15.5 C
Σάμος
08/12/2022
Δήμος

Νέα επιστολή στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Νέα επιστολή απο τον Δήμαρχο Σαμου κ.Αγγελόπουλο στάλθηκε στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βίτσα, με βάση και τα τελευταία στοιχεία για την κατάσταση στο Κ.Υ.Τ. Σάμου αλλά και την μεγάλη επιβάρυνση της πρωτεύουσας όσον αφορά τα στερεά απόβλητα.

ΘΕΜΑ: ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΟΥ Κ.Υ.Τ. ΣΑΜΟΥ (2η)

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Ως Δήμος Σάμου αντιμετωπίσαμε με έκπληξη και έντονη ανησυχία τον πρόσφατο ισχυρισμό σας και μάλιστα στην αίθουσα της Βουλής, ότι το νησί μας “έχει στοχοποιηθεί” από τους διακινητές προσφύγων και μεταναστών, με αποτέλεσμα, όπως χαρακτηριστικά τονίσατε: “από τον Σεπτέμβριο έως τις 25 Οκτωβρίου στην Σάμο να έχουν μπει 2.317 και να έχουν φύγει 1103”.

Με κάθε σεβασμό, οφείλουμε να τονίσουμε από πλευράς μας ότι τέτοιου είδους “διαπιστώσεις” αφορούν μάλλον την 4η εξουσία, του Τύπου, που έχει ως ρόλο του να αναδεικνύει και να καταγράφει καταστάσεις. Δεν μπορούν όμως να αφορούν την εκτελεστική εξουσία, που έχει συνταγματικό χρέος και ευθύνη όχι να καταγράφει, αλλά να προλαμβάνει τέτοιου είδους προβλήματα και, εφόσον προκύψουν, να δρα προς την επίλυσή τους.

Όταν ο αρμόδιος Υπουργός παραδέχεται ανοιχτά ότι η Σάμος -ή και οποιοδήποτε άλλο νησί του ΒΑ Αιγαίου – εξαρτάται, πρακτικώς, από τις διαθέσεις των διακινητών, είναι σα να λέει ότι η χώρα είναι ανοχύρωτη και ο κρατικός μηχανισμός ανίκανος να προστατεύσει τους πολίτες της, πολύ δε περισσότερο όσους ζουν στα σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Σας υπενθυμίζουμε ακόμη ότι έχετε δημοσίως δεσμευθεί πριν από τρεις μήνες για την αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Σάμου “έως τα τέλη Σεπτεμβρίου”. Όμως, ο Νοέμβριος ξεκίνησε ήδη και όπως και ο ίδιος παραδέχεστε, η κατάσταση έχει κατά πολύ χειροτερεύσει στο μεσοδιάστημα.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
σε απόσταση αναπνοής από μια πόλη 6.000 κατοίκων, στοιβάζονται αυτή τη στιγμή, υπό άθλιες συνθήκες και με τον χειμώνα να έρχεται, πάνω από 4.000 άνθρωποι, μεταξύ και τους και πάρα πολλές μονογονεϊκές οικογένειες και ασυνόδευτα παιδιά. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ζητούμε σε συνεργασία με τους υπόλοιπους αρμόδιους Υπουργούς, τη μέριμνά σας ώστε να μη δίνεται ακόμη και μέσα στη Βουλή η εικόνα ότι το Β.Α. Αιγαίο είναι μια θάλασσα στο έλεος λαθρεμπόρων ανθρώπινων ζωών, απέναντι στους οποίους είναι ανυπεράσπιστο ένα οργανωμένο κράτος-μέλος της Ε.Ε, έχοντας μάλιστα και τη σχετική συνδρομή της FRONTEX για το σκοπό αυτόν.

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα δεν είναι για εμάς, τους κατοίκους της Σάμου, μια άσκηση επί χάρτου, αλλά μια καθημερινότητα που βιώνουμε σε προσωπικό επίπεδο εδώ και τριάμισι χρόνια. Γι’ αυτό το λόγο, ζητούμε συνάντηση μαζί σας, κατά την οποία θα σας εκθέσουμε τις απόψεις μας και θα παρουσιάσουμε τις θέσεις μας σχετικά με το πώς μπορεί το ζήτημα να αντιμετωπιστεί με τρόπο ουσιαστικό και πάντοτε στο πλαίσιο του αξιών του ανθρωπισμού που, άλλωστε, έχουμε ως τώρα δείξει ότι υπηρετούμε με απόλυτο σεβασμό και αξιοπρέπεια. Πρωτίστως όμως αιτούμαστε την άμεση υλοποίηση της εξαγγελίας σας για αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Σάμου και την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών, που πρέπει να περιλαμβάνουν και τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας του Κ.Υ.Τ. Σάμου (το οποίο ανήκει στο Υπ. Εθν. Άμυνας) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού.

Η κινητικότητα των τελευταίων ημερών που εκφράστηκε με την δρομολόγηση της αναχώρησης 500 περίπου προσφύγων/μεταναστών πρέπει να εντατικοποιηθεί και να προσδιορίζεται από συνέχεια και χρονοδιαγράμματα ούτως ώστε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις σας.

Η θέση της Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης κας Ντούνια Μιγιάτοβιτς είναι σαφής (βλ. σχετικό παράρτημα). Η κοινωνία ασφυκτιά, οι υπηρεσίες όλων των επιπέδων λυγίζουν υπό το βάρος του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος που έχει και πέρα από τον καθημερινό δυσβάσταχτο φόρτο εργασίας και ψυχολογική επιβάρυνση για όλους. Το νοσοκομείο βρίσκεται σε συνεχή κατάσταση έκτακτης ανάγκης με προφανή αποτελέσματα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και στην κανονικότητα της παροχής υπηρεσιών στους έχοντες ανάγκη. Η παραβατικότητα αυξάνεται και η ανασφάλεια κυριαρχεί στην ιστορική πρωτεύουσα του νησιού. Οι κανόνες υγιεινής κάμπτονται και παραβιάζονται με παράλληλη τη συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση του τόπου (βλ. συνημμένο πίνακα).

Είμαι βέβαιος ότι όλα αυτά τα γνωρίζετε όπως επίσης και το γεγονός ότι το υπαλληλικό προσωπικό και το στελεχιακό δυναμικό είτε εργάζεται εντός του Κ.Υ.Τ. είτε ανήκει σε ευρύτερες υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης χρειάζεται και προστασία και ενίσχυση.

Η αντιπροσωπεία της Σάμου θα περιλαμβάνει εκπροσώπους των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, του νοσοκομείου, των εργαζομένων, των επαγγελματιών της πρωτεύουσας, του Επιμελητηρίου, της Ένωσης Ξενοδόχων και άλλων φορέων.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΜΟΥ

ΜΙΧΑΛΗΣ Α. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΥ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Έτος / Ποσότητες για Βαθύ

2012 4.887,81 τόνοι
2013 4.821,48 τόνοι
2014 4.015,68 τόνοι
2015 (αρχή προσφυγικού) 5.071,30 τόνοι
2016 5.579,20 τόνοι
2017 5.959,11 τόνοι
2018 (έως 31-10-2018) 6.848,56 τόνοι

Αν υπολογίσουμε την διαφορά μεταξύ του 2014 [που είναι το τελευταίο έτος πριν το προσφυγικό και του 2018 που έχουμε την μέγιστη επιβάρυνση έως σήμερα και για το διάστημα όχι όλου του έτους αλλά μέχρι 31-10-2018 (που έχουμε ζυγολόγια)] αυτή είναι της τάξης των 2850 τόνων (ποσοστό επιβάρυνσης 70%)
Αν υπολογίσουμε αναλογικά μέχρι το τέλος του έτους η ετήσια επιβάρυνση είναι της τάξης του 80%.

Related posts

Με τη βούλα της Ολομέλειας του ΣτΕ αντισυνταγματικός ο «νόμος Θεοδωρικάκου»

admin

Ο Δήμος Δυτικής Σάμου ζητά χρηματοδότηση απο το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

admin

Επαφές του Δήμου Δυτικής Σάμου στην Πολωνία 

admin

Επίσκεψη του υποψήφιου Δημάρχου Πάρη Παπαγεωργίου στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου

admin

Συνάντηση του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου με στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

admin

Απόψε η φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στη πλατεία Πυθαγόρα

admin

Ο Γ. Στάντζος υποδέχθηκε τον Δήμαρχο Ιάσμου Ροδόπης Οντέρ Μουμίν

admin

Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας Δήμων Σάμου με το Πολωνικό – Ελληνικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο της Βαρσοβίας

admin

Προβολή ντοκιμαντέρ: “Το ταξίδι του σύμπαντος”

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα