Connect with us

Περιφερειακά

Μουτζούρης: Η Γιόχανσον μιλά για ανοιχτά κέντρα αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις των νησιωτών

Published

on

Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε άρθρο της  κας  Γιόχανσον  που  αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 Μαρτίου 2021 ( https://ec.europa.eu/commission/commissioners/2019-2024/johansson/blog )  με τίτλο  « Άνοιξη , η καλύτερη εποχή για να ετοιμαστεί κανείς για τον Χειμώνα» όπου  αναλύει τον σχεδιασμό της ΕΕ για τα νησιά μας που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού ζητήματος και εξηγεί τους λόγους που την οδήγησαν να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο νησί της Λέσβου στις 29 Μαρτίου.

Προκύπτει καθαρά ότι μοναδικός σκοπός αυτής της επίσκεψης ,είναι η απαιτούμενη επικοινωνιακή προετοιμασία για την κατασκευή της «όχι κλειστής» μόνιμης υπερδομής φιλοξενίας μεταναστών στη Λέσβο που επιδιώκεται να γίνει εδώ και ένα χρόνο και περιγράφεται με ακρίβεια στο μνημόνιο που υπέγραψε η ίδια.

Μάλλον παραβλέπει ή δεν γνωρίζει η κα Επίτροπος ότι απέναντι σ αυτά τα σχέδια υπάρχει η σταθερή αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των τοπικών κοινωνιών ,αλλά και οι επανειλημμένα αντίθετες σε αυτά αποφάσεις του Περιφερειακού μας Συμβουλίου.

Αρνητικότατη εντύπωση μας προκαλεί το ότι θεωρεί ως δεδομένη την συγκατάθεση των κατοίκων των νησιών μας για αποφάσεις που έχουν ληφθεί ερήμην τους. Αποφάσεις που αν υλοποιηθούν θα μετατρέψουν τα νησιά μας σε τόπους εγκλωβισμού δυστυχισμένων ανθρώπων για πάρα πολλά χρόνια!

Εντυπωσιαστήκαμε από το γεγονός ότι ενώ η κα Επίτροπος ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα και τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούμε στα νησιά μας, επικαλούμενη ανθρωπιστικούς λόγους,   ούτε μια λέξη δεν βρήκε για τον λαό του Βόρειου Αιγαίου, τις αγωνίες του, όλα όσα έχει υποφέρει και τις θέσεις του για το μεταναστευτικό όπως επίσης καμία αναφορά δεν έγινε σ το δυσανάλογο βάρος που έχουν σηκώσει οι νησιώτες για λογαριασμό όλης της Ευρώπης. Φυσικά δεν γίνεται επίσης κανένας λόγος ούτε για τους αιματηρούς αγώνες που έχουν δώσει οι νησιώτες ενάντια στην βίαιη επιβολή της δημιουργίας δομών.

Πέραν αυτών ,η παράβλεψη από την κα. Γιόχανσον της μη υλοποίησης της πλήρους αποσυμφόρησης των νήσων όπως έχουν υποσχεθεί τα Υπουργεία Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη καθώς και της αύξησης των ροών , ειδικά στην Λέσβο το τελευταίο χρονικό διάστημα που τείνει να θέσει σε αμφισβήτηση πλέον και εις το εξής την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων , είναι  παράμετρος   αντίρροπη προς τον  δίκαιο  γεωγραφικό επιμερισμό του  μεταναστευτικού προβλήματος το οποίο είναι όχι μόνο ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο. Αντίθετα, στο άρθρο η ίδια επισημαίνει με ικανοποίηση τη διάθεση  155 εκατομμυρίων Ευρώ για την ταχύτατη κατασκευή νέων, βιώσιμων στο χρόνο δομών στη Λέσβο και στη Χίο (και επιπλέον 110 εκατομμύρια Ευρώ για μικρότερες  δομές σε Σάμο, Λέρο και Κω ) , με τις απαραίτητες  εγκαταστάσεις  μάλιστα που να εξασφαλίζουν  άνετη  πολυετή παραμονή .

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι όταν αποδεχτήκαμε τη συνάντηση μαζί της (πριν την δημοσίευση του επίμαχου άρθρου) σαφώς και δε γνωρίζαμε τις ακριβείς προθέσεις της, τις οποίες η ίδια εξήγησε με την δήλωσή της.

Έπειτα από τα παραπάνω, δηλαδή την ειλημμένη απόφαση για δημιουργία δομών μόνιμης φιλοξενίας μεταναστών, σε συνδυασμό με την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσει το σχέδιο του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης που ρίχνει αποκλειστικά «τα βάρη» της διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσεως στα νησιά καθιστώντας τα γκρίζες ζώνες και το οποίο απορρίπτουμε, αφού εκτός των άλλων εγείρει και ζητήματα εθνικής κυριαρχίας μας υποχρεώνει να δηλώσουμε ότι  θεωρούμε άσκοπη την επίσκεψη αυτή και δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος για οποιαδήποτε συνάντηση και συζήτηση μεταξύ ημών της κας. Γιόχανσον καθώς αντιλαμβανόμαστε πως δεν υπάρχει χρόνος και χώρος για ουσιαστικό διάλογο και πρόθεση αλλαγής τακτικής από την Ε.Ε.

Όσο πιο σύντομα καταλάβουν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί ότι οι νησιώτες δεν πρόκειται να επιτρέψουν την δημιουργία δομών μόνιμης παραμονής στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά σύνορα, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να βρούμε μια δίκαιη λύση . Λύσεις υπάρχουν αρκεί να αναλάβει όλη η Ευρώπη τις ευθύνες που της αναλογούν! Εμείς σεβόμενοι την διαφωνία των κατοίκων των νήσων μας και ως νόμιμοι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί τους οφείλουμε να εκφράζουμε και να υπερασπιζόμαστε τις θέσεις τους, προστατεύοντας τα συμφέροντα αλλά και την ελληνικότητα του τόπου μας, τιμώντας τις θυσίες των προγόνων μας.

Ωστόσο για λόγους δεοντολογίας , παραβλέποντας το γεγονός ότι δεν κληθήκαμε σε γόνιμο διάλογο επί της αρχής των ζητουμένων για να διατυπώσουμε τις θέσεις μας, ανακοινώνουμε ότι στην κα. Γιόχανσον  θα παραδώσουμε τα σχετικά ψηφίσματα και τις ακλόνητες και εκπεφρασμένες θέσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Comments

comments

Περιφερειακά

Στην Σάμο ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Νίκος Νύκτας

Published

on

By

Διήμερη επίσκεψη στην Σάμο πραγματοποίησε  ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και  Μεταφορών  κ. Νίκος Νύκτας. Την Πέμπτη 15.04.2021  ο Αντιπεριφερειάρχης συναντήθηκε με την Αντιδήμαρχο  Τουρισμού Ανατολικής Σάμου κα. Κάιλα  και τον  Αντιδήμαρχο Τουρισμού Δυτικής Σάμου κ. Βακάκη  παρουσία των  Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Πανουράκη, του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Τριανταφύλλου, του Αντιδημάρχου Μαραθοκάμπου κ. Βολακάκη  και συνεργατών τους.

Στην κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους εκπροσώπους των Δήμων  συζητήθηκε  το πλαίσιο συνεργασίας των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης για τον σχεδιασμό αποτελεσματικών ενεργειών τουριστικής προβολής της Σάμου και την δημιουργία δράσεων,  έτσι ώστε η Σάμος να βελτιώσει το τουριστικό της προϊόν και να καταφέρει να κερδίσει  μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Την ίδια ημέρα ο κ. Νύκτας συνάντησε  εκπροσώπους των σωματείων ταξί και συνομίλησε μαζί τους για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν.

Την  Παρασκευή 16.04.2021  ο κ. Νύκτας μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Πανουράκη και τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Τριανταφύλλου  συναντήθηκαν  με εκπροσώπους της ένωσης ξενοδόχων και της ένωσης  συνδέσμων τουριστικών πρακτόρων της Σάμου. Συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο η Περιφέρεια μπορεί να συνδράμει στο έργο των σημαντικών αυτών φορέων ενώ ο κ. Νύκτας άκουσε πολύ προσεκτικά τις προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή άφιξη επισκεπτών στο νησί. Στην συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού επισκέφτηκε το Πυθαγόρειο και τις βελτιωτικές εργασίες αποκατάστασης  που εκτελούνται στο λιμάνι από την Περιφέρεια.

Ο κ. Νύκτας αμέσως μετά το πέρας της επίσκεψης του στην Σάμο έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Η Σάμος αποτελεί την Κορωνίδα του τουρισμού στο Βόρειο Αιγαίο, οφείλουμε όλοι οι φορείς και η πολιτεία να συνδράμουμε τα μέγιστα στην γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών μετά τον σεισμό, έτσι ώστε το πανέμορφο αυτό μέρος να μπορεί και πάλι να φιλοξενήσει πολίτες του κόσμου.  Η φετινή χρονιά λόγω των συνεπειών της Πανδημίας διαφαίνεται αβέβαιη για τον τουρισμό.  Η  Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μουτζούρη  δεν χάνει χρόνο και ξεκινάει οργανωμένο σχεδιασμό δράσεων με στόχο την αύξηση επισκεπτών στα νησιά μας και την καθιέρωση τους ως αναγνωρίσιμους τουριστικούς προορισμούς. Σύντομα θα βρεθώ ξανά στην Σάμο για περαιτέρω συναντήσεις.»

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Π.Β.Α και Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για εκπόνηση Σχεδίων Διαχείρισης Βοσκοτόπων από την Περιφέρεια

Published

on

By

Την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και   του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την εκπόνηση των Σχεδίων Διαχείρισης Βοσκοτόπων από την Περιφέρεια, υπέγραψαν σήμερα 16.04.2021 στην Αθήνα,  ο Περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης με τον αρμόδιο Υπουργό Σπήλιο Λιβανό.

Στην συνάντηση παρευρέθη και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου καθώς επίσης και ο Αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος. Πέραν των υπογραφών της σύμβασης, ο Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης είχαν την ευκαιρία να θέσουν και να συζητήσουν  με τον Υπουργό ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον πρωτογενή τομέα και τα προβλήματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες στο Βόρειο Αιγαίο. Επιπλέον ο Περιφερειάρχης έθεσε και άλλα τρέχοντα τεχνικά ζητήματα.

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Συνάντηση Περιφερειάρχη με την Πρέσβη του Βελγίου

Published

on

By

Την Πρέσβη του Βελγίου στην Ελλάδα Francoise Gustin και τον Επίτιμο Πρόξενο του Βελγίου κ. Μιχάλη Λαγκαδά υποδέχτηκε σήμερα 14.04.2021 στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης.

Στα πλαίσια της εθιμοτυπικής αυτής επίσκεψης, ο Περιφερειάρχης είχε την ευκαιρία να τονίσει για μια ακόμη φορά τις θέσεις του για το ζήτημα του μεταναστευτικού, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, καταθέτοντας παράλληλα την βούληση του Λεσβιακού λαού για την μη δημιουργία δομής στο νησί.

Από την πλευρά της η Πρέσβης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την φιλοξενία και εξήρε την στάση των νησιωτών στο μεταναστευτικό όλα αυτά τα χρόνια.

Η συνάντηση και η συζήτηση που έγινε στην Γαλλική γλώσσα, έκλεισε με την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Σαμιακά14 ώρες ago

Απολογισμός δράσης της Πρωτοβάθμιας Σχολικής και της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Δήμου Δυτικής Σάμου

COVID-1914 ώρες ago

Ένα νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 στη Σάμο

Σαμιακά19 ώρες ago

Απογραφή Γεωργίας – Κτηνοτροφίας 2021

Δήμος20 ώρες ago

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ανατ. Σάμου για την ανακοίνωση του ΤΕΕ

Σαμιακά21 ώρες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Πνευματικό Κέντρο Μυτιληνιών

Σαμιακά21 ώρες ago

Βραβείο στο Μουσικό Γυμνάσιο Σάμου – Παράσταση «Ζωή απ’ τη ζωή μου»

Δήμος22 ώρες ago

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ανατολικής Σάμου για το βιολογικό

Σαμιακά24 ώρες ago

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου: 181 tablet διανεμήθηκαν σε μαθητές της Σάμου

Σαμιακά1 ημέρα ago

Τίμησαν τη μνήμη του αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Καπετάν Κωνσταντή Λαχανά

Σαμιακά2 ημέρες ago

Πιθανές λασποβροχές τη Δευτέρα-Αίθριος καιρός από Τρίτη

COVID-192 εβδομάδες ago

ΕΟΔΥ: Δεκατρία νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο στη Σάμο

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Την Τετάρτη 7 Απριλίου ξεκινούν τα δρομολόγια του καταμαράν DODEKANISOS EXPRESS

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Περιφερειακά2 εβδομάδες ago

Η αγανάκτηση των νησιωτών έφτασε στην Ευρώπη μέσω του Κώστα Μουτζούρη

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Πρόεδρος Κοινότητας Λέκκας για καραντίνα: Πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας

Δήμος2 εβδομάδες ago

Έκτακτο Σ.Τ.Ο για την αντιμετώπιση της επιδημιολογικής έξαρσης του Covid-19 στη Λέκκα

Δήμος3 εβδομάδες ago

Οι «παλικαριές» σε πολίτες μετά την επίσκεψη Γιόχανσον

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Ο Σταυρός και πάλι στην κορυφή του ιστού της Ελληνικής Σημαίας στη πλατεία Πυθαγόρα

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Σύλληψη για καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων στο ΚΥΤ στη θέση Ζερβού

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Dodekanisos Seaways: Διακομιδή ενός βρέφους 8 ημερών και ενός ενήλικα ασθενή από Σύμη στη Ρόδο

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Κοκκάρι: Το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου απο ψηλά

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Σάμος: Ύψωσαν τεράστια ελληνική σημαία για την 25η Μαρτίου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Στρατιωτική Παρέλαση 25ης Μαρτίου- Αφιέρωμα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά1 μήνα ago

Παραλία Ψιλή Άμμος: Υποχώρησε η θάλασσα λόγω της άμπωτης

Σαμιακά2 μήνες ago

O «Aegean Explorer» στη Μάχη για την προστασία των Θαλασσών μας

Σαμιακά3 μήνες ago

Η νυχτερινή καταιγίδα στο Πυθαγόρειο Σάμου

Δήμος3 μήνες ago

Συνελήφθη για κλοπή κινητού απο Φαρμακείο

Αστυνομικά - Λιμενικά3 μήνες ago

Με το πλοίο Blue Star Mykonos η μεταγωγή στην Αθήνα του 38χρονου πρώην προπονητή | video

Δημοφιλή