Connect with us

Σαμιακά

Μνημόνιο συνεργασίας με ομόλογα ιδρύματα υπέγραψε το “Κέντρο Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών”

Published

on

Σε μια εποχή που η ανάπτυξη συνεργασιών και συνεργειών αλλά και η ανάλογη εξωστρέφεια αποτελούν πρώτιστο μέλημα των περισσότερων επιστημονικών ιδρυμάτων και πνευματικών φορέων, το “Κέντρο Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών” της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας εντάχθηκε σε ένα ανάλογο δίκτυο, με στόχο την ενίσχυση των δράσεων και της αποτελεσματικότητάς του.

Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο που μας πέρασε ο Διευθυντής του Κέντρου Καθηγητής κ. Μ. Γ. Βαρβούνης υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τα εξής ομόλογα ιδρύματα: Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών – Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας (Chambésy Γενεύης) – Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης – Πατριαρχικό Ορθόδοξο Ινστιτούτο ‘Πατριάρχης Αθηναγόρας’ (Berkeley, ΗΠΑ) – Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου – Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου – Παγκόσμιο Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών της Ιεράς Μονής Παναγίας του Κύκκου – Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος» της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου – Αγιορείτικη Εστία. Αποτέλεσμα της προγραμματικής αυτής συμφωνίας υπήρξε η ίδρυση και λειτουργία ενός δικτύου συνεργασίας για την ανάπτυξη κοινών επιστημονικών, ερευνητικών και εν γένει πνευματικών δράσεων μεταξύ ιδρυμάτων συνδεόμενων με το Οικουμενικό Πατριαρχείο ή με Εκκλησιαστικούς Οργανισμούς της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στους στόχους της συμφωνίας αυτής συγκαταλέγονται επίσης η συνεργασία και η από κοινού ανάληψη δράσης σε ζητήματα ανάδειξης του ρόλου της πατερικής και της εν γένει εκκλησιαστικής παραδόσεως στο σύγχρονο κόσμο, μελέτης, προβολής και ανάδειξης της ορθόδοξης θεολογίας και του χριστιανικού πολιτισμού στις ποικίλες εκφράσεις του κατά τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή εποχή, μέχρι και τις μέρες μας, αλλά και του διαλόγου των θρησκειών. Η διατύπωση και η υπογραφή του μνημονίου έγινε σε ειδική συνάντηση εκπροσώπων όλων των συμβαλλομένων φορέων στη Ιερά Μονή Βλατάδων της Θεσσαλονίκης (28-29 Ιουνίου 2018).

Αναμένεται η ένταξη του Κέντρου στο δίκτυο αυτό, μαζί με τους σπουδαιότερους ανάλογους φορείς του ορθόδοξου εκκλησιαστικού κόσμου, σε παγκόσμιο επίπεδο, να στηρίξει τόσο τις δράσεις του, όσο και την προσφορά του στοην μελέτη και ανάδειξη του εκκλησιαστικού πολιτισμού και της ελληνορθόδοξης παράδοσης των νησιών μας.

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Προσοχή εφιστά η Πυροσβεστική Σάμου για την καύση γεωργικών υπολειμμάτων

Published

on

By

Έκκληση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί με τις πυρκαγιές, ακόμα και τώρα, έκανε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σαμου, Αντιπύραρχος Γεώργιος Μιαούλης, με αφορμή τα αυξημένα περιστατικά πυρκαγιάς που έχουν παρατηρηθεί στην ύπαιθρο, λόγω  της καύσης γεωργικών υπολειμμάτων.

Ο κ. Μιαούλης αναφέρει

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η Υπηρεσία μας καλείται σχεδόν σε καθημερινή βάση να αντιμετωπίσει πυρκαγιές, οι οποίες εκδηλώνονται από αμέλεια.

Πιο συγκεκριμένα, παρατηρείται μια αύξηση στην εκδήλωση πυρκαγιών προερχόμενη κατά κύριο λόγο από καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων, σε σημεία τα οποία σε συνδυασμό με τους ισχυρούς πνέοντες ανέμους στην ευρύτερη περιοχή της Π/Ε Σάμου, προσαυξάνουν σημαντικά την επικινδυνότητα ταχείας επέκτασης με ταυτόχρονη πρόκληση σημαντικών καταστροφών στο φυσικό περιβάλλον και όχι μόνο.

Επιπλέον, τονίζεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η καύση γεωργικών υπολειμμάτων επιτρέπεται κατά την παρούσα χρονική περίοδο, μόνο εφόσον ο ενεργών αυτής προβεί στην λήψη συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων.

Ύστερα από τα ανωτέρω, απευθύνεται έκκληση στους κατοίκους του Νησιού, ώστε να επιδείξουν την μέγιστη προσοχή για να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα.

Υπενθυμίζεται ότι η Υπηρεσία μας, σε διαφορετική περίπτωση, υποχρεούται στην επιβολή των προβλεπόμενων ποινικών και διοικητικών κυρώσεων»

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στην περιοχή «Ξυλάκι»

Published

on

By

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στην περιοχή «Ξυλάκι» Καρλοβάσου, με την άμεση πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Στη περιοχή από το πρώτο λεπτό βρέθηκε ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, Αντιπύραρχος Γιώργος Μιαούλης, για τον συντονισμό των ενεργειών, καθώς επίσης και ο υπεύθυνος πολίτικης προστασίας της κοινότητας Καρλοβάσου ,Χρήστος Σακελλάρης και εθελοντές .

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Στο “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος

COVID-197 ημέρες ago

Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τα νέα μέτρα που ισχύουν στην Σάμο

Αστυνομικά - Λιμενικά3 εβδομάδες ago

Προσάραξε στα αβαθή λόγω κακοκαιρίας περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού

Δήμος4 εβδομάδες ago

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Να αρθεί η εξαίρεση ελεύθερης μετακίνησης από και προς το νησί της Σάμου

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Ακτοπλοϊκή σύνδεση αποκτά ξανά η Σάμος με την Θεσσαλονίκη

COVID-191 εβδομάδα ago

ΠΕΝΕΝ: Κρούσμα Κορωνοϊού στο “BLUE STAR MYCONOS”

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων μόνιμων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ.

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Τι απαντά ο βουλευτής Στεφανάδης – Ζάχαρης: Να επιβληθεί το ελάχιστο διοικητικό πρόστιμο (3000 €)

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Προβληματισμός από τις δηλώσεις του Προέδρου του ΕΟΣ Σάμου

Πολιτικά4 εβδομάδες ago

Μηταράκης: Κλείνει οριστικά στο επόμενο τρίμηνο το ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου

Δημοφιλή