22.8 C
Σάμος
29/09/2023
Σαμιακά

Μαζεύουν υπογραφές στο AVAAZ για την κοπή κορμών δέντρων στο Καρλόβασι

Πολίτες του Καρλοβάσου μαζεύουν υπογραφές στο AVAAZ όπου διαμαρτύρονται για την κοπή κορμών δέντρων στην παραρεμάτια περιοχή του Κερκήτιου ρέματος και δηλώνουν:

Οι κάτοικοι Καρλοβάσου που υπογράφουμε την επιστολή, διαμαρτυρόμαστε έντονα για την κοπή των περισσότερων κορμών δέντρων (λεύκες -ευκάλυπτοι) που βρίσκονται στην παραρεμάτια περιοχή του Κερκήτιου ρέματος στο Καρλόβασι, αλλά και πλατάνων στον παραλιακό δρόμο προς το λιμάνι (ευτυχώς η παρέμβαση πολιτών αποσόβησε την κοπή περισσοτέρων εκεί, αλλά και στο Παλαιό).
Διαμαρτυρόμαστε γιατί:
Α) Ελέχθη ότι θα γίνει κλάδεμα, για το οποίο δεν απαιτείται απόφαση του Δήμου, αλλά στην πράξη αποκόπηκαν μαζί με τα κλαδιά κορμοί ολόκληροι των δέντρων, ενέργεια για την οποία χρειάζεται απόφαση, που δεν υπήρξε. Η κοπή κορμών τουλάχιστον για τις λεύκες θα οδηγήσει στην αποξήρανσή τους.
Β) Οι οδηγίες της γεωπόνου του Δήμου ήταν το κλάδεμα να γίνει την κατάλληλη εποχή, δηλαδή χειμώνα, αλλά οι εργασίες ξεκίνησαν μέσα προς τέλος Μαΐου, που με θερμοκρασίες υψηλές, είναι καταστροφικές για τα δέντρα.
Γ) Η κοπή έγινε χωρίς παρουσία – υποδείξεις επιστημονικού υπεύθυνου (δασολόγου ή δασοπόνου μια και πρόκειται για δασικά είδη), με αποτέλεσμα ο έχων αναλάβει το έργο με ανταμοιβή την ξυλεία, θεώρησε προφανώς προς συμφέρον του να κόψει μαζί με τα κλαδιά κορμούς ολόκληρους,.
Δ) Η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και Πρασίνου του Δήμου, ελήφθη ύστερα από αιτήσεις κατοίκων που επικαλέσθηκαν προβλήματα υγείας (αλλεργία) Δεν υπήρξε καμία σχετική γνωμάτευση αλλεργιολόγου γιατρού για να τεκμηριώσει τις αιτιάσεις, αφού το «χνουδωτό» της λεύκας και περισσότερο οι ευκάλυπτοι δεν προκαλούν αλλεργία, όπως δεν είχε παρατηρηθεί αντίστοιχο φαινόμενο εδώ και 35 χρόνια, από την εποχή που φυτεύτηκαν τα δέντρα στην περιοχή. Αλίμονο αν όποιος απαιτήσει κοπή δέντρων αναιτιολόγητα (αλλεργία από πεύκα ή ελιές) ικανοποιηθεί… Δεν θα απομείνει δέντρο στη Σάμο!
Ε) Ο ισχυρισμός ότι τα δέντρα ήταν σαθρά είναι αναληθής (για την ακρίβεια μόνο ένα ήταν αποσαθρωμένο). Τα υπόλοιπα που κόπηκαν ήταν απολύτως υγιή, όπως φαίνεται και από τις επισυναπτόμενες φωτογραφίες που δείχνουν υγιέστατους κομμένους κορμούς.
Εξ όλων αυτών θεωρούμε την όλη ενέργεια ως υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και καταστροφική για το φυσικό τοπίο και ζητούμε από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του να ελέγξει άμεσα:
α) τη διαδικασία που ακολουθήθηκε (από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και Πρασίνου ως την τελική κοπή των κορμών και το πώς μετατράπηκε το κλάδεμα σε ουσιαστικό αφανισμό των δέντρων)
β) τη σύμβαση των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου με τον εργολάβο που ανέλαβε το έργο
γ) να αποδώσει ευθύνες σε όσους πλημμελώς άσκησαν τα καθήκοντα τους.
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι έστω και τώρα (που είναι αργά για τα δέντρα), θα δειχθεί από τους τοπικά αρμόδιους υπευθυνότητα, ώστε να μην αποτελέσει το συμβάν αιτία δυσφήμισης του νησιού και της περιοχής.
ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

Related posts

Πρωτοβουλία της Eurobank για το Δημογραφικό «Μπροστά για την Οικογένεια» – Ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Σάμο και Ικαρία

admin

Ευ και chef προτείνουν «Samos Nectar» και «Ερημίτη»

admin

Η 79 ΑΔΤΕ για την άσκηση “Παρμενίων 2023”

admin

Η Ακριτική Ιερά Μητρόπολη Σάμου κοντά στους Πλημμυροπαθείς

admin

Ευχαριστήριο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Πειραματικού Δημοτικού σχολείου Βαθέoς

admin

Ο Πύργος Λογοθέτη Λυκούργου θα παραμείνει κλειστός λόγω απουσίας φυλακτικού προσωπικού

admin

26 Σεπτεμβρίου 2000 – Το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» 

admin

Ασταμάτητες οι ροές των παράνομων μεταναστών στη Σάμο – Έφτασαν 191 άτομα σε δυο μέρες

admin

Αλίμονο μας αν περιμένουμε τους Πέρσες

admin