20.9 C
Σάμος
28/03/2024
Πολιτικά

Μανώλης Κουτουλάκης: Χρηματοδοτούμε με 250.000 ευρώ τη μελέτη αναστήλωσης του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Καρλοβασι

Την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης που άφορα την μελέτη για την αναστήλωση και αποκατάσταση του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Καρλόβασι, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης .

Αναλυτικά η δήλωση του Γενικού Γραμματέα:

Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η σημαντικότερη και κατανυκτικότερη ορθόδοξη εορτη για όλους τους νησιώτες. Για τη μητέρα του Χριστού, την Παναγία που όλοι μας θελουμε να μας φωτίζει με τη Χάρη της και να μας προστατεύει.

Η αγάπη, η σοφία και η σκέπη της, φωλιά και αγκαλιά για όλους μας η ευχή μου για τις ημέρες αυτές.
Επιτρέψτε μου μονάχα να σταθώ σε αυτό που για μένα αποτελεί παράδειγμα δοκιμασίας της πίστης και απόδειξη της δύναμης της Παναγίας.

Ο καταστροφικός σεισμός της Σάμου το 2020, αποδείχτηκε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία του νησιού.Ανθρώπινες ζωές χάθηκαν, υλικές ζημιές λάβωσαν τις πόλεις και τα χωριά.

Συντελέστηκε όμως και μια τεράστια καταστροφή. Σχεδόν το σύνολο των εκκλησιών έπαθαν τέτοιες ζημιές και καταστροφές που μέχρι και σήμερα οι κάτοικοι και επισκέπτες δεν έχουν χώρο να καλύψουν τις θρησκο-λατρευτικές τους ανάγκες και να τελέσει η ορθόδοξη Εκκλησία μας τα μυστήρια της.

Η εκκλησία «σύμβολο» της καταστροφής υπήρξε ο ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Καρλόβασι της Σάμου.

Ο Σεβασμιώτατος Σάμου, Φούρνων, Ικαρίας κκ Ευσέβιος βαδίζοντας το δικό του σεμνό, ταπεινό, υποδειγματικό και συνάμα καθοδηγητικό δρόμο της πίστης 2 χρόνια μετά, κηρύττει τη Χάρη της Παναγίας και μας διδάσκει ότι η ζωή μας είναι γεμάτη δυσκολίες, αντιξοότητες, δοκιμασίες σωματικές και ψυχικές, προκλήσεις και αντιστάσεις, ωστόσο η Πίστη και η Αγάπη στο θεό μπορεί να μας φέρει την ανάταση που αναζητούμε, αλλά και το Φως όταν όλοι οι άλλοι βλέπουν σκοτάδι και άρνηση.

Ως Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, έχουμε αναλάβει μια ιερή αποστολή να φέρουμε και πάλι για τους ορθόδοξους πιστούς της Σάμου και του Καρλοβάσου, το δρόμο της αναστήλωσης και αποκατάστασης του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτό που υπηρετούμε. Την κοινωνική συνοχή των νησιωτών μας.

Με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη κκ Ευσέβιου και με διαρκή υποστήριξη της Διεύθυνσης Νησιωτικής Πολιτικής της ΓΓΑΙΝΠ, υπογράφουμε Προγραμματική Σύμβαση με τη Διεύθυνση Αναστηλώσεων του ΥΠΠΟ και χρηματοδοτούμε με 250.000 ευρώ τη μελέτη αναστήλωσης του Ναού. Είναι η πρώτη από τις 7 εκκλησίες στις οποίες θα συμβάλουμε στην αναστήλωση τους.

Η ορθόδοξη πίστη και λατρεία, καλύπτεται από τις άγιες φιγούρες Πατέρων. Χρειάζεται όμως και χώρους, τόπους αφιερωματικούς για να μπορέσει να επανέλθει το προσκύνημα στο φυσικό του χώρο. Τότε μόνο θα έχουμε καταφέρει όχι μόνο να επαναφέρουμε τα υλικά του ναού στη θέση τους, αλλά κυρίως την πίστη ότι το αδύνατο γίνεται δυνατό αρκεί να υπάρχει θέληση, γνώση, υπομονή και επιμονή.

Το κράτος μπορεί και οφείλει να είναι δίπλα στην κοινωνία, με τρόπο απλό και αποτελεσματικό, γιατί η εμπιστοσύνη κερδίζεται, δε χαρίζεται.

 

 

 

Related posts

Πολιτική Εκδήλωση :”Το κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον ελληνικό λαό για τις ευρωεκλογές”

admin

Μιχάλης Αγγελόπουλος: Η πρώτη δήλωση μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στις Ευρωεκλογές

admin

O Μιχάλης Αγγελόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής -Τα 28 πρώτα ονόματα της ΝΔ

admin

Εκδήλωση του ΚΚΕ Σάμου ενάντια στην πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας

admin

Συζητήσαν τα τρέχοντα προβλήματα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου – Ικαρίας

admin

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνει το ΚΚΕ στο Εργατικό Κέντρο

admin

Γ. Γεραπετρίτης: Visa express σε Τούρκους πολίτες – Θα ξεκινήσει στις 30 Μαρτίου σε πέντε νησιά

admin

Παράταση ενός έτους διατήρησης υπαίθριων σκιάστρων & προστεγασμάτων στην χερσαία ζώνη λιμένων της Σάμου

admin

Συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σάμου ο Ιωάννης Αξιώτης

admin