Connect with us

Σαμιακά

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η Τρίτη του Πάσχα στο Καρλόβασι

Published

on

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η Τρίτη του Πάσχα στο Καρλόβασι της Σάμου.

Μετά την Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ Ευσέβιος, έγινε η λιτάνευσις των Ιερών εικόνων και των Αναστάσιμων λαβάρων των ενοριών του Καρλοβάσου, του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου, Οσίας Ματρώνης και Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου.

Στην κεντρική πλατεία της πόλεως του Καρλοβάσου έγινε η Δέησις και μετά τον επίκαιρο Αναστάσιμο λόγο του Σεβασμιωτάτου ποιμενάρχου μας διανεμήθηκαν σε όλο το πλήθος του λαού που είχε κατακλύσει την πλατεία, τα πατροπαράδοτα κόκκινα αυγά.

Στο έθιμο της πασχαλινής λιτανείας την Τρίτη του Πάσχα, στο Καρλόβασι, αναφέρεται ο Μανώλης Βαρβούνης, πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, στο βιβλίο «Καρλόβασι Σάμου. Ένα νησιώτικο, εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο στο ανατολικό Αιγαίο», που εκδόθηκε από τον τότε δήμο Καρλοβάσου και τα ΓΑΚ αρχεία του νομού Σάμου.

«Tην Τρίτη του Πάσχα , τη νέα Tρίτη όπως συνήθως ονομάζεται, ο μητροπολίτης ιερουργεί στο μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Νέο Καρλόβασι. Μετά το τέλος της πασχαλινής λειτουργίας οι ιερείς και οι πιστοί με τα λάβαρα στα χέρια και τις εικόνες της ανάστασης πορεύονται στο ναό της Οσίας Ματρώνης, όπου παραλαμβάνουν τους εκεί ιερείς και πιστούς με τις εικόνες και τα λάβαρα της ενορίας τους.

Ακολούθως το ίδιο γίνεται με την ενορία του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου και όλοι μαζί κατευθύνονται στην πλατεία Καρλοβάσου, όπου αναπέμπεται δέηση και τελείται η ύψωση των εικόνων, οπότε και ψάλλονται τα απόστιχα της λειτουργίας της Αναστάσεως και το μεγάλο προκείμενο «Τις Θεός», στη διάρκεια του οποίου σηκώνουν ψηλά τα εικονίσματα που κρατούν. Ακολουθεί ομιλία του μητροπολίτη και κατόπιν όλοι επιστρέφουν στις ενορίες τους για την απόλυση. Σε παλαιά φωτογραφία χρονολογούμενη στο διάστημα 1895-1905 απεικονίζεται η περιφορά των εικόνων την Τρίτη του Πάσχα έξω από το ηγεμονικό μέγαρο στο Νέο Καρλόβασι.

Πλήθος κόσμου πλαισιώνει τους ιερείς, με άμφια και ευαγγέλια και τους λαϊκούς που κρατούν τα εικονίσματα. Έτσι, η εθιμοταξία της λιτανείας απεικονίζεται με παραστατικότητα, στην παλαιότερη ίσως εικονική μαρτυρία που διαθέτουμε για το υπό εξέταση έθιμο, τα τέλη του 19ου ή στις αρχές του 20ου αιώνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες παλαιότερων εθνογραφικών καταγραφών, ανάλογες λιτανείες υπήρχαν παλαιότερα και στα χωριά Άμπελος, Βουρλιώτες, Πυθαγόρειο αλλά και στο Μεσαίο Καρλόβασι, ενώ στον οικισμό του Παλαιού Καρλοβάσου γίνεται μια μικρή δέηση στην πλατεία, ενώ η υπόλοιπη ακολουθία ψάλλεται μέσα στο ναό.

Πρόκειται λοιπόν για ένα έθιμο με ευρύτερη διάδοση που τώρα έχει πλέον περιορισθεί στο Καρλόβασι και σε δύο χωριά της ευρύτερης περιοχής του. «Θα μπορούσε να υποστηριχθεί η καταγωγή της λιτανείας του Καρλοβάσου από την Πάτμο, απ’ όπου μπορεί να μεταφυτεύθηκε στη δυτική Σάμο.

Είναι γνωστές οι στενές και πολυεπίπεδες σχέσεις της Σάμου με την Πάτμο, και ιδίως με τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, αφού μάλιστα στην ευρύτερη περιοχή του Καρλοβάσου βρίσκονταν ένα μεγάλο και ακμαίο πατμιακό μετόχι, η Αγία Τριάδα της Καστανιάς. Άλλωστε η περιοχή της δυτικής και νοτιοδυτικής Σάμου, υπήρξε κατά τον 18ο και τον 19ο αιώνα τόπος εγκατάστασης και δράσης επιφανών αγιορειτών Κολλυβάδων, οι οποίοι κινήθηκαν μεταξύ του Αγίου Όρους και της Πάτμου με ενδιάμεσους σταθμούς στη Σάμο και την Ικαρία.

Γύρω από τους ανθρώπους αυτούς δημιουργήθηκε ένα ολόκληρο πνευματικό κίνημα που συνδέεται άμεσα και με πολλά στοιχεία της παραδοσιακής θρησκευτικής συμπεριφοράς του λαού της Σάμου».

Comments

comments

Σαμιακά

Τραυματισμός επιβάτιδος στο “BLUE STAR PAROS”

Published

on

By

Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Σάμου, πρωινές ώρες σήμερα, από Αξιωματικό του Ε/Γ-Ο/Γ ”BLUE STAR PAROS’, για περιστατικό τραυματισμού μίας επιβάτιδος, κατά τη διαδικασία αποβίβασής της στο λιμένα Καρλοβάσου.

Συγκεκριμένα, η ανωτέρω ενώ βρισκόταν στην κυλιόμενη κλίμακα, τραυμάτισε τον αγκώνα του αριστερού της χεριού. Λόγω της μη διαθεσιμότητας ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ στον λιμένα Καρλοβασίου, η τραυματισμένη επιβάτιδα αποβιβάστηκε στον λιμένα Βαθέος όπου διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου.
Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Ειδικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής ο Μάνος Λογοθέτης 

Published

on

By

Tο Μαξίμου ανακοίνωσε 28 γενικούς και ειδικούς γραμματείς πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα.

Ειδικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τοποθετήθηκε ο συμπατριώτης μας βιοπαθολόγος Μάνος Λογοθέτης.

Ο Μάνος Λογοθέτης γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε με την ανώτερη τιμητική διάκριση του «Βραβείου Αντώνης Μωραΐτης» από τη Σχολή Μωραΐτη, συνέχισε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Semmelweis της Βουδαπέστης.  Αποφοίτησε από την Ιατρική με βαθμό «Άριστα» και επέστρεψε στην Ελλάδα.

Συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην «Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας» με βαθμό 9,5 «Άριστα» καθώς και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «Άριστα».

Είναι μόνιμος ιατρός του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) ενώ έχει διατελέσει Σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομίας σε θέματα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου(2007-2009), καθώς και Σύμβουλος στο Γραφείο Προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ. Από το 2015 έχει διατεθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ στη Σάμο ως Συντονιστής Πεδίου Ιατρικού και Ψυχοκοινωνικού Κλιμακίου ΚΥΤ Σάμου για τη μεταναστευτική κρίση, ενώ από το 2019 καταλαμβάνει τη θέση του Γενικού Συντονιστή Πεδίου Ιατρικού και Ψυχοκοινωνικού Κλιμακίου 2ης ΥΠΕ Νήσων (ΚΥΤ Σάμου, Μυτιλήνης , Χίου, Κω, Λέρου).

Έχει παρακολουθήσει και συμμετάσχει σε πλήθος Σεμιναρίων και Εκδηλώσεων σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, αλλά και ειδικότερα σχετικά με την Προστασία Ανηλίκων και Ασυνόδευτων Ανηλίκων, την Προστασία και Αντιμετώπιση Θυμάτων  Έμφυλης Σεξουαλικής Βίας και του σχετικού Νομικού Πλαισίου και την Ιατρική και Νομική Διερεύνηση Βασανιστηρίων.

Συμμετέχει ως «LEADING EXPERT» σε Ομάδες Εργασίας της FRONTEX για την Μεταναστευτική Κρίση καθώς και σε διυπουργικές συσκέψεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων σχετικά με τις διαδικασίες ευαλωτότητας.

 

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Άρθρο του Κ. Τζίχα για την προεκλογική συζήτηση περί αφισσοκόλησης

Published

on

By

Ετεροχρονισμένο άρθρο του Κ.ΤΖΙΧΑ, Μέλους της Τ.Ε. Σάμου του ΚΚΕ και  δημοτικού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης

 

Την προεκλογική περίοδο  κάποιοι «ευαίσθητοι» και «αισθητικά» αψεγάδιαστοι ξεσήκωσαν ένα «κίνημα διαμαρτυρίας» για τις αφίσες του ΚΚΕ στη παραλιακή, οι οποίες…. «πληγώνουν» την αισθητική της πόλης. Με το μόνο τρόπο «διαλόγου» που τους έχει απομείνει. Αυτόν της αποσπασματικότητας, του αφορισμού, του φαρισαϊσμού, εντέλει της χυδαιότητας έωλων  επιχειρημάτων. Σ’ αυτό το «κίνημα» ενέδωσε και η δημοτική αρχή που έσπευσε να αποκαταστήσει την «ευπρεπή» εμφάνιση της πόλης, με φοβέρες και αυτοδικία.

Που να ταλαιπωρούν τώρα το μυαλουδάκι τους, να σκεφτεί περίπλοκα πράγματα;

Όπως π.χ το δικαίωμα της ισοτιμίας στη διακίνηση ιδεών, που δεν εξασφαλίζεται. Και το οποίο απαιτεί την οικονομική  δυνατότητα αγοράς πανάκριβου τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού χρόνου, διαφορετικά αποκλείεσαι.

Αυτά είναι ψιλά γράμματα.

Τους έχει κυριεύσει η «αισθητική» του ισχυρού ο οποίος μπορεί να κάνει τερατουργήματα πάνω στη φύση και στο δομημένο περιβάλλον, που ενίοτε στοιχίζουν εκατόμβες νεκρών, μπορεί να γεμίζει τους δρόμους με πανό και αφίσες για να πουλήσει τη πραμάτεια του, αλλά στο ΚΚΕ δεν επιτρέπει ούτε κουβέντα που να ξεφεύγει από την κατεστημένη αντίληψη.

  • Είναι η «αισθητική» της ανοχής  στη  βρώμα και στη δυσωδία της αποχέτευσης στη πόλη της Σάμου, από την ανικανότητα όλων των διοικήσεων του δήμου εδώ και δεκαετίες.
  • Η «αισθητική» που δεν έχει πρόβλημα αν πίνουμε νερό μολυσμένο ή τουλάχιστον αμφίβολης ποιότητας και αν ξοδεύουμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το χρόνο για να αγοράζουμε εμφιαλωμένο.
  • Η «αισθητική» που επιτρέπει το χάλι των δρόμων της πόλης, των ανύπαρκτων πεζοδρομίων, των βρώμικων κάδων απορριμμάτων, των ελάχιστων παιδικών χαρών, ως είδος εν ανεπαρκεία.
  • Η «αισθητική»  που δεν πληγώνεται από την ……εξορία των παιδιών με ειδικές ανάγκες έξω από τη πόλη, γιατί δεν στέργει η «αγαθή» διοίκηση να τους εξασφαλίσει σχολικό κτίριο.
  • Η «αισθητική» που στρουθοκαμηλίζει μπροστά στο γεγονός της έλλειψης πιστοποιητικών πυρασφάλειας και αντισεισμικού ελέγχου στα σχολεία.
  • Η «αισθητική», των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, η αισθητική των κοντέϊνερς για να στοιβάζουν νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας.
  • Η «αισθητική» της αχρησίας μιας ολόκληρης πτέρυγας του δημοτικού γηροκομείου επειδή δεν έχει προσωπικό και πόρους……και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Απέναντι σ’ αυτή την… αναίσθητη «αισθητική», υπάρχει η Αισθητική των ανθρώπων που δεν συμβιβάζονται, που αγωνίζονται με τη δύναμη των ιδεών τους, που απλώνουν το χέρι στη γονατισμένη κοινωνία να σηκωθεί, να στυλωθεί στα πόδια της, να σηκώσει το κεφάλι ψηλά και να διεκδικήσει αυτά που της ανήκουν και της τα κλέβουν. Να διεκδικήσει τον ιδρώτα του εργατοϋπάλληλου, των αγωνία του αυτοαπασχολούμενου επαγγελματία, του φτωχού αγρότη που τον στέλνουν στα αζήτητα.

Υπάρχει η Αισθητική της επαναστατικής οργάνωσης της εργατικής τάξης, του Κομμουνιστικού Κόμματος, που δείχνει το δρόμο για μιαν άλλη κοινωνική και οικονομική οργάνωση όπου δεν θα επιτρέπεται η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο , όπου τα μέσα παραγωγής και ο κοινωνικός πλούτος που παράγεται θα είναι κτήμα όλων των εργαζομένων, όπου δεν θα έχουν θέση οι λίγοι κηφήνες που ζουν σε βάρος των πολλών.

Αυτά βροντοφωνάζουν οι αφίσες του ΚΚΕ, γι’ αυτό ενοχλούν την καθεστηκυία  τάξη και τα διάφορα – σε διατεταγμένη υπηρεσία – ανόητα παπαγαλάκια της στο διαδίκτυο.

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017