16.9 C
Σάμος
25/04/2024
Πολιτικά

Νίκος Ταγαράς: 1.559.509 ευρώ για το χωροταξικό σχεδιασμό της Σάμου

Το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός για πάνω από το 70% της επικράτειας με προϋπολογισμό 400 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανέφερε μιλώντας νωρίτερα σήμερα από το επιμελητήριο Σάμου, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή του νομού, Χριστόδουλου Στεφανάδη, συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου, οι δήμαρχοι του νησιού, εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και ιδιώτες μηχανικοί.

Όπως επισήμανε ο υφυπουργός όλοι οι σχεδιασμοί – τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια, ζώνες υποδοχής συντελεστή, οριοθέτηση οικισμών, οριοθέτηση ρεμάτων,  όλα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2025. Το ίδιο θα ισχύσει και για τον Νομό μας, με την κατάθεση ουσιαστικών απόψεων και προτάσεων των δήμων και των αρμόδιων φορέων για το νέο πολεοδομικό σχεδιασμό της Σάμου.

Ο σχεδιασμός αυτός θα γίνει σε τέσσερις φάσεις: την κύρια μελέτη, τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τη μελέτη εκτίμησης της γεωλογικής καταλληλότητας και την οριοθέτηση των ρεμάτων, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, συνέπειες από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές, με δημοσίευση Προεδρικού Διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ήδη, για τους Δήμους του Νομού έχουν εγκριθεί κατά προτεραιότητα, οι σχετικές μελέτες και με απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και στα μέσα του Ιανουαρίου 2023 θα υπάρχει ανάδοχος του έργου που θα είναι σε διαρκή συνεργασία, διαβούλευση, με τους Δήμους της Σάμου, καθώς υπάρχουν ιδιαιτερότητες στο νησί που επιβάλλουν να είναι διαφορετικές και οι χρήσεις και οι όροι δόμησης.

Ο κ. Ταγαράς ανέφερε ότι χρηματοδοτούνται οι Δήμοι του Ν. Σάμου με τα εξής ποσά:

Οι Δήμοι Σάμου με 1.559.509,15 €(πλέον Φ.Π.Α. 24 %)

Οι Δήμοι Ικαρίας και Φούρνων με 891.005,15 € (πλέον Φ.Π.Α. 24 %)

Η χρηματοδότηση θα γίνει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στη συνέχεια αναπτύχθηκε ένας εποικοδομητικός διάλογος με τους παρευρισκόμενους.

Σε δήλωσή του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, επισήμανε: «Τρία χρόνια λοιπόν, για να αλλάξετε τον τόπο σας, τρία χρόνια για να αλλάξετε αυτά που δεν αλλάχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς την ευκαιρία δίνουμε, το στοίχημα πρέπει να το κερδίσετε και εσείς και εμείς, όλοι μαζί».

Ο Βουλευτής Ν. Σάμου, Χριστόδουλος Στεφανάδης μετά τη συνάντηση δήλωσε:

«Η επίλυση του πολεοδομικού προβλήματός του Ν. Σάμου, επιτέλους πλησιάζει!

Ένα άλυτο πρόβλημα, που για δεκαετίες αποτελεί “τροχοπέδη” στην ανάπτυξη, λύνεται από την Κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

…Σήμερα συνόδευσα στην Σάμο , ένα από τα βασικά στελέχη της Κυβέρνησης, έμπειρο τεχνοκράτη και εκλεκτό φίλο, τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Νίκο Ταγαρά.

Για να ενημερώσει τους θεσμικούς και τους συμπολίτες μας για την πορεία του έργου, που βρίσκεται στην τελική φάση.

Η Σάμος προχωράει στο μέλλον που της αξίζει!

Το ίδιο ισχύει και για την Ικαρία και τους Φούρνους».

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Ήδη έχουμε προβεί από το 2021 στην αποστολή προσκλήσεων σε όλους τους φορείς της Σάμου. 

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου συμμετείχε με ισχυρή παρουσία αποτελούμενη από τον Δήμαρχο, Αντιδημάρχους, τον Πρόεδρο Κοινότητας Πυθαγορείου, Υπηρεσιακούς Τεχνικούς και Ειδικούς Συνεργάτες στις ανακοινώσεις που πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Νίκος Ταγαράς σχετικά με την εξέλιξη του χωροταξικού θέματος στη Σάμο. Ο Υφυπουργός δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση και ως γνώστης του αντικειμένου, επισήμανε ότι οι Δήμοι είναι οι δίαυλοι επικοινωνίας με όλους τους φορείς και τους πολίτες προκειμένου να διενεργούν τις σχετικές διαβουλεύσεις.

Ο Δήμος ήδη έχει προβεί από το 2021 στην αποστολή προσκλήσεων σε όλους τους φορείς της Σάμου  για κατάθεση απόψεων στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την τροποποίηση του χωροταξικού και θα το επαναλάβει εφόσον χρειαστεί ανάλογα με την ανταπόκριση.

Σε κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον Υπουργό ζητήθηκε η συνδρομή του στην επανέγκριση του σχεδίου Καρμπόβολο.

Related posts

Ο Βουλευτής Σάμου στην παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος «ΑΙΓΙΣ»

admin

Επίσκεψη Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Στέφανου Κασσελάκη στο Καρλόβασι – Πρόγραμμα περιοδείας

admin

Ευρωεκλογές: Ο Γιώργος Αυτιάς κυριαρχεί στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της ΝΔ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

admin

Ομιλία του Υποψήφιου Ευρωβουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Α. Αγγελόπουλου στη Δυτική Σάμο

admin

Νέα Αριστερά Σάμου: “Η πολιτική επιστρέφει”

admin

ΚΚΕ Σάμου : Όταν η “ατομική ευθύνη” γίνεται κυβερνητική πολιτική

admin

Γιώργος Γαϊτανής (ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΚΙΝΑΛ): Σχόλιο για την απαλλαγή ΕΝΦΙΑ στα σεισμόπληκτα της Σάμου

admin

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ 2024 για τα σεισμόπληκτα ακίνητα της Σάμου

admin

Περιοδεία Στ. Κασσελάκη στο Νομό Σάμου

admin