Connect with us

Σαμιακά

«Με λιτότητα εορτάσθηκε ο Άγιος Νικόλαος των θαλασσινών στην Σάμο»

Published

on

Ἡ σεβάσμια μνήμη τοῦ Ἁγίου Νικολάου ἑορτάσθηκε μέ λιτότητα καί στήν ἀκριτική Ἱερά Μητρόπολή μας.

Ὁ Σεβασμιώτατος ἱερούργησε κεκλεισμένων τῶν θυρῶν στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό τοῦ Ἁγίου Νικολάου Βαθέος, ὅπου μετά τό πέρας τῆς θείας Λειτουργίας προέστη τῆς Δοξολογίας, γιά τήν ἑορτή τοῦ Πολεμικοῦ Ναυτικοῦ καί τοῦ Λιμενικοῦ Σώματος, τῶν ὁποίων ἐξῆρε τήν σπουδαία προσφορά πρός τά ἀκριτικά μας Νησιά.

Ἀξίζει νά σημειώσουμε, πώς στήν ἀκριτική μας Ἐπαρχία καί στά τρία Νησιά τῆς Σάμου, τῆς  Ἰκαρίας καί τῶν Φούρνων, τόσο ὁ Μητροπολιτικός Ναός στό Βαθύ, ὅσο καί οἱ κεντρικοί Ναοί στίς μεγάλες πόλεις καί τά παραθαλάσσια Χωριά εἶναι ἀφιερωμένοι στόν Ἅγιο Νικόλαο, 15 τόν ἀριθμόν, ὅπως στό Πυθαγόρειο, τόν Ὅρμο Καρλοβασίων, τόν Ὅρμο Μαραθοκάμπου, τό Κοκκάρι, τόν Ἅγιο Κήρυκο, τόν Εὔδηλο, τόν Ἁρμενιστή, τό Καρκινάγρι, τούς Φούρνους κλπ.

Δυστυχῶς βέβαια ἐφέτος οἱ Ναοί τοῦ Ἁγίου Νικολάου Κοκκαρίου κάι Ὅρμου Καρλοβασίων, λαβωμένοι ἀπό τόν σεισμό τῆς 30ῆς Ὀκτωβρίου, παρέμειναν κλειστοί!

Ἄς εὐχηθοῦμε ὁ Ἅγιος Νικόλαος, ὁ προστάτης καί πολιοῦχος μας νά πρεσβεύει στόν Κύριο, ὥστε γρήγορα νά ἀνορθώσουμε τά θυσιαστήρια τῶν Ναῶν μας καί ὡς «ὁ ἐν νόσοις ἰατρός» νά μᾶς ἐλευθερώσει ἀπό τήν ἀπειλή τῆς ἐπιδημίας.

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Γεμίζουν ξανά οι δομές στην Λέσβο – Σταθερή η κατάσταση στην Σάμο – Αποσυμφόρηση στην Χίο

Published

on

By

Αυξάνεται πάλι ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχουν ημερομηνία 26/2/2021, συνολικά στην Λέσβο διαμένουν περίπου 8.832 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 6979 από αυτούς βρίσκονται στο ΚΥΤ Μαυροβουνίου.
 Στην Χίο η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη με 2 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να διαμένουν συνολικά στο νησί, εκ των οποίων οι 1.694 στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ.
 Στην Σάμο υπάρχουν 3.440 πρόσφυγες και μετανάστες, όλοι σε ΚΥΤ φιλοξενούμενοι ενώ στα άλλα νησιά υπάρχει ελάχιστη παρουσία. Χαρακτηριστικά στην Λέρο βρίσκονται 405 άτομα, στην Κω 538 και στα υπόλοιπα νησιά, Τήλος Ρόδος και Κάρπαθος 32 άτομα.
Η Λέσβος, δηλαδή, σηκώνει πλέον κάτι περισσότερο από το μισό βάρος του μεταναστευτικού, με τεράστιο ΚΥΤ 7 χιλιάδων διαμενόντων και άλλες 2 χιλιάδες περίπου διασκορπισμένους σε διάφορες σημεία του νησιού.
Αντίθετα η Χίος, δείχνει να είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα, με 2 χιλιάδες άτομα, ενώ στην Σάμο η κατάσταση δείχνει σταθερή εδώ και καιρό, με το νέο ΚΥΤ να είναι προ των πυλών.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η Λέσβος δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση το επόμενο δίμηνο μέχρι το Πάσχα, να έχει αποσυμφορηθεί, έστω και σε μεγάλο βαθμό, καθώς οι 9 χιλιάδες είναι απαγορευτικός αριθμός για οποιαδήποτε τέτοια σκέψη.
Πηγή :in.gr

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Παγκόσμια ημέρα Πολιτικής Προστασίας

Published

on

By

Η 1η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα Πολιτικής Προστασίας από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Άμυνας (ICDO). Αποτελεί ένα θεσμό με ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας, καθώς οι σύγχρονες κοινωνίες εκτίθενται ολοένα και περισσότερο σε κάθε είδους κινδύνους –φυσικούς και τεχνολογικούς – λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της αστικής και βιομηχανικής ανάπτυξης.

Ο θεσμός της Πολιτικής Προστασίας δεν συνδέεται μόνο με την αντιμετώπιση μίας καταστροφής, αλλά εκτείνεται σε όλο το φάσμα αυτής, καλύπτοντας πρωτίστως τον τομέα της πρόληψης, το σχεδιασμό, την ετοιμότητα, αλλά και τη διαχείριση των συνεπειών της. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζοντας την υψηλή αποστολή της Πολιτικής Προστασίας και με στόχο να συμβάλλει στην πρόληψη των κινδύνων και στην ετοιμότητα για τη διαχείριση συνακόλουθων καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, έχει θεσπίσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για επεμβάσεις παροχής βοηθείας καθώς και προγράμματα χρηματοδότησης δράσεων Πολιτικής Προστασίας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας είναι πάντοτε και μια αφορμή μνήμης και απότισης τιμής στους επαγγελματίες και εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, τους διασώστες και τους πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος για να προστατεύσουν ζωές και περιουσίες συνανθρώπων και αποτελούν λαμπρά παραδείγματα σθένους και προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο.

Η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με αίσθημα ευθύνης και με σύμμαχο τη γνώση προσπαθεί να ανταπεξέλθει σε κάθε πρόκληση που μπορεί να προέρχεται είτε από φυσική είτε από ανθρωπογενής είτε ακόμα και από τεχνολογική καταστροφή. Δεν είναι λίγες οι φορές που στο 2020 κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα όπως ο σεισμός της Σάμου, οι δασικές πυρκαγιές, οι πλημμύρες και οι ισχυρές χιονοπτώσεις καθώς και την έξαρση της πανδημίας κλπ. Με τα μέσα που διαθέτουμε και κυρίως στηριζόμενοι στους ανθρώπινους πόρους υπηρετούμε πάντοτε την δημόσια ασφάλεια και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Semper Parati, iuxta cives.

Δημήτριος Α. Μαλλιαρός

Δ/ντής Πολιτικής Προστασίας

Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή