Connect with us

Πολιτιστικά

Μια Βραδιά αφιερωμένη στον Τηλαύγη Δημητρίου

Published

on

Το βράδυ της Κυριακής, 12 Μαΐου, στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου που δημιουργείται στο Ηραίον, διοργάνωσε μια πολύ ζεστή εκδήλωση στον άνθρωπο που η καταλυτική προσφορά του, με την απαράμιλλη επιμονή του, οδήγησε στην κατασκευή ενός μοναδικού χώρου αφιερωμένου στην τέχνη της ναυπηγικής που μας έρχεται από τα αρχαία χρόνια και φτάνει μέχρι τις μέρες μας.


Οι παρευρισκόμενοι (την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Σάμου Δ. Σεβαστάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Ν. Κατρακάζος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Διά Βίου Μάθησης Γ. Κυριαζής, ο κοσμήτορας της Σχολής Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Β. Μεταφτσής, η πρόεδρος του ΔΟΠΠΟΝΑΣ Α. Ανδρεάδου και ο π. νομάρχης Μ. Κάρλας), άκουσαν με ενδιαφέρον τις ιστορίες γύρω από τη σύλληψη της ιδέας δημιουργίας του μουσείου, τις δυσκολίες στην υλοποίηση, έως τις μέρες μας όπου αναμένονται τα παραδοσιακά σκάφη-εκθέματα ώστε να δούμε κάποια στιγμή, σύντομα, την πλήρη λειτουργία του. Στην εκδήλωση παρεβρέθηκαν η σύζυγος του Τηλαύγη Λουκία και ο γιος του Νίκος.

Η εναρκτήρια ομιλία έγινε από τον αρχιτέκτονα και πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Ναυπηγικών & Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου Κώστα Δαμιανίδη ενώ στη συνέχεια, για την προσφορά του Τηλαύγη Δημητρίου στον πολιτισμό του τόπου, αναφέρθηκαν οι Χρίστος Λάνδρος, φιλόλογος, π. προϊστάμενος του Ιστορικού Αρχείου Σάμου και ο εκπαιδευτικός, επίτιμος σχολικός σύμβουλος, Βαγγέλης Δημητριάδης. Κατόπιν, με τον λογοτεχνικό της λόγο, η συγγραφέας Έλσα Χίου μίλησε για τον π. πρόεδρο του Πνευματικού Ιδρύματος Σάμου «Νικόλαος Δημητρίου», Τηλαύγη Δημητρίου, διανθίζοντας την ομιλία της με προσωπικές μαρτυρίες, και μεταξύ άλλων, από συναντήσεις μαζί του.


Αμέσως μετά προβλήθηκε ένα 10λεπτο φιλμ, από διαφορετικές χρονικές περιόδους, όπου ο Τηλαύγης Δημητρίου, σε ένα σημείο και ο αδελφός του Άλκης, αφηγούνται μνήμες από τον βομβαρδισμό του Βαθιού, τον Νοέμβριο του 1943 από γερμανικά αεροπλάνα, αλλά και για τις προσπάθειες ίδρυσης του μουσείου, στον Γιώργο Σκαπέτη, μέσα από το φακό της «Σαμιακής Τηλεόρασης».

Κλείνοντας τη βραδιά-αφιέρωμα, εκ μέρος του Πνευματικού Ιδρύματος «Νικόλας Δημητρίου», η Ματρώνη Κτίστου, στη διάρκεια της ομιλίας της, με διαφάνειες, αναφέρθηκε σε όλες τις φάσεις (με θετικές και αρνητικές στιγμές) δημιουργίας τού τόσο σημαντικού μουσείου.

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο διευθυντής του «Σαμιακού Βήματος» και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πνευματικού Ιδρύματος Σάμου «Νικόλαος Δημητρίου», Μάνος Στεφανάκης, ενώ τους παρευρισκόμενους ευχαρίστησε, στο τέλος της εκδήλωσης, η μουσειολόγος και γραμματέας του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Ναυπηγικής & Ναυτικής Τέχνης Αιγαίου, Λένα Στεφάνου.

Πηγή Σαμιακόν Βήμα 

Comments

comments

Πολιτιστικά

Καθαρίζουμε το Ηραίον

Published

on

By

Σημεία του Ηραίου θα καθαρίσουν την Κυριακή,17 Μαΐου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Επαγγελματιών και η Εθελοντική Ομάδα Πυρόσβεσης του χωριού και απευθύνουν κάλεσμα σε μικρούς και μεγάλους να δώσουν το παρών, προκειμένου να συμμετάσχουν στην προσπάθεια καθαρισμού και ευπρεπισμού του παραλιακού οικισμού.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 το πρωί στην πλατεία και τα σημεία δράσης περιλαμβάνουν την παραλία, το λιμάνι, τους δρόμους, το δασάκι και την πλατεία.

Επίσης, ο δήμος θα κάνει αποκομιδή απορριμμάτων, μεγάλων σε όγκο όπως ηλεκτρικές συσκευές, και γι αυτό το λόγο τα αντικείμενα αυτά θα πρέπει να μεταφερθούν την ημέρα του καθαρισμού στον χώρο του festival.

«Τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας, μένουμε υπεύθυνοι, μένουμε ασφαλείς», αναφέρουν οι διοργανωτές της δράσης.

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτιστικά

Το Τηγάνι, μικρό περιοδικό, τεύχος 30, Μάιος 2020

Published

on

By

 

Εν μέσω κορονοϊού και καραντίνας κυκλοφόρησε το 30ό τεύχος του μικρού περιοδικού Το Τηγάνι.

Λιτή αλλά ιδιαίτερα προσεγμένη εμφάνιση και ύλη που σχετίζεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με το Πυθαγόρειο, την ιστορία του, τις αγωνίες και τις προσδοκίες των ανθρώπων του. Εκτείνεται σε τέσσερα δεκαεξασέλιδα με ποικίλα κείμενα, άλλα στοχαστικά δοκιμιακά, άλλα αφηγηματικά, περιγραφικά, άλλα φαντασίας, άλλα ιστορικά της πρόσφατης και ιστορίας του Πυθαγορείου και της αρχής του λιμανιού του κι άλλα που καταγράφουν ευτράπελα γεγονότα της μικροκοινωνίας του Τηγανίου. Στα αφηγηματικά ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προφορικές μαρτυρίες και αναμνήσεις.

Πολύ σημαντικά είναι και τα μικρά κείμενα του προλόγου υπό τον γενικό τίτλο «Μεταξύ μας». Σκέψεις και προβληματισμοί για το παρόν και το μέλλον της πόλης και του νησιού μας, νύξεις για τις συνέπειες των κρίσεων που διαδέχεται η μια την άλλη, οικονομική, προσφυγική και τώρα υγειονομική λόγω της πανδημίας συνθέτουν ένα σύνολο που απεικονίζει εύγλωττα τη σύγχρονη πραγματικότητα. Όσον αφορά την καραντίνα η αναφορά στα μέτρα του Καποδίστρια σε μιαν αντίστοιχη επιδημία, φανερώνει ότι η αντίδραση της πολιτείας και της κοινωνίας δεν είναι μόνο σημερινή. Παρόμοιες πρακτικές ακολουθήθηκαν και στο παρελθόν.

Και όλα αυτά σε ένα μόνο τεύχος του μικρού περιοδικού Το Τηγάνι, έκδοση του Συλλόγου Πυθαγορείων Σάμου, Αθηνών, Πειραιώς και περιχώρων, που τιμάται προς 4 ευρώ το τεύχος ή 12 ευρώ για την ετήσια συνδρομή του.  Η κεντρική του διάθεση γίνεται από το βιβλιοπωλείο του Σταύρου Καριώτογλου στο Πυθαγόρειο, ενώ η έκδοσή του στηρίχθηκε στην ευγενική συνδρομή χορηγών των οποίων τα ονόματα καταγράφονται στο οπισθόφυλλο του τεύχους.

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτιστικά

Τα καταστήματα άνοιξαν – Πώς να κάνουμε ψώνια με ασφάλεια;

Published

on

By

Η καραντίνα του κορονοϊού έληξε την προηγούμενη εβδομάδα και τα μέτρα άρσης γενικεύονται με το πέρας των ημερών σε όλο και περισσότερους τομείς της δημόσιας ζωής. Όπως μας είχε ενημερώσει και ο πρωθυπουργός πρώτα άνοιξαν τα μικρά καταστήματα του λιανικού εμπορίου και τα κομμωτήρια ενώ στη δεύτερη φάση ακολουθούν τα πολυκαταστήματα, οι σχολές οδηγών και τα σχολεία. Πώς όμως θα προστατευτούμε και θα κάνουμε τις αγορές μας με ασφάλεια;

Όλοι αρχίσαμε να κυκλοφορούμε και να επιστρέφουμε δειλά δειλά στην κανονικότητα. Πρόκειται όμως για μια νέα “κανονικότητα” αφού σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΟΔΥ όλοι θα πρέπει να επαγρυπνούμε και να καθιερώσουμε κάποιες ρουτίνες ατομικής προστασίας και υγιεινής στην καθημερινότητά μας. Οι συστάσεις αυτές αφορούν κυρίως τον τομέα των αγορών και των υπηρεσιών αφού είναι οι κλειστοί χώροι με τον μεγάλο συνωστισμό όπως τα σουπερμάρκετ και τα καταστήματα ρούχων καθώς και οι δημόσιες υπηρεσίες που εγκυμονούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν προκειμένου να εξυπηρετηθούμε και να κάνουμε τις αγορες μας χωρίς όμως να έρθουμε σε επαφή με τον θανατηφόρο ιό;

Online αγορές- online υπηρεσίες

Shopping online concept – Parcel or Paper cartons with a shopping cart logo in a trolley on a laptop keyboard. Shopping service on The online web. with payment by credit card and offers home delivery.

Οι αγορές μέσω διαδικτύου αποτέλεσαν για πολλούς από εμάς μια εύκολη λύση ήδη από την περίοδο της καραντίνας αφού μας επέτρεψαν να αγοράζουμε τα αγαθά που χρειαζόμαστε χωρίς να εκτιθέμεθα σε κίνδυνο. Τώρα παρότι τα φυσικά καταστήματα έχουν ανοίξει ίσως είναι προτιμώτερο και πιο ασφαλές κάποια αγαθά να συνεχίζουμε τα αγοράζουμε από το ίντερνετ. Τα online φυλλάδια των σούπερ μάρκετ φαίνονται πολύ χρήσιμα σε αυτό αφού μας επιτρέπουν να τσεκάρουμε τις προσφορές πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αγορά. Έτσι μπορούμε να βρούμε σε τιμή προσφοράς τη μοτσαρέλα για τοστ με μόνο 3,99 στο Market In φυλλάδιο και τη δωδεκάδα του λίτρου ξύδι για φυσική απολύμανση στα Lidl μόνο με 7,90!

Ο δημόσιος τομέας κατάφερε σε πολύ σύντομο διάστημα κατά τη διάρκεια της καραντίνας, να εκσυγχρονιστεί και να ενταχθεί στην εποχή των διαδικτυακών υπηρεσιών. Έτσι μπορούμε πολύ εύκολα να εκδώσουμε πιστοποιητικά ή να κάνουμε αιτήσεις για σε διάφορες υπηρεσίες οι οποίες πλέον εξυπηρετούν μέσω ίντερνετ το κοινό. Ακόμα και οι αιτήσεις εγγραφής στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία καθώς και οι αιτήσεις των πανελληνίων εξετάσεων θα γίνονται πλέον και ηλεκτρονικά σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας.

Μάσκα- Γάντια- Αντισηπτικό

Το μαγικό τρίπτυχο της ασφάλειας αποτελούν για εμάς η μάσκα, τα γάντια και το αντισηπτικό σε περίπτωση που αποφασίσουμε να κάνουμε τις αγορές μας στα φυσικά καταστήματα και βγούμε από το σπίτι. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας συνιστά τη χρήση μάσκας αφού σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες που εξέδωσε, η μάσκα μπορεί να μειώσει τη διασπορά της λοίμωξης στην κοινότητα προστατεύοντας τους γύρω μας σε περίπτωση που έχουμε μολυνθεί. Παράλληλα θα πρέπει φυσικά να τηρούνται οι κατάλληλες αποστάσεις (2 μέτρα τουλάχιστον) και η σωστή υγιεινή των χεριών. Αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε όταν επισκεπτόμαστε μικρά καταστήματα του λιανεμπορίου αν περιμένουμε τη σειρά μας απ’ έξω όσο εξυπηρετείται άλλος πελάτης. Στα καταστήματα ρούχων οι συστάσεις λένε να μη δοκιμάζουμε μπλούζες και οτιδήποτε περνάει από το κεφάλι μας. Τέλος θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την επιστροφή μας στο σπίτι. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως πρέπει να είμαστε σχολαστικοί και να πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά την αφαίρεση της μάσκας την οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιούμε εάν δεν την απολυμάνουμε πρώτα πλένοντάς την στους 60 βαθμούς.

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017