Connect with us

Σαμιακά

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η Τρίτη του Πάσχα στο Καρλόβασι

Published

on

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η Τρίτη του Πάσχα στο Καρλόβασι της Σάμου.

Μετά την Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ Ευσέβιος, έγινε η λιτάνευσις των Ιερών εικόνων και των Αναστάσιμων λαβάρων των ενοριών του Καρλοβάσου, του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου, Οσίας Ματρώνης και Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου.

Στην κεντρική πλατεία της πόλεως του Καρλοβάσου έγινε η Δέησις και μετά τον επίκαιρο Αναστάσιμο λόγο του Σεβασμιωτάτου ποιμενάρχου μας διανεμήθηκαν σε όλο το πλήθος του λαού που είχε κατακλύσει την πλατεία, τα πατροπαράδοτα κόκκινα αυγά.

Στο έθιμο της πασχαλινής λιτανείας την Τρίτη του Πάσχα, στο Καρλόβασι, αναφέρεται ο Μανώλης Βαρβούνης, πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, στο βιβλίο «Καρλόβασι Σάμου. Ένα νησιώτικο, εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο στο ανατολικό Αιγαίο», που εκδόθηκε από τον τότε δήμο Καρλοβάσου και τα ΓΑΚ αρχεία του νομού Σάμου.

«Tην Τρίτη του Πάσχα , τη νέα Tρίτη όπως συνήθως ονομάζεται, ο μητροπολίτης ιερουργεί στο μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Νέο Καρλόβασι. Μετά το τέλος της πασχαλινής λειτουργίας οι ιερείς και οι πιστοί με τα λάβαρα στα χέρια και τις εικόνες της ανάστασης πορεύονται στο ναό της Οσίας Ματρώνης, όπου παραλαμβάνουν τους εκεί ιερείς και πιστούς με τις εικόνες και τα λάβαρα της ενορίας τους.

Ακολούθως το ίδιο γίνεται με την ενορία του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου και όλοι μαζί κατευθύνονται στην πλατεία Καρλοβάσου, όπου αναπέμπεται δέηση και τελείται η ύψωση των εικόνων, οπότε και ψάλλονται τα απόστιχα της λειτουργίας της Αναστάσεως και το μεγάλο προκείμενο «Τις Θεός», στη διάρκεια του οποίου σηκώνουν ψηλά τα εικονίσματα που κρατούν. Ακολουθεί ομιλία του μητροπολίτη και κατόπιν όλοι επιστρέφουν στις ενορίες τους για την απόλυση. Σε παλαιά φωτογραφία χρονολογούμενη στο διάστημα 1895-1905 απεικονίζεται η περιφορά των εικόνων την Τρίτη του Πάσχα έξω από το ηγεμονικό μέγαρο στο Νέο Καρλόβασι.

Πλήθος κόσμου πλαισιώνει τους ιερείς, με άμφια και ευαγγέλια και τους λαϊκούς που κρατούν τα εικονίσματα. Έτσι, η εθιμοταξία της λιτανείας απεικονίζεται με παραστατικότητα, στην παλαιότερη ίσως εικονική μαρτυρία που διαθέτουμε για το υπό εξέταση έθιμο, τα τέλη του 19ου ή στις αρχές του 20ου αιώνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες παλαιότερων εθνογραφικών καταγραφών, ανάλογες λιτανείες υπήρχαν παλαιότερα και στα χωριά Άμπελος, Βουρλιώτες, Πυθαγόρειο αλλά και στο Μεσαίο Καρλόβασι, ενώ στον οικισμό του Παλαιού Καρλοβάσου γίνεται μια μικρή δέηση στην πλατεία, ενώ η υπόλοιπη ακολουθία ψάλλεται μέσα στο ναό.

Πρόκειται λοιπόν για ένα έθιμο με ευρύτερη διάδοση που τώρα έχει πλέον περιορισθεί στο Καρλόβασι και σε δύο χωριά της ευρύτερης περιοχής του. «Θα μπορούσε να υποστηριχθεί η καταγωγή της λιτανείας του Καρλοβάσου από την Πάτμο, απ’ όπου μπορεί να μεταφυτεύθηκε στη δυτική Σάμο.

Είναι γνωστές οι στενές και πολυεπίπεδες σχέσεις της Σάμου με την Πάτμο, και ιδίως με τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, αφού μάλιστα στην ευρύτερη περιοχή του Καρλοβάσου βρίσκονταν ένα μεγάλο και ακμαίο πατμιακό μετόχι, η Αγία Τριάδα της Καστανιάς. Άλλωστε η περιοχή της δυτικής και νοτιοδυτικής Σάμου, υπήρξε κατά τον 18ο και τον 19ο αιώνα τόπος εγκατάστασης και δράσης επιφανών αγιορειτών Κολλυβάδων, οι οποίοι κινήθηκαν μεταξύ του Αγίου Όρους και της Πάτμου με ενδιάμεσους σταθμούς στη Σάμο και την Ικαρία.

Γύρω από τους ανθρώπους αυτούς δημιουργήθηκε ένα ολόκληρο πνευματικό κίνημα που συνδέεται άμεσα και με πολλά στοιχεία της παραδοσιακής θρησκευτικής συμπεριφοράς του λαού της Σάμου».

Comments

comments

Σαμιακά

Θα συζητήσουν τα προβλήματα του εμπορικού δρόμου Καπετάν Σταμάτη

Published

on

By

Με αφορμή την επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλαν στο Δήμο Ανατολικής Σάμου οι επιχειρηματίες και οι κάτοικοι του εμπορικού δρόμου Καπετάν Σταμάτη της πόλης της Σάμου, αναφορικά με το μείζον πρόβλημα του μεταναστευτικού – προσφυγικού, o Δήμαρχος απέστειλε πρόσκληση για συνάντηση, στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, στους Επικεφαλής των Παρατάξεων, στον Εμπορικό Σύλλογο Σάμου, στο Σύλλογο Εστίασης & Ψυχαγωγίας και στον Πρόεδρο  της Κοινότητας Σαμίων, τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 19:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στην πόλη της Σάμου, προκειμένου να συζητηθεί εκτενώς το θέμα, να διατυπωθούν προτάσεις και να δρομολογηθούν σχετικές ενέργειες.

 

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Συλλήψεις 6 αλλοδαπών για καπνικά προϊόντα και ναρκωτικά στη Σάμο

Published

on

By

Στη σύλληψη έξι αλλοδαπών προέβησαν χθες, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λιμεναρχείου Σάμου.

Αρχικά, εντοπίστηκε ο ένας εκ των ανωτέρω συλληφθέντων κατά τον κατάπλου Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου στον επιβατηγό λιμένα Καρλοβασίου Σάμου, ο οποίος έφερε εντός της βαλίτσας του επιμελώς κρυμμένα εκατόν ενενήντα (190) πακέτα τσιγάρα χωρίς τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, καθώς και μία νάιλον συσκευασία πεντακοσίων δεκατεσσάρων γραμμαρίων (514gr) ακατέργαστης ινδικής κάνναβης.

Ακολούθησε νομότυπη κατ΄ οίκον έρευνα σε οικία όπου διαμένουν οι τρεις εκ των συλληφθέντων στο Άνω Βαθύ Σάμου, κατά τη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκαν οι δύο, ενώ βρέθηκαν μία (νάιλον συσκευασία ενός γραμμαρίου (01gr) ακατέργαστης ινδικής κάνναβης, καθώς και ένας φάκελος που περιείχε 550 ευρώ και επιπρόσθετα έφερε τα στοιχεία του τρίτου ένοικου, ο οποίος κατόπιν ερευνών εντοπίστηκε κατά την προσπάθεια επιβίβασής του σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο στο λιμένα Μαλαγαρίου Σάμου.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή της αστυνομικής φρουράς του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Σάμου έλεγχος σε αυτοσχέδια προσωρινά καταλύματα που βρίσκονται σε παρακείμενο χώρο του Κ.Υ.Τ., όπου σε ένα από αυτά εντοπίστηκαν οι δύο εκ των συλληφθέντων, ενώ βρέθηκαν επτά νάιλον σακουλάκια με ακατέργαστη ινδική κάνναβη συνολικού μεικτού βάρους δεκατριών γραμμαρίων και οχτώ δεκάτων (13,8gr), μία νάιλον συσκευασία με τρία χάπια αγνώστων λοιπών στοιχείων και ενενήντα (σακουλάκια με υπολείμματα ινδικής κάνναβης.

Από τη Λιμενική Αρχή Σάμου που διενεργεί την προανάκριση κατασχέθηκαν το σύνολο των ανωτέρω ναρκωτικών ουσιών και καπνικών προϊόντων.

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Οξυμμένη είναι η κατάσταση με τους μετανάστες στο νέο λιμάνι Καρλοβάσου 

Published

on

By

Οξυμμένη είναι η κατάσταση με τους μετανάστες στο νέο λιμάνι Καρλοβάσου που προσπαθούν να επιβιβαστούν με κάθε τρόπο στα πλοία της γραμμής. Στα όριά τους οι Λιμενοφυλάκες .

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι Καρλοβάσου περιγράφει με έγγραφο που απέστειλε προς το Κεντρικό Λιμεναρχείο Σάμου, ο πρόεδρος της κοινότητας Καρλοβασίων, κ. Μανώλης Νικολού.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι ο Λιμενικός Σταθμός Καρλοβάσου, εξακολουθεί να παραμένει υποστελεχωμένος, όσον αφορά την οργανική του δύναμη.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο κ. Νικολού, είναι επιτακτική η ανάγκη να στελεχωθεί ο Σταθμός με δυο τουλάχιστον Λιμενοφυλάκες, η έστω με την παρουσία ειδικής ομάδας, ιδίως κατά την ώρα της αναχώρησης του πλοίου από το λιμάνι Καρλοβάσου, καθώς τους τελευταίους μήνες παρατηρείται το φαινόμενο 30-50 μετανάστες να εισέρχονται στο χώρο του λιμανιού ,προσπαθώντας παρανόμως να μπουν στο πλοίο, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα καθημερινό «κυνηγητό» μεταξύ των λιμενικών και των μεταναστών.

“Ζητάμε τα αυτονόητα”, καταλήγει η επιστολή του κ. Νικολού.

 

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Ικαριακά4 ώρες ago

Στη ψηφιακή πλατφόρμα του Avaaz το κλείσιμο των Λουτροπηγών στα Θέρμα Ικαρίας

Σαμιακά5 ώρες ago

Θα συζητήσουν τα προβλήματα του εμπορικού δρόμου Καπετάν Σταμάτη

Σαμιακά7 ώρες ago

Συλλήψεις 6 αλλοδαπών για καπνικά προϊόντα και ναρκωτικά στη Σάμο

Σαμιακά20 ώρες ago

Οξυμμένη είναι η κατάσταση με τους μετανάστες στο νέο λιμάνι Καρλοβάσου 

Πρόεδροι κοινοτήτων
Δήμος22 ώρες ago

Συνάντηση προέδρων κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Βαθέος

Δήμος1 ημέρα ago

Δήμος Ανατολικής Σάμου-Συνάντηση με τον Διοικητή του Γ.Νοσοκομείου

Δήμος1 ημέρα ago

“Δύναμη Δημιουργίας”- Ας ξεφύγουμε από την μιζέρια και ας σχεδιάσουμε σωστά την λειτουργία του νέου Δήμου

Περιφερειακά1 ημέρα ago

Β.Πανουράκης : Επιτακτική ανάγκη είναι η αποσυμφόρηση του νησιού μας

Περιφερειακά1 ημέρα ago

Κ.Μουτζούρης: Απαιτούμε εκ νέου την αποτελεσματική αποτροπή εισόδου μεταναστών

Σαμιακά1 ημέρα ago

Προς παραίτηση η μοναδική παιδίατρος

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017