Connect with us

Δήμος

Νέα επιστολή στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Published

on

Νέα επιστολή απο τον Δήμαρχο Σαμου κ.Αγγελόπουλο στάλθηκε στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βίτσα, με βάση και τα τελευταία στοιχεία για την κατάσταση στο Κ.Υ.Τ. Σάμου αλλά και την μεγάλη επιβάρυνση της πρωτεύουσας όσον αφορά τα στερεά απόβλητα.

ΘΕΜΑ: ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΟΥ Κ.Υ.Τ. ΣΑΜΟΥ (2η)

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Ως Δήμος Σάμου αντιμετωπίσαμε με έκπληξη και έντονη ανησυχία τον πρόσφατο ισχυρισμό σας και μάλιστα στην αίθουσα της Βουλής, ότι το νησί μας “έχει στοχοποιηθεί” από τους διακινητές προσφύγων και μεταναστών, με αποτέλεσμα, όπως χαρακτηριστικά τονίσατε: “από τον Σεπτέμβριο έως τις 25 Οκτωβρίου στην Σάμο να έχουν μπει 2.317 και να έχουν φύγει 1103”.

Με κάθε σεβασμό, οφείλουμε να τονίσουμε από πλευράς μας ότι τέτοιου είδους “διαπιστώσεις” αφορούν μάλλον την 4η εξουσία, του Τύπου, που έχει ως ρόλο του να αναδεικνύει και να καταγράφει καταστάσεις. Δεν μπορούν όμως να αφορούν την εκτελεστική εξουσία, που έχει συνταγματικό χρέος και ευθύνη όχι να καταγράφει, αλλά να προλαμβάνει τέτοιου είδους προβλήματα και, εφόσον προκύψουν, να δρα προς την επίλυσή τους.

Όταν ο αρμόδιος Υπουργός παραδέχεται ανοιχτά ότι η Σάμος -ή και οποιοδήποτε άλλο νησί του ΒΑ Αιγαίου – εξαρτάται, πρακτικώς, από τις διαθέσεις των διακινητών, είναι σα να λέει ότι η χώρα είναι ανοχύρωτη και ο κρατικός μηχανισμός ανίκανος να προστατεύσει τους πολίτες της, πολύ δε περισσότερο όσους ζουν στα σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Σας υπενθυμίζουμε ακόμη ότι έχετε δημοσίως δεσμευθεί πριν από τρεις μήνες για την αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Σάμου “έως τα τέλη Σεπτεμβρίου”. Όμως, ο Νοέμβριος ξεκίνησε ήδη και όπως και ο ίδιος παραδέχεστε, η κατάσταση έχει κατά πολύ χειροτερεύσει στο μεσοδιάστημα.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
σε απόσταση αναπνοής από μια πόλη 6.000 κατοίκων, στοιβάζονται αυτή τη στιγμή, υπό άθλιες συνθήκες και με τον χειμώνα να έρχεται, πάνω από 4.000 άνθρωποι, μεταξύ και τους και πάρα πολλές μονογονεϊκές οικογένειες και ασυνόδευτα παιδιά. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ζητούμε σε συνεργασία με τους υπόλοιπους αρμόδιους Υπουργούς, τη μέριμνά σας ώστε να μη δίνεται ακόμη και μέσα στη Βουλή η εικόνα ότι το Β.Α. Αιγαίο είναι μια θάλασσα στο έλεος λαθρεμπόρων ανθρώπινων ζωών, απέναντι στους οποίους είναι ανυπεράσπιστο ένα οργανωμένο κράτος-μέλος της Ε.Ε, έχοντας μάλιστα και τη σχετική συνδρομή της FRONTEX για το σκοπό αυτόν.

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα δεν είναι για εμάς, τους κατοίκους της Σάμου, μια άσκηση επί χάρτου, αλλά μια καθημερινότητα που βιώνουμε σε προσωπικό επίπεδο εδώ και τριάμισι χρόνια. Γι’ αυτό το λόγο, ζητούμε συνάντηση μαζί σας, κατά την οποία θα σας εκθέσουμε τις απόψεις μας και θα παρουσιάσουμε τις θέσεις μας σχετικά με το πώς μπορεί το ζήτημα να αντιμετωπιστεί με τρόπο ουσιαστικό και πάντοτε στο πλαίσιο του αξιών του ανθρωπισμού που, άλλωστε, έχουμε ως τώρα δείξει ότι υπηρετούμε με απόλυτο σεβασμό και αξιοπρέπεια. Πρωτίστως όμως αιτούμαστε την άμεση υλοποίηση της εξαγγελίας σας για αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Σάμου και την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών, που πρέπει να περιλαμβάνουν και τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας του Κ.Υ.Τ. Σάμου (το οποίο ανήκει στο Υπ. Εθν. Άμυνας) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού.

Η κινητικότητα των τελευταίων ημερών που εκφράστηκε με την δρομολόγηση της αναχώρησης 500 περίπου προσφύγων/μεταναστών πρέπει να εντατικοποιηθεί και να προσδιορίζεται από συνέχεια και χρονοδιαγράμματα ούτως ώστε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις σας.

Η θέση της Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης κας Ντούνια Μιγιάτοβιτς είναι σαφής (βλ. σχετικό παράρτημα). Η κοινωνία ασφυκτιά, οι υπηρεσίες όλων των επιπέδων λυγίζουν υπό το βάρος του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος που έχει και πέρα από τον καθημερινό δυσβάσταχτο φόρτο εργασίας και ψυχολογική επιβάρυνση για όλους. Το νοσοκομείο βρίσκεται σε συνεχή κατάσταση έκτακτης ανάγκης με προφανή αποτελέσματα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και στην κανονικότητα της παροχής υπηρεσιών στους έχοντες ανάγκη. Η παραβατικότητα αυξάνεται και η ανασφάλεια κυριαρχεί στην ιστορική πρωτεύουσα του νησιού. Οι κανόνες υγιεινής κάμπτονται και παραβιάζονται με παράλληλη τη συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση του τόπου (βλ. συνημμένο πίνακα).

Είμαι βέβαιος ότι όλα αυτά τα γνωρίζετε όπως επίσης και το γεγονός ότι το υπαλληλικό προσωπικό και το στελεχιακό δυναμικό είτε εργάζεται εντός του Κ.Υ.Τ. είτε ανήκει σε ευρύτερες υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης χρειάζεται και προστασία και ενίσχυση.

Η αντιπροσωπεία της Σάμου θα περιλαμβάνει εκπροσώπους των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, του νοσοκομείου, των εργαζομένων, των επαγγελματιών της πρωτεύουσας, του Επιμελητηρίου, της Ένωσης Ξενοδόχων και άλλων φορέων.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΜΟΥ

ΜΙΧΑΛΗΣ Α. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΥ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Έτος / Ποσότητες για Βαθύ

2012 4.887,81 τόνοι
2013 4.821,48 τόνοι
2014 4.015,68 τόνοι
2015 (αρχή προσφυγικού) 5.071,30 τόνοι
2016 5.579,20 τόνοι
2017 5.959,11 τόνοι
2018 (έως 31-10-2018) 6.848,56 τόνοι

Αν υπολογίσουμε την διαφορά μεταξύ του 2014 [που είναι το τελευταίο έτος πριν το προσφυγικό και του 2018 που έχουμε την μέγιστη επιβάρυνση έως σήμερα και για το διάστημα όχι όλου του έτους αλλά μέχρι 31-10-2018 (που έχουμε ζυγολόγια)] αυτή είναι της τάξης των 2850 τόνων (ποσοστό επιβάρυνσης 70%)
Αν υπολογίσουμε αναλογικά μέχρι το τέλος του έτους η ετήσια επιβάρυνση είναι της τάξης του 80%.

Comments

comments

Δήμος

“Ανατροπή”- Προτάσεις για την ποιότητα ζωής των μεγάλων κοινοτήτων

Published

on

By

Προτάσεις για την ποιότητα ζωής των μεγάλων κοινοτήτων (Παλαιόκαστρο, Κοκκάρι, Χώρα, Παγώνδας, Πυθαγόρειο, Μυτιληνιοί, Βαθύ, Σάμος)

 Η “Ανατροπή” έκλεισε πρόσφατα την δεύτερη φάση του ετήσιου κύκλου των επισκέψεών της, διάρκειας 2 εβδομάδων (13.03 – 23.03). Προορισμός της ήταν 8 μεγάλες κοινότητες και σκοπός η ενημέρωση των κατοίκων αναφορικά με το πρόγραμμά της που αποσκοπεί στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Η Σάμος αποτελείται διοικητικά από 35 κοινότητες και σύμφωνα με την απογραφή του 2011, οι 11 από αυτές έχουν περισσότερους από 501 κατοίκους, ενώ οι 8 ανήκουν στον δήμο Ανατολικής Σάμου. Οι περισσότερες από αυτές καταφέρνουν να μην συρρικνώνονται και μετατρέπονται σε κομβικές και αναπτυσσόμενες περιοχές. Σε όλες αυτές τις κοινότητες λειτουργεί νηπιαγωγείο και δημοτικό και σε πολλές παιδικός σταθμός. Παράλληλα διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του τουρισμού.

Η “Ανατροπή, με υποψήφιο δήμαρχο Ανατολικής Σάμου τον Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, είναι αποφασισμένη με επιστημονικές μελέτες και σε συνεργασία με όλους τους φορείς να αναβαθμίσει τις κοινότητες αυτές, βελτιώνοντας όχι μόνο την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και την εικόνα του νησιού συνολικά.

Οι προτάσεις ανάπτυξης των μεγάλων κοινοτήτων της δημοτικής παράταξης “Ανατροπή”, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι οποίες θα εμπλουτιστούν με την ψήφιση και τις θέσεις όλου του δημοτικού συμβουλίου, σε συνεργασία με τα τοπικά συμβούλια, είναι οι εξής:

 1. Δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης όπου χρειάζεται, και αισθητική αναβάθμιση των υπαρχόντων.
 2. Κυκλοφορική μελέτη και μετατροπή ορισμένων δρόμων σε πεζόδρομους ή μονόδρομους και τοποθέτηση εξ’ αρχής σήμανσης του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.
 3. Δημιουργία πεζοδρομίων.
 4. Αισθητική αναβάθμιση των πλατειών και όλων των δημοτικών χώρων και κτιρίων, με δημιουργία κατάλληλων χώρων ανάπαυσης και πρασίνου.
 5. Δημιουργία και λειτουργία πιστοποιημένων παιδικών χαρών σε κάθε κοινότητα και στους μεγάλους οικισμούς αυτών.
 6. Αξιοποίηση της υπάρχουσας δημοτικής ακίνητης περιουσίας προς όφελος των κατοίκων και των συλλόγων και δημιουργία χώρου δραστηριοτήτων για νέους 15 ετών και άνω (π.χ. χώροι με όργανα γυμναστικής, εκμάθηση δραστηριοτήτων).
 7. Αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών και λειτουργία-εκσυγχρονισμός όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων.
 8. Δημιουργία δημόσιων χώρων υγιεινής σε όλες αυτές τις κοινότητες και αποδυτηρίων στις παραθαλάσσιες κοινότητες ή οικισμούς αυτών.
 9. Σωστή λειτουργία όλων των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων και δημιουργία νέων στις κοινότητες που δεν υπάρχουν (Παλαιόκαστρο, Παγώνδας, Μυτιληνιοί) ή μεταφορά των λυμάτων στις ήδη υπάρχουσες μονάδες και επέκταση αποχετευτικού δικτύου όπου χρειάζεται.
 10. Επίλυση βιοτικών προβλημάτων σχετικά με τις καθημερινές ανάγκες (επάρκεια – ποιότητα νερού ύδρευσης, αποκομιδή σκουπιδιών –καθαριότητα)
 11. Σωστή τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων και κάδων ανακυκλώσιμων υλικών, με αισθητική κάλυψη και επιτόπια καθαριότητα αυτών, όπως και τοποθέτηση κάλαθων απορριμμάτων σε επισκέψιμους χώρους.
 12. Λειτουργία δημοτικού γραφείου της κοινότητας, έστω και ορισμένες ημέρες την εβδομάδα, που θα εξυπηρετεί τους πολίτες, θα συναλλάσσεται με αυτούς και θα συνεργάζεται με τα ΚΕΠ, εκτελώντας σχετικές εργασίες, όπως και δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για τα σχετικά αιτήματα και την διευκόλυνση των πολιτών.
 13. Δημιουργία ΚΑΠΗ και σε άλλες μεγάλες και κομβικές κοινότητες.
 14. Δημιουργία νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών στις κοινότητες που δεν υπάρχουν (Παλαιόκαστρο, Κοκκάρι, Παγώνδας).

“Ανατροπή”… Οι δεσμεύσεις μας, δεσμεύσεις υλοποιήσιμες με προοπτική… σημαντικά έργα για το νησί μας, που θα του δώσουν αξία…

 

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Μήνυμα Κώστα Τζίχα για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

Published

on

By

Μήνυμα , για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, απευθύνει ο υποψήφιος δήμαρχος ανατολικής Σάμου της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Κώστας Τζίχας:

“Το μήνυμα της επανάστασης του 1821που τιμάμε σήμερα, είναι ιδιαίτερα διδακτικό. Τότε η ανερχόμενη αστική τάξη μαζί με τη φτωχή και καταπιεσμένη από Τούρκους και Έλληνες κοτζαμπάσηδες, αγροτιά, ηγήθηκαν της επανάστασης κατά της εθνικής και κοινωνικής υποδούλωσης και καταπίεσης.

Ανατρέποντας τα δεδομένα και τους αρνητικούς συσχετισμούς της εποχής, καθώς και τις προτροπές του «σφάξε με Αγά μ’ ν’ αγιάσω».

Σήμερα απέναντι στους ντόπιους κήρυκες της υποταγής και της μοιρολατρίας, τους κήρυκες του εθνικισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, απέναντι στη ντόπια και παγκόσμια μειοψηφία που καταπιέζει, εκμεταλλεύεται και καταστρέφει χώρες και λαούς για τα άνομα κέρδη της, πρέπει να υψωθεί η ατσάλινη θέληση της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, της νεολαίας, για την ανατροπή τους.

Για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Για το ευτυχισμένο μέλλον της ανθρωπότητας. Αυτή είναι η ιστορική επιταγή της εποχής μας.

Η ιστορία δείχνει ότι όλα γίνονται, αν οι λαοί εμπιστευτούν και δοκιμάσουν τη δύναμή τους.

Συγχαρητήρια και Χρόνια Πολλά σε όλους και όλες”.

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Χαιρετισμός Μιχάλη Αγγελόπουλου για την 25η Μαρτίου

Published

on

By

Με αφορμή τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, ο δήμαρχος Σάμου και υποψήφιος ευρωβουλευτής κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, σε μήνυμά του αναφέρει:

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Η μεγάλη εορτή της Χριστιανοσύνης οδηγεί την πορεία του Έθνους, δύο χρόνια πριν συμπληρωθούν δύο αιώνες από την ελληνική Επανάσταση, με το Οικουμενικό μήνυμα.

Εορτάζουμε στη Σάμο μας με λαμπρότητα και ακλόνητη πίστη το μεγάλο αυτό γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία του Ανεξάρτητου Κράτους που απελευθερώθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, της Ελλάδας μας. Από το νησί μας το μήνυμα είναι Ελευθερία, Δημοκρατία, Ισονομία. Προστατεύουμε τα Εθνικά και Ευρωπαϊκά μας σύνορα.

Χρόνια πολλά σε όλους!

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Advertisement Enter ad code here

Δημοφιλή

Copyright © 2017