Connect with us

Πολιτικά

Μηταράκης: Πρέπει να σταλεί το μήνυμα στους διακινητές, ότι η Ελλάδα πλέον άλλαξε πολιτική

Published

on

 

Η εκρηκτική κατάσταση με τους μετανάστες στα νησιά, η αγωνία των κατοίκων, τα κλειστά κέντρα και τα πλωτά φράγματα, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αποτύπωμα», αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, υποδέχτηκε ζωντανά στο στούντιο της εκπομπής τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη και τον πρώην Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα. Στην εκπομπή παρενέβησαν ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, και δήμαρχοι των νησιών.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε πως «αντιλαμβανόμαστε την πίεση του μεταναστευτικού», λέγοντας ότι «είχαμε αυξημένες ροές το 2019» και πως «υπάρχει μια κατάσταση υπερπληθυσμού πλέον στα νησιά μας» και «είναι κουρασμένες οι τοπικές κοινωνίες μετά από 5 χρόνια που αντιμετωπίζουν τη κρίση του μεταναστευτικού».

Προσφυγικό ώρα μηδέν

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε πως «τον Ιανουάριο ξεκινήσαμε μια αλλαγή πολιτικής. Κάναμε επτά αποστολές επιστροφών τον Ιανουάριο του 2020. Έχει πλέον αλλάξει η στάση μας απέναντι στο θέμα της μη αποδοχής αυτών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, ταχύτατα με τη νέα νομοθεσία (ισχύει από 1/1/2020) εξετάζεται το άσυλο σε πρώτο και δεύτερο βαθμό. Αυτό δημιουργεί μια ένταση που πρέπει να προσέξουμε τους επόμενους μήνες».

Μηταράκης: Υπήρχαν ΜΚΟ που συνέβαλαν στα επεισόδια

Ο Νότης Μηταράκης πρόσθεσε ότι υπήρχαν «συγκεκριμένες, λίγες ΜΚΟ οι οποίες συνέβαλαν στην αντίδραση που υπήρξε από τους πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια. Ήδη περάσαμε νομοθεσία που δημιουργεί το νέο μητρώο προσώπων και ΜΚΟ. Θεωρούμε ότι υπήρχαν συγκεκριμένες περιπτώσεις (ΜΚΟ) οι οποίες συνέβαλαν στα γεγονότα. Ένα κλίμα το οποίο υπήρχε, έντασης, δικαιολογημένο λόγω του υπερπληθυσμού, που υπάρχει, δασκαλεύτηκε να δημιουργήσει αυτά τα επεισόδια. Έχει ηρεμήσει πλέον η κατάσταση στη Μόρια, ευελπιστώ ότι αυτό το κεφάλαιο της έντασης τουλάχιστον προσωρινά έχει αντιμετωπιστεί.

Μουζάλας: Στη Μόρια είμαστε σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση

Από τη πλευρά του ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σημείωσε ότι η «ζούγκλα στη Μόρια» (αναφερόμενος στους μετανάστες που ζουν έξω από τις δομές), αριθμούν 17.000 μετανάστες. «17.000 είναι η Ελευσίνα μέσα σε 130 στρέμματα. Άθλιες συνθήκες. Ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι μετανάστες αριθμούσαν σε 5.500 προσθέτοντας υπογραμμίζοντας ότι «δεν τους άφησα ποτέ να περάσουν τις 5.500 χιλιάδες, και έλεγα ότι ακροβατούμε στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. Τώρα είμαστε σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση. Εκεί πέρα έρχεται και η περίφημη εντελώς λάθος αλλαγή, μαθαίνουν οι κάτοικοι της ζούγκλας ότι τα άσυλα θα εξετάζονται μόνο αυτών που έρχονται τώρα, και όσοι είχαν ραντεβού για άσυλο δεν θα εξετάζονται. Και έρχεται η έκρηξη.

Ο κ. Μηταράκης, στην ερώτηση ότι ένας από τους λόγους της «έκρηξης», ήταν ότι άνθρωποι που βρίσκονται στη «ζούγκλα», που ζουν πέρα από την ανθρωπιστική κρίση, έμαθαν ότι οι δικές τους αιτήσεις πάνε πίσω και θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα των νέοαφυχθέντων, είπε: «Αυτό είναι σωστό. Με το νέο νόμο, από 1/1/2020 ισχύουν οι νέες διαδικασίες στα σύνορα οι οποίες είναι πολύ ταχύτερες. Στόχος μας μέσα στο πρώτο μήνα να υπάρχει απόφαση για να μπορέσουν να γίνουν επιστροφές».

Αποκάλυψε ότι «το 91% των προσφυγών που έγιναν στη δευτεροβάθμια επιτροπή προσφυγών τα τελευταία χρόνια έχει απορριφθεί. Δεν έγιναν επιστροφές διότι καθώς χρονίζαν αυτές οι υποθέσεις, τους μετέφεραν στην Αθήνα και όταν έβγαινε η απορριπτική απόφαση του ασύλου, πλέον είχανε φύγει από τα νησιά και βάσει της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας το 2016 που δέχτηκε η προηγούμενη κυβέρνηση, όποιος έχει φύγει από τα νησιά, δεν μπορεί να επιστραφεί στη Τουρκία». Ο υπουργός πρόσθεσε πως «όταν κάποιος είναι στη χώρα μας αρκετά χρόνια, έχοντας δημιουργήσει οικογένεια εδώ «και στα 7 χρόνια του ζητήσεις να φύγει, είναι πλέον πάρα πολύ δύσκολο». «Με τη νέα διαδικασία ασύλου, σε ένα μήνα καταφέρνουμε να υπάρχει απόφαση, σε άλλους δύο μήνες η προσφυγή. Είναι ακόμα στο νησί, και μπορούμε πλέον να τον γυρίσουμε. Και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά πολιτικής (με τον ΣΥΡΙΖΑ)».

Από τη πλευρά του ο Γιάννης Μουζάλας αναφέρθηκε στα όσα είπε νωρίτερα ο κ. Μηταράκης περί υποκίνησης από τις ΜΚΟ λέγοντας: «Εγώ με τις ΜΚΟ ήρθα πάρα πολλές σε ρήξη. Φτιάξαμε το μητρώο το 2016 εμείς. Φτιάξαμε ειδική επιτροπή σε όλα τα νησιά από τον γγ Αιγαίου, από τον σύλλογο τον ιατρικό, τον σύλλογο τον νομικό κτλ όπου ανάμεσα στα άλλα που ζητούσαμε ήταν και η διαπίστευση των φυσικών προσώπων». Εκείνη τη στιγμή ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι «δεν το κάνατε ποτέ αυτό», με τον κ. Μουζάλα να απαντά: «Θα δούμε και εσείς πως θα το κάνετε. Εγώ λέω ότι το πρόβλημα είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός».

Ο κ. Μουζάλας πρόσθεσε ότι «οι ΜΚΟ φερθήκανε με αμετροέπεια στον λαό μας, επειδή δεν δημοσιεύουν όπως ζητήσαμε κάθε μήνα τα έσοδα και τα έξοδά τους. Από κει και πέρα είναι δουλειά της ΕΛ.ΑΣ αν κάποια ΜΚΟ είναι ύποπτη ή δεν είναι. Δεν είναι δουλειά του υπουργού να κρίνει γενικά ‘οι ΜΚΟ κάνουν διακίνηση’. Αυτή η θεωρία των υποκινήσεων είναι πολύ αγαπημένη στη δεξιά και ξαναχρησιμοποιείται. Ένα στοιχείο όμως δεν έχει κατατεθεί». Ο κ. Μουζάλας είπε ότι «πρέπει να γίνουμε σοφότεροι γιατί αυτή η ‘έκρηξη’ που έγινε στη Μυτιλήνη, εάν δεν θεραπευτούν τα προβλήματα που εντοπίζει ο αντιπεριφερειάρχης με λάθος τρόπο, θα συνεχίσει».

Κ. Μουτζούρης: «Δεν θέλουμε κανέναν μετανάστη στα πολύπαθα νησιά του βορείου Αιγαίου»

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, τόνισε πως έχει καταντήσει «ζούγκλα η ζωή των ανθρώπων (στα νησιά του Β. Αιγαίου). Δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις τράπεζες, το νοσοκομείο.  Δεν μπορούν να έχουν την αστυνομική συνδρομή. Δεν πάει άλλο, αυτό που έγινε χθες και προχθές στη Μυτιλήνη φοβάμαι ότι θα επαναληφθεί».

Αναφέρθηκε στο ψήφισμα που εξέδωσαν, με τη μεγάλη συγκέντρωση προ ημερών στα τρία μεγάλα νησιά, που λέει ότι «δεν θέλουμε καμία νέα δομή. Ούτε κλειστή ούτε ημίκλειστη, ούτε ανάμεσα στους δύο δήμους. Θέλουμε κλείσιμο των υπαρχουσών δομών. Δεν θέλουμε στα πολύπαθα νησιά του βορείου Αιγαίου κανένα μετανάστη».

Στην εκπομπή παρουσιάστηκαν πίνακες με τις προσφυγικές ροές στα νησιά και τις χώρες προέλευσης και υπηκοότητα όσων μεταναστών μπήκαν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα. 

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι «(οι μετανάστες) που δεν έχουν προσφυγικό προφίλ και βρίσκονται σε λιμάνια της Τουρκίας, θα βλέπουν ότι σε τρεις μήνες οι γνωστοί τους που φύγανε με τις προηγούμενες βάρκες, που είχαν το ίδιο μη προσφυγικό προφίλ με αυτούς γυρίσανε. Άρα πρέπει να είναι ξεκάθαρο και να ακουστεί και απέναντι (Τουρκία), ότι αυτός που δεν δικαιούται άσυλο θα φύγει». Πρόσθεσε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2019 έχουν φύγει από τα νησιά 22.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο υπουργός Μετανάστευσης αναφέρθηκε στην απαίτηση μιας συντονισμένης λύσης που απαιτεί «νέα κέντρα δομής, επιστροφές και αποσυμφόρηση όσων πήραν άσυλο».

«Το θέμα είναι να μην έχουμε έξαρση ροών και φτάσουμε πάλι ως χώρα να φτάσουμε στις ροές που είχαμε το 2015. Ο στόχος και το στοίχημα είναι μια συνολική πολιτική φύλαξης συνόρων, επιτάχυνση ασύλου που γίνεται, επιστροφών που ξεκινάμε και  διεθνοποίηση της κρίσης. Η Ελλάδα είναι στη πρώτη γραμμή της νέας συμφωνίας που θα γίνει για το Δουβλίνο 3. Και το θέμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι το βασικό θέμα που θέτει η Ελλάδα. Χρειάζεται να δημιουργηθούν νέα κέντρα, κλείνοντας τα ανοιχτά, κλείνοντας αυτά που δημιουργούν τη ζούγκλα που είπε ο κ. Μουζάλας, για να σταματήσει να υπάρχει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που επηρεάζει πρώτα απ’ όλα τους κατοίκους. Επίσης ισότιμα τους πρόσφυγες και μετανάστες. Να δημιουργηθούν οργανωμένα κλειστά κέντρα με ασφάλεια», πρόσθεσε. Υπογράμμισε πως «με τη διαδικασία που ίσχυε μέχρι 1η Ιανουαρίου 2020, το άσυλο ήθελε χρόνια» ενώ τώρα « στους καινούργιους (μετανάστες) βγαίνει μέσα στο πρώτο μήνα. Όσοι έχουν έρθει από Ιανουάριο έχουν πρώτοι απόφαση ασύλου. Αυτό ισχύει ήδη και λειτουργεί».

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Στρατής Κύτελης, είπε σε παρέμβασή του μέσω βίντεο στην εκπομπή ότι «θέλουμε να φύγουν από τη Λέσβο, να απεγκλωβιστούν τα 25.000 άτομα και σαφώς θα πρέπει να φυλαχθούν και τα σύνορά μας. Σε συνδυασμό με τον έλεγχο των ΜΚΟ, νομίζω ότι αν δουν ένα τέτοιο βήμα οι κάτοικοι της Λέσβου, τότε είμαστε εδώ για να επανεξετάσουμε το θέμα. Όσο όμως βλέπουμε ότι έχουμε εγκλωβισμένους κατοίκους στο νησί, τότε η εμπιστοσύνη δεν θα μπορεί να είναι αμοιβαία».

Ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι «η Λέσβος δεν μπορεί να συνεχίσει να έχει τον αριθμό των προσφύγων που έχει σήμερα, χρειάζεται μια δομή σημαντικά μικρότερη (από τη σημερινή παραμονή που υπάρχει στο νησί), ασφαλέστερη. Έχουμε πει ποιος είναι ο στόχος μας, που είναι ένα υποπολλαπλάσιο της σημερινής κατάστασης. Χρειάζεται η νέα δομή να έχει αυτονομία πρωτοβάθμιας υγείας για να μην επηρεάζεται το νοσοκομείο. Θα μπουν ΑΤΜ. Το βάρος που σηκώνει σήμερα η Μυτιλήνη είναι δυσανάλογο».

Ο κ. Μηταράκης είπε ότι «έχουν φύγει 22.000 άτομα από τον Ιανουάριο αλλά μπήκαν στα νησιά 45.000 και γι’ αυτό έγινε η αύξηση που υπάρχει. Συνεχίζουμε τις αποσυμφορήσεις συστηματικά. Κάθε εβδομάδα φεύγει κόσμος.

«Τα νησιά πρέπει να αποσυμφορηθούν σε συνδυασμό με τα νέα κέντρα για να υπάρξει τάξη και ασφάλεια στα νησιά. Σε συνδυασμό με πολύ πιο γρήγορες διαδικασίες ασύλου, γι’ αυτό και διπλασιάζουμε σχεδόν το προσωπικό, και με αποσυμφόρηση όπως κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε, συντονισμένα και με σχέδιο για να προστατέψουμε τα νησιά του Αιγαίου», πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης.

Από τη πλευρά του ο Γιάννης Μουζάλας, αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων που πρέπει να παρθούν, λέγοντας πως «χρειάζεται άμεση και γρήγορη αποσυμφόρηση (των νησιών), γιατί η κατάσταση είναι αφόρητη για κατοίκους και πρόσφυγες-μετανάστες. Έπρεπε να έχουν στέγη. Έχουμε πάρει πρόγραμμα για καμπ, για ξενοδοχεία και διαμερίσματα».

Σε εκείνο το σημείο επενέβη ο κ. Μηταράκης λέγοντας ότι «τα προγράμματα τα είχατε πάρει και τα χρησιμοποιήσατε».

Ο κ. Μουζάλας συνέχισε: «Χρειάζεται αύξηση των επιτροπών ασύλου. Αύξηση στην αστυνομία. Στη Μυτιλήνη έγιναν δύο μεταθέσεις». Ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι «έγιναν και 800 προσλήψεις» με τον κ. Μουζάλα να απαντά ότι «θα κάνετε, δεν έχετε κάνει και δεν θα προσλάβετε αστυνομικούς αλλά συνοριοφύλακες».

Ο κ. Μουζάκης, στη σειρά μέτρων που χρειάζονται, είπε πως πρέπει να γίνουν εθελούσιες επιτροπές. «Το α΄ εξάμηνο όταν  ήμασταν κυβέρνηση κάναμε 2.500 εθελούσιες επιστροφές», είπε ο κ. Μουζάλας για να λάβει την απάντηση από τον κ. Μηταράκη: «Φέτος έχουμε χρηματοδότηση για 5.500 επιστροφές».

Ο κ. Μουζάλας συνέχισε: «Τα ασυνόδευτα, στην ημιαυτόνομη διαβίωση, πρόγραμμα που έχουμε πάρει. Έπρεπε να έχουν γίνει. Πρέπει να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στις ζημιές που πάθανε οι κάτοικοι. Κάνανε το Νοέμβριο κάποιες προσλήψεις στα νοσοκομεία. Το πρόγραμμα που είχαμε εμείς όμως ήταν για 5.500 στη Μόρια όχι για 22.000 άρα δεν αρκεί πρέπει να ενδυναμώσουν οι δομές». Ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι αυτά που είπε ο κ. Μουζάλας είναι υλοποιήσιμα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Αποτύπωμα», ο δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Καρμαντζής, είπε ότι «ο κόσμος έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη του προς τις κυβερνητικές καταστάσεις. Η απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου λέει άμεσα να κλείσει η δομή που υπάρχει για 1.000 ανθρώπους και αυτή την ώρα είναι εκεί 7.000 περίπου. Η απόφαση του Δ.Σ είναι να γίνει μια δομή μέχρι 500 άτομα για καταγραφή ταυτοποίηση. Εμείς δεν έχουμε πει να μη γίνει δομή, αλλά να γίνει μια δομή μέχρι αυτού του αριθμού». Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει κάνει λόγο για δομή 5.000 ατόμων. Ο δήμαρχος Χίου πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα χρόνια οι κάτοικοι του νησιού «αγκαλιάσανε τους πρόσφυγες και μετανάστες» αλλά θα πρέπει και αυτό να «βρουν τον προορισμό τους και εμείς να βρούμε τη κανονικότητά μας».

Μηταράκης: Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της νέας πολιτικής μας για το μεταναστευτικό

Ο κ. Μηταράκης συμφώνησε ότι τα νησιά αγκάλιασαν τον κόσμο που ήρθε, και «είναι αλήθεια ότι ο κόσμος μετά από 5 χρόνια κρίσης έχει μια δυσπιστία για το κατά πόσο μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα» ενώ έκανε λόγο για «εθνικό πρόβλημα» που δεν μπορούμε να το δούμε «τοπικιστικά».

Ο υπουργός Μετανάστευσης πρόσθεσε ότι σέβεται την απόφαση των Δ.Σ Χίου και Μυτιλήνης «και με την ίδια λογική θα μπορούσαμε να πούμε να περιμένουμε κάποια άλλα Δ.Σ να ψηφίσουν για να τους πάρουν από τη Χίο να πάνε εκεί. Δεν είναι αυτή η λύση. Η λύση δεν είναι να μεταφέρουμε από τη μία πόλη στην άλλη ή από το ένα χωριό στο άλλο. Το θέμα είναι πως μπορούμε να πείσουμε τη κοινωνία ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε όλοι μαζί για να έχουμε λιγότερες ροές».

Ο κ. Μηταράκης συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να σταλεί το μήνυμα στους διακινητές, ότι η Ελλάδα πλέον άλλαξε πολιτική, ότι αυτός που δεν έχει προσφυγικό προφίλ, χάνει τα λεφτά του, πληρώνοντας ένα διακινητή να τον βάλει σε μια βάρκα και διακινδυνεύσει τη ζωή του να περάσει στο Αιγαίο. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και δεν είναι στοίχημα μόνο των νησιών αλλά όλης της Ελλάδας. Το μεγάλο στοίχημα, άσυλο και επιστροφές».

Ο υπουργός υπογράμμισε πως «φυσικά και θα γίνει αποσυμφόρηση. Έχουμε δεσμευτεί για νέες δομές στην ενδοχώρα παρά τις αντιδράσεις και εκεί. Πρέπει όλη η Ελλάδα να δείξει αλληλεγγύη σε ένα πρόβλημα που έχουν τα νησιά αλλά πρέπει να το κάνουμε με έναν τρόπο, που δεν πολλαπλασιάζουμε τις ροές στη χώρα μας».

Ο κ. Μηταράκης κατηγόρησε τη προηγούμενη κυβέρνηση για τον αυξανόμενο αριθμό προσφυγικών ροών, «γιατί υπήρχε ένα σοβαρότατο θέμα στη παλιά διαδικασία ασύλου, που είχε πολύπλοκους κανόνες και δεν μπορούσε να καταλήξει σε αποφάσεις. Όλες αυτές οι αλλαγές έχουν ήδη γίνει. Είμαστε στη χειρότερη στιγμή, που εφαρμόζεται η νέα διαδικασία-νομοθεσία, έχουν γίνει 22.000 επιστροφές. Ετοιμάζουμε νέους χώρους στην ενδοχώρα για να γίνουν και περισσότερες και βρισκόμαστε στο χειρότερο δυνατό σημείο».
Για τη φύλαξη των συνόρων, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει πολλά νέα μέτρα όπως ενίσχυση των πλωτών μέσων του Λιμενικού. Έχει χρησιμοποιήσει πολύ εκτεταμένα εναέρια μέσα».

Στην ερώτηση ότι το Λιμενικό δεν μπορεί να βουλιάζει τις βάρκες (να κάνει push-backs), ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι «μπορεί το Λιμενικό όταν βρίσκεται στο σημείο, πολύ πιο εύκολα να ειδοποιήσει τις τουρκικές αρχές. Από τον Αύγουστο έχουν πολλαπλασιαστεί τα αιτήματα των ελληνικών αρχών προς τη Τουρκία και έχουμε αυξημένη συνεργασία σε σχέση από ότι είχαμε παλιότερα».

Αντιπαράθεση για το σχέδιο της κυβέρνησης με το πλωτό φράγμα

Για το σχέδιο της κυβέρνησης με το πλωτό φράγμα, μήκους 2.700 μέτρων στη θάλασσα, που αποσκοπεί στο να εμποδίσει τους μετανάστες να προσεγγίζουν τα ελληνικά νησιά από τις κοντινές ακτές της Τουρκίας, ο κ. Μηταράκης τοποθετήθηκε απευθυνόμενος στον κ. Μουζάλα: «Εγώ να δεχτώ το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό, όπως είπε ο κ. Μουζάλας. Εξεπλάγη όμως γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ σας ενοχλεί η ιδέα. Να πείτε ότι δεν θα δουλέψει έιναι λογικό επιχείρημα. Μπορεί να μπει το φράγμα και να δούμε ότι δεν θα δουλέψει. Γιατί όμως εκ προοιμίου σας ενοχλεί ως ιδέα, ότι η Ελλάδα κάνει κάτι παραπάνω για να προστατέψει τα σύνορα; Γιατί κ. Μουζάλα σας ενοχλεί η έννοια ότι η χώρα μας έχει σύνορα και στέλνουμε και ένα μήνυμα ότι δεν θέλουμε άλλους οι οποίοι δεν είναι πρόσφυγες να μπαίνουν στη χώρα μας;».

Ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας απάντησε, χαρακτηρίζοντας «παράνομο τον φράχτη». «Δεν με ενοχλεί καθόλου η ιδέα ότι η χώρα μας έχει σύνορα, αντίθετα ισχυρίζομαι ότι ο φράχτης είναι ένα μέσο που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα σύνορά μας. Ο φράχτης με ενοχλεί με την έννοια του ότι η αποτροπή -που είναι παράνομη- ψάχνει κανείς να βρει τρόπους να την εφαρμόσει», είπε ο κ. Μουζάλας, εξηγώντας ότι ο φράχτης είναι παράνομος, λέγοντας ότι «η αποτροπή απαγορεύεται διότι έχουμε απλώσει τον φράχτη σε 6.000χλμ και πάει η βάρκα πάνω του, και σταματάει πάνω στο φράχτη στα δικά μας χωρικά ύδατα, ή θα τη σώσει το λιμενικό ή η FRONTEX, άρα δεν χρειάζεται ο φράχτης, ή θα έρθει το τουρκικό να τη σώσει που μέσα από την έρευνα-διάσωση πάει να γκριζάρει περιοχές στα σύνορά μας».

Ο κ. Μουζάλας συνέχισε: «Δεν είναι το θέμα ο φράχτης και γιατί είστε αντίθετοι στον φράχτη. Λένε πράγματα όπως φράχτης στο ποτάμι. Άπαξ και περάσει στα ελληνικά σύνορα κάνεις διάσωση, οτιδήποτε άλλο κάνεις είναι έγκλημα. Άπαξ και περάσει το ποτάμι από τη μέση και μετά στον Έβρο είναι διάσωση».

Μιλώντας στην εκπομπή «Αποτύπωμα», ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργος Στάντζος είπε ότι «μόνο αν η μπάλα καθίσει στο γήπεδο θα βρούμε λύση». Παρουσιάστηκε ωστόσο απαισιόδοξος για την επόμενη μέρα. Ο κ. Στάντζος τόνισε πως πολλά στοιχεία του νέου σχεδιασμού είναι στη σωστή κατεύθυνση όπως και η επιλογή του κ. Μηταράκη να συζητάει με τις τοπικές κοινωνίες είναι σημαντικό, «αλλά ο εγκλωβισμός στα νησιά δεν θα επιτραπεί. Δεν πρόκειται επ’ ουδενί να δεχτούμε να μετατραπούν τα νησιά και το νησί μας σε ανοιχτή ή κλειστή ελεγχόμενη φυλακή τέτοιων μεγεθών. Έχουμε πει με σύνεση ότι σίγουρα χρειάζεται μικρή δομή έξω από τον πολεοδομικό ιστό. Κλείσιμο του ΚΥΤ της ντροπής και να σταθεροποιηθούν οι δομές μας».

Ο κ. Στάντζος απηύθυνε έκκληση για «μαζικό απεγκλωβισμό τώρα» και «μόνο μικρές εγκαταστάσεις στα νησιά τα οποία να είναι προαναχωρησιακά κέντρα. Όλα τα υπόλοιπα θα βρουν τον βηματισμό, υπάρχει εμπιστοσύνη αλλά δεν πάει άλλο». Με τον Δήμαρχο αν. Σάμου συμφώνησε ο υπουργός Μετανάστευσης.

 

Πηγή: skai.gr

Comments

comments

Πολιτικά

Βασίλης Κικίλιας για Covid-19: Το ΕΣΥ θα είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε ενδεχόμενο

Published

on

By

Διαδοχικές συναντήσεις εργασίας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και τους διοικητές όλων των νοσοκομείων της χώρας, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Δευτέρα 5 Αυγούστου, στο πλαίσιο της αυξημένης ετοιμότητας των υγειονομικών δομών για την αντιμετώπιση κρουσμάτων Covid-19.

Ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στην έναρξη των εργασιών δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι το ΕΣΥ θα είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε ενδεχόμενο, παρότι θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες έτσι ώστε να μην υπάρξει αυτή η ανάγκη. Ο Υπουργός Υγείας ζήτησε από όλους τους Διοικητες να συνεχίσουν τη σκληρή δουλειά με όλες τις δυνάμεις εφιστώντας την προσοχή τους στην αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων.

Δήλωση Υπουργού:

«Σήμερα έχουμε δύο συνεχόμενες συνεδρίες με τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και τους Διοικητές των Νοσοκομείων όλης της Ελλάδας, για ένα πρόγραμμα ενημέρωσης-εκπαίδευσης από το Υπουργείο Υγείας τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας. Θέλω για μια ακόμη φορά να επιστήσω την προσοχή όλων στα μέτρα ατομικής προστασίας, στις μάσκες που πρέπει να φοράμε, στους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, στην υγιεινή των χεριών μας, που είναι οι τρεις βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να συνεχίσουμε να είμαστε σε ένα καλό επίπεδο.

Είναι ένας δύσκολος μήνας ο Αύγουστος και όλα θα εξαρτηθούν από την ατομική μας συμπεριφορά, από το φιλότιμό μας και από την αγάπη για τον συνάνθρωπο. Ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στα νέα παιδιά αυτής της χώρας: Καταλαβαίνω ότι το καλοκαίρι είναι μια εποχή χαλάρωσης, αλλά δεν είμαστε άτρωτοι, δεν είναι άτρωτοι οι νέοι άνθρωποι.

Πρέπει όλοι να προσέχουν και να αναλογιστούμε όλοι μαζί ότι έχουμε γονείς, παππούδες και γιαγιάδες ή ενδεχομένως κάποιο συγγενή με υποκείμενο νόσημα.
Παρακαλώ πάρα πολύ, ιδιαίτερη προσοχή από όλους μας, κυρίως στις γιορτές του Δεκαπενταύγουστου.

Ο τρόπος που θα συμπεριφερθούμε τον Δεκαπενταύγουστο, θα μας ακολουθήσει και στο επόμενο χρονικό διάστημα.»

Ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, επεσήμανε στους διοικητές των νοσοκομείων ότι πρέπει και ο τελευταίος εργαζόμενος στο ΕΣΥ να τηρεί κατά γράμμα τις οδηγίες των εγκυκλίων του Υπουργείου έτσι ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Συστήματος Υγείας. Η νέα υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, αφού σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερη χαρά της να βρίσκεται στην οικογένεια του υπουργείου υγείας, τόνισε πως σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας είναι απαραίτητη η συνεχής επικοινωνία όλων των φορέων και δεσμεύτηκε για άμεση συνεργασία με τους Διοικητές στον τομέα της Ψυχικής Υγείας.

Ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ι. Κωτσιόπουλος, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει σωστός συντονισμός ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Π. Πρεζεράκος, αναφέρθηκε στις διαδικασίες κατανομής των ειδικευομένων νοσηλευτών στα ΤΕΠ και στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας, ζήτησε τη συνεργασία των διοικητών των νοσοκομείων στο έργο των ΚΟΜΥ, που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά αυτή τη στιγμή αποτελούν τον εκτελεστικό βραχίονα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΕΚΑΒ- Be S.Α.F.Ε., το οποίο είχε ως στόχο την εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού στη διαχείριση περιστατικών κορονοϊού στις υγειονομικές δομές της νησιωτικής χώρας και υπογράμμισε τη σημασία της συστηματικής και έγκαιρης επικοινωνίας με στόχο την άμεση και αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών.

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Μίνι ανασχηματισμός: Αυτά είναι τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης

Published

on

By

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμπληρώνει το κυβερνητικό σχήμα, το οποίο παραμένει σταθερό ως προς τον αριθμό και τη μεταρρυθμιστική πολιτική του κατεύθυνση.

Με τις επιλογές του υπογραμμίζει τους στρατηγικούς άξονες που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Πατρίδας μας. Και επιφέρει λειτουργικές βελτιώσεις στους τομείς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας και Περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε:

  • Την αναβάθμιση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, σε Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική.
  • Την αναβάθμιση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση, σε Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

  • Την τοποθέτηση του κ. Παναγιώτη Τσακλόγου στη θέση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιου για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης.

  • Την τοποθέτηση της κυρίας Ζωής Ράπτη, βουλευτή Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, σε θέση Υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για τα θέματα Ψυχικής Υγείας.

  • Την τοποθέτηση του κ. Νικόλαου Ταγαρά, βουλευτή Κορινθίας, στη θέση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Με τις αλλαγές αυτές επιδιώκεται:

Η αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων κοινοτικών πόρων.

Η ενίσχυση του κόσμου της εργασίας και του ασφαλιστικού συστήματος.

Η οργανωτική ενίσχυση του Υπουργείου Υγείας.

Η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της Κλιματικής Αλλαγής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει πρόσωπα από τη Βουλή και την κοινωνία. Διαφορετικών ηλικιών και εμπειρίας. Με γνώμονα τις ικανότητες και τη διάθεση για προσφορά, ανεξάρτητα από ιδεολογικές καταβολές.

Μπροστά στις προκλήσεις των καιρών, ένα ήδη επιτυχημένο κυβερνητικό σχήμα, δέχεται λειτουργικές βελτιώσεις από τον Πρωθυπουργό για να ανταποκριθεί, ακόμη πιο αποτελεσματικά, στις προσδοκίες των πολιτών.

Η ορκωμοσία των νέων μελών της Κυβέρνησης, θα πραγματοποιηθεί αύριο στη μία το μεσημέρι, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κλείνω σημειώνοντας ότι με την ανακοίνωσή μου θα λάβετε και την πλήρη σύνθεση της Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΑΒΒΟΣ
ΓΓ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Χρήστος Τριαντόπουλος
ΓΓ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Αθανάσιος Πετραλιάς
ΓΓ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Αθηνά Καλύβα
ΕΓ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ Φώτιος Κουρμούσης
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ
ΓΓ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΡΑΞΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ (ΣΔΙΤ) Νικόλαος Μαντζούφας
ΓΓ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Παναγιώτης Σταμπουλίδης
ΓΓ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΣΠΑ) Δημήτριος Σκάλκος
ΓΓ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Αθανάσιος Κυριαζής
ΓΓ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Ιωάννης Κυριακού
ΕΓ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ Νίκη Δανδόλου
ΕΓ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Γεώργιος Ζερβός
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΛΑΣΗΣ
ΓΓ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ Γρηγόριος Δημητριάδης
ΓΓ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ Ιωάννης Χρυσουλάκης
ΥΓΓ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ Θεμιστοκλής Δεμίρης
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΓΓ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ Κωνσταντίνος Τσουβάλας
ΓΓ ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Σοφία Νικολάου
ΓΓ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Βασίλειος Παπαγεωργίου
Αν ΓΓ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Γεώργιος Μάριος Καραγιάννης
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ
ΓΓ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟΥ Αντώνιος Οικονόμου
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΙΓΑΛΑΚΗΣ
ΓΓ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ, ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αναστασία Γκίκα
ΓΓ  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Γεώργιος Βούτσινος
ΓΓ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Απόστολος Δημητρόπουλος
ΓΓ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Γεώργιος Καλαντζής
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΟΜΝΑ – ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ
ΓΓ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ Γεώργιος Σταμάτης
ΓΓ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Άννα Στρατινάκη
ΓΓ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ Μαρία Συρεγγέλα
ΓΓ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Παυλίνα Καρασιώτου
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΖΩΗ ΡΑΠΤΗ
ΓΓ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ιωάννης Κωτσιόπουλος
ΓΓ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ Παναγιώτης Πρεζεράκος
ΓΓ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Μάριος Θεμιστοκλέους
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΓΓ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ Κωνσταντίνος – Ευάγγελος Αραβώσης
ΓΓ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ευθύμιος Μπακογιάννης
ΓΓ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ Αλεξάνδρα Σδούκου
ΓΓ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Εμμανουήλ Γραφάκος
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΜΕΝΔΩΝΗ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ
ΓΓ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Γεώργιος Διδασκάλου
ΓΓ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Νικόλαος Γιατρομανωλάκης
ΓΓ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Γεώργιος Μαυρωτάς
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ
ΓΓ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ Πάνος Αλεξανδρής
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
ΓΓ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ Παρασκευή Χαραλαμπογιάννη
ΓΓ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Μιχαήλ Σταυριανουδάκης
ΓΓ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ Αθανάσιος Μπαλέρμπας
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ
ΓΓ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ Πάτροκλος Γεωργιάδης
ΓΓ  ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ Εμμανουήλ Λογοθέτης
ΕΓ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ Ειρήνη Αγαπηδάκη
ΕΓ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ Ευάγγελος – Απόστολος Κωνσταντίνου
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΓ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ Αντώνιος Τζωρτζακάκης
ΓΓ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος
ΓΓ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ Λεωνίδας Χριστόπουλος
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΓΓ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Γεώργιος Καραγιάννης
ΓΓ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ Νικόλαος Σταθόπουλος
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ
ΓΓ ΛΙΜΕΝΩΝ, ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Ευάγγελος Κυριαζόπουλος
ΓΓ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Χριστιάνα Καλογήρου
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
ΓΓ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Γεώργιος Στρατάκος
ΓΓ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Κωνσταντίνος Μπαγινέτας
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΟΝΣΟΛΑΣ
ΓΓ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Βίκυ Λοίζου
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
ΧΡΗΣΤΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΕΡΤΣΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΓΓ Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού Γρηγόριος – Αλέξανδρος Δημητριάδης
ΓΓ Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων Στυλιανός – Ιωάννης Κουτνατζής
ΓΓ Συντονισμού Αθανάσιος Κοντογεώργης
ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Ιωάννης Μαστρογεωργίου
ΕΓ Ο.Π.Σ. Παρακολούθησης και Αξιολόγησης του Κυβερνητικού Έργου Παναγιώτης Αλεξόπουλος

 

 

 

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Η ΤΕ Ικαρίας – Φούρνων του ΚΚΕ για το άρθρο του βουλευτή της ΝΔ Ν. Σάμου

Published

on

By

Με αφορμή το πρόσφατο άρθρο του βουλευτή της ΝΔ για το νομό Σάμου κ.Στεφανάδη «Περί ομοψυχίας» όπου εξιστορεί το πασίγνωστο ικαριακό γεγονός  με τον «Τούρκο Αγά» και το πώς προέκυψε το «Ούλοι Εμείς Εφέντη» σημειώνονται τα εξής:

Η ιστορία όντως διδάσκει πως όταν ο λαός είναι ενωμένος, παλεύει και διεκδικεί τα δικαιώματα του, για να ζήσουν καλύτερες μέρες τα παιδιά του, είναι πάντα νικητής. ‘Όλες του οι κατακτήσεις κερδήθηκαν με αγώνες και αίμα, σαν κι αυτούς που έδωσαν οι Ικαριώτες ενάντια στο τυρρανικό καθεστώς.

Θυμίζουμε ακόμα ότι ο Ικαριώτικος λαός έλεγε με τη στάση του το «Ούλοι Εμείς Εφέντη» απέναντι στο αστικό κράτος που καταπίεζε τους εργαζόμενους και το λαό και που είχε καταδικάσει σε φυλακές, εξορίες και εκτελέσεις τα καλύτερα παιδιά του.

Στις μέρες μας, ο «Αγάς» είναι τόσο η σημερινή κυβέρνηση, όσο και οι προηγούμενες που φόρτωσαν στις πλάτες του ελληνικού λαού μνημόνια και χαράτσια, κατασχέσεις, σπιτιών και περιουσιών, φτώχεια κι ανεργία, απληρωσιά και απολύσεις, κλοπή συντάξεων και αποθεματικών, καταστολή κινητοποιήσεων, «ιδιώνυμο» απεργιών και συγκεντρώσεων.

Η «ομοψυχία» την οποία επικαλούνται όλα τα αστικά επιτελεία, δεν αφορά την πλειοψηφία του ελληνικού λαού η οποία στενάζει κάτω από τις ορέξεις των σύγχρονων «Αγάδων» και «Εφέντηδων» :

Των μεγαλοβιομηχάνων που ξεζουμίζουν τους εργάτες. Των μεγαλοξενοδόχων που παρά την υγειονομική κρίση έχουν να ζήσουν για δέκα ζωές,, Των κλινικαρχών που αποφασίζουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Των κυβερνητικών κολαούζων όλων αυτών,  με τις γονυπετείς τους ικεσίες στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε για «διασφάλιση των συνόρων μας», αφού πρώτα έχουν μετατρέψει την ελληνική επικράτεια σε απέραντη αμερικανονατοϊκή βάση.

Το σύγχρονο «Ούλοι Εμείς Εφέντη» μπορεί να γίνει πράξη μόνο όταν ο ελληνικός λαός πιστέψει στη δική του δύναμη για  τον πλούτο που παράγει με τα δικά του χέρια,  αλλά τον καρπώνονται μια χούφτα παράσιτα-«Αγάδες». Γίνεται πράξη μόνο όταν απαλλαγεί μια και καλή από τους βραχνάδες του καπιταλιστικού συστήματος και των εργαλείων του που γεννούν πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά.

 

Ακολουθεί το άρθρο του κ. Στεφανάδη στο Πρώτο Θέμα .

Περί Ομοψυχίας…

Ένα μάθημα από το παρελθόν…

Πριν από το 1912, έτος που έγινε η Ικαριακή επανάσταση, το νησί της Ικαρίας ήταν κάτω από τον Τούρκικο ζυγό.

Στο υπό την Τουρκική κατοχή νησί, ένας σκληρός Αγάς , άρχοντας του νησιού, βασάνιζε τους ταλαίπωρους και εξαθλιωμένους κατοίκους.

Μια μέρα έφτασε στο σημείο να αναγκάσει δύο άνδρες να τον κουβαλήσουν από το νότιο μέρος του νησιού στο βόρειο, μία απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων, με τα χέρια τους πάνω σε ένα φορείο, μέσα από απόκρημνα βουνά!

Οι δυστυχείς αχθοφόροι του υπέρβαρου Τούρκου, κατάκοποι, ανέβηκαν το βουνό και έφτασαν σε ένα δύσβατο πέρασμα. Από κάτω ήταν γκρεμός βάθους πάνω από 800 μέτρα. Βόρεια στο βάθος του ορίζοντα μόλις φαίνονταν η Χίος και οι ιστορικές Μικρασιατικές ακτές. Ανατολικά οι Φούρνοι και η Σάμος. Νότια η Πάτμος και η Λέρος…

Οι βαστάζοι κοντοστάθηκαν. Ανέπνευσαν καθαρό βουνίσιο Βόρειο άνεμο και για μια στιγμή αισθάνθηκαν ελεύθεροι. Κοίταξαν κάτω μακριά το χωριό τους, που στο φτωχικό τους σπίτι περίμενε μια γυναίκα εξουθενωμένη από τον καθημερινό μόχθο της επιβίωσης και ζώντας με την αγωνία για τις διαθέσεις του Τούρκου τύραννου… Και τα παιδιά τους , σκελετωμένα από την πείνα , να μεγαλώνουν μόνο με την λαχτάρα μιας ελεύθερης πατρίδας…

Σιωπηλά, σαν να ήταν συνενοημένοι , πήραν τη μεγάλη απόφαση: να γκρεμίσουν τον τύραννο στο βάραθρο. Λέει ο ένας στον άλλο συνθηματικά: “Συγκούδουνο το αρνί;” Δηλαδή να πάει το αρνί μαζί με το κουδούνι; Που σήμαινε να γκρεμιστεί ο αγάς μαζί με το φορείο; Απάντησε χωρίς δισταγμό ο δεύτερος βαστάζος: “Συγκούδουνο”. Και αμέσως έριξαν τον τύραννο στον γκρεμνό. Ο Τούρκος τσακίστηκε στους απόκρημνους βράχους του νησιού , που στους μυθικούς χρόνους, είχε πέσει ο Ίκαρος, αναζητώντας την ελευθερία. Ενώ αντίθετα, τον τύραννο, τον θυσίασαν οι καταπιεσμένοι στον βωμό της ελευθερίας…

Ο νέος Αγάς, αφέντης του νησιού που όρισε ο σουλτάνος, συγκέντρωσε τον Ικαριακό λαό και απαίτησε να του παραδώσουν τους δράστες. Γιατί, σε αντίθετη περίπτωση , θα τιμωρούσε σκληρά, όλους τους κατοίκους του νησιού. Και η ιστορία έχει καταγράψει τι εννοούσαν οι βάρβαροι κατακτητές “τιμωρία”.

Οι κάτοικοι, όμως, δεν τους παρέδωσαν. Στην επίμονη ερώτησή του “Ποιος σκότωσε τον Αγά;” η απάντηση του κόσμου ήταν: “Ούλοι εμείς εφέντη”. Όλοι μας! Έτσι, προκειμένου να εξολοθρεύσει όλο το νησί , ο Αγάς δεν τιμώρησε κανένα!…

Για την ιστορία, η Ικαρία επαναστάτησε μόνη της ενάντια στους Οθωμανούς το 1912,ανακηρύχθηκε ως ελευθέρα πολιτεία Ικαρίας (αυτό το μικρό νησί!) και ακολούθως ενώθηκε με την μητέρα πατρίδα…

Το δίδαγμα από την πραγματική αυτή ιστορία, είναι ότι η ομοψυχία, είναι η μεγαλύτερη δύναμη για την επίτευξη ενός συλλογικού σκοπού.

Και γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, όταν η ομοψυχία έχει αφετηρία το δίκαιο! Στην περίπτωση αυτή, η ομοψυχία , έχει μεγαλύτερη δύναμη και από κάθε οπλικό σύστημα …
Διαπιστώσεις του παρόντος…

Οι Τούρκοι μας προκαλούν, μας απειλούν, μας ειρωνεύονται .

Με πρωτόγονο και πρωτόγνωρο για τον αιώνα που ζούμε τρόπο, προκαλούν και όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα. Παραχαράζουν την ιστορία και θεωρούν ότι ο “χρόνος μηδέν”, που άρχισαν όλα, είναι η άλωση της Κωνσταντινούπολης!

Και αγνοούν τις χιλιάδες χρόνια ιστορικής παρουσίας των Ελλήνων , όχι μόνο στον σημερινό γεωγραφικό χώρο που περικλείεται από τα σημερινά μας σύνορα, αλλά σε πολύ ευρύτερη περιοχή, που συμπεριλάμβανε και την σημερινή Τουρκία.

Εμπρός σε αυτή την οριακή κατάσταση , που το έθνος μας αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη κρίση και εξωτερική απειλή μετά το 1974, η ομοψυχία είναι πλέον αναγκαία από ποτέ.

Ομοψυχία λαού , πολιτικών δυνάμεων και πολιτικών αρχηγών.

Η κυβέρνηση, χειρίζεται με σύνεση και απόλυτη υπευθυνότητα την κρίση.

Έχει ενημερώσει σε κάθε κατεύθυνση, ότι οι γείτονες, εάν επιχειρήσουν έρευνα στα Ελληνικά νερά, θα πληρώσουν βαρύ τίμημα . Ο Έλληνας πρωθυπουργός ,ενημέρωσε τους πολίτικούς αρχηγούς για την κατάσταση και περί του πρακτέου. Φαίνεται ότι σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, υπάρχει ομοψυχία..

Ίσως παραφωνία (ή θέλω να πιστεύω, παρερμηνεία), ήταν οι δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα μπορούσαν να ερμηνευτούν, σαν πρόταση συμψηφισμού(!) , ποινικών , ενδεχόμενα, αδικημάτων πρώην Υπουργών, ως αντίδωρο της εθνικής ομοψυχίας…

Η πολιτική ωριμότητα, η υπευθυνότητα και η γενναιότητα στην ανάληψη ευθυνών από όλους , αναζητούνται επειγόντως.

Ο Ελληνικός λαός κρίνει.

Και η Ελληνική ιστορία χιλιάδων χρόνων, παρακολουθεί !


Ο Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης 
είναι Καθηγητής Καρδιολογίας

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Περιφερειακά1 ώρα ago

Την ανάδειξη και την αξιοποίηση του μύθου του Ικάρου ζητά ο Μ. Κάρλας απο τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας

Αστυνομικά - Λιμενικά1 ώρα ago

Συνελήφθη αλλοδαπός στους Φούρνους διωκόμενος με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης

Σαμιακά9 ώρες ago

Η Ναυμαχία της Σάμου από το ημερολόγιο του Λυκούργου Λογοθέτη

Δήμος19 ώρες ago

Οι παρεμβάσεις/ερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δημοτικό συμβούλιο

Πολιτικά20 ώρες ago

Βασίλης Κικίλιας για Covid-19: Το ΕΣΥ θα είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε ενδεχόμενο

Σαμιακά23 ώρες ago

Ε.Ο.Δ Σάμου – Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιχείριση διάσωσης – μεταφοράς τραυματία

Αστυνομικά - Λιμενικά1 ημέρα ago

Σύλληψη αλλοδαπού για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Αστυνομικά - Λιμενικά1 ημέρα ago

Στο Νοσοκομείο οδηγός μετά από τροχαίο στo Καρλόβασι

Δήμος1 ημέρα ago

«η Σάμος αλλάΖΕΙ»: Ελπίζουμε η υπερδομή στη Ζερβού να μην εξελιχθεί σε σκάνδαλο

Πολιτιστικά1 ημέρα ago

Δύο Συναυλίες του μουσικού συνόλου Encardia στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου στη Σάμο

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright