Connect with us

Σαμιακά

Νέκρωσε σήμερα η Σάμος

Published

on

«Νέκρωσε» σήμερα η Σάμος διεκδικώντας τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που καταργούνται από την 1η Ιανουαρίου 2018 στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.Κλειστές παραμείναν οι υπηρεσίες το δήμου Σάμου,ενώ τρίωρη στάση εργασίας κήρυξαν η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου και το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ.

Επιχειρήσεις  από ολόκληρο το Νομό Σάμου έβαλαν λουκέτο ,ενώ συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας  πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα στη Πλατεία Πυθαγόρα και στην πλατεία Βουνακίου στη Χίο.

Στην συγκέντρωση στη Σάμο συμμετείχαν το Επιμελητήριο Σάμου,η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, ο Δήμος Σάμου, ο Δήμος Φούρνων,ο Εμπορικός Σύλλογος Σάμου,ο Εμπορικός Σύλλογος Καρλοβάσου,ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου,η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Σάμου,ο  Σύλλογος Επιχειρήσεων Δήμου Πυθαγορείου,ο Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων κ Διαμερισμάτων Σάμου,ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιληνιών,ο Εμπορικός Σύλλογος Αγ.Κηρύκου,ο Εμπορικός Σύλλογος Βορείου Ικαρίας ο Ερμής Ράχες Ικαρίας,ο  Σύλλογος Εστίασης κ Ψυχαγωγίας Σάμου,ο Σύλλογος Πρακτόρων Τουριστικών Γραφείων,ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ηραίον,η Ένωση Αδειούχων Λογιστών –Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Σάμου, ο Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων Μαραθοκάμπου,η Ένωση Τουριστικών Επαγγελματιών Μαραθοκάμπου (ΕΤΕΜ),ο Σύλλογος Ηλεκτρολόγων Σάμου,το ΚΤΕΛ Σάμου,ο Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου και Σύλλογος Φαρμακοποιών Σάμου.

Δυστυχώς η συμμετοχή του κόσμου στην διαμαρτυρια, σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα,δεν ήταν καθόλου ικανοποιητική.

Ο  πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου κ Γιώργος Κυριαζής, αναφέρθηκε στο οτι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ, θα έχουν τραγικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις αλλά και στους κατοίκους, καθώς θα αυξηθεί δραματικά το κόστος διαβίωσης, μείωση της ανταγωνιστικότητας παραγομένων υπηρεσιών και προϊόντων, όπως ο τουρισμός, μη είσπραξη των αναμενομένων φορολογικών εσόδων, η οποία θα οφείλεται στη μείωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και στην αύξηση της παραοικονομίας και φοροδιαφυγής.

Ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Σάμου, Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Ἀρχοντούλης, δήλωσε οτι η Μητρόπολη συμπαραστεκετε στα δίκαια αιτήματα της ακριτική Σάμου και ζήτησε τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά .

«Ζούμε  μια πρωτοφανή φοροκαταιγίδα , σκληρών αντιαναπτυξιακών έργων και ανεργίας. Η απόφαση της κυβέρνησης για την αύξηση των 7 ποσοστιαίων μονάδων είναι θηλιά στο λαιμό που θα μας οδηγήσει στην οριστική και πλήρη ασφυξία»,τόνισε χαρακτηριστικα ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος.

Ο δήμαρχος  Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στη ανάγκη υιοθέτησης μόνιμων μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ προς υποστήριξη του παγίου αιτήματος των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών για τη μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ίσες ευκαιρίες με τους πολίτες των ηπειρωτικών περιοχών.

Επίσης έκανε λόγο στις θεσμικές εξελίξεις που εμπεριέχονται στον Χάρτη της Νησιωτικότητας και που έχουν υιοθετηθεί το τελευταίο διάστημα από τα Ευρωπαϊκά Όργανα καθώς και τα λεπτομερή στοιχεία που περιέχει η μελέτη «Νησιωτική Πολιτική – Τοπική Αυτοδιοίκηση και Νησιωτικότητα» του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων του Νομού Σάμου κ Νίκος Στεφανής τόνισε ότι η σημερινή παρουσία θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερη ώστε να σταλεί  μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν αντέχει η Σάμος και τα νησιά, μεγάλους συντελεστές ΦΠΑ. Ο κ Στεφανής έκανε λόγο και στις σκληρές προσπάθειες των επαγγελματιών ώστε να μην υπάρξουν αρνητικά πρόσημα στον τουρισμό στη Σάμο.

Στο τέλος της διαμαρτυρίας διαβάστηκε ψήφισμά προς την Κυβέρνηση,με αίτημα να ψηφιστεί τροπολογία με την οποία θα διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, ως ένα ελάχιστο μέτρο στήριξης των κοινωνιών, των κατοίκων και των επιχειρήσεων.

Παράλληλα ,στάση εργασίας σήμερα και συγκεντρώσεις σε Σάμο και Ικαρία προκήρυξε και το Εργατικό Κέντρο Σάμου ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

Η στάση εργασίας ήταν από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ., με συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Σάμου και πορεία στην παραλιακή λεωφόρο Σάμου. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Σάμου, το Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία, Επισιτιστικά Επαγγέλματα Ν. Σάμου, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Καρλοβάσου.

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου χαιρετίζει τις σημερινές κινητοποιήσεις εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, μικρών εμπόρων και γενικότερα του λαού των νησιών μας. Χαιρετίζει τα σωματεία, τους εμπορικούς, επαγγελματικούς, επιστημονικούς συλλόγους και μαζικούς φορείς που με αποφάσεις τους «νέκρωσαν» το νησί με το κλείσιμο όλων των καταστημάτων και επιχειρήσεων και συμμετείχαν στον αγώνα ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, την φοροληστεία της κυβέρνησης, στα νέα και παλιά αντιλαϊκά μέτρα που μας φτωχοποιούν.

 

Η κινητοποίηση στα νησιά μας και η στάση εργασίας (22/11) αποτελούν συνέχεια και κλιμάκωση της δράσης που έχουμε αναπτύξει όλο το προηγούμενο διάστημα, με παρεμβάσεις σε πλατείες και υπηρεσίες, περιοδείες σε χώρους δουλειάς, συσκέψεις και του συλλαλητηρίου στις 14 Νοέμβρη.

Στη συγκέντρωση που έγινε από το Εργατικό Κέντρο και το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ αποτελούμενη από εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, φοιτητές, συνταξιούχους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και των σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Οικοδόμων, Συνταξιούχων και της ΠΑΣΕΒΕ, αναφέρθηκε η ανάγκη σύνδεσης του αγώνα ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ με τον αγώνα συνολικά ενάντια στην φοροληστεία και την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και Ε.Ε.

Μεταξύ άλλων, στην ομιλία που έγινε από την πρόεδρο του Ε.Κ.Σ., Βάσω Βρυνιώτη, επισημάνθηκε ότι έγινε προσπάθεια και επαφή από το Εργατικό Κέντρο με το Επιμελητήριο Σάμου ώστε να κάνουμε κοινή συγκέντρωση σε τόπο και χρόνο στην Πλατεία Πυθαγόρα και η συγκέντρωση αυτή να είναι των σωματείων, των μαζικών φορέων, των επαγγελματικών και επιστημονικών συλλόγων του νησιού μας, αφού κοινή είναι η πολιτική που θίγει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και κοινή πρέπει να είναι η δράση και οι διεκδικήσεις μας.

Σημειώθηκε επίσης ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό από το Επιμελητήριο, και τονίστηκε ότι το Επιμελητήριο Σάμου δεν ήθελε μια τέτοια συγκέντρωση. Εμείς εκφράσαμε ως μόνη προϋπόθεση αυτό που και ο ίδιος ο λαός των νησιών μας λέει, οτι δε μπορεί μια παλλαϊκή κινητοποίηση με δίκαια εργατικά και λαϊκά αιτήματα να μετατραπεί σε φιέστα και πασαρέλα παραπλάνησης δίνονας άφεση αμαρτιών στις αντεργατικές πολιτικές και στους εκπροσώπους τους. Δηλαδή δεν μπορούν θεσμοί όπως ο Δήμος και η Περιφέρεια που είναι δεμένοι στο άρμα της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής και την εφαρμόζουν κατά γράμμα να εκφράσουν γνήσια και αυθεντικά τα λαϊκά αιτήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων. Επισημάνθηκε επίσης ότι στην επικοινωνία που είχαμε, το Επιμελητήριο δεν αρνήθηκε να δώσει το λόγο ακόμη και στο ρατσιστικό μόρφωμα της Σάμος-ΣΟΣ, με πρόσχημα ότι όποιος διαφωνεί με την αύξηση του ΦΠΑ και ζητήσει τον λόγο θα τον έχει.

Θεωρήσαμε, λοιπόν, στάση συνέπειας και ευθύνης να μην ενσωματώσουμε και να μην σύρουμε το εργατικό και λαϊκό κίνημα του νησιού μας σε μια τέτοια συγκέντρωση. Θεωρούμε ότι έχουμε μεγάλη ευθύνη και δίνουμε καθημερινά αγώνα για να βγει μπροστά ο λαός και να παλέψει για τα δίκια του και για τις σύγχρονες ανάγκες του και όχι να κάθεται να ακούει δημαγωγίες από εκπροσώπους κομμάτων που έχουν ψηφίσει το 3ο Μνημόνιο και που σε αυτό συμπεριλαμβάνεται το μέτρο της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας.

Με βάση όλα αυτά ακόμη μια φορά το ΕΚΣ χαιρετίζει και στηρίζει όλους τους εμπορικούς και επαγγελματικούς συλλόγους και μαζικούς φορείς των νησιών μας που κινητοποιήθηκαν σήμερα, όλους τους εργαζόμενους, μικρούς αγρότες, μικρέμπορους-αυτοαπασχολούμενους που σήμερα βρίσκονταν τόσο στις συγκεντρώσεις του ΕΚΣ και του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ σε Σάμο και Ικαρία, όσο και στην πλατεία Πυθαγόρα.

Θεωρούμε σίγουρο ότι ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί και θα έχουμε ευκαιρίες να σμίξουν οι δρόμοι μας προκειμένου ν’ αντιπαλέψουμε τις αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές και να στηρίξουμε τα κοινά μας συμφέροντα. Ταυτόχρονα όμως, ακόμη μια φορά, καλούμε όλους να προβληματιστούν και να βγάλουν συμπεράσματα απ όλα αυτά, δυναμώνοντας τους αγώνες προς όφελός τους και γυρίζοντας την πλάτη σε όλους αυτούς που στηρίζουν αυτή την πολιτική και τώρα το «παίζουν» φίλοι.

Στην συνέχεια της συγκέντρωσης ακολούθησε μαχητική πορεία στην παραλιακή του Βαθιού και στην Πλατεία Πυθαγόρα με συνθήματα όπως: Τα νησιά παλεύουν και θα νικήσουν τον ΦΠΑ θα καταργήσουν”, “Η ανάπτυξή τους είναι μια απάτη, όλα τα φορτώνουνε στου λαού τη πλάτη”,  “Βάλτε τέλος στη κοροϊδία, ο ΦΠΑ τους είναι φοροληστεία”, ” Τσίπρας- Καμμένος, Φώφη – Μητσοτάκης , ψηφίσαν το μνημόνιο, πληρώνει ο κοσμάκης”. Η πορεία κατέληξε στην Εφορία όπου έγινε από τους διαδηλωτές συμβολική κατάληψη και σύντομο χαιρετισμό έκανε εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ ο Τίμος Χατζηλαγός.

Το επόμενο διάστημα δυναμώνουμε την κοινή δράση εργατών και φτωχών αυτοαπασχολούμενων, προετοιμαζόμαστε και κλιμακώνουμε τον αγώνα με πανελλαδική πανεργατική απεργία.

Ανάλογη συγκέντρωση έγινε και στην Ικαρία στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Αγίου Κηρύκου.

Σύμφωνα,με την ισχύουσα νομοθεσία, η κυβέρνηση, από την 1η-1-2018 οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17%, στο 6%, στο 13% και στο 24% σε 32 νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου.

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Και ο άσωτος επιστρέφει.

Published

on

By

Το Ευαγγέλιο της Κυριακής αναφέρεται σε μία ακόμη παραβολή∙ την παραβολή του ασώτου υιού (Λουκ. 15, 11-32). Ο πατέρας της παραβολής δέχεται τον υιό του που τον έχει εγκαταλείψει, έχει ζήσει με άσωτο τρόπο χρησιμοποιώντας την περιουσία του πατέρα και στο τέλος χωρίς καμία οικονομική υποστήριξη επιστρέφει στον πατέρα. Πόση στεναχώρια βίωσε ο πατέρας τη στιγμή που ο υιός του, ζήτησε από τον ίδιο το μερίδιο που του αναλογεί για να φύγει στα ξένα;

Ο υιός της παραβολής αφού ξόδεψε τα πάντα, σκέφτηκε να επιστρέψει στον πατέρα του. Η επιστροφή εγείρει ερωτήματα. Αναζητά επιτακτικά ακραιφνείς απαντήσεις, απαντήσεις δεκτικές μιας εμβάθυνσης στο μυστήριο της οντολογικής μεταμόρφωσης του υιού. Γιατί γύρισε στον υιό ο πατέρας; Επειδή ξόδεψε όλη την περιουσία και δεν μπορούσε να ζήσει αλλιώς; Επειδή βρέθηκε στα δύσκολα; Επειδή απέκτησε συναίσθηση της ασωτίας του; Κι αν η συναίσθηση αυτή εμφορούταν από μία συναισθηματική έξαρση, έναν ακροβατικό συναισθηματικό παρορμητισμό; Η παραβολή μας βεβαιώνει για κάτι πολύ σημαντικό. ‘’Τότε συνήλθε στον εαυτό του’’ και επέστρεψε στον πατέρα του λέγοντας του ‘’αμάρτησα κατά του ουρανού και ενώπιον σου, δεν είμαι πλέον άξιος να ονομάζομαι υιός σου’’ (Λουκ. 15, 17-19).

Ας δούμε στον πατέρα τον Θεό Πατέρα και στον υιό τον κάθε άνθρωπο. Πόσες φορές μας ευεργετεί ο Θεός; Μας δίνει ευλογίες, τις οποίες δεν αξίζουμε. Δεχόμαστε τις ευεργεσίες. Όχι, όμως πάντοτε. Πώς ανταποκρίνεται ο άνθρωπος; Συνάπτει σχέση με τον Θεό; Αναγνωρίζει πως όλα όσα έχει, του τα έχει δωρίσει ο Θεός; Ο άνθρωπος πολλές φορές σηκώνεται και φεύγει από τη σχέση αυτή. Εγκαταλείπει τον Θεό. Άλλες φορές επιστρέφει, άλλες πάλι όχι. Έτσι ενεργεί ο άνθρωπος. Πολλές φορές καθίσταται αχάριστος απέναντι στον Θεό, απέναντι στους συνανθρώπους του. Κι ο Θεός; Πώς ενεργεί; Μήπως έχει πολλές επιλογές; Γνωρίζουμε πως στον Σταυρό δεν υπάρχει άνετη θέση. Αυτή είναι η στάση του Θεανθρώπου. Ελπίζει, υπομένει, ταπεινώνεται, συγχωρεί, έχει αμέτρητο έλεος και φιλανθρωπία άρρητη. Αυτός είναι ο τρόπος του Θεού Πατέρα.

Ο άνθρωπος δραπετεύει από την σχέση με τον Πατέρα. Πολλές φορές. Κι όταν επιστρέφει, πάντοτε ο Πατέρας τον δέχεται. Δεν θέτει όρια και κριτήρια ο Θεός. Το μοναδικό Του μέτρο, κριτήριο και προϋπόθεση είναι η αγάπη. Αυτές είναι οι ‘’αντοχές’’ του Θεού. Εκτός κι αν ο άνθρωπος δεν θέλει να σωθεί ποτέ και εμμένει σε μία άρνηση του Θεού. Ακόμη και τότε δεν εκδικείται ο Θεός, δεν τιμωρεί όπως ακούγεται να λένε διάφορες φωνές εντός των τειχών της Εκκλησίας. Ας κρατήσουν την τιμωρία για τον εαυτό τους. Ο Θεός έχει άλλον τρόπο και βαδίζει άλλον δρόμο. Διαφορετικό από τις ανθρώπινες αντιλήψεις, μακριά από την κοσμικότητα της κτίσης αυτής. Ο όσιος Μάξιμος Ομολογητής στα Κεφάλαια περί Αγάπης σημειώνει πως ‘’τόν δέ φαῦλον, δι᾿ ἀγαθότητα ἐλεεῖ, καί ἐν τῷ αἰῶνι τούτῳ παιδεύων ἐπιστρέφει’’.

Βάζει δύσκολα στον Θεό ο άνθρωπος. Και παίζει με την σωτηρία του. Την εξωθεί στα άκρα. Δεν ξεκινάει από την αγάπη, αλλά ο ίδιος την ίδια στιγμή απαιτεί αγάπη, κάποιες φορές. Άλλοτε, έχει την αίσθηση πως πιστεύει πραγματικά με όσα κάνει και πως οι άλλοι φταίνε πάντα, ο πατέρας ή ο γιος ή ο διπλανός, αλλά ο άγιος Γρηγόριος Παλαμάς με σαφή λόγο ξεκαθαρίζει τα πράγματα∙ η πίστη ωφελεί, ένα κάποιος πολιτεύεται κατά συνείδηση και καθαρίζει τον εαυτό του μέσα από την εξομολόγηση και την μετάνοια. Δεν μπορείς να εγκαταλείπεις τους γονείς σου στο γηροκομείο και να χαίρεσαι με όσα σου δώρισαν όλα αυτά τα χρόνια. Είσαι σάρκα από τη σάρκα τους και αίμα από το αίμα τους. Ο Θεός ευλογεί τους ανθρώπους που σέβονται τους γονείς και διακονούν τους γονείς. Δεν μπορείς να ησυχάζεις μέσα σου την στιγμή που ο γιος σου ή η κόρη σου δεν μιλάνε μεταξύ τους ή εσύ με κάποιο παιδί. Ούτε όταν τα αδέλφια δεν θέλουν να δουν το ένα το άλλο. Δεν υπάρχει ευλογία Θεού στην περίπτωση αυτή. Ο δρόμος της σωτηρίας είναι ο άλλος. Τίποτε παραπάνω και τίποτε λιγότερο. Αυτό λέει όλο το ευαγγέλιο. Παρατημένοι γονείς, μαλωμένα αδέλφια, μαλωμένοι γονείς με τα παιδιά και άλλα πολλά δυσάρεστα επιβεβαιώνουν την ασχήμια και το δράμα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Αυτό το ανθρώπινο πρόσωπο, απώλεσε την ωραιότητα, έκλαψε στις χαρές των άλλων και έστησε χορό στις δυστυχίες τους. Στην Εκκλησία υπάρχει μία όμορφη λέξη, ελκυστική, που γίνεται ελκυστικότερη και ένα ολάκερο βίωμα, μία ζωντανή εμπειρία, όταν εισέρχεται στην καρδιά του ανθρώπου. Είναι η λέξη μετάνοια. Ο άνθρωπος έγινε πολύ σκληρός, εχθρικός, ένας σκέτος μόνος. Δεν θα επιβιώσει έτσι. Θα βρίσκει παντού και πάντα αδιέξοδα. Δεν βλέπετε πόσο δυστυχισμένοι έγιναν οι χριστιανοί; Στην Ανάσταση πενθούν ακόμη. Μέσα στην ζωή της Εκκλησίας υπάρχουν βήματα που οδηγούν στον Θεό. Υπάρχει η μετάνοια, η συγχωρητικότητα, το έλεος, η φιλανθρωπία, η σιωπή, ο πνευματικός. Υπάρχει και η επιστροφή. Το Ευαγγέλιο είναι γεμάτο από τέτοια πρόσωπα. Κι ο Θεός πάντα περιμένει την μετάνοια του ανθρώπου. Και μετά; Ε, στήνεται κι ένας πανηγυρικός χορός στους ουρανούς και ο άνθρωπος γεμίζει από Θεό.

 

Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος (Βαλκανιολόγος, Θεολόγος)

Κληρικός Ι.Μ Σταγών & Μετεώρων

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Published

on

By

Εντατικοί έλεγχοι στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού

Συνελήφθησαν, κατά το τελευταίο διήμερο στη Λέσβο, τέσσερα (4) άτομα που κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της απείθειας και της βίας κατά υπαλλήλων, καθώς και για παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών

 

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται καθημερινά από Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, συνελήφθησαν κατά το τελευταίο διήμερο στη Λέσβο, τέσσερα (4) άτομα, που κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της απείθειας και της βίας κατά υπαλλήλων, καθώς και για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.

Ειδικότερα, απογευματινές ώρες χθες (26-02-2021), στο πλαίσιο διενέργειας ελέγχων από ειδικό αστυνομικό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου, συνελήφθησαν στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης, δύο (2) αλλοδαποί, οι οποίοι αρνήθηκαν να επιδείξουν απαιτούμενα για τη μετακίνησή τους έγγραφα και να συμμορφωθούν σε υποδείξεις των αστυνομικών, ενώ ακολούθως τους απώθησαν βίαια. Σε βάρος των συλληφθέντων βεβαιώθηκαν πρόστιμα ύψους -300- ευρώ, για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Επίσης, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (27-02-2021), συνελήφθησαν στη Μυτιλήνη, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μυτιλήνης, δύο (2) αλλοδαποί, οι οποίοι όπως διαπιστώθηκε είχαν προβεί στη διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης στην οικία τους, στην οποία συμμετείχαν οκτώ (8) ακόμη άτομα [-6- αλλοδαποί (-2- άνδρες και -4- γυναίκες) και -2- ημεδαπές]. Σε βάρος των συλληφθέντων, διοργανωτών της συνάθροισης, βεβαιώθηκαν πρόστιμα ύψους -3.000- ευρώ, ενώ στους λοιπούς συμμετέχοντες, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους -300- ευρώ, για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην προστασία της δημόσιας υγείας, έχει δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις στις Υπηρεσίες της, για τη συστηματική διενέργεια ελέγχων σε δημόσιους χώρους, επιχειρήσεις, μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και σε οδικά δίκτυα, τόσο στα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια.

Ο κίνδυνος του κορωνοϊού είναι υπαρκτός και απειλεί ευθέως το κοινωνικό αγαθό της δημόσιας υγείας, ως εκ τούτου αποτελεί θέμα κοινωνικής συνείδησης και πρωτίστως ατομικής ευθύνης, να υψώσουμε τείχος προστασίας για εμάς, τις οικογένειές μας, τους συνανθρώπους μας.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή