16.1 C
Σάμος
25/03/2023
Πολιτικά

Μηταράκης: Το «Stay in Camps» εφαρμόζεται πλέον στην καθημερινότητα των δομών,  ως το αντίστοιχο του «Μένουμε Σπίτι»

Σημεία Συνέντευξης του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής

·        Η αντιμετώπιση μιας κρίσης δημόσιας υγείας τέτοιας εμβέλειας, απαιτεί οξυμένα αντανακλαστικά από την Κυβέρνηση, τις κρατικές υπηρεσίες, αλλά και τους πολίτες. Σήμερα, η χώρα μας βρίσκεται στο τέλος της μακάβριας λίστας θυμάτων και νεκρών πανευρωπαϊκά και αυτό οφείλεται στην ταχεία εφαρμογή καλών πρακτικών διακυβέρνησης, αλλά και των μέτρων πρόληψης και προστασίας από την πανδημία.

·        Το «Μένουμε Σπίτι», όσο δύσκολο και αν  είναι στην πράξη, άλλο τόσο σωτήριο είναι. Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αντιλαμβάνεται, σήμερα, αυτήν την ανάγκη και υλοποιεί με υποδειγματικό τρόπο τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Οι μεμονωμένες περιπτώσεις κοινωνικής αδιαφορίας περιθωριοποιούνται άμεσα.

·        Φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό. Ζητάμε από τους Έλληνες πολίτες να παραμερίσουν το παραδοσιακό εορταστικό κλίμα της πασχαλινής περιόδου και να ακολουθήσουν με “θρησκευτική ευλάβεια” τις οδηγίες των ιατρών, της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας, του ΕΟΔΥ, και να μείνουν μακριά από τις οδικές αρτηρίες και τα εξοχικά τους, καθώς και συμμορφωθούν με την αποχή από τον χώρο των εκκλησιών. Έχουμε κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια μέχρι σήμερα. Και δεν μπορεί και δεν πρέπει να πάει χαμένη.

·        Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί το δρόμο της απομόνωσης και της στείρας αντιπολίτευσης. Την ώρα που η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της, μάλιστα, καταφεύγουν συνειδητά στο λαϊκισμό, παρουσιάζοντας ένα πακέτο μέτρο ανάλογης αξιοπιστίας με το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Η χώρα μας έχει, σήμερα, ένα από τα πιο εύρωστα πακέτα οικονομικής στήριξης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ένα πακέτο που αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ μας, τη στιγμή που ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών κρατών είναι μεταξύ  2% και 3%.

·        Ένα πακέτο που απεμπλέκει  έργα εθνικής εμβέλειας από τον κρατικό προϋπολογισμό και άλλες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, καθώς τα εντάσσει απευθείας σε καθεστώς ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Που, τέλος, ρίχνει ζεστό χρήμα στην πραγματική οικονομία και αναμοχλεύει την οικονομική δραστηριότητα σε κλάδους που επλήγησαν ανεπανόρθωτα από αυτήν την κρίση. Ένα πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στο σήμερα αλλά και σέβεται τις επόμενες γενεές.

·        Το «Stay in Camps» εφαρμόζεται πλέον στην καθημερινότητα των δομών,  ως το αντίστοιχο του «Μένουμε Σπίτι». Δίνουμε μια διαρκή μάχη για την υγειονομική θωράκιση των δομών φιλοξενίας, των όμορων περιοχών, καθώς και των τοπικών κοινωνιών. Διαχωρίζουμε τις νέες αφίξεις, ώστε να μην αναμιγνύονται με τον γενικό πληθυσμό των ΚΥΤ.

Δημιουργήσαμε με ταχύτητα υγειονομικούς σταθμούς και χώρους απομόνωσης για πιθανά κρούσματα του κορωνοϊού σε όλες τις δομές φιλοξενίας.  Περιορίσαμε την κυκλοφορία από και προς τις δομές. Αναστείλαμε το οικονομικό βοήθημα μέχρι την τοποθέτηση ΑΤΜ στο εσωτερικό των ΚΥΤ. Επίσης, ανοίξαμε το δρόμο για τη λειτουργία πρατηρίων τροφοδοσίας ειδών πρώτης ανάγκης στην περίμετρο τους. Μέτρα που απομονώνουν το μεταναστευτικό στοιχείο από τη ζωή των αστικών κέντρων και των τοπικών κοινωνιών. Η πολύγλωσση ενημέρωση των διαμενόντων στα ΚΥΤ σε γλώσσες που κατανοούν, διασφαλίζει την ενημέρωση τους για τους έκτακτους κανόνες.   Αυτονόητα, το Υπουργείο διαθέτει σχέδια έκτακτης ανάγκης.

·        Καταρχήν αποτελεί προτεραιότητα μας ο δραστικός περιορισμός κάθε παράνομης εισόδου στη χώρα μας. Στις λίγες μέχρι στιγμής περιπτώσεις αφίξεων, υπάρχει  υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών για τη διαπίστωση τυχόν συμπτωμάτων. Στα νησιά, με τη συνεργασία των περισσότερων Δήμων, δημιουργήσαμε ειδικούς χώρους απομόνωσης για αυτές τις νέες αφίξεις, οι οποίες είναι ελάχιστες. Μακριά από τις δομές φιλοξενίας, αλλά και τις νησιωτικές κοινωνίες. Παράλληλα, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ επανδρώσαμε ειδικούς χώρους με κατάλληλο ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμό. Παραμένουμε σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.

·        Η μετατροπή των ανοικτών κέντρων σε κλειστά είναι αναγκαία, όπως φαίνεται σήμερα με την διπλή κρίση των συνόρων και της δημόσιας υγείας. Σε Κω, Λέρο  και Σάμο υπάρχει πρόοδος. Αναμένουμε προτάσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση, στην Χίο και τη Λέσβο. Οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές θα συμβάλλουν  στην σημαντική αποσυμφόρηση των νησιών, η οποία και ξεκίνησε και ήδη έχουμε για πρώτη φορά αισθητή  μείωση των διαμενόντων στα ΚΥΤ, κατά 5,3% στο πρώτο Τρίμηνο. Σημαντική αρχή, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερα αυξημένες ροές το πρώτο δίμηνο.  

·        Υπήρξε σημαντική αύξηση των επιστροφών το πρώτο δίμηνο, αλλά πλέον η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας δεν εφαρμόζεται στην πράξη, με ευθύνη της γείτονος χώρας. Η Τουρκία αρνείται να δεχθεί επιστροφές, με πρόσχημα τον κορωνοϊό. Για αυτό, είναι αναγκαία η αναθεώρηση της. Με τρόπο που θα άρει το γεωγραφικό περιορισμό στα νησιά μας και θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα ως προς τις τουρκικές υποχρεώσεις. Οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για την αρχική συμφωνία και τη συμφόρηση των νησιών είναι απαράγραπτες.  

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη: https://bit.ly/3a2TbWu

Related posts

Παρέμβαση των υποψήφιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στον ν. Σάμου για την παιδιατρική φροντίδα στα νησιά μας

admin

Απάντηση Υπ. Πολιτισμού για τις προσλήψεις μηχανικών για τα σεισμόπληκτα κτίρια στο Βόρειο Αιγαίο

admin

3.745.000 € για αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές στο Νομό Σάμου

admin

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στο Νοσοκομείο Σάμου

admin

Συνάντηση του υποψήφιου Βουλευτή Σάμου Γιάννη Βέττα με την Διοικήτρια Γ.Ν

admin

Ανοιχτή πολιτική εκδήλωση της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Σάμου με ομιλητή τον Ανδρέα Ξανθό

admin

Μειωμένα ακτοπλοϊκά εισιτήρια στις τρίτεκνες οικογένειες ζητά το ΚΚΕ

admin

«Το Δημογραφικό ως Εθνικό Ζήτημα»

admin

Σταμάτης Βαρδαρός: “Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παράγει ανασφάλεια και στο νερό”

admin