Connect with us

Περιφερειακά

Νίκος Τριανταφύλλου -Ερώτηση σχετικά με την αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία των νησιών

Published

on

Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου και κατά την διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στην Μυτιλήνη, ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο» στη Σάμο Νίκος Τριανταφύλλου, κατέθεσε ερώτηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με την αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Στην ερώτηση ο περιφερειακός σύμβουλος έκανε αναφορά, στην ανάγκη ύπαρξης ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, στους λόγους για τους οποίους κρίνεται επιπλέον επείγον, στις ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων αλλά και στην απουσία σχεδιασμού και διαχείρισης τέτοιων έκτακτων περιστατικών που θέτουν σε κίνδυνο ζωές, περιουσίες αλλά και τον φυσικό δασικό μας πλούτο.  Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην περικοπή προσωπικού, υλικών μέσων και σχετικών πιστώσεων αλλά και στην απουσία πυροσβεστικού αεροπλάνου ειδικά στη Σάμο την προηγούμενη χρονιά.

Στη συνέχεια έθεσε αναλυτικά  ερωτήματα που αφορούν στο αν και ποια μέτρα έχουν σχεδιαστεί για αυτό το σκοπό σε κάθε νησί, ποιοι είναι οι προϋπολογισμοί τους και σε ποια προγράμματα εντάσσονται. Αν έχουν εκπονηθεί μελέτες με τις αντίστοιχες πιστώσεις τους για αντιπλημμυρικές υποδομές και έργα. Αν έχουν δρομολογηθεί έργα για τις πληγείσες από πυρκαγιές και πλημμύρες περιοχές καθώς και ενέργειες αποκατάστασης φυσικού περιβάλλοντος. Αν υπάρχει ήδη συνεργασία με τους Δήμους και ποια είναι αυτή ή κάποιο σχέδιο συνεργασίας για το μέλλον.   Αν υπάρχει η απαραίτητη μελέτη για την ενίσχυση της πυροσβεστικής και εθελοντικών σωματείων με σύγχρονο εξοπλισμό, ενίσχυση που εφαρμόζουν ήδη άλλες περιφέρειες.

Η παράταξη ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο ζήτησε να ενταχθεί προς συζήτηση το θέμα της αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας των νησιών μας στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο.

Ερώτηση του Περιφερειακού συμβούλου Σάμου Νίκου Τριανταφύλλου της παράταξης «ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο» για ενημέρωση σχετικά με την φάση σχεδιασμού και υλοποίησης έργων και δράσεων που προβλέπονται στην Αντιπυρική – Αντιπλημμυρική Προστασία των νησιών μας.

Σάμος 31/10/2019

 

Προς: Τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου

Κοιν. : κο Περιφερειάρχη, Περιφερειακούς Συμβούλους

 

Θέμα: Ένταξη για ενημέρωση-συζήτηση στην ημερήσια Διάταξη “Η Αντιπυρική – Αντιπλημμυρική Προστασία των νησιών μας”

 

H αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκιση των νησιών μας ήταν και είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας.

Με αφορμή και την πρόσφατη πυρκαγιά (24/8/19) που ξέσπασε στη Σάμο, η οποία κατέκαψε κυρίως δασική περιοχή και απείλησε κατοικίες, τουριστικά καταλύματα και είχε ως αποτέλεσμα την εκκένωση αυτών, αλλά και τις πυρκαγιές σε άλλες περιοχές στα νησιά μας που απειλούν ή καταστρέφουν αγροτικές περιοχές, και κατ΄ επέκταση την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, δασικά οικοσυστήματα, , κατοικίες και επιχειρήσεις, προτάσσουμε το ζήτημα της αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Οι καταστροφές αυτές δεν είναι αποτέλεσμα μόνο φυσικών φαινομένων αλλά και των ελλείψεων ολοκληρωμένων σχεδίων πρόληψης και αντιμετώπισης που να λαμβάνουν υπόψη το σύνολο των κινδύνων.

Η πυρκαγιά ανέδειξε για άλλη μια φορά τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, η πολιτική των οποίων με περικοπές σε προσωπικό, υλικά μέσα και κονδύλια για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αφήνουν παντελώς απροστάτευτα τα δάση σε μια άνιση μάχη με την ανεπάρκεια υποδομών. Θυμίζουμε ότι φέτος δεν υπάρχει σταθμευμένο πυροσβεστικό αεροπλάνο στο νησί μας, όπως συνέβαινε προηγούμενες χρονιές.

Όλοι οι αρνητικοί παράγοντες όπως ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό, υποδομές και χρηματοδότηση που συνέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια στην εκδήλωση και εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών παραμένουν δυστυχώς σε ισχύ.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα, να μένουν εκτεθειμένες και απροστάτευτες οι περιουσίες των κατοίκων των νησιών μας και να θέτουν σε κίνδυνο τον πληθυσμό χωρίς προστασία.

 

Στην Περιφερειακή αρχή θέτουμε τα εξής ερωτήματα:

Τι μέτρα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας έχουν σχεδιαστεί ανά νησί, τι ποσά έχουν προϋπολογιστεί και αν έχουν προϋπολογιστεί σε ποια προγράμματα ή τυχόν άλλες πιστώσεις έχουν ή θα ενταχθούν;

Έχουν εκπονηθεί οι σχετικές μελέτες και έχουν εγκριθεί οι απαιτούμενες πιστώσεις για την άμεση προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών; Υπάρχουν μελέτες και πιστώσεις για δημιουργία ταμιευτήρων υδάτων-μικρών δεξαμενών, φραγμάτων και άλλων απαραίτητων αντιπυρικών αντιπλημμυρικών έργων;

Έχει δρομολογηθεί η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στις περιοχές που επλήγησαν φέτος αλλά και τα προηγούμενα χρόνια από τις πυρκαγιές και ποια είναι αυτά; Έχει διεκδικηθεί η απαραίτητη κρατική επιχορήγηση για έργα τέτοιας εμβέλειας για όλα τα νησιά της Περιφέρειας; Έχουν δρομολογηθεί ενέργειες αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος;

Προτίθεται η Περιφέρεια σε συνεργασία με τους Δήμους να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής – αντιπυρικής προστασίας; Ή υπάρχει ήδη κάποια συνεργασία και σε ποιο στάδιο βρίσκεται;

Έγινε η απαραίτητη μελέτη για ένταξη σε πρόγραμμα της ενίσχυσης της Πυροσβεστικής και Εθελοντικών σωματείων με απαραίτητο και σύγχρονο εξοπλισμό και μέσα, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων Περιφερειών;

 

Ευχαριστούμε

 

Για την παράταξη «ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο» με επικεφαλής τον Παν. Χριστόφα

 

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Σάμου, Νίκος Τριανταφύλλου

 

Comments

comments

Περιφερειακά

Ευχαριστήριο Περιφέρειας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Κ.Υ.Τ πρώτης αξιολόγησης για τον Κωρονοϊό

Published

on

By

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ευχαριστεί θερμώς τους ιατρούς και νοσηλευτές, οι οποίοι αποδέχθηκαν και προσέφεραν πολύτιμο έργο έως το τέλος του τρέχοντος μηνός για έλεγχο συμπτωμάτων Κωρονοϊού στα ΙΑΤΡΕΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΣ, τα οποία εγκατέστησε και χρηματοδότησε η Περιφέρεια έναντι των Κ.Υ.Τ. Μόριας Λέσβου, Χαλκειούς Χίου, Βαθέος Σάμου.

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

” Σήμερα μετράμε ένα έτος από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019″

Published

on

By

 

Σήμερα μετράμε ένα έτος από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.

Αυτές που μας ώθησαν να φτιάξουμε και να προωθήσουμε ένα διαφορετικό και σύγχρονο αφήγημα για να υποστηρίξουμε το όραμά μας και σε αυτές που εσείς μας δώσατε μια ξεχωριστή θέση.

Ταπεινά ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη. Νιώθουμε υπεύθυνοι απέναντι στο παρόν και στο μέλλον του τόπου και του καθένα μας ξεχωριστά.

Κρατιόμαστε γερά στις βάσεις που μαζί θέσαμε, κοιτάμε συχνά πίσω για να κάνουμε διαρκώς έλεγχο και απολογισμό, θέτουμε νέους στόχους και σχεδιάζουμε το δρόμο που ακολουθούμε σύμφωνα με τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε από την επαφή μας μαζί σας.

Διεκδικούμε το περισσότερο, το καλύτερο, το δικαιότερο έχοντας συνέχεια στο μυαλό μας πως το αύριο χτίζεται κομμάτι κομμάτι στο σήμερα.

Καλούμε τον κόσμο του Βορείου Αιγαίου να είναι σε εγρήγορση και συνεχή ενασχόληση με τα κοινά. Να ενδιαφέρεται, να συμμετέχει, να προσφέρει. Να είμαστε μαζί, να συνεχίσουμε μαζί, να τολμάμε μαζί.

Σας ευχαριστούμε.

Παναγιώτης Χριστόφας

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Άστραψε και βρόντηξε: «Τιμωριτική διάθεση και χρήματα για να αποδεχτούμε μια κατάσταση»

Published

on

By

Για τιμωριτική διάθεση του κ. Μηταράκη, του κ. Λογοθέτη και του τοπικού Βουλευτή κάνει λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, κ. Βασίλης Πανουράκης και παράλληλα αναφέρει πως θα αιτηθεί την οικονομική ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τουριστικών και παραθεριστικών περιοχών του νησιού, καθώς οι ακυρώσεις μεγάλων tour operators «προμηνύουν έναν οικονομικό μαρασμό που παρόμοιό του ίσως και να μην έχουμε ξαναβιώσει», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

 

Αγαπητές συμπολίτισσες, Αγαπητοί συμπολίτες,

Σας απευθύνω αυτή την επιστολή θέλοντας να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα. Ένα μήνα μετά τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές στο Κ.Υ.Τ της πόλεως Σάμου η αδιαφορία των αρμοδίων για όλα όσα συμβαίνουν στο νησί, εξακολουθεί να υπάρχει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αφενός το αίτημά μας για μεταφορά εκτός νησιού των 500 ατόμων που έμειναν εκτός Κ.Υ.Τ μετά τις πυρκαγιές, απορρίφθηκε χωρίς καν να εξεταστεί το ζήτημα σε τι συνθήκες ζούν οι μετανάστες, κάτι που προσωπικά το εξέλαβα ως τιμωρία για τα διαβήματα μας όλο αυτό το διάστημα αλλά και ως αποτέλεσμα μιας αποσυμφόρησης που δεν θέλουν κάποιοι να πραγματοποιήσουν. Αφετέρου οι καταστροφές σε δημόσιους χώρους, χώρους λατρείας της Ορθόδοξης Χριστιανικής μας πίστης συνεχίζονται…,( πρόσφατο παράδειγμα του εκκλησάκι του Αγ. Κωνσταντίνου κοντά στο Κ.Υ.Τ) ενώ παράλληλα το Κ.Υ.Τ στην Ζερβού χτίζεται χωρίς να έχει ανακοινωθεί αριθμός χωρητικότητας και ετσιθελικά το επεκτείνουν.

Η τιμωριτική διάθεση του κ. Μηταράκη, του κ. Λογοθέτη, του τοπικού Βουλευτή αλλά και του εκάστοτε κυβερνητικού εντεταλμένου δεν παραμένει μόνο εδώ. Δίνουν κάποια χρήματα στα νησιά  που εδώ και χρόνια καταστρέφονται για να «χρυσώσουν» το χάπι και αδιαφορούν για όλα τα υπόλοιπα πάγια αιτήματα και προβλήματά μας. Επιστολές με αιτήματα δεν διαβάζονται ποτέ, τηλέφωνα δεν σηκώνουν και κοινώς εκβιαστικά προσπαθούν να μας αναγκάσουν να δεχτούμε αυτή την κατάσταση που προεκλογικά τους βόλευε, ενώ σήμερα τους στοιχίζει στις δημοσκοπήσεις όσο και αν τα καλοπληρωμένα λόγω Κορωναϊού μέσα, δεν τα αναδεικνύουν με τον απαραίτητο ζήλο.

Φίλες και φίλοι ως Αντιπεριφερειάρχης του νησιού ξεκάθαρα τονίζω πως δεν κάνω πίσω στις ξεκάθαρες θέσεις μου. Απαιτώ την απομάκρυνση όλων των μεταναστών από το νησί της Σάμου, κλείσιμο του άθλιου και ντροπιαστικού Κ.Υ.Τ της πόλεως Σάμου, το οποίο θυμίζουμε θα έπρεπε σύμφωνα με τις υποσχέσεις ορισμένων να είχε ήδη κλείσει. Διατήρηση της φυλάξεως των συνόρων στην σημερινή κατάσταση ( ίσως είναι το μοναδικό που κατάφεραν τους τελευταίους δυο μήνες).

Επιπλέον μετά τα τελευταία γεγονότα του Κορωναϊού και την οικονομική καταστροφή που απειλητικά έρχεται, αδιαφορώντας για τα επικοινωνιακά slogans «μένουμε ασφαλείς, μένουμε αισιόδοξοι» που καλοπληρωμένοι επικοινωνιολόγοι δημιούργησαν με επιτυχία, θα αιτηθώ  την οικονομική ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τουριστικών και παραθεριστικών περιοχών του νησιού καθώς οι ακυρώσεις μεγάλων tour operators όπως η TUI NORDIC κλπ, προμηνύουν έναν οικονομικό μαρασμό που παρόμοιό του ίσως και να μην έχουμε ξαναβιώσει. Φυσικά είμαι επιφυλακτικός για την οποιαδήποτε υλοποίηση του παραπάνω αιτήματος όπως μέχρι σήμερα προκλητικά δεν υλοποιούνται πολλά από όσα έχουν εξαγγελθεί.

Συγγνώμη αν κάποιοι με βρίσκουν θυμωμένο, είμαι απλά ρεαλιστής και δεν θα χαϊδέψω αυτιά,  καθώς δεν με ενδιαφέρει να διατηρώ μια καρέκλα εις βάρος μιας ολόκληρης κοινωνίας.

 

                                                                               Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΑΜΟΥ

 

 

                                                                                                             ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΝΟΥΡΑΚΗΣ

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017