Connect with us

Δήμος

Μόνον ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζει στους δημάρχους για τη διαχείριση του προσφυγικού

Published

on

Επιστολή Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στον Υπουργό Εσωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ, με αφορμή αναφορές του για ευθύνες δημάρχων νησιωτικών δήμων, σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης στα hot spots.

Την έντονη δυσαρέσκεια της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος προς τον Υπουργό Εσωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ διατυπώνει σε επιστολή που του απηύθυνε, ο Πρόεδρος της Γ. Πατούλης.

Ειδικότερα, με αφορμή δημοσιεύματα στον ελληνικό και διεθνή τύπο όπου ο Γερμανός ΥΠΕΣ φέρεται να απέδωσε ευθύνες στους δημάρχους ελληνικών νησιωτικών δήμων για τις συνθήκες διαβίωσης στα hot spot, ο κ. Πατούλης στην επιστολή που του απεύθυνε μέσω της Γερμανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, δίνει ξεκάθαρη απάντηση για τη θετική συμβολή της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος της Ευρώπης.

Ο Γ. Πατούλης αφού κάνει αναφορά στα όσα καταγράφονται στα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ και αποδίδονται στον Γερμανό Υπουργό, υπογραμμίζει ότι «αν αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» είναι αφενός αποτέλεσμα λανθασμένης πληροφόρησης. Αφετέρου, του επισημαίνει ότι όφειλε να γνωρίζει «ως πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνον ως Γερμανός Υπουργός, την σημαντική ανθρωπιστική συνεισφορά των δημοτικών αρχών αλλά και των τοπικών κοινωνιών των ελληνικών νησιών, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού- μεταναστευτικού προβλήματος».

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού ήταν και παραμένει στη πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Η ευθύνη για την έλλειψη εθνικού σχεδίου οφείλεται στην Κεντρική Κυβέρνηση, αλλά και η Ευρώπη πιάστηκε κι αυτή απροετοίμαστη.  

Τα εγκώμια Γιούνκερ  για την ελληνική αυτοδιοίκηση

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η άποψη που διατυπώνει ο Γερμανός ΥΠ.ΕΣ. «είναι διαμετρικά αντίθετη με την άποψη που διατυπώθηκε στις 7 Μαρτίου 2017, από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο οποίος συνεχάρη την ελληνική αυτοδιοίκηση για την τεράστια συμβολή της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος».

1.200.000 πέρασαν από τα Ελληνικά Νησιά

Επιπλέον του υπενθυμίζει ότι «από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το προσφυγικό ζήτημα, οι νησιωτικοί Δήμοι της Ελλάδας κλήθηκαν να διαχειρισθούν χωρίς επαρκή οικονομική βοήθεια και μέσα, τεράστιο αριθμό προσφυγικών ροών που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσαν σε αριθμό και τον αριθμό των κατοίκων των νησιών αυτών. Σύμφωνα με στοιχεία, 1.200.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν το διάστημα αυτό από τα νησιά μας. Η Ελλάδα, κλήθηκε να υποδεχθεί μαζί με την Ιταλία πάνω από το 95% των προσφυγικών ροών και μάλιστα σε μια περίοδο, που στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπήρχε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του προβλήματος.

Με συνεργασία και αλληλεγγύη θα δώσουμε λύσεις

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι σε αυτή την «κρίσιμη περίοδο, είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ άλλοτε η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και ιδιαίτερα της Αυτοδιοίκησης».

Αναγκαία η χάραξη κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής

«Αντί λοιπόν να ρίχνονται ευθύνες για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα σε μικρούς Δήμους χωρών που αποτελούν πύλες υποδοχής των ροών, θα ήταν προτιμότερο να εργαζόμαστε συλλογικά. Να επιδιώξουμε στην Ευρώπη μεταξύ άλλων την υιοθέτηση μιας κοινής πολιτικής διαχείρισης των μεικτών ροών υπηκόων τρίτων χωρών, τη δημιουργία ενιαίου συστήματος ασύλου, την εφαρμογή ενιαίου πλαισίου για μετεγκαταστάσεις υπηκόων τρίτων χωρών, τη διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης των τοπικών μας κοινωνιών και την αποτροπή εκδήλωσης φαινομένων ρατσιστικών συμπεριφορών και την  παροχή δυνατότητας στους Δήμους να θεωρούνται φορείς υλοποίησης δράσεων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού».

Άδικες και αποπροσανατολιστικές οι δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού ο οποίος έχει παραπληροφορηθεί .

Σχολιάζοντας τις σχετικές δηλώσεις του κ. Ντε Μεζιέρ, ο Γ. Πατούλης αφού διαβεβαίωσε ότι η Ελληνική Αυτοδιοίκηση, όλα αυτά τα χρόνια της προσφυγικής κρίσης, έχει αναδείξει μαζί με τους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών, με πράξεις, τις έννοιες της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, χαρακτηρίζει τις αναφορές του προς τους Δημάρχους των μικρών ελληνικών νησιών, άδικες και αποπροσανατολιστικές».

«Ελπίζουμε η λανθασμένη πληροφόρηση του Γερμανού Υπουργού να μην προέρχεται από συγκεκριμένες κυβερνητικές πηγές, οι οποίες επιχειρούν να αποδώσουν ευθύνες στους δημάρχους για να αποκρύψουν τις δικές τους.».

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της επιστολής

 

Thomas de Maiziere

Υπουργό Εσωτερικών

Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας

ΘΕΜΑ : Η θετική συμβολή της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση του μεταναστευτικού- προσφυγικού προβλήματος της Ευρώπης

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ως Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, που αποτελεί πέραν των άλλων και εταίρο του Δικτύου της Ελληνο-γερμανικής Συνέλευσης, όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι των φορέων της Ελληνικής και Γερμανικής Αυτοδιοίκησης, θα ήθελα να σας εκφράσω την έντονη δυσαρέσκειά μου για μια σειρά από αναφορές που φαίνεται ότι έχετε κάνει, σε βάρος Δημάρχων νησιωτικών δήμων της Πατρίδας μου.

Συγκεκριμένα, από τον Ελληνικό και Διεθνή Τύπο πληροφορηθήκαμε ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίασης από εσάς, της έκθεσης για το προσφυγικό ζήτημα το 2017 στη χώρα σας, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, αναφερθήκατε με αρνητικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος ελλήνων δημάρχων των νησιωτικών δήμων, στα όρια των οποίων λειτουργούν hot spots.

Αποδώσατε μάλιστα σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στους δημάρχους εκείνους την κύρια ευθύνη, για τις πραγματικά άσχημες συνθήκες φιλοξενίας στους συγκεκριμένους χώρους υποδοχής. Αναφέρατε μάλιστα ότι η Γερμανία έχει προσφέρει μεγάλες οικονομικές παροχές στους συγκεκριμένους Δήμους αλλά και άλλες επικουρικές υπηρεσίες, οι οποίες δήθεν δεν αξιοποιούνται επειδή δεν το θέλουν οι Δήμαρχοι. Ισχυριστήκατε μάλιστα ότι πίσω από αυτήν την άρνησή τους, κρύβεται η διάθεσή τους να ασκήσουν πίεση προκειμένου να μεταφερθούν οι πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα από τα νησιά.

Αν τα παραπάνω ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και πράγματι ελέχθησαν από πλευράς σας, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι αφενός δεν έχετε σωστή πληροφόρηση. Αφετέρου, δεν αναγνωρίζετε όπως θα οφείλατε, ως πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω από όλα και όχι ως Γερμανός Υπουργός, την σημαντική ανθρωπιστική συνεισφορά των δημοτικών αρχών αλλά και των τοπικών κοινωνιών των νησιών μας, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού- μεταναστευτικού προβλήματος.

 • Η άποψή σας είναι διαμετρικά αντίθετη με την άποψη που διατυπώθηκε στις 7 Μαρτίου 2017, από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιουνκέρ, ο οποίος συνεχάρη την ελληνική αυτοδιοίκηση για τη συμβολή της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.
 • Θεωρώ ότι κάποιοι σας παραπληροφορούν συστηματικά και δεν σας έχουν πει ότι οι Δήμοι στην Ελλάδα δεν έχουν καμία αρμοδιότητα και δικαιοδοσία στους χώρους υποδοχής και φιλοξενίας, άρα δεν μπορούν να έχουν και την ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί εκεί.
 • Αγνοείτε ότι από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το προσφυγικό ζήτημα, οι νησιωτικοί Δήμοι της χώρας μας κλήθηκαν να διαχειρισθούν χωρίς επαρκή οικονομική βοήθεια και μέσα, τεράστιο αριθμό προσφυγικών ροών, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσαν σε αριθμό και τον αριθμό των κατοίκων των νησιών αυτών. 1.200.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν το διάστημα αυτό από τα νησιά μας.
 • Αγνοείτε ότι η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης υποδοχής προσφύγων, κλήθηκε να υποδεχθεί μαζί με την Ιταλία πάνω από το 95% των προσφυγικών ροών και μάλιστα σε μια περίοδο, που στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπήρχε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του προβλήματος.
 • Αγνοείτε πιθανόν ότι κανένας νησιωτικός Δήμος δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ βοήθειας για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Τα χρήματα αυτά τα διαχειρίζεται η Κεντρική Κυβέρνηση και όχι οι Δήμοι. Και πάντως σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση να πληρώνεις για να εγκλωβίζεις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε ένα νησί ή σε μια χώρα, για να ζουν οι υπόλοιποι με την ησυχία τους και « να μας κουνούν στη συνέχεια και το δάκτυλο» .
 • Αγνοείτε προφανώς ότι η Ελληνική Αυτοδιοίκηση έχει επανειλημμένα προσπαθήσει, τόσο μέσω της Ελληνικής Κυβέρνησης, όσο και μέσω των αρμόδιων ευρωπαϊκών μηχανισμών, να υπάρξει τροποποίηση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 369. Μόνον έτσι θα μπορούν οι Δήμοι να θεωρηθούν φορείς υλοποίησης δράσεων στο προσφυγικό ζήτημα, κάτι που δεν μπορεί να γίνει σήμερα, γι αυτό κι άδικα μας ρίχνετε ευθύνες.
 • Τέλος, η μετατροπή των ελληνικών νησιών σε «αποθήκες» απελπισμένων ανθρώπων είναι αποτέλεσμα εκτός των άλλων και της άρνησης όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμμορφωθούν με τον κανόνα της αναλογικής κατανομής των προσφύγων.

Κύριε Υπουργέ Εσωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας,

Το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι και οι Δήμοι της Γερμανίας αντιμετωπίζουν αυτοί ζητήματα με τη διαχείριση των προσφύγων, που αναζητούν στη χώρα σας μια καλύτερη ζωή κι ένα ασφαλέστερο μέλλον.

Σε αυτή λοιπόν την κρίσιμη περίοδο, είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ άλλοτε η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και ιδιαίτερα της Αυτοδιοίκησης. Συνεργασία κι αλληλεγγύη δεν σημαίνει να επιρρίπτεις ευθύνες σε άλλους, αλλά να αναζητάς λύσεις, που στηρίζονται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η Κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ηγείται μιας χώρας που έχει κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής. Εκ του ρόλου της, είναι μεγάλη και η ευθύνη της για το γεγονός ότι σήμερα η Ευρώπη,  είναι εγκλωβισμένη σε ένα κενό πολιτικής όσον αφορά το προσφυγικό.

Αντί λοιπόν να μετατίθεται η ευθύνη για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα σε μικρούς Δήμους χωρών που αποτελούν πύλες υποδοχής των ροών, θα ήταν προτιμότερο να εργαζόμαστε συλλογικά. Να επιδιώξουμε μεταξύ άλλων:

 • την υιοθέτηση μιας κοινής πολιτικής διαχείρισης των μεικτών ροών υπηκόων τρίτων χωρών
 • τη δημιουργία ενιαίου συστήματος ασύλου, που θα λειτουργεί με ενιαίους κανόνες και ταχείες διαδικασίες
 • την εφαρμογή ενιαίου πλαισίου για μετεγκαταστάσεις υπηκόων τρίτων χωρών
 • τη διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης των τοπικών μας κοινωνιών και την αποτροπή εκδήλωσης φαινομένων ρατσιστικών συμπεριφορών
 • την παροχή δυνατότητας στους Δήμους να θεωρούνται φορείς υλοποίησης δράσεων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελληνική Αυτοδιοίκηση, όλα αυτά τα χρόνια της προσφυγικής κρίσης, έχει αναδείξει με συνέπεια τις ευρωπαϊκές ανθρωπιστικές ιδέες. Μαζί με τους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών δώσαμε με πράξεις και καθημερινό έργο νόημα στις έννοιες της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Με βάση τα παραπάνω, θεωρώ ότι οι αναφορές σας στους Δημάρχους των μικρών ελληνικών νησιών, εφόσον πράγματι έγιναν και δεν έχουν παραφραστεί από τον Τύπο, είναι και άδικες και αποπροσανατολιστικές. Ενώ δεν αποδίδουν ευθύνες σε αυτούς που πραγματικά ευθύνονται για τις σημερινές συνθήκες διαβίωσης στα hotspots των νησιών.

Με τιμή

 

Γιώργος Πατούλης

Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος

Δήμαρχος Αμαρουσίου

Comments

comments

Δήμος

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ανατ. Σάμου για την ανακοίνωση του ΤΕΕ

Published

on

By

Δήμος Ανατολικής  Σάμου

Πρόεδρος  Δημοτικού Συμβουλίου

 

Το ΤΕΕ Σάμου την Παρασκευή 16  Απριλίου εξέδωσε  ανακοίνωση  στην οποία με περισσή ευκολία, εντελώς επιφανειακά και αποσπασματικά απομονώνεται  και επί της ουσίας  κατακρίνεται η απάντηση μου σε τοποθέτηση Δημοτικού συμβούλου κατά τη διάρκεια συζήτησης  του  θέματος  του βιολογικού της πόλης της Σάμου.

Πρώτιστα κύριε συντάκτη της ανακοίνωσης είναι  πασιφανές και ευκολονόητο ότι αναφερόμενος στους Πολιτικούς Μηχανικούς  αναφερόμουν στους  συναδέλφους σας εργολήπτες δημοσίων έργων που αποτελούν από τα 200 μέλη σας ένα ενεργό τμήμα του συλλόγου σας και οι οποίοι ως αναδοχοι ή υπεργολάβοι των αναδόχων εταιριών που ενεπλάκησαν στην κατασκευή του βιολογικού,  μελέτησαν και εκτέλεσαν  για λογαριασμό τους  έργα  κατασκευής και συντήρησης  κατά τα περελθόντα έτη γεγονός που πολύ καλά γνωρίζετε.

Σέβομαι και  εκτιμώ απεριόριστα του Πολιτικούς Μηχανικούς καθώς και όλους γενικά τους Τεχνικούς της Σάμου  με τους περισσότερους από τους οποίους λόγω επαγγέλματος έχω οικοδομήσει σχέσεις απολύτου εμπιστοσύνης άλλωστε είχα και έχω μέχρι σήμερα  άριστη και αγαστή συνεργασία.

Αυτό όμως δεν με εμποδίζει να εκφράζω και να καταθέτω ελεύθερα τη γνώμη μου σε ένα δημοκρατικό όργανο όπως είναι το ΔΣ του Δήμου όταν μάλιστα αποδεδειγμένα  η μηδενική  λειτουργία του βιολογικού οφείλεται σε κακή, άστοχη και πλημμελή κατασκευή με ευθύνη  (   όπως άλλωστε και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έχει αποφανθεί)   των ανάδοχων εταιρειών και των υπεργολάβων σε συνδυασμό με την έλλειψη επίβλεψης και ελέγχου του έργου.

Εσκεμμένα απομονώνετε από το διάλογο την αναφορά μου στους Μηχανικούς γνωρίζοντας ότι στον βιολογικό μόνο μερικοί συνάδελφοι σας ενεπλάκησαν και όχι το σύνολο αυτών κατά συνέπεια οι αναφορές σας για το σεισμό και για τα κτίρια που άντεξαν στο σεισμό είναι άστοχη και  καμιά σχέση δεν έχει με τον βιολογικό. Επίσης κρίνω σκόπιμο να σας υπενθυμίσω , διότι γράφτε στο κείμενο το αντίθετο, ότι το ΤΕΕ Σάμου όπως άλλωστε οι Τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και όλες οι Δημοτικές παρατάξεις κλήθηκαν και συμμετείχαν σε δύο συνεδριάσεις προκειμένου να ενημερωθούν από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου μας για τον βιολογικό, μάλιστα εκφέρατε και καταθέσατε   και την επιστημονική σας γνώμη για την επίλυση του προβλήματος γεγονός που καταγράφεται στην ανακοίνωση σας. Γιατί λοιπόν στην αρχή της ανακοίνωσης σας λέτε ότι δεν κληθήκατε στη συνεδρίαση του ΔΣ  και ότι δεν σας ζητήθηκε η τεχνική σας άποψη;

Τέλος αναφέρετε ότι “όσα ειπώθηκαν από τον Πρόεδρο του ΔΣ είναι ψευδή, ανυπόστατα και στοχοποιούν  αδίκως έναν ολόκληρο κλάδο και ότι οφείλω να ανασκευάσω την τοποθέτηση μου”.

Ειλικρινά δεν είχα και δεν έχω  πρόθεση στοχοποίησης , ούτε πρόθεση να αποδώσω ευθύνες άλλωστε δεν είμαι αρμόδιος, άλλοι αποφασίζουν γιαυτό ( εσείς ως ΤΕΕ ασφαλώς και γνωρίζετε ποιοί ευθύνονται λόγω ειδικών τεχνικών γνώσεων)  κι αν εσείς καταλάβατε ότι σας στοχοποιώ, λάθος καταλάβατε άλλωστε ο καθένας καταλαβαίνει ότι του επιτρέπει η αντίληψη του.

Επαναλαμβάνω ότι στο διάλογο που είχα με συνάδελφο Δημοτικό σύμβουλο, του οποίου απομονώσατε απόσπασμα , φυσικά  δεν εννοούσα συλλήβδην όλους τους Πολιτικούς Μηχανικούς   αλλά όλους όσους με οποιονδήποτε τρόπο και  ιδιότητα εκτέλεσαν έργο σχετικό με τον βιολογικό της πόλης.

Με την ευκαιρία που μου δίνετε να σας επισημάνω ότι η Δημοτική μας παράταξη και ο Δήμος , έχοντας μεγάλη εμπιστοσύνη στην Τεχνική του Υπηρεσία , στους μελετητές και στην επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώμη των Σαμίων Πολιτικών Μηχανικών πράττει πάντοτε αυτό που επιτάσσει αποκλειστικά και μόνο το συμφέρον του Δήμου Ανατολικής Σάμου.

 

ΚΟΛΛΑΡΟΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ανατολικής Σάμου για το βιολογικό

Published

on

By

Ανακοίνωση για την απόφαση αντικατάστασης του αγωγού του βιολογικού που συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου.

 

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Στην…. «εύκολη λύση»!!! του (ξανά)σκαψίματος 3,3 χιλιομέτρων στη παραλιακή μέχρι το Καλάμι , προκειμένου να αντικατασταθεί ο άχρηστος  καταθλιπτικός αγωγός του βιολογικού καθαρισμού, οδεύει ο δήμος μετά την απόφαση που ψήφισαν οι παρατάξεις που συνασπίζονται στη δημοτική αρχή .

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (Τετάρτη 14-4-2021) παρουσιάστηκε η μελέτη,  για τη  λεγόμενη  βέλτιστη λύση, η οποία εστίασε  μόνο στη λύση της αντικατάστασης, χωρίς να ασχοληθεί ουσιαστικά παρά μόνο αφοριστικά στη λύση του αυτοφερόμενου αγωγού που είχε εγκρίνει το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο το 2018.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στη τοποθέτησή της επισήμανε μια σειρά ζητήματα τα οποία η μελέτη δεν μπήκε στο κόπο να …μελετήσει . Συγκεκριμένα: Απαξίωσε υποτιμητικά την μελέτη που ενέκρινε το 2018 το δημοτικό συμβούλιο και είχαν συντάξει οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου. Δεν έγινε ουσιαστική έρευνα για το υλικό του αυτοφερόμενου αγωγού. Αμφισβήτησε την τεχνική επάρκεια του υλικού, χωρίς να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία. Διαπίστωσε αυθαίρετα ότι δεν υπάρχουν ανταλλακτικά και υλικά σε περίπτωση βλάβης. Δεν αναζητήθηκε η διεθνής εμπειρία εφαρμογής του σε άλλες χώρες. Αναφέρθηκε με σιγουριά σε βλάβες που έχει υποστεί ο υπάρχων αγωγός λόγω του σεισμού χωρίς να βιντεοσκοπήσει εσωτερικά τον αγωγό.  Αποφάνθηκε ότι πιθανόν να χρειαστεί και αντικατάσταση τμημάτων του αγωγού, αποκρύπτοντας ότι υπάρχει ρομποτική τεχνολογία αποκατάστασης εσωτερικά ενός αγωγού που έχει παραμορφωθεί .

Η παράταξή μας επισήμανε ότι ήταν στοιχειώδης υποχρέωση των μελετητών να ασχοληθούν διεξοδικά και αναλυτικά με την λύση που ΕΙΧΕ ΨΗΦΙΣΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, πριν την απορρίψει επαρκώς τεκμηριωμένα.

Κατόπιν τούτων η Λαϊκή Συσπείρωση –  με κριτήρια,  αφενός την βιώσιμη αποκατάσταση του αγωγού για την απρόσκοπτη λειτουργία του βιολογικού  και αφετέρου την αποφυγή του τεράστιου επιπλέον κόστους για την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης (κόστος που επίσης δεν υπολογίστηκε, γιατί η εν λόγω μελέτη αποφαίνεται ότι το έργο θα τελειώσει σε 3,5 μήνες) – διατύπωσε σοβαρές επιφυλάξεις και ψήφισε «παρών», στη πρόταση του δημάρχου να ολοκληρωθεί και να προκηρυχθεί η μελέτη του έργου με βάση τη λύση της αντικατάστασης.

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Ευχαριστήριο μήνυμα Δημάρχου Δυτικής Σάμου

Published

on

By

Ευχαριστήριο μήνυμα Δημάρχου Δυτικής Σάμου

«Σχετικά με την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες ,Σάββατο 17 Απριλίου 2021 ,στην περιοχή μεταξύ Κοντακαιίκων και Καρλοβάσου ,νιώθω την βαθιά υποχρέωση να ευχαριστήσω από καρδιάς ,όλους τους εθελοντές πυροσβέστες από κάθε γωνιά της Σάμου.Η παρουσία τους από την πρώτη στιγμή μέχρι την λήξη του συμβάντος ήταν καθοριστική!

Ευχαριστώ επίσης τον συνάδελφο ,Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου Γιώργο Στάντζο ,για την κινητοποίηση όλων των εθελοντικών κλιμακίων του δήμου του αλλά και για την δική του παρουσία και συμπαράσταση!

Υπογραμμίζω ότι η καλή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων :τοπικής αυτοδιοίκησης ,Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ,εθελοντικών κλιμακίων ,Αστυνομίας και Στρατού ,είχε σαν αποτέλεσμα να ελεγχθεί άμεσα η πυρκαγιά και να αποφύγουμε απώλειες ανθρώπων ,κατοικιών και επαγγελματικών εγκαταστάσεων.

Επίσης ευχαριστώ τον Βουλευτή Ν.Σάμου κ.Στεφανάδη Χριστόδουλο και τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Βασίλη Πανουράκη για την βοήθεια τους.

Πρέπει να προβληματιστούμε εν όψη της αντιπυρικής περιόδου και όλοι να συμβάλλουμε στην προστασία και την διαφύλαξη του περιβάλλοντος.

Παράλληλα οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση ,ώστε να μπορούμε όλοι μαζί σαν γροθιά ,να αντιμετωπίζουμε και τις πιο δύσκολες περιπτώσεις που πιθανώς να απειλήσουν τον τόπο μας.»

 

Δήμαρχος Δυτικής Σάμου

Αλέξανδρος Λυμπέρης

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

COVID-192 εβδομάδες ago

ΕΟΔΥ: Δεκατρία νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο στη Σάμο

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Την Τετάρτη 7 Απριλίου ξεκινούν τα δρομολόγια του καταμαράν DODEKANISOS EXPRESS

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Περιφερειακά2 εβδομάδες ago

Η αγανάκτηση των νησιωτών έφτασε στην Ευρώπη μέσω του Κώστα Μουτζούρη

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Πρόεδρος Κοινότητας Λέκκας για καραντίνα: Πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας

Δήμος2 εβδομάδες ago

Έκτακτο Σ.Τ.Ο για την αντιμετώπιση της επιδημιολογικής έξαρσης του Covid-19 στη Λέκκα

Δήμος3 εβδομάδες ago

Οι «παλικαριές» σε πολίτες μετά την επίσκεψη Γιόχανσον

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Ο Σταυρός και πάλι στην κορυφή του ιστού της Ελληνικής Σημαίας στη πλατεία Πυθαγόρα

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Σύλληψη για καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων στο ΚΥΤ στη θέση Ζερβού

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Dodekanisos Seaways: Διακομιδή ενός βρέφους 8 ημερών και ενός ενήλικα ασθενή από Σύμη στη Ρόδο

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Κοκκάρι: Το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου απο ψηλά

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Σάμος: Ύψωσαν τεράστια ελληνική σημαία για την 25η Μαρτίου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Στρατιωτική Παρέλαση 25ης Μαρτίου- Αφιέρωμα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά1 μήνα ago

Παραλία Ψιλή Άμμος: Υποχώρησε η θάλασσα λόγω της άμπωτης

Σαμιακά2 μήνες ago

O «Aegean Explorer» στη Μάχη για την προστασία των Θαλασσών μας

Σαμιακά2 μήνες ago

Η νυχτερινή καταιγίδα στο Πυθαγόρειο Σάμου

Δήμος3 μήνες ago

Συνελήφθη για κλοπή κινητού απο Φαρμακείο

Αστυνομικά - Λιμενικά3 μήνες ago

Με το πλοίο Blue Star Mykonos η μεταγωγή στην Αθήνα του 38χρονου πρώην προπονητή | video

Δημοφιλή