22.8 C
Σάμος
29/09/2023
Ελλάδα

Με rapid τεστ σε λιανεμπόριο, κομμωτήρια, τράπεζες και μεικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης οι ανεμβολίαστοι

Εξαιρούνται εκκλησίες, φαρμακεία και αγορές τροφίμων – Από την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης, ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση για τους πολίτες 18 ετών και άνω, που έχουν συμπληρώσει το εξάμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους – Διπλασιάζονται τα πρόστιμα για παραβάσεις – «Μαύρη λίστα» με καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα – SMS στους ανεμβολίαστους

Τα νέα μέτρα για την ανάσχεση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, στη «σκιά» των 6.700 νέων κρουσμάτων, που ανακοίνωσε νωρίτερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ανακοίνωσε στις 6 το απόγευμα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Αιχμή» των μέτρων αυτών, όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση, είναι οι ανεμβολίαστοι, καθώς, από τη μία, φαίνεται να μην υπάρχει πρόθεση για ένα νέο lockdown, το οποίο θα «πληρώσουν» και οι εμβολιασμένοι, ενώ, από την άλλη, οι ειδικοί εισηγήθηκαν νωρίτερα τη λήψη μέτρων, που «σφίγγουν» έτι περαιτέρω τον κλοιό των περιορισμών για τους συμπολίτες μας που έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν.

«Δεν μπορούμε να πάμε σε πιο έντονα περιοριστικά μέτρα, όπως αυτά που ζήσαμε πριν την ύπαρξη του εμβολίου» επανέλαβε ο κ. Πλεύρης και τόνισε: «Θα επεκτείνουμε την καμπάνια για τον εμβολιασμό με συνεχείς ενημερώσεις από τα ΜΜΕ, αλλά και με σποτ που θα υπάρξουν και θα αναφέρονται σε επιστημονικά στοιχεία».
Ο κ. Πλεύρης έκανε λόγο για αυξητική τάση της πανδημίας και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την ενίσχυση του ΕΣΥ, σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα. Το μέτρο της αναστολής για τους ανεμβολίαστους γιατρούς θα παραμείνει έως τις 31 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια θα επανεξεταστεί, υπογράμμισε ο υπουργός.
Βασικό όπλο ο εμβολιασμός, τόνισε ακολούθως, αναφερόμενος σε στοιχεία, που δείχουν ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες κινδυνεύουν κατά 30% λιγότερο με βαριά νόσηση από τους ανεμβολίαστους. Το 85% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, παρατήρησε ο υπουργός. Από την Παρασκευή, σημείωσε, ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολιασμού, για τους πολίτες 18 ετών και άνω, που έχουν συμπληρώσει το εξάμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Ο κ. Πλεύρης είπε ότι η καμπάνια εμβολιασμού θα επεκταθεί με ενημερωτικά sms προς τους πολίτες, καθώς και με διαφημιστικά σποτ στα μέσα ενημέρωσης.

Από το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου, οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο rapid ή μοριακά τεστ την εβδομάδα:

– για να μπορούν να πάνε στην εργασία τους, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα
– για να μπορούν να εισέλθουν σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, μεικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, εμπορικά καταστήματα και κομμωτήρια.

Αντιθέτως, θα μπορούν να προσέρχονται ελεύθερα σε καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία, αλλά και στις εκκλησίες, για την εκτέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων.

Επιπλέον, αυξάνονται τα πρόστιμα για τα καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα, καθώς θα ξεκινούν από τα 5.000 ευρώ, ενώ θα ισχύει δεκαπενθήμερη αναστολή λειτουργίας. Επίσης, θα υπάρξει ποινή στις ομάδες, αν δεν τηρείται η χρήση μάσκας και οι άλλοι περιορισμοί που ισχύουν για τα γήπεδα, όπως ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα.

Ανακοινώσεις από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Καλησπέρα σας. Ξεκινούν οι ανακοινώσεις από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ ΘεοκλήΖαούτη. Κύριε Υπουργέ έχετε το λόγο.

ΑΘ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Καλησπέρα σας. Βρισκόμαστε σε μια αυξητική τάση της πανδημίας στην πατρίδα μας, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Η Κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα, προκειμένου να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και προς τούτο έχουμε υπερδιπλασιάσει τις κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες φτάνουν τις 1.300 και βρίσκονται πάνω από 2.000 μόνιμοι γιατροί– καινούριες προσλήψεις- καθώς και πάνω από 2.000 επικουρικοί γιατροί και συνολικά 12.000 επικουρικό προσωπικό.

Παράλληλα, κατά την αύξηση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, έχουμε έρθει σε πλήρη συνεννόηση με ιδιωτικές κλινικές και αυτή τη στιγμή, ήδη στις επιβαρυμένες περιοχές της Βορείου Ελλάδος και της Θεσσαλίας έχουν παραχωρηθεί κλίνες για Covid περιστατικά,κυρίως από τους ιδιώτες, αλλά και για non Covidπεριστατικά, ενώ παράλληλα δίνουμε κίνητρα στους ιδιώτες ιατρούς να ενταχθούν στο σύστημα, προκειμένου με συγκεκριμέναμετρήσιμα κίνητρα να μπορέσουν να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν στην εθνική προσπάθεια.

Αντίστοιχα, είμαστε έτοιμοι αν χρειαστεί και αυτά τα κίνητρα δεν αποδώσουν, να πάμε και σεάλλες διαδικασίες που θα έχουν να κάνουν με την υποχρεωτική παρουσία ιατρών στο σύστημα.

Το μέτρο της αναστολής για του ιατρούς θα παραμείνει. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, με την τροπολογία η οποία θα συζητηθεί αύριο, θα έχουμε παράταση μέχρι τις 31/12 για επανεξέταση, ενώ παράλληλα οι ανεμβολίαστοι επικουρικοί ιατροί δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες στο σύστημα και η σύμβασή τους δεν θα ανανεωθεί.

Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, είναι ξεκάθαρο ότι συγκριτικά με πέρυσι έχουμε ένα βασικό όπλο που είναι και η ειδοποιός διαφορά. Είναι ο εμβολιασμός.

Όλα τα στοιχεία μάς δείχνουν ότι οι συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί,κινδυνεύουν 30 φορές λιγότερο από ότι οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας, από βαριά νόσηση ή νόηση που θα χρειαστεί να οδηγήσει σε κλίνες ΜΕΘ.

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και οι αριθμοί. Πάνω από το 85% και προς το 90% των συμπολιτών μας στις κλίνες ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, ενώ αντίστοιχα και συνολικά σε όλους τους δείκτες της βαριάς νοσηλείας, οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας κινδυνεύουν πολύ περισσότερο.

Είναι, λοιπόν, πάρα πολύ σημαντικό να ενισχυθεί η προσπάθεια του εμβολιασμού, αλλά και να δοθεί και ένα σαφές μήνυμα στους συμπολίτες μας που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό και έχει περάσει το εξάμηνο, ότι πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν για την 3η δόση,διότι τους θωρακίζει.

Προς τούτο, μάλιστα, από την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για όλους τους ενηλίκους από 18 και άνω που έχουν συμπληρώσει το εξάμηνο να μπορούν να πάνε να κάνουν την 3ηδόση.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας που κινδυνεύουν περισσότερο είναι αυτοί οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχει περάσει εξάμηνο.

Άρα πάρα πολύ μεγάλης σημασίας είναι να προστρέξουμε να κάνουμε την 3η δόση όσοι έχουμε συμπληρώσει τους 6 μήνες.

Στη βασική σκέψη της Κυβέρνησης, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, είναι ότι δεν μπορούμε να πάμε σε πιο έντονα περιοριστικά μέτρα, όπως αυτά τα οποία ζήσαμε πριν την ύπαρξη του εμβολίου.

Το 73% σχεδόν των ενήλικων συμπολιτών μας έχει εμβολιαστεί και το 63% του γενικού πληθυσμού.

Συνεπώς, θα επεκτείνουμε όλη την καμπάνια για τον εμβολιασμό με αποστολή επιστολών, μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, με συνεχείς ενημερώσεις που θα γίνονται και με διαδραστικότρόπο από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και με σποτ τα οποία θα υπάρξουν και θα αναφέρονται σε επιστημονικά στοιχεία,προκειμένου να πειστούν οι συμπολίτες μας να εμβολιαστούν.

Αντιστοίχως όμως κατά την επίταση της πανδημίας σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες αλλάζουν, θα πρέπει να υπάρξει και μια προσαρμογή στα νέα δεδομένα με περιορισμούς οι οποίοι θα αφορούν, όπως ξεκάθαρα έχουμε πει από την αρχή, τους συμπολίτες μας οι οποίοι κάνουν την επιλογή να μην εμβολιαστούν.

Και για αυτό γιατί; Γιατί αυτοί κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τους εμβολιασμένους και συνεπώς θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα που θα τους προστατεύσουν.

Με την ολοκλήρωση, λοιπόν, της ΚΥΑ, η οποία είναι στο τέλος της εβδομάδας την Παρασκευή, από το Σάββατο θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα προσαρμογής στο σκέλος της προάσπισης της κοινωνίας και της προστασίας των ανεμβολίαστων για να μην νοσήσουν και να μην κινδυνεύσουν παραπάνω.

Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σε όποια θέση βρίσκονται, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων λατρείας, θα μπορούν να προσέρχονται στη δουλειά τους και θα είναι υποχρεωμένοι με δυο τεστ εβδομαδιαίως. Εννοούμε είτε rapid test, ή τεστ PCR.

H πρόσβαση σε όσους συμπολίτες μας δεν έχουν εμβολιαστεί, στις δημόσιες υπηρεσίες, στις τράπεζες, σε όλους τους μικτούς χώρους διασκέδασης, σε ανοιχτούς χώρους όπουυπάρχει, στα εμπορικά καταστήματα και σε όλες τις δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες, όπως είναι τα κομμωτήρια και κάθε άλλη δράση, θα γίνεται υποχρεωτικά με PCR ή rapid test.

Για οποιαδήποτε συναλλαγή τέτοιας φύσεως θα πρέπει να υπάρχει ο διαγνωστικός έλεγχος,προκειμένου να προστατεύονται και οι ίδιοι, αλλά και οι συμπολίτες μας οι οποίοι εργάζονται σε αυτές τις δραστηριότητες.

Δεν θα χρειάζεται να υπάρχει διαγνωστικός έλεγχος για τους μη εμβολιασμένους συμπολίτες μας, όπου είναι αναγκαίες οι δραστηριότητες, δηλαδή, για τα τρόφιμα, για την άσκηση του θρησκευτικού τους δικαιώματος, καθώς επίσης και για την πρόσβαση στα φαρμακεία, όπως ίσχυε.

Αναβαθμίζονται οι ποινές για τα μαγαζιά τα οποία δεν τηρούν τα μέτρα. Σε αυτό το σημείο πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι.

Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν. Όταν δίνεται μια ελευθερία να μπορούν να λειτουργούν αμιγείς χώροι, δεν θα υπάρχει καμία ανοχή σε αυτούς τους λίγους που δεν τηρούν τα μέτρα και έχουν στους αμιγώς χώρους για εμβολιασμένους χώρους και ανεμβολίαστους.

Ο έλεγχος σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει και το πιστοποιητικό και η ταυτοπροσωπεία. Οι ποινές αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται με πρόστιμο που θα ξεκινά από 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος, ενώ παράλληλα θα γίνει πλήρης ενημέρωση στους συμπολίτες μας για τα καταστήματα τα οποία δεν τηρούν αυτά τα μέτρα και έχουν δεχθεί ποινές, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες οι οποίοι θέλουν να τηρούνται τα μέτρα και να μην επισκέπτονται τα αντίστοιχα μαγαζιά, που έχουν εντοπιστεί παραβάσεις.

Αντίστοιχα- επειδή έχει παρατηρηθεί ότι στους αθλητικούς χώρους, που είναι αμιγώς για εμβολιασμένους, αλλά είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, το μέτρο δεν τηρείται- θα υπάρξει ποινή στις ομάδες που θα συνδυάζεται με την παρουσία φιλάθλων σε επόμενα παιχνίδια, εάν δεν τηρείται το μέτρο της χρήσης της μάσκας και των άλλων περιορισμών που πρέπει να υπάρχουνστα γήπεδα.

Είμαστε σε μια ένταση της πανδημίας. Η Πολιτεία έχει πάρει όλα τα μέτρα για να θωρακίσει και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και για να μπορέσει να παράσχει την προστασία σε όλους τους συμπολίτες μας, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής απέναντι σας. Οι δυνατότητες οι οποίες υπάρχουν είναι πεπερασμένες δυνατότητες. Έχουμε πάρει όλα τα μέτρα για να ενισχύσουμε το σύστημα και θα το ενισχύσουμε και περαιτέρω και με την παρουσία των ιδιωτών. Όμως, είναι απαραίτητο να κινηθούμε στον εμβολιασμό που όλα τα στοιχεία, όπως θα σας τα πει και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ ο κύριος Ζαούτης, δείχνουν ότι είναι το μέτρο το οποίο μας προστατεύει απέναντι στην πανδημία.

Τα μέτρα τα οποία σας λέω συζητήθηκαν στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων που αποτελείται από 33 άτομα, επιστήμονες εγνωσμένου κύρους και οπωσδήποτε κοινής αποδοχής και η Πολιτεία τους ευχαριστεί που 1,5 χρόνο τώρα είναι δίπλα της και δίνουν καθημερινά τις συμβουλές τους, προκειμένου να μπορούμε να διαχειριστούμε την πανδημία.

Θεωρούμε ότι έχουμε πάρει όλες τις αποφάσεις που χρειάζονται και για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και για την κανονική λειτουργία, όσο το δυνατόν γίνεται, και της κοινωνίας και της οικονομίας, δεδομένου ότι δεν μπορούν να περιορίζονται οι δραστηριότητες των συμπολιτών μας που έχουν εμβολιαστεί και δεν κινδυνεύουν από την πανδημία, όπως οι ανεμβολίαστοι, αλλά παράλληλα προς όφελος και της Δημόσιας Υγείας συνηθίζουμε να προσαρμοζόμαστε στους όρους της πανδημίας,ώστε να προστατευτούν και οι πολίτες μας που δεν εμβολιάζονται και οι οποίοι υποχρεωτικά δέχονται τους περιορισμούς που αναφέρονται προς όφελος και των ιδίων και της Δημόσιας Υγείας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ευχαριστούμε Υπουργέ. Το λόγο έχει ο κύριος Ζαούτης.

Θ. ΖΑΟΥΤΗΣ: Καλησπέρα σας και από μένα. Θα ήθελα πολύ σύντομα να σας περιγράψω την επιδημιολογική εικόνα που έχουμε σήμερα στη χώρα μας.

Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, είχαμε σήμερα 6.730 κρούσματα και, δυστυχώς, χάσαμε 59 συμπολίτες μας. Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών, όσον αφορά τον αριθμό κρουσμάτων, είναι 4.000 ανά ημέρα.

Το 40% των κρουσμάτων που βλέπουμε σήμερα είναι από τη ΒΕλλάδα, πιο συγκεκριμένα Κεντρική, Ανατολική και Δυτική Μακεδονία.

Το 25% των κρουσμάτων είναι στα παιδιά κάτω των 18 ετών. Από τα κρούσματα, το 100% είναι από τη μετάλλαξη Δ του κορονοϊού. Βλέπουμε παρόμοια εικόνα από άλλα κράτη που έχουν αντίστοιχους πληθυσμούς σαν και εμάς, το Βέλγιο, η Ολλανδία, Αυστρία, Τσεχία, που έχουν παρόμοιο αριθμό κρουσμάτων αυτήν την εποχή λόγω του καιρού και την εποχή στην οποία μπαίνουμε, το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Σήμερα είχαμε 420.000 τεστ και ο δείκτης θετικότητας είναι 1,6%. Νοσηλεύονται σήμερα 2.832 συμπολίτες μας και 434 είναι διασωληνωμένοι.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος νοσηλείας το τελευταίο εφταήμερο είναι 280 ανά ημέρα. Πρέπει να επιμείνουμε πως το κύριο όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ο εμβολιασμός. Είναι ένα εμβόλιο που είναι αποτελεσματικό όσον αφορά τη σοβαρή νόσο και την απώλεια ζωής και δεν είναι πλέον νέο εμβόλιο.

Έχει δοκιμαστεί σε δισεκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και αυτή η έκβαση στον ιό δεν μας έχει δείξει κάποιες παρενέργειες παραπάνω από αυτές τις σπάνιες που ήδη έχουμε περιγράψει.

Και έτσι καλώ και εγώ τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί και για αυτούς που έχουν εμβολιαστεί με τις πρώτες δύο δόσεις και έχει περάσει το εξάμηνο να περάσουν και να λάβουν την 3η δόση.

Ευχαριστώ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ευχαριστούμε, κύριε Ζαούτη. Οι ανακοινώσεις ολοκληρώθηκαν, καλό σας βράδυ.

Related posts

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την έκδοση νέου τύπου δελτίου ταυτότητας

admin

Τραγωδία στη Λιβύη: Πέντε οι νεκροί από το τροχαίο της ελληνικής αποστολής

admin

Τραβώντας την Προσοχή των Υποψήφιων Αγοραστών Ακινήτου

admin

Έκκληση για βοήθεια στον μικρό Διονύση – Πάσχει από καρκίνο στο μάτι και πρέπει να χειρουργηθεί στη Γερμανία

admin

Market Pass: Ανοιξε η πλατφόρμα – Ποιοι πρέπει να κάνουν νέα αίτηση

admin

Η Πάτμος έλαβε έγκριση για πτήσεις με υδροπλάνα…!

admin

Καλύτερη Εταιρεία SEO στον Κόσμο – Διάκριση της Lithos Digital

admin

Τρία πλοία έμπλεξαν τις άγκυρές τους στη Ραφήνα

admin

Π.Ν.Ο. 24ωρη Πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023 μετά τη δολοφονία του Αντώνη

admin