Connect with us

Δήμος

Νίκος Ζάχαρης: Δεσμευόμαστε για την τοπική ανάπτυξη του νησιού μας

Published

on

Τη στρατηγική του ώστε η Σάμος να αλλάξει, να μπει ξανά στο προσκήνιο ως νησί που συμβάλλει με τις δυνάμεις του στην παραγωγική ανάπτυξη της χώρας, αναπτύσσει στην “Αυγή” της Κυριακής ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Ζάχαρης

. Σε αυτό το πλαίσιο, δεσμεύεται ο δήμος να σταθεί στο πλευρό των παραγωγών ξεχωριστών προϊόντων, αναδεικνύοντας την αξία τους. Παράλληλα, ο Ν. Ζάχαρης μιλά για τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού πληθυσμού, υπογραμμίζοντας ότι ο δήμος οφείλει να αναπτύξει δράσεις για την ανάπτυξη κοινωνικής συνοχής και να εμποδίσει την εξάπλωση της ξενοφοβίας και των φαινομένων ρατσισμού.

Έχει σημαντική αυτοδιοικητική εμπειρία στη Σάμο, αφού διατέλεσε πρόεδρος νομαρχιακού συμβουλίου (2003-2006), αντινομάρχης (2007-2010), πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου (2011-2012) και δημοτικός σύμβουλος (2012-2014). Επίσης, είναι πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ ΣΑΜΟΥ (2017έως σήμερα) και έχει διατελέσει πρόεδρος της αντιπροσωπείας του περιφερειακού τμήματος ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου (2014-2017). Έχει διατελέσει επίσης πρόεδρος Κινηματογραφικής Λέσχης Σάμου και συλλόγων γονέων. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

 

Συνέντευξη στην Ηλέκτρα Βισκαδουράκη

 

* Ποιες παρεμβάσεις προτείνετε για τον Δήμο Σάμου προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων;

Κατ’ αρχάς, τα λιμάνια και το αεροδρόμιο είναι οι πύλες εισόδου στη Σάμο και απαιτείται να αξιοποιήσουμε τα χρηματοδοτικά προγράμματα (ευρωπαϊκά και εθνικά), ώστε να έχουμε ασφαλείς και σύγχρονες υποδομές. Το αεροδρόμιο Σάμου δυστυχώς έχει παραχωρηθεί στη Fraport και υπάρχει ο κίνδυνος για οικονομική επιβάρυνση των επιβατών, με αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό.

Εξάλλου, οι ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες είναι ζωτικές για τη μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών, καθώς και για τη μεταφορά προϊόντων και αγαθών. Άρα, το διαχρονικό αίτημα για καθημερινές, γρήγορες, ασφαλείς και φθηνές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες από τη Σάμο προς την ηπειρωτική Ελλάδα και τα λοιπά νησιά του Αιγαίου είναι δίκαιο, σταθερό και διαρκές.

Βέβαια, σημαντική εξέλιξη αποτελεί η θέσπιση του μεταφορικού ισοδύναμου, καθώς εξομαλύνει κάπως το υψηλό κόστος εισιτηρίων. Αίτημά μας είναι να θεσπιστεί το μεταφορικό ισοδύναμο και στα αεροπορικά εισιτήρια καθώς και στα καύσιμα, των οποίων οι τιμές είναι αυξημένες τουλάχιστον 15% σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Με σκοπό την τοπική ανάπτυξη, δεσμευόμαστε να καταβάλουμε προσπάθεια για την ανάδειξη των αγροτοδιατροφικών μας προϊόντων (κρασί, μέλι, ούζο, λάδι). Ιδιαίτερα για το κρασί ποικιλίας μοσχάτου με ονομασία προέλευσης, που είναι ο πρεσβευτής των ελληνικών κρασιών στη διεθνή αγορά, εμείς υποστηρίζουμε το αίτημα του Συνεταιρισμού Οινοπαραγωγών Σάμου για επαναφορά του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα επίπεδα του 2009.

 

* Το νησί σας είναι από αυτά που δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες. Πώς μπορεί ο δήμος να συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση αυτού του πληθυσμού και ταυτόχρονα να απαντήσει στην ανάπτυξη της ξενοφοβίας;

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, που, αν δεν αντιμετωπιστούν οι αιτίες του σε παγκόσμιο και διεθνές επίπεδο, δεν θα σταματήσει. Εδώ στη Σάμο, από τα μαθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς που έδωσαν οι Σαμιώτες το καλοκαίρι του 2015, με τη στήριξη περισσότερων από 120.000 προσφύγων/μεταναστών που φιλοξενήθηκαν στο νησί μας, περάσαμε σήμερα στην ανησυχία, την ανασφάλεια και σε εκδηλώσεις ξενοφοβίας και ρατσισμού λόγω της παραμονής επί μακρόν μεγάλου αριθμού προσφύγων/μεταναστών και τις ιδιαίτερα προβληματικές έως και άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους. Να σημειώσουμε ότι ενώ το hotspot έχει δυναμικότητα 700 θέσεις, σήμερα στη Σάμο διαβιούν πάνω από 4.000 άνθρωποι.

Πρέπει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του για άμεση μετακίνηση του πληθυσμού στην ηπειρωτική Ελλάδα και να μεταφέρει το hotspot σε νέο χώρο, όπου να διασφαλίζονται αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Εμείς προτείνουμε η έκταση του υφιστάμενου hotspot να αποδοθεί στον Δήμο Σάμου για να δημιουργηθούν αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ο Δήμος Σάμου πρέπει να αναπτύξει συμβουλευτικές δράσεις ευαισθητοποίησης και κοινωνικής συνοχής των συμπολιτών μας για να εμποδίσει την εξάπλωση της ξενοφοβίας και των φαινομένων ρατσισμού.

 

* Πώς εκτιμάτε ότι θα επηρεάσει την άσκηση διοίκησης η εφαρμογή απλής αναλογικής;

Με την απλή αναλογική, που θεσπίστηκε με τη μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη» και άλλες θεσμικές παρεμβάσεις, όπως η αποσύνδεση των κοινοτικών εκλογών από τα δημοτικά ψηφοδέλτια η ενίσχυση των κοινοτήτων με πόρους και αρμοδιότητες, υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας μια μεγάλη προσπάθεια ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, με εμβάθυνση της δημοκρατίας και άνοιγμα της Αυτοδιοίκησης στην κοινωνία. Η απλή αναλογική ανατρέπει το δημαρχοκεντρικό πλειοψηφικό σύστημα διοίκησης και εισάγει νέες κουλτούρες συναινέσεων, προγραμματικών συγκλίσεων και συνεργασιών μέσα στα δημοτικά συμβούλια προς όφελος της Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας.

 

* Ποιες θεσμικές αλλαγές προτείνετε προκειμένου η λειτουργία του δήμου να είναι πιο αποτελεσματική;

Ελπίζω στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση να ληφθεί πρόνοια για την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη διακριτότητα ρόλων και αρμοδιοτήτων μεταξύ βαθμών Αυτοδιοίκησης και διοίκησης του κράτους. Βασική απαίτηση είναι να τηρείται το άρθρο 101 του συντάγματος, παρ. 4 για την προστασία της νησιωτικότητας εν προκειμένω.

Προγραμματικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε στη Σάμο περιβάλλον δημιουργικότητας και καινοτομίας, σε συνεργασία με επιστήμονες και με την τεχνογνωσία του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Παράλληλα, θα αναζητήσουμε εθνική ή κοινοτική χρηματοδότηση για να δημιουργήσουμε ψηφιακές εφαρμογές ηλεκτρονικών υπηρεσιών, με προγράμματα όπως το Smart Cities και το Smart Islands για τους συνδημότες και τους επισκέπτες του νησιού μας, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινότητας.

 

 

Ο Νίκος Ζάχαρης γεννήθηκε το 1960 στην Εύβοια και από το 1985 διαμένει μόνιμα στη Σάμο. Από το 1987 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο Καρλόβασι ως μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Είναι διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός και έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.

Ως φοιτητής είχε δραστηριοποιηθεί με τη φοιτητική παράταξη του Ρήγα Φεραίου στην Πάτρα. Διετέλεσε γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του Συνασπισμού Σάμου και ήταν υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στη Σάμο το 2007. Σήμερα είναι κομματικά ανένταχτος, στον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς

Comments

comments

Δήμος

Σύσκεψη νεοεκλεγέντων συμβούλων

Published

on

By

Σύσκεψη νεοεκλεγέντων συμβούλων πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα 12 Αυγούστου στο Κοινοτικό κατάστημα Πύργου.

Πρόεδροι και νεοεκλεγέντες Κοινοτικοί σύμβουλοι του Πύργου, των Σπαθαραίων, των Κουμαραδαίων, των Μεσογείων, της Πανδρόσου, νεοεκλεγέντες Δημοτικοί Σύμβουλοι και ο νέος Δήμαρχος Γιώργος Στάντζος συζήτησαν τα θέματα της οργάνωσης του νέου Δήμου Αν. Σάμου, της καλύτερης και με δημιουργικό πνεύμα συλλειτουργίας της κεντρικής δομής του Δήμου και των Κοινοτήτων, το μεγάλο θέμα της αγροτικής οδοποιίας, την εξασφάλιση και συντήρηση των δικτύων ύδρευσης, την ανάδειξη ιστορικών σημείων και μουσειακών δομών, την απορρύπανση των ανεξέλεγκτων χωματερών, τη δασοπροστασία , τη λειτουργία των ιατρείου, και τη λειτουργία ασφαλών και οργανωμένων παιδικών χαρών.

Η ιεράρχηση των προβλημάτων και η αντιμετώπιση τους αποτελεί προτεραιότητα όλων προκειμένου οι ορεινές κοινότητες να συγκρατήσουν πληθυσμό και να αναπτύξουν την αγροτική οικονομία τους συνδεδεμένη με το τουριστικό προϊόν.

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Γιώργος Στάντζος: Εκρηκτική η κατάσταση στη Σάμο με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές

Published

on

By

“Οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές των τελευταίων ημερών κάνουν την κατάσταση εκρηκτική θέτοντας σε υπέρμετρη δοκιμασία τις κρατικές δομές και τις αντοχές της τοπικής κοινωνίας”.

Παρέμβαση για το φλέγον θέμα του μεταναστευτικού στη Σάμο, έκανε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, κ. Γιώργος Στάντζος, με σχετικό υπόμνημα προς Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιώργο Κουμουτσάκο, εκφράζοντας την εντεινόμενη ανησυχία της κοινωνίας της Σάμου.

Αναλυτικά το υπόμνημα προς τον κ. Κουμουτσάκο:

“‘Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Στη βάση του πολύ καλού επιπέδου συνεργασίας που εδραιώσαμε από την έναρξη της θητεία σας και με εύλογη ανησυχία σας ενημερώνω ότι η κατάσταση στο νησί της Σάμου και ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα του καθημερινά χειροτερεύει με τις επιπτώσεις του προσφυγικού-μεταναστατευτικού να γίνονται εντονότερες. Οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές των τελευταίων ημερών κάνουν την κατάσταση εκρηκτική θέτοντας σε υπέρμετρη δοκιμασία τις κρατικές δομές και τις αντοχές της τοπικής κοινωνίας. Για την ανακούφιση αλλά και την αποτελεσματικότερη διαχείριση του ζητήματος –το οποίο τείνει να γίνει ανεξέλεγκτο-πρέπει ταυτόχρονα να ενταθούν οι προσπάθειες στις κάτωθι περιγραφόμενες δράσεις:

 1. Άμεση μεταφορά πληθυσμού στην ενδοχώρα με προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες.
 2. Αποτελεσματικότερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων από τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις. Οι τελευταίες αφίξεις στο νησί μας πραγματοποιήθηκαν κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη και μέσα στο χώρο εναέριας επιτήρησης στη περιοχή της Βορειοδυτικής Σάμου.

 3. Συνέχιση των διαδικασιών μετεγκατάστασης του ΚΥΤ της πόλεως Σάμου και άμεσο κλείσιμο της υπάρχουσας δομής.

 4. Έλεγχος και παύση της δράσης των ΜΚΟ οι οποίες δεν έχουν πιστοποιηθεί στο προβλεπόμενο μητρώο και δεν ασκούν νόμιμα τις δραστηριότητες τους.

 5. Ένταση των μέτρων τάξης στην πόλη της Σάμου και στην ευρύτερη περιοχή με ανάλογες δράσεις και ενίσχυση των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος ώστε να εμπεδωθεί κλίμα ασφάλειας στους μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού μας.

Κύριε Υπουργέ,

Ως νέα Δημοτική αρχή δέσμευση μας αποτελεί η ειλικρινής και σε βάθος συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση για την επίτευξη του κοινού σκοπού διασφάλισης του εθνικού συμφέροντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κατοίκων, των επισκεπτών και βεβαίως των μεταναστών που διαβιούν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες ιδιαίτερα στην παραγκούπολη εκτός του ΚΥΤ. Θεωρήστε δεδομένη τη συνεργασία και τη συμβολή μου στις προσπάθειες που καταβάλλετε για την ανακούφιση και τη βέλτιστη λύση στο μεγάλο εθνικό θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού”.

Το πρωί του Σαββάτου, πλωτό σκάφος δύναμης FRONTEX, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης ”ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2019”  εντόπισε 24 αλλοδαπούς στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Σάμου.
Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του σκάφους προέβη στην ασφαλή περισυλλογή τους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν αργότερα στο λιμένα Μαλαγαρίου. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σάμου.

 

 

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Διπλή συνεδρίαση για το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου

Published

on

By

2 συνεδριάσεις θα πραγματοποιήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου την ερχόμενη Τετάρτη, 7 Αυγούστου.

Η πρώτη αφορά ειδική δημόσια συνεδρίαση με μοναδικό θέμα συζήτησης Έγκριση Ισολογισμού – Απολογισμού οικ. έτους 2018 Δήμου Σάμου και θα ξεκινήσει στις 19:00, για τη συζήτηση και λήψη σχετικής απόφασης. Στη συνέχεια και ώρα 19:45 αναμένεται να ξεκινήσει η τακτική συνεδρίαση του οργάνου με 14 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Ακολουθούν τα θέματα προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΑΜΟΥ, ΠΟΥ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΣΤΗΝ,  ΜΕ ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.   17624/1-8-2019,  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ  

Άρθρο 67, Ν.3852/10.

    

 1. Σύσταση προσωποπαγών θέσεων αορίστου χρόνου σε εφαρμογή δικαστικής απόφασης»

Εισηγητής:Δ/νση Διοικητικού

 1. Αποδοχή όρων επενδυτικού δανείου από το Τ.Π και Δανείων για την εκτέλεσης του έργου ενταγμένου στο Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι «Ασφαλτοστρώσεις Δ.Κ Χώρας»         

        Εισηγητής: Δ/νση προγραμματισμού

 1. Αναμορφώσεις προϋπολογισμού – τροποποίηση τεχνικού προγράμματος & προγράμματος Δράσης Δήμου Σάμου οικ. έτους 2019.

     Εισηγητής:  Δ/νση Οικονομικού

 1. Σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Σάμου και Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για για τη εκπόνηση μελέτης με τίτλο «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΣΑΜΟΥ».

Εισηγητής: Βασιλειάς Δημήτρης Γ.Γ Δήμου Σάμου

 1. Παραχώρηση Χώρου – Υπογραφή σύμβασης για τη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε) / Κέντρου Εκπαίδευσης για την Αειφορία (Κ.Ε.Α) Σάμου.

Εισηγητής: Βασιλειάς Δημήτρης Γ.Γ Δήμου Σάμου.

 1. Υποβολή αίτησης χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙI» στον άξονα προτεραιότητας : «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων»  της  πράξης με τίτλο: «Εκπόνηση μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες Δήμου Σάμου».

Εισηγητής: Δ/νση προγραμματισμού – τεχνικές υπηρεσίες.

 1. Έγκριση 3ουΑνακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (ΑΠΕ) Συμπληρωματικής σύμβασης

Εργασιών έργου «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ 1ΟΥ &  2ΟΥΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΕ ΒΑΘΕΟΣ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΥ

    Εισηγητής:Δ/νση Τεχνικών υπηρεσιών

 1. Έγκριση 1ουΑΠΕ του έργου: «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΥ».

     Εισηγητής:Δ/νση Τεχνικών υπηρεσιών.

 1. Καθορισμός τρόπου εκτέλεσης του έργου «Ανάπλαση –  Πλακόστρωτα δρόμων Πυθαγορείου»

     Εισηγητής:Δ/νση Τεχνικών υπηρεσιών

 1. Έγκριση χορήγησης παράτασης εκπόνησης της μελέτης: «Μελέτη Γενικού Σχεδίου Ύδρευσης (MASTERPLAN) Δήμου Σάμου».

   Εισηγητής:Δ/νση Τεχνικών υπηρεσιών

 1. Αποδοχή και κατανομή ΣΑΤΑ σχολικών Κτιρίων.

Εισηγητής:Επιτροπή Παιδείας

 1. Στέγαση Μουσικού Γυμνασίου Σάμου.

     ΕισηγητήςΕπιτροπή Παιδείας

 1. Έγκριση δαπάνης για την εκδήλωση  εκτέλεσης άοπλων  πολιτών από τις Δυνάμεις  κατοχής που έλαβε χώρα  στην Καστανιά την 29ηΑυγούστου 1943.
 1. Μετακινήσεις Δήμαρχου αντιδημάρχων και δημ. συμβούλων.

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017