15.5 C
Σάμος
10/12/2023
ΠολιτικάΣαμιακά

Μηταράκης: Ο κύβος για τον κλείσιμο του ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου έχει πλέον ριφθεί

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης και η αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της DG HOME κυρία Beate Gminder, επισκέφτηκαν σήμερα τη νέα ΚΕΔΝ (Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Νήσων) στην θέση «Ζερβού» στη Σάμο.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης ήταν το νέο ΚΥΤ στη Ζερβού όπου ο κ. Μηταράκης συνοδευόμενος από τον Γενικό  Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, κ. Μάνο Λογοθέτη, ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις την υπεύθυνη των κατασκευών των νέων δομών στο Βόρειο Αιγαίο κ. Beate Gminder.

Η αντιπροσωπία στη συνέχεια βρέθηκε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Βασίλη Πανουράκη, όπου συζήτησαν τη διαδικασία για το κλείσιμο του παλαιού ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου. «Το νησί θα έχει μόνο μία -κλειστή και ελεγχόμενη δομή- στην περιοχή Ζερβού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ Μηταράκης .

Μετά την επίσκεψη στον Αντιπεριφερειάρχη, υπήρξε συνάντηση για το ίδιο θέμα με τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων και τον Δήμαρχο Αν. Σάμου κ. Γ. Στάντζο.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ, Νότης Μηταράκης αναφέρθηκε στο κλείσιμο του ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου, υποστηρίζοντας ότι  μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους θα είναι έτοιμη η κλειστή ελεγχόμενη δομή στη Σάμο, καθώς οι εργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Τόνισε παράλληλα ότι οι μεταναστευτικές ροές φέτος είναι μειωμένες, με κάτω από 1.000 άτομα ημερησίως το πρώτο τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Την επομένη εβδομάδα συμφωνα με τον ίδιο,  αναμένεται να αναχωρήσουν από την Σάμο με προορισμό την ενδοχώρα 500 πρόσφυγες και μετανάστες .

Οι  δημοτικές παρατάξεις του δήμου Ανατολικής Σάμου κράτησαν σοβαρές επιφυλάξεις με τα όσα τους ανακοίνωσε ο υπουργός.

Μετά το πέρας της επίσκεψης, ο κ. Μηταράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Βιώνουμε μία εντελώς διαφορετική κατάσταση στο μεταναστευτικό. Πλέον οι ροές έχουν μειωθεί πάνω από 90%, η αποσυμφόρηση  των νησιών προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς και πλέον το επίπεδο των διαμενόντων δεν συγκρίνεται με τα περσινά επίπεδα, που πραγματικά δυσκόλεψαν τη ζωή των νησιωτών. Τα Κέντρα προχωρούν ταχύτατα στη Σάμο, στην Κω και στη Λέρο και σύντομα θα αρχίσει η κατασκευή στη Λέσβο και τη Χίο. Στόχος μας είναι να έχουμε ασφαλείς δομές, να προσφέρουν τις κατάλληλες συνθήκες στους ωφελούμενους, στο προσωπικό, αλλά και ασφάλεια στην τοπική κοινωνία, πολύ ταχύτερες διαδικασίες ασύλου για να μην βιώσουμε ποτέ τις δύσκολες στιγμές που πέρασαν τα νησιά μας τα προηγούμενα χρόνια. Στη διαπραγμάτευση που γίνεται για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, πρωταρχικός στόχος της χώρας μας αλλά και των χωρών της Μεσογείου, είναι να υπάρξει έμπρακτη αλληλεγγύη. Δεν μπορούμε πέντε νησιά και πέντε χώρες να σηκώσουμε όλο το βάρος για όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Μέσα στο Μάϊο, θα έχει ξεκινήσει ένα σημαντικό κομμάτι της δομής και η διαδικασία μετεγκατάστασης από το Βαθύ το οποίο θα κλείσει οριστικά το καλοκαίρι του 2021” 

Τέλος με ανάρτηση του ο κ Μηταράκης δήλωσε :«Ο κύβος για τον τερματισμό λειτουργίας του ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου έχει πλέον ριφθεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει και νέα επίσκεψη τη ερχομένη Δευτέρα 29.3 αυτή τη φορά της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον στη Σάμο, μαζί με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη και τον Γ. Γ Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνο Λογοθετη.

Related posts

Μεγάλη νίκη της ΣΥΝΕΚ στις εκλογές της ΕΛΜΕ Σάμου

admin

Πόσο θα κοστίζει η νέα τουριστική βίζα για τους Τούρκους

admin

Συσκέψεις της Τομεακής Επιτροπής Σάμου του ΚΚΕ με τους υποψηφίους της Λαϊκής Συσπείρωσης

admin

Συνάντηση του Επιμελητηρίου Σάμου με τον νέο Γενικό Πρόξενο Σμύρνης

admin

Ευχαριστήριο προς την Μαιευτική Κλινική του Νοσοκομείου Σάμου

admin

Νέα γενική συνέλευση αγροτών στον Πύργο

admin

Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων ιδρύεται στη Σάμο

admin

ΕΚΤ Σάμου: Έκοψαν το ρεύμα για… 370 ευρώ, σε οικογένεια με μωρό!

admin

Αγιασμός της νέας εκπαιδευτικής σειράς Εθελοντών Υγείας του Ερυθρού Σταυρού Σάμου

admin