18.8 C
Σάμος
19/04/2024
Πολιτικά

Μήνυμα Βαρδαρού για Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού

«Να κάνουμε την πρόληψη συνθήκη αξιοπρέπειας και ισότητας»,

Μήνυμα πρώην Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Υγείας Σταμάτη Βαρδαρού για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού

 

Η 25η Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη στην πρόληψη κατά του Καρκίνου του Μαστού. Είναι αφιερωμένη στις συντρόφους, στις κόρες, στις μανάδες, στις αδερφές μας. Εμείς οφείλουμε  να τις αγαπάμε και να τις φροντίζουμε, αλλά και να τους θυμίζουμε ότι η πρόληψη και ο τακτικός έλεγχος σώζουν.

Το 2016 (Ν.4368) έγινε πράξη η εγγυημένη, δωρεάν και καθολική πρόσβαση των καρκινοπαθών, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων, στην αναγκαία διαγνωστική και θεραπευτική φροντίδα και στα καινοτόμα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ).

Το 2018 καθιερώθηκε η κοστολόγηση και αποζημίωση της ψηφιακής μαστογραφίας, μετά από πρωτοβουλία γυναικών βουλευτών όλων των κομμάτων  με επικεφαλής την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται έκτοτε η δωρεάν διενέργεια προληπτικής μαστογραφίας «κάθε 2 χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από 40- 50 ετών και  κάθε χρόνο σε γυναίκες άνω των 50 ετών ή σε γυναίκες άνω  των 35 ετών εφ’ όσον ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου» (ΦΕΚ 2315, 19/6/2018).

Σήμερα οφείλουμε ως πολιτικές δυνάμεις να δεσμευτούμε σε μία ολιστική πολιτική για τον Καρκίνο, με δημόσιους πόρους σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών, από την πρωτογενή πρόληψη  και την έγκαιρη διάγνωση μέχρι την ευχερή πρόσβαση στις σύγχρονες θεραπείες και στην κατ’ οίκον φροντίδα.

Να εξασφαλίσουμε στα νησιά μας ότι η αναγκαία προληπτική εξέταση της ψηφιακής μαστογραφίας θα είναι εφικτή για το σύνολο του γυναικείου πληθυσμού τους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Να κάνουμε την πρόληψη συνθήκη αξιοπρέπειας και ισότητας.

 

Related posts

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατέθεσε τροπολογία για την παράταση της απαλλαγής από τον Ε.Ν.Φ.Ι.Α. και για το έτος 2024 των σεισμόπληκτων κτηρίων της Σάμου

admin

“Μ. Αγγελόπουλος: Κυρίαρχο ζήτημα η ασφάλεια στην καθημερινότητα των πολιτών”

admin

Κοινοβουλευτική ερώτηση για τη διάσωση του πυργόσπιτου του Καπετάν Λαχανά

admin

Η Έρη Ρίτσου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

admin

Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ι.Τ.Α επανεξελέγη ο Μ. Αγγελόπουλος

admin

Οι ΚΟ του ΚΚΕ Δυτικής Σαμου προς Παπαθεοφάνους : Η «μάχη της κολώνας» μπορεί να περιμένει….

admin

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Οι προτεινόμενοι Υποψήφιοι Ευρωβουλευτές Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

admin

Ο Γιώργος Αυτιάς υποψήφιος με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές

admin

Ευρεία σύσκεψη με τον Πανσαμιακό Αγροτικό Σύλλογο

admin