Connect with us

Πολιτικά

Μηταράκης: Πρέπει να σταλεί το μήνυμα στους διακινητές, ότι η Ελλάδα πλέον άλλαξε πολιτική

Published

on

 

Η εκρηκτική κατάσταση με τους μετανάστες στα νησιά, η αγωνία των κατοίκων, τα κλειστά κέντρα και τα πλωτά φράγματα, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αποτύπωμα», αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, υποδέχτηκε ζωντανά στο στούντιο της εκπομπής τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη και τον πρώην Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα. Στην εκπομπή παρενέβησαν ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, και δήμαρχοι των νησιών.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε πως «αντιλαμβανόμαστε την πίεση του μεταναστευτικού», λέγοντας ότι «είχαμε αυξημένες ροές το 2019» και πως «υπάρχει μια κατάσταση υπερπληθυσμού πλέον στα νησιά μας» και «είναι κουρασμένες οι τοπικές κοινωνίες μετά από 5 χρόνια που αντιμετωπίζουν τη κρίση του μεταναστευτικού».

Προσφυγικό ώρα μηδέν

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε πως «τον Ιανουάριο ξεκινήσαμε μια αλλαγή πολιτικής. Κάναμε επτά αποστολές επιστροφών τον Ιανουάριο του 2020. Έχει πλέον αλλάξει η στάση μας απέναντι στο θέμα της μη αποδοχής αυτών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, ταχύτατα με τη νέα νομοθεσία (ισχύει από 1/1/2020) εξετάζεται το άσυλο σε πρώτο και δεύτερο βαθμό. Αυτό δημιουργεί μια ένταση που πρέπει να προσέξουμε τους επόμενους μήνες».

Μηταράκης: Υπήρχαν ΜΚΟ που συνέβαλαν στα επεισόδια

Ο Νότης Μηταράκης πρόσθεσε ότι υπήρχαν «συγκεκριμένες, λίγες ΜΚΟ οι οποίες συνέβαλαν στην αντίδραση που υπήρξε από τους πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια. Ήδη περάσαμε νομοθεσία που δημιουργεί το νέο μητρώο προσώπων και ΜΚΟ. Θεωρούμε ότι υπήρχαν συγκεκριμένες περιπτώσεις (ΜΚΟ) οι οποίες συνέβαλαν στα γεγονότα. Ένα κλίμα το οποίο υπήρχε, έντασης, δικαιολογημένο λόγω του υπερπληθυσμού, που υπάρχει, δασκαλεύτηκε να δημιουργήσει αυτά τα επεισόδια. Έχει ηρεμήσει πλέον η κατάσταση στη Μόρια, ευελπιστώ ότι αυτό το κεφάλαιο της έντασης τουλάχιστον προσωρινά έχει αντιμετωπιστεί.

Μουζάλας: Στη Μόρια είμαστε σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση

Από τη πλευρά του ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σημείωσε ότι η «ζούγκλα στη Μόρια» (αναφερόμενος στους μετανάστες που ζουν έξω από τις δομές), αριθμούν 17.000 μετανάστες. «17.000 είναι η Ελευσίνα μέσα σε 130 στρέμματα. Άθλιες συνθήκες. Ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι μετανάστες αριθμούσαν σε 5.500 προσθέτοντας υπογραμμίζοντας ότι «δεν τους άφησα ποτέ να περάσουν τις 5.500 χιλιάδες, και έλεγα ότι ακροβατούμε στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. Τώρα είμαστε σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση. Εκεί πέρα έρχεται και η περίφημη εντελώς λάθος αλλαγή, μαθαίνουν οι κάτοικοι της ζούγκλας ότι τα άσυλα θα εξετάζονται μόνο αυτών που έρχονται τώρα, και όσοι είχαν ραντεβού για άσυλο δεν θα εξετάζονται. Και έρχεται η έκρηξη.

Ο κ. Μηταράκης, στην ερώτηση ότι ένας από τους λόγους της «έκρηξης», ήταν ότι άνθρωποι που βρίσκονται στη «ζούγκλα», που ζουν πέρα από την ανθρωπιστική κρίση, έμαθαν ότι οι δικές τους αιτήσεις πάνε πίσω και θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα των νέοαφυχθέντων, είπε: «Αυτό είναι σωστό. Με το νέο νόμο, από 1/1/2020 ισχύουν οι νέες διαδικασίες στα σύνορα οι οποίες είναι πολύ ταχύτερες. Στόχος μας μέσα στο πρώτο μήνα να υπάρχει απόφαση για να μπορέσουν να γίνουν επιστροφές».

Αποκάλυψε ότι «το 91% των προσφυγών που έγιναν στη δευτεροβάθμια επιτροπή προσφυγών τα τελευταία χρόνια έχει απορριφθεί. Δεν έγιναν επιστροφές διότι καθώς χρονίζαν αυτές οι υποθέσεις, τους μετέφεραν στην Αθήνα και όταν έβγαινε η απορριπτική απόφαση του ασύλου, πλέον είχανε φύγει από τα νησιά και βάσει της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας το 2016 που δέχτηκε η προηγούμενη κυβέρνηση, όποιος έχει φύγει από τα νησιά, δεν μπορεί να επιστραφεί στη Τουρκία». Ο υπουργός πρόσθεσε πως «όταν κάποιος είναι στη χώρα μας αρκετά χρόνια, έχοντας δημιουργήσει οικογένεια εδώ «και στα 7 χρόνια του ζητήσεις να φύγει, είναι πλέον πάρα πολύ δύσκολο». «Με τη νέα διαδικασία ασύλου, σε ένα μήνα καταφέρνουμε να υπάρχει απόφαση, σε άλλους δύο μήνες η προσφυγή. Είναι ακόμα στο νησί, και μπορούμε πλέον να τον γυρίσουμε. Και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά πολιτικής (με τον ΣΥΡΙΖΑ)».

Από τη πλευρά του ο Γιάννης Μουζάλας αναφέρθηκε στα όσα είπε νωρίτερα ο κ. Μηταράκης περί υποκίνησης από τις ΜΚΟ λέγοντας: «Εγώ με τις ΜΚΟ ήρθα πάρα πολλές σε ρήξη. Φτιάξαμε το μητρώο το 2016 εμείς. Φτιάξαμε ειδική επιτροπή σε όλα τα νησιά από τον γγ Αιγαίου, από τον σύλλογο τον ιατρικό, τον σύλλογο τον νομικό κτλ όπου ανάμεσα στα άλλα που ζητούσαμε ήταν και η διαπίστευση των φυσικών προσώπων». Εκείνη τη στιγμή ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι «δεν το κάνατε ποτέ αυτό», με τον κ. Μουζάλα να απαντά: «Θα δούμε και εσείς πως θα το κάνετε. Εγώ λέω ότι το πρόβλημα είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός».

Ο κ. Μουζάλας πρόσθεσε ότι «οι ΜΚΟ φερθήκανε με αμετροέπεια στον λαό μας, επειδή δεν δημοσιεύουν όπως ζητήσαμε κάθε μήνα τα έσοδα και τα έξοδά τους. Από κει και πέρα είναι δουλειά της ΕΛ.ΑΣ αν κάποια ΜΚΟ είναι ύποπτη ή δεν είναι. Δεν είναι δουλειά του υπουργού να κρίνει γενικά ‘οι ΜΚΟ κάνουν διακίνηση’. Αυτή η θεωρία των υποκινήσεων είναι πολύ αγαπημένη στη δεξιά και ξαναχρησιμοποιείται. Ένα στοιχείο όμως δεν έχει κατατεθεί». Ο κ. Μουζάλας είπε ότι «πρέπει να γίνουμε σοφότεροι γιατί αυτή η ‘έκρηξη’ που έγινε στη Μυτιλήνη, εάν δεν θεραπευτούν τα προβλήματα που εντοπίζει ο αντιπεριφερειάρχης με λάθος τρόπο, θα συνεχίσει».

Κ. Μουτζούρης: «Δεν θέλουμε κανέναν μετανάστη στα πολύπαθα νησιά του βορείου Αιγαίου»

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, τόνισε πως έχει καταντήσει «ζούγκλα η ζωή των ανθρώπων (στα νησιά του Β. Αιγαίου). Δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις τράπεζες, το νοσοκομείο.  Δεν μπορούν να έχουν την αστυνομική συνδρομή. Δεν πάει άλλο, αυτό που έγινε χθες και προχθές στη Μυτιλήνη φοβάμαι ότι θα επαναληφθεί».

Αναφέρθηκε στο ψήφισμα που εξέδωσαν, με τη μεγάλη συγκέντρωση προ ημερών στα τρία μεγάλα νησιά, που λέει ότι «δεν θέλουμε καμία νέα δομή. Ούτε κλειστή ούτε ημίκλειστη, ούτε ανάμεσα στους δύο δήμους. Θέλουμε κλείσιμο των υπαρχουσών δομών. Δεν θέλουμε στα πολύπαθα νησιά του βορείου Αιγαίου κανένα μετανάστη».

Στην εκπομπή παρουσιάστηκαν πίνακες με τις προσφυγικές ροές στα νησιά και τις χώρες προέλευσης και υπηκοότητα όσων μεταναστών μπήκαν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα. 

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι «(οι μετανάστες) που δεν έχουν προσφυγικό προφίλ και βρίσκονται σε λιμάνια της Τουρκίας, θα βλέπουν ότι σε τρεις μήνες οι γνωστοί τους που φύγανε με τις προηγούμενες βάρκες, που είχαν το ίδιο μη προσφυγικό προφίλ με αυτούς γυρίσανε. Άρα πρέπει να είναι ξεκάθαρο και να ακουστεί και απέναντι (Τουρκία), ότι αυτός που δεν δικαιούται άσυλο θα φύγει». Πρόσθεσε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2019 έχουν φύγει από τα νησιά 22.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο υπουργός Μετανάστευσης αναφέρθηκε στην απαίτηση μιας συντονισμένης λύσης που απαιτεί «νέα κέντρα δομής, επιστροφές και αποσυμφόρηση όσων πήραν άσυλο».

«Το θέμα είναι να μην έχουμε έξαρση ροών και φτάσουμε πάλι ως χώρα να φτάσουμε στις ροές που είχαμε το 2015. Ο στόχος και το στοίχημα είναι μια συνολική πολιτική φύλαξης συνόρων, επιτάχυνση ασύλου που γίνεται, επιστροφών που ξεκινάμε και  διεθνοποίηση της κρίσης. Η Ελλάδα είναι στη πρώτη γραμμή της νέας συμφωνίας που θα γίνει για το Δουβλίνο 3. Και το θέμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι το βασικό θέμα που θέτει η Ελλάδα. Χρειάζεται να δημιουργηθούν νέα κέντρα, κλείνοντας τα ανοιχτά, κλείνοντας αυτά που δημιουργούν τη ζούγκλα που είπε ο κ. Μουζάλας, για να σταματήσει να υπάρχει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που επηρεάζει πρώτα απ’ όλα τους κατοίκους. Επίσης ισότιμα τους πρόσφυγες και μετανάστες. Να δημιουργηθούν οργανωμένα κλειστά κέντρα με ασφάλεια», πρόσθεσε. Υπογράμμισε πως «με τη διαδικασία που ίσχυε μέχρι 1η Ιανουαρίου 2020, το άσυλο ήθελε χρόνια» ενώ τώρα « στους καινούργιους (μετανάστες) βγαίνει μέσα στο πρώτο μήνα. Όσοι έχουν έρθει από Ιανουάριο έχουν πρώτοι απόφαση ασύλου. Αυτό ισχύει ήδη και λειτουργεί».

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Στρατής Κύτελης, είπε σε παρέμβασή του μέσω βίντεο στην εκπομπή ότι «θέλουμε να φύγουν από τη Λέσβο, να απεγκλωβιστούν τα 25.000 άτομα και σαφώς θα πρέπει να φυλαχθούν και τα σύνορά μας. Σε συνδυασμό με τον έλεγχο των ΜΚΟ, νομίζω ότι αν δουν ένα τέτοιο βήμα οι κάτοικοι της Λέσβου, τότε είμαστε εδώ για να επανεξετάσουμε το θέμα. Όσο όμως βλέπουμε ότι έχουμε εγκλωβισμένους κατοίκους στο νησί, τότε η εμπιστοσύνη δεν θα μπορεί να είναι αμοιβαία».

Ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι «η Λέσβος δεν μπορεί να συνεχίσει να έχει τον αριθμό των προσφύγων που έχει σήμερα, χρειάζεται μια δομή σημαντικά μικρότερη (από τη σημερινή παραμονή που υπάρχει στο νησί), ασφαλέστερη. Έχουμε πει ποιος είναι ο στόχος μας, που είναι ένα υποπολλαπλάσιο της σημερινής κατάστασης. Χρειάζεται η νέα δομή να έχει αυτονομία πρωτοβάθμιας υγείας για να μην επηρεάζεται το νοσοκομείο. Θα μπουν ΑΤΜ. Το βάρος που σηκώνει σήμερα η Μυτιλήνη είναι δυσανάλογο».

Ο κ. Μηταράκης είπε ότι «έχουν φύγει 22.000 άτομα από τον Ιανουάριο αλλά μπήκαν στα νησιά 45.000 και γι’ αυτό έγινε η αύξηση που υπάρχει. Συνεχίζουμε τις αποσυμφορήσεις συστηματικά. Κάθε εβδομάδα φεύγει κόσμος.

«Τα νησιά πρέπει να αποσυμφορηθούν σε συνδυασμό με τα νέα κέντρα για να υπάρξει τάξη και ασφάλεια στα νησιά. Σε συνδυασμό με πολύ πιο γρήγορες διαδικασίες ασύλου, γι’ αυτό και διπλασιάζουμε σχεδόν το προσωπικό, και με αποσυμφόρηση όπως κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε, συντονισμένα και με σχέδιο για να προστατέψουμε τα νησιά του Αιγαίου», πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης.

Από τη πλευρά του ο Γιάννης Μουζάλας, αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων που πρέπει να παρθούν, λέγοντας πως «χρειάζεται άμεση και γρήγορη αποσυμφόρηση (των νησιών), γιατί η κατάσταση είναι αφόρητη για κατοίκους και πρόσφυγες-μετανάστες. Έπρεπε να έχουν στέγη. Έχουμε πάρει πρόγραμμα για καμπ, για ξενοδοχεία και διαμερίσματα».

Σε εκείνο το σημείο επενέβη ο κ. Μηταράκης λέγοντας ότι «τα προγράμματα τα είχατε πάρει και τα χρησιμοποιήσατε».

Ο κ. Μουζάλας συνέχισε: «Χρειάζεται αύξηση των επιτροπών ασύλου. Αύξηση στην αστυνομία. Στη Μυτιλήνη έγιναν δύο μεταθέσεις». Ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι «έγιναν και 800 προσλήψεις» με τον κ. Μουζάλα να απαντά ότι «θα κάνετε, δεν έχετε κάνει και δεν θα προσλάβετε αστυνομικούς αλλά συνοριοφύλακες».

Ο κ. Μουζάκης, στη σειρά μέτρων που χρειάζονται, είπε πως πρέπει να γίνουν εθελούσιες επιτροπές. «Το α΄ εξάμηνο όταν  ήμασταν κυβέρνηση κάναμε 2.500 εθελούσιες επιστροφές», είπε ο κ. Μουζάλας για να λάβει την απάντηση από τον κ. Μηταράκη: «Φέτος έχουμε χρηματοδότηση για 5.500 επιστροφές».

Ο κ. Μουζάλας συνέχισε: «Τα ασυνόδευτα, στην ημιαυτόνομη διαβίωση, πρόγραμμα που έχουμε πάρει. Έπρεπε να έχουν γίνει. Πρέπει να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στις ζημιές που πάθανε οι κάτοικοι. Κάνανε το Νοέμβριο κάποιες προσλήψεις στα νοσοκομεία. Το πρόγραμμα που είχαμε εμείς όμως ήταν για 5.500 στη Μόρια όχι για 22.000 άρα δεν αρκεί πρέπει να ενδυναμώσουν οι δομές». Ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι αυτά που είπε ο κ. Μουζάλας είναι υλοποιήσιμα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Αποτύπωμα», ο δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Καρμαντζής, είπε ότι «ο κόσμος έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη του προς τις κυβερνητικές καταστάσεις. Η απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου λέει άμεσα να κλείσει η δομή που υπάρχει για 1.000 ανθρώπους και αυτή την ώρα είναι εκεί 7.000 περίπου. Η απόφαση του Δ.Σ είναι να γίνει μια δομή μέχρι 500 άτομα για καταγραφή ταυτοποίηση. Εμείς δεν έχουμε πει να μη γίνει δομή, αλλά να γίνει μια δομή μέχρι αυτού του αριθμού». Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει κάνει λόγο για δομή 5.000 ατόμων. Ο δήμαρχος Χίου πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα χρόνια οι κάτοικοι του νησιού «αγκαλιάσανε τους πρόσφυγες και μετανάστες» αλλά θα πρέπει και αυτό να «βρουν τον προορισμό τους και εμείς να βρούμε τη κανονικότητά μας».

Μηταράκης: Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της νέας πολιτικής μας για το μεταναστευτικό

Ο κ. Μηταράκης συμφώνησε ότι τα νησιά αγκάλιασαν τον κόσμο που ήρθε, και «είναι αλήθεια ότι ο κόσμος μετά από 5 χρόνια κρίσης έχει μια δυσπιστία για το κατά πόσο μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα» ενώ έκανε λόγο για «εθνικό πρόβλημα» που δεν μπορούμε να το δούμε «τοπικιστικά».

Ο υπουργός Μετανάστευσης πρόσθεσε ότι σέβεται την απόφαση των Δ.Σ Χίου και Μυτιλήνης «και με την ίδια λογική θα μπορούσαμε να πούμε να περιμένουμε κάποια άλλα Δ.Σ να ψηφίσουν για να τους πάρουν από τη Χίο να πάνε εκεί. Δεν είναι αυτή η λύση. Η λύση δεν είναι να μεταφέρουμε από τη μία πόλη στην άλλη ή από το ένα χωριό στο άλλο. Το θέμα είναι πως μπορούμε να πείσουμε τη κοινωνία ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε όλοι μαζί για να έχουμε λιγότερες ροές».

Ο κ. Μηταράκης συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να σταλεί το μήνυμα στους διακινητές, ότι η Ελλάδα πλέον άλλαξε πολιτική, ότι αυτός που δεν έχει προσφυγικό προφίλ, χάνει τα λεφτά του, πληρώνοντας ένα διακινητή να τον βάλει σε μια βάρκα και διακινδυνεύσει τη ζωή του να περάσει στο Αιγαίο. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και δεν είναι στοίχημα μόνο των νησιών αλλά όλης της Ελλάδας. Το μεγάλο στοίχημα, άσυλο και επιστροφές».

Ο υπουργός υπογράμμισε πως «φυσικά και θα γίνει αποσυμφόρηση. Έχουμε δεσμευτεί για νέες δομές στην ενδοχώρα παρά τις αντιδράσεις και εκεί. Πρέπει όλη η Ελλάδα να δείξει αλληλεγγύη σε ένα πρόβλημα που έχουν τα νησιά αλλά πρέπει να το κάνουμε με έναν τρόπο, που δεν πολλαπλασιάζουμε τις ροές στη χώρα μας».

Ο κ. Μηταράκης κατηγόρησε τη προηγούμενη κυβέρνηση για τον αυξανόμενο αριθμό προσφυγικών ροών, «γιατί υπήρχε ένα σοβαρότατο θέμα στη παλιά διαδικασία ασύλου, που είχε πολύπλοκους κανόνες και δεν μπορούσε να καταλήξει σε αποφάσεις. Όλες αυτές οι αλλαγές έχουν ήδη γίνει. Είμαστε στη χειρότερη στιγμή, που εφαρμόζεται η νέα διαδικασία-νομοθεσία, έχουν γίνει 22.000 επιστροφές. Ετοιμάζουμε νέους χώρους στην ενδοχώρα για να γίνουν και περισσότερες και βρισκόμαστε στο χειρότερο δυνατό σημείο».
Για τη φύλαξη των συνόρων, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει πολλά νέα μέτρα όπως ενίσχυση των πλωτών μέσων του Λιμενικού. Έχει χρησιμοποιήσει πολύ εκτεταμένα εναέρια μέσα».

Στην ερώτηση ότι το Λιμενικό δεν μπορεί να βουλιάζει τις βάρκες (να κάνει push-backs), ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι «μπορεί το Λιμενικό όταν βρίσκεται στο σημείο, πολύ πιο εύκολα να ειδοποιήσει τις τουρκικές αρχές. Από τον Αύγουστο έχουν πολλαπλασιαστεί τα αιτήματα των ελληνικών αρχών προς τη Τουρκία και έχουμε αυξημένη συνεργασία σε σχέση από ότι είχαμε παλιότερα».

Αντιπαράθεση για το σχέδιο της κυβέρνησης με το πλωτό φράγμα

Για το σχέδιο της κυβέρνησης με το πλωτό φράγμα, μήκους 2.700 μέτρων στη θάλασσα, που αποσκοπεί στο να εμποδίσει τους μετανάστες να προσεγγίζουν τα ελληνικά νησιά από τις κοντινές ακτές της Τουρκίας, ο κ. Μηταράκης τοποθετήθηκε απευθυνόμενος στον κ. Μουζάλα: «Εγώ να δεχτώ το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό, όπως είπε ο κ. Μουζάλας. Εξεπλάγη όμως γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ σας ενοχλεί η ιδέα. Να πείτε ότι δεν θα δουλέψει έιναι λογικό επιχείρημα. Μπορεί να μπει το φράγμα και να δούμε ότι δεν θα δουλέψει. Γιατί όμως εκ προοιμίου σας ενοχλεί ως ιδέα, ότι η Ελλάδα κάνει κάτι παραπάνω για να προστατέψει τα σύνορα; Γιατί κ. Μουζάλα σας ενοχλεί η έννοια ότι η χώρα μας έχει σύνορα και στέλνουμε και ένα μήνυμα ότι δεν θέλουμε άλλους οι οποίοι δεν είναι πρόσφυγες να μπαίνουν στη χώρα μας;».

Ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας απάντησε, χαρακτηρίζοντας «παράνομο τον φράχτη». «Δεν με ενοχλεί καθόλου η ιδέα ότι η χώρα μας έχει σύνορα, αντίθετα ισχυρίζομαι ότι ο φράχτης είναι ένα μέσο που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα σύνορά μας. Ο φράχτης με ενοχλεί με την έννοια του ότι η αποτροπή -που είναι παράνομη- ψάχνει κανείς να βρει τρόπους να την εφαρμόσει», είπε ο κ. Μουζάλας, εξηγώντας ότι ο φράχτης είναι παράνομος, λέγοντας ότι «η αποτροπή απαγορεύεται διότι έχουμε απλώσει τον φράχτη σε 6.000χλμ και πάει η βάρκα πάνω του, και σταματάει πάνω στο φράχτη στα δικά μας χωρικά ύδατα, ή θα τη σώσει το λιμενικό ή η FRONTEX, άρα δεν χρειάζεται ο φράχτης, ή θα έρθει το τουρκικό να τη σώσει που μέσα από την έρευνα-διάσωση πάει να γκριζάρει περιοχές στα σύνορά μας».

Ο κ. Μουζάλας συνέχισε: «Δεν είναι το θέμα ο φράχτης και γιατί είστε αντίθετοι στον φράχτη. Λένε πράγματα όπως φράχτης στο ποτάμι. Άπαξ και περάσει στα ελληνικά σύνορα κάνεις διάσωση, οτιδήποτε άλλο κάνεις είναι έγκλημα. Άπαξ και περάσει το ποτάμι από τη μέση και μετά στον Έβρο είναι διάσωση».

Μιλώντας στην εκπομπή «Αποτύπωμα», ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργος Στάντζος είπε ότι «μόνο αν η μπάλα καθίσει στο γήπεδο θα βρούμε λύση». Παρουσιάστηκε ωστόσο απαισιόδοξος για την επόμενη μέρα. Ο κ. Στάντζος τόνισε πως πολλά στοιχεία του νέου σχεδιασμού είναι στη σωστή κατεύθυνση όπως και η επιλογή του κ. Μηταράκη να συζητάει με τις τοπικές κοινωνίες είναι σημαντικό, «αλλά ο εγκλωβισμός στα νησιά δεν θα επιτραπεί. Δεν πρόκειται επ’ ουδενί να δεχτούμε να μετατραπούν τα νησιά και το νησί μας σε ανοιχτή ή κλειστή ελεγχόμενη φυλακή τέτοιων μεγεθών. Έχουμε πει με σύνεση ότι σίγουρα χρειάζεται μικρή δομή έξω από τον πολεοδομικό ιστό. Κλείσιμο του ΚΥΤ της ντροπής και να σταθεροποιηθούν οι δομές μας».

Ο κ. Στάντζος απηύθυνε έκκληση για «μαζικό απεγκλωβισμό τώρα» και «μόνο μικρές εγκαταστάσεις στα νησιά τα οποία να είναι προαναχωρησιακά κέντρα. Όλα τα υπόλοιπα θα βρουν τον βηματισμό, υπάρχει εμπιστοσύνη αλλά δεν πάει άλλο». Με τον Δήμαρχο αν. Σάμου συμφώνησε ο υπουργός Μετανάστευσης.

 

Πηγή: skai.gr

Comments

comments

Πολιτικά

Μηταράκης: “Δεν θα δεχθούμε καμία μόνιμη παραμονή μεταναστών στην ακριτική Ελλάδα”

Published

on

By

 

Σημεία Συνέντευξης του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στην κυριακάτικη εφημερίδα «Real News»

Ν. Μηταράκης: «Τα 5 ακριτικά νησιά μας σηκώνουν το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης για λογαριασμό όλης της Ευρώπης. Αυτό πρέπει να αλλάξει.»

Με τον κ. Teichmann είχαμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και παραγωγική συζήτηση για την ανάγκη του σχεδιασμού των κοινών επιστροφών με την ΕΕ καθώς και την ανάγκη της δίκαιης κατανομής των προσφύγων στην Ευρώπη με ταχύτερη μετακίνηση από τα νησιά. Τόνισα εμφατικά ότι σήμερα, τα 5 ακριτικά νησιά μας σηκώνουν το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης για λογαριασμό όλης της Ευρώπης και αυτό πρέπει να αλλάξει.

Έγινε ιδιαίτερη συζήτηση και στην ανάγκη περαιτέρω στήριξης από τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για το μεταναστευτικό, τόσο για το 2020, όσο και για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Κρίσιμα θέματα που τέθηκαν στον διάλογο είναι η πραγματοποίηση κοινών ευρωπαϊκών επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, η ανάγκη καταπολέμησης των διακινητών και το ζήτημα της ανάληψης δράσεων για τα ασυνόδευτα ανήλικα. Επίσης, συζητήσαμε την ανάγκη προστασίας των συνόρων, καθώς και τον ενισχυμένο ρόλο που πρέπει να αναλάβει η Frontex για αυτόν τον σκοπό.

H θέσπιση κοινών κανόνων επιστροφών αποτελεί μια σταθερή ελληνική διεκδίκηση. Μια διεκδίκηση που έχω θέσει επί τάπητος σε όλες τις συναντήσεις που είχα, μέχρι στιγμής, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχει έρθει η ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να αξιοποιήσει το πολιτικό της βάρος για την πραγματοποίηση κοινών επιστροφών. Επίσης πρέπει να διευρυνθεί η κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, ώστε να αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός, που δέχθηκε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργεί την συμφόρηση στα νησιά. Και έρχεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και κάνει ότι δεν καταλαβαίνει πως δημιούργησε την σημερινή κατάσταση.

Η λειτουργία των νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών θα σηματοδοτήσει το κλείσιμο των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, στο Βαθύ και στη ΒΙΑΛ. Όμως, δεν θα μείνουμε μόνο σε αυτό. Μαζί με το κλείσιμο των ανοικτών κέντρων θα προχωρήσουμε στην κατάργηση της χρήσης διαμερισμάτων και τα ξενοδοχεία που βρίσκονται μέσα στις πόλεις και τα χωριά των νησιών μας. Πλέον θα είναι υποχρεωτική η παραμονή των νεοαφιχθέντων στις κλειστές δομές.

Οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές στα νησιά θα λειτουργούν μόνο ως κέντρο καταγραφής, ταυτοποίησης και απόδοσης απόφασης ασύλου, με την παραμονή να μη ξεπερνά τους 6 μήνες.

Δεν θα δεχθούμε καμία μόνιμη παραμονή μεταναστών στην ακριτική Ελλάδα.
Στα κλειστά κέντρα θα παραμένουν σε περιορισμό, όπως προβλέπει η νομοθεσία, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά, όσοι έχουν αρνητική απόφαση β’ βαθμού και άρα πρέπει να επιστραφούν και οι νεοαφιχθέντες.

Ο γενικός πληθυσμός θα έχει δικαίωμα εξόδου για κάποιες ώρες την ημέρα. Το βράδυ θα είναι κλειστά για όλους τα κέντρα, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους και περιορίζοντας περιστατικά εγκληματικότητας.

Τα νέα κέντρα θα συνδυαστούν με γενναία αποσυμφόρηση των νησιών καθώς οι νέες θέσεις θα είναι λιγότερες από τις μισές από τους σήμερα διαμένοντες. Οι μεταφορές θα γίνουν και προς την ηπειρωτική Ελλάδα, και προς την Τουρκία.

Η λειτουργία των νέων κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων στα νησιά θα έχει πολλές και άμεσες θετικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα της ζωής των τοπικών κοινωνιών.

Αυτό πολύ απλά και πρακτικά σημαίνει ασφάλεια των κατοίκων και των περιουσιών, αποκατάσταση της καθημερινότητας, καθώς θα απομακρυνθούν οι σημερινές άναρχες δομές από τις πόλεις και τα χωριά. Σημαίνει επιστροφή στην κανονικότητα στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Διότι στην ενδοχώρα υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι για την δημιουργία 20.000 νέων θέσεων φιλοξενίας. Οι θέσεις αυτές είναι απαραίτητες για τη μεταφορά σε αυτές αιτούντων άσυλο από τα νησιά μας. Ειδικά στα νησιά, το μέτρο της αναγκαστικής ενοικίασης επιβλήθηκε ως απάντηση της Πολιτείας στο αίτημα των νησιωτικών κοινωνιών για άμεση λύση.

Υπάρχουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οι οποίες συνέβαλαν με θετικό τρόπο στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και σεβάστηκαν τον ρόλο τους και τους νόμους της πολιτείας. Όμως, υπάρχουν και οργανώσεις, οι οποίες με το προκάλυμμα της ΜΚΟ καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη της Ελληνικής Πολιτείας. Εξάλλου, δεν είναι λίγα τα δημοσιεύματα του τύπου τα οποία κάνουν αναφορές ακόμη και για διασύνδεση μελών των ΜΚΟ με δίκτυα διακίνησης ανθρώπων.

Δημιουργήσαμε το Μητρώο Μελών των ΜΚΟ, προκειμένου να μην είναι απρόσωπες. Ως κράτος δικαίου θέλουμε απόλυτη διαφάνεια στην λειτουργίας τους. Ήδη, βρισκόμαστε σε διαδικασίας συλλογής των στοιχείων, τόσο των νομικών, όσο και των φυσικών προσώπων των Οργανώσεων, αλλά και των ανθρώπων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνεργάζονται με τις ΜΚΟ.

Ο ορισμός του νέου Ειδικού Γραμματέα εμπλεκόμενων φορέων θα προσφέρει την απαραίτητη ώθηση, καθώς και τον απαιτούμενο συντονισμό στις ενέργειες μας. Σήμερα, είμαστε σε θέση να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ότι, δηλαδή, κανείς δεν μπορεί να δρα ανεξέλεγκτα στην ελληνική επικράτεια και να θεωρεί εαυτόν υπεράνω νόμων.

Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία με την Τουρκία για την εφαρμογή της κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα αυξημένες ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά μας σημαίνει ότι δεν καταβάλλονται όλες οι δυνατές προσπάθειες για την αποφυγή της αναχώρησης από τη γείτονα χώρα.

Ευελπιστώ ειδικά σε καλύτερα αποτελέσματα από τις τουρκικές αρχές, σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των κυκλωμάτων των διακινητών και σε αυτούς που προμηθεύουν τις βάρκες, τα σωσίβια και τις μηχανές. Όμως, σε ό,τι αφορά στο θέμα των επιστροφών από τα νησιά μας προς την Τουρκία, μέχρι στιγμής, υπάρχει συνεργασία.

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Ο Μάνος Λογοθέτης Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο

Published

on

By

Με κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ορίζονται οι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς του Υπουργείου.

Συγκεκριμένα, ο Πάτροκλος Γεωργιάδης διατηρεί τη θέση του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ τη Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος Ειδικός Γραμματέας Υποδοχής, Εμμανουήλ Λογοθέτης.
Παράλληλα, ορίζονται νέοι Ειδικοί Γραμματείς η Ειρήνη Αγαπηδάκη που αναλαμβάνει την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και ο Ευάγγελος-Απόστολος Κωνσταντίνου που αναλαμβάνει την Ειδική Γραμματεία Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων.

Ακολουθούν σύντομα βιογραφικά:
Πάτροκλος Γεωργιάδης, Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής
Γεννήθηκε το 1966. Σπούδασε Θεολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακά μαθήματα Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Διαχείριση Κρίσεων στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Μιλάει Αγγλικά. Έχει εργαστεί ως Δημοσιογράφος και ως Ειδικός Εμπειρογνώμων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, ενώ έχει υπηρετήσει ως Γενικός Γραμματέας στο Εθνικό Τυπογραφείο (2004-2006), Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών (2006-2009), Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας (2012-2014) και Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας (2014-2015). Κατά την διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο ήταν Επικεφαλής της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. (2014) στον τομέα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Επίσης, ήταν αρμόδιος για την Μεταναστευτική Πολιτική και επικεφαλής των αντιστοίχων Υπηρεσιών. Από την 1η Αυγούστου 2019 ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Εμμανουήλ Λογοθέτης, Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο
Γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα, είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Είναι Ιατρός, απόφοιτος του του Πανεπιστημίου Semmelweis της Βουδαπέστης με βαθμό «Άριστα». Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην «Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας» καθώς και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μόνιμος ιατρός του ΕΟΔΥ, ενώ έχει διατελέσει Σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομίας σε θέματα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (2007-2009), καθώς και Σύμβουλος στο Γραφείο Προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το 2015 διατέθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ στη Σάμο ως Συντονιστής Πεδίου Ιατρικού και Ψυχοκοινωνικού Κλιμακίου ΚΥΤ Σάμου. Και το 2019 κατέλαβε τη θέση του Γενικού Συντονιστή Πεδίου Ιατρικού και Ψυχοκοινωνικού Κλιμακίου 2ης ΥΠΕ Νήσων (ΚΥΤ Σάμου, Μυτιλήνης. Χίου, Κω, Λέρου), στην οποία παρέμεινε έως τον Αύγουστο του ίδιου έτους, όπου και διορίστηκε ως Ειδικός Γραμματέας Υποδοχής.


Ειρήνη Αγαπηδάκη
, Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων
Είναι Ψυχολόγος, με μεταπτυχιακό στην «Προαγωγή και Αγωγή Υγείας» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου έλαβε και το διδακτορικό της δίπλωμα. Είναι Λέκτορας Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει συμμετάσχει ως ερευνητική συνεργάτιδα σε πολλά εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα στα αντικείμενα της πολιτικής δημόσιας υγείας, της προαγωγής ψυχικής υγείας και πρόληψης ψυχικών διαταραχών, καθώς και της πρόληψης των χρόνιων νοσημάτων. Έχει δημοσιεύσει εργασίες της σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και έχει παρουσιάσει αποτελέσματα ερευνητικών εργασιών σε περισσότερα από 50 εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες. Από τις 24/11/2019 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όρισε την Ειρήνη Αγαπηδάκη, Εθνική Συντονίστρια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.
Ευάγγελος-Απόστολος Κωνσταντίνου, Ειδικός Γραμματέας Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων

Ο Ευάγγελος Κωνσταντίνου είναι οικονομολόγος. Αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1999 και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στα χρηματοοικονομικά (MSc in Financial Management and Control) από το Aston Business School, του Aston University. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στον τομέα της Επικοινωνίας το 2003, από την εταιρεία επικοινωνίας MWG POLITICS του πολυεθνικού Ομίλου Mc Cann Erickson. Στη συνέχεια συνεργάστηκε ως Σύμβουλος Επικοινωνίας με εταιρείες του κλάδου και ιδιώτες. Τον Ιούνιο του 2012 ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή του Γραφείου του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας αρμόδιου για θέματα Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων, ΣΔΙΤ, Εξαγωγών και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Το 2018 συνεργάστηκε με το ΤΜΕΔΕ και το ΤΕΕ και ανέλαβε το νεοσύστατο Ινστιτούτου ΤΕΕ-ΤΜΕΔΕ. Έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων. Από το Σεπτέμβριο του 2019 είναι Διοικητής του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ της ΕΔΕΚΤ Α.Ε.

 

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Ο Παύλος Χρηστίδης από τη Σάμο: Είναι πάντα διαφορετικό να βλέπεις τα πράγματα από απόσταση και αλλιώς να βλέπεις, από κοντά

Published

on

By

 

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης επισκέφτηκε το νησί της Σάμου  χθές Κυριακή,προσκεκλημένος από την Ν.Ε ΚΙΝΑΛ Σάμου.

Ο κ. Χριστίδης αναφέρθηκε με ανάρτηση του σχετικά για την επίσκεψη του στη Σάμο.

Είναι πάντα διαφορετικό να βλέπεις τα πράγματα από απόσταση και αλλιώς να βλέπεις, από κοντά, όσα περνούν, όσοι διαμαρτυρονται.

“Γιατί επίταξη, έχουμε πόλεμο;”
με ρώτησε χθες μια φίλη στη Σάμο.

Ένα νησί με ιστορία, παρόν και πολύ μέλλον. Οι άνθρωποι εκεί αγωνιούν, πιέζονται αλλά δεν χάνουν το χαμόγελο τους, την αλληλεγγύη και νηφαλιότητα τους.

Και πίστεψαν ότι φεύγοντας οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μπορούν να βρουν ένα σχέδιο λύσης. Αντ αυτού παλινωδίες.

Στο Βαθύ ζουν 9.000 περίπου μετανάστες και πρόσφυγες. Και λίγο πιο έξω εκεί που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οργάνωνε ένα ΚΥΤ για 1300-1500, η ΝΔ ανακοινώνει τη δημιουργία κέντρου για 5000+.

Επισκεφτήκαμε το υπό κατασκευή ΚΥΤ. Συνάντησα τον Δήμαρχο Γ. Στάντζο, τον Αντιπεριφερειαρχη Β. Πανορακη και συζητήσαμε με τα μέλη του Κινήματος τις αγωνίες τους.

Η λύση είναι η αποσυμφόρηση, όχι η επίταξη.

Η λύση είναι στη συνεννόηση και όχι σε αυταρχικές μεθόδους.

Η λύση είναι γρήγορη διαδικασία απονομής ασύλου, όχι βιαστική.

Η λύση είναι αλλαγή στην κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.

Η λύση είναι ο ουσιαστικός έλεγχος της λειτουργίας των ΜΚΟ και όχι πρόχειροδουλειές.

Η λύση είναι περισσότεροι γιατροί, νοσηλευτές και αστυνομικοί στα νησιά και όχι κυνήγι μαγισσών.

ΥΓ: αξίζει να πάτε στη Σάμο για διακοπές. 🇬🇷
ΥΓ2: ήταν εξαιρετική χαρά και μεγάλη τιμή να συμμετέχω στην απονομή πλακέτας στις οικογένειες του Κώστα Σοφούλη και του Λεωνίδα Βασιλειά, των οποίων ο βίος αποτελεί παραδείγματα πολιτικών που συνέβαλαν στην καταξίωση του ΠΑΣΟΚ στη συνείδηση των πολιτών.

 

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή