγκεκριμένα στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν, χαρακτηρίζονται ως δασικές εκτάσεις ακόμη και περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως μη δασικές με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Όπως γίνεται αντιληπτό, θα ήταν ορθό να γίνουν οι ανάλογες αναμορφώσεις στους δασικούς χάρτες, λαμβάνοντας υπόψη τις δικαστικές αποφάσεις και τις πράξεις χαρακτηρισμού, καθώς κινδυνεύουν πολίτες με την απώλεια των περιουσιών τους.

Θα παρακαλούσαμε θερμά να εξετάσετε το παρόν αίτημα, το οποίο όπως γνωρίζετε δεν αφορά μόνο τη Σάμο αλλά και πολλές περιοχές ολόκληρης της Ελλάδας».

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Ν. Κακλαμάνης: Να δουν οι τοπικοί μας άρχοντες τι μπορούν να κάνουν για να μην πάμε όλοι μαζί αδιάβαστοι

Published

on

By

Το γεγονός, ότι ο αξιότιμος αντιπεριφερειάρχης κ. Πανουράκης μου έκανε την τιμή να εκδώσει δημόσια ανακοίνωση, για να σχολιάσει ραδιοφωνική μου δήλωση για την πανδημία, με υποχρεώνει, για λόγους ευγένειας να απαντήσω. Δυστυχώς, με πρόλαβαν τα πεισματάρικα τα γεγονότα: η Σάμος πέρασε σε μια εβδομάδα από το πράσινο στο κόκκινο, αποδεικνύοντας, πέραν πάσης αμφιβολίας, πόσο έγκαιρα, ολοκληρωμένα, δραστικά και αποτελεσματικά ήταν τα μέτρα που πήρε η πολυχρονεμένη μας κυβέρνηση και οι τοπικοί μας άρχοντες.

Βέβαια, ο κ. αντιπεριφερειάρχης, στο κείμενό του αποδεικνύει ό ίδιος πόσο βάσιμη και ακριβής είναι η εκτίμηση, ότι οι δύο αρμόδιες για την διαχείριση της πανδημίας, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας και η διεύθυνση δημόσιας υγείας της περιφερειακής ενότητας Σάμου, υπήρξαν ανεπαρκείς και κατώτερες των περιστάσεων, όταν μετά από ένα χρόνο πανδημίας το μόνο έργο που παρουσιάζει είναι η πρόσληψη δυο υπαλλήλων προ διμήνου( κυκλοφορούν φήμες ότι δεν έχουν σχέση με επαγγέλματα υγείας ) και η σύνταξη μιας εισήγησης για τα σχολεία προ εβδομάδος.

Επί της ουσίας, η έξαρση της πανδημίας στο νησί οφείλεται σε δυο ολέθρια σφάλματα:

  1. Δεν υπήρξε έλεγχος των εισερχομένων και ποιοτική εξέταση αντιγόνου ( rapid test ) στα λιμάνια και το αεροδρόμιο.
  2. Δεν έκλεισαν τα σχολεία, μόλις έγινε αντιληπτό ότι αποτελούσαν εστίες μετάδοσης και διασποράς του ιού.

ΥΓ: Αντί να αντιδικούμε ποιοι είναι διαβασμένοι και ποιοι ανορθόγραφοι, καλό θα είναι, έστω την ύστατη στιγμή, να δουν οι τοπικοί μας άρχοντες ( βουλευτής, αντιπεριφερειάρχης, δήμαρχοι ) τι μπορούν να κάνουν για να μην πάμε όλοι μαζί αδιάβαστοι.

Σάμος, 27/02/2021

Νίκος Σ. Κακλαμάνης

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή