Connect with us

Περιφερειακά

Νίκος Τριανταφύλλου -Ερώτηση σχετικά με την αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία των νησιών

Published

on

Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου και κατά την διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στην Μυτιλήνη, ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο» στη Σάμο Νίκος Τριανταφύλλου, κατέθεσε ερώτηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με την αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Στην ερώτηση ο περιφερειακός σύμβουλος έκανε αναφορά, στην ανάγκη ύπαρξης ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, στους λόγους για τους οποίους κρίνεται επιπλέον επείγον, στις ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων αλλά και στην απουσία σχεδιασμού και διαχείρισης τέτοιων έκτακτων περιστατικών που θέτουν σε κίνδυνο ζωές, περιουσίες αλλά και τον φυσικό δασικό μας πλούτο.  Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην περικοπή προσωπικού, υλικών μέσων και σχετικών πιστώσεων αλλά και στην απουσία πυροσβεστικού αεροπλάνου ειδικά στη Σάμο την προηγούμενη χρονιά.

Στη συνέχεια έθεσε αναλυτικά  ερωτήματα που αφορούν στο αν και ποια μέτρα έχουν σχεδιαστεί για αυτό το σκοπό σε κάθε νησί, ποιοι είναι οι προϋπολογισμοί τους και σε ποια προγράμματα εντάσσονται. Αν έχουν εκπονηθεί μελέτες με τις αντίστοιχες πιστώσεις τους για αντιπλημμυρικές υποδομές και έργα. Αν έχουν δρομολογηθεί έργα για τις πληγείσες από πυρκαγιές και πλημμύρες περιοχές καθώς και ενέργειες αποκατάστασης φυσικού περιβάλλοντος. Αν υπάρχει ήδη συνεργασία με τους Δήμους και ποια είναι αυτή ή κάποιο σχέδιο συνεργασίας για το μέλλον.   Αν υπάρχει η απαραίτητη μελέτη για την ενίσχυση της πυροσβεστικής και εθελοντικών σωματείων με σύγχρονο εξοπλισμό, ενίσχυση που εφαρμόζουν ήδη άλλες περιφέρειες.

Η παράταξη ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο ζήτησε να ενταχθεί προς συζήτηση το θέμα της αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας των νησιών μας στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο.

Ερώτηση του Περιφερειακού συμβούλου Σάμου Νίκου Τριανταφύλλου της παράταξης «ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο» για ενημέρωση σχετικά με την φάση σχεδιασμού και υλοποίησης έργων και δράσεων που προβλέπονται στην Αντιπυρική – Αντιπλημμυρική Προστασία των νησιών μας.

Σάμος 31/10/2019

 

Προς: Τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου

Κοιν. : κο Περιφερειάρχη, Περιφερειακούς Συμβούλους

 

Θέμα: Ένταξη για ενημέρωση-συζήτηση στην ημερήσια Διάταξη “Η Αντιπυρική – Αντιπλημμυρική Προστασία των νησιών μας”

 

H αντιπυρική και αντιπλημμυρική θωράκιση των νησιών μας ήταν και είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας.

Με αφορμή και την πρόσφατη πυρκαγιά (24/8/19) που ξέσπασε στη Σάμο, η οποία κατέκαψε κυρίως δασική περιοχή και απείλησε κατοικίες, τουριστικά καταλύματα και είχε ως αποτέλεσμα την εκκένωση αυτών, αλλά και τις πυρκαγιές σε άλλες περιοχές στα νησιά μας που απειλούν ή καταστρέφουν αγροτικές περιοχές, και κατ΄ επέκταση την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, δασικά οικοσυστήματα, , κατοικίες και επιχειρήσεις, προτάσσουμε το ζήτημα της αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Οι καταστροφές αυτές δεν είναι αποτέλεσμα μόνο φυσικών φαινομένων αλλά και των ελλείψεων ολοκληρωμένων σχεδίων πρόληψης και αντιμετώπισης που να λαμβάνουν υπόψη το σύνολο των κινδύνων.

Η πυρκαγιά ανέδειξε για άλλη μια φορά τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, η πολιτική των οποίων με περικοπές σε προσωπικό, υλικά μέσα και κονδύλια για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αφήνουν παντελώς απροστάτευτα τα δάση σε μια άνιση μάχη με την ανεπάρκεια υποδομών. Θυμίζουμε ότι φέτος δεν υπάρχει σταθμευμένο πυροσβεστικό αεροπλάνο στο νησί μας, όπως συνέβαινε προηγούμενες χρονιές.

Όλοι οι αρνητικοί παράγοντες όπως ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό, υποδομές και χρηματοδότηση που συνέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια στην εκδήλωση και εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών παραμένουν δυστυχώς σε ισχύ.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα, να μένουν εκτεθειμένες και απροστάτευτες οι περιουσίες των κατοίκων των νησιών μας και να θέτουν σε κίνδυνο τον πληθυσμό χωρίς προστασία.

 

Στην Περιφερειακή αρχή θέτουμε τα εξής ερωτήματα:

Τι μέτρα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας έχουν σχεδιαστεί ανά νησί, τι ποσά έχουν προϋπολογιστεί και αν έχουν προϋπολογιστεί σε ποια προγράμματα ή τυχόν άλλες πιστώσεις έχουν ή θα ενταχθούν;

Έχουν εκπονηθεί οι σχετικές μελέτες και έχουν εγκριθεί οι απαιτούμενες πιστώσεις για την άμεση προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών; Υπάρχουν μελέτες και πιστώσεις για δημιουργία ταμιευτήρων υδάτων-μικρών δεξαμενών, φραγμάτων και άλλων απαραίτητων αντιπυρικών αντιπλημμυρικών έργων;

Έχει δρομολογηθεί η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στις περιοχές που επλήγησαν φέτος αλλά και τα προηγούμενα χρόνια από τις πυρκαγιές και ποια είναι αυτά; Έχει διεκδικηθεί η απαραίτητη κρατική επιχορήγηση για έργα τέτοιας εμβέλειας για όλα τα νησιά της Περιφέρειας; Έχουν δρομολογηθεί ενέργειες αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος;

Προτίθεται η Περιφέρεια σε συνεργασία με τους Δήμους να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής – αντιπυρικής προστασίας; Ή υπάρχει ήδη κάποια συνεργασία και σε ποιο στάδιο βρίσκεται;

Έγινε η απαραίτητη μελέτη για ένταξη σε πρόγραμμα της ενίσχυσης της Πυροσβεστικής και Εθελοντικών σωματείων με απαραίτητο και σύγχρονο εξοπλισμό και μέσα, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων Περιφερειών;

 

Ευχαριστούμε

 

Για την παράταξη «ΤΟΛΜΑΜΕ για το Βόρειο Αιγαίο» με επικεφαλής τον Παν. Χριστόφα

 

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Σάμου, Νίκος Τριανταφύλλου

 

Comments

comments

Περιφερειακά

Αντιπεριφερειάρχης Π.Κουφέλος : Ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Published

on

By

Τη Δεύτερα 11 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στην Βέροια ημερίδα με θέμα την προετοιμασία για την κατάρτιση του Νέου Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2021-2027. Την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εκπροσώπησε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης κ.Πανάγος Κουφέλος.

Στην ημερίδα παρέστη ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκρέκας και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Μπαγινέτας. Σκοπός της συνάντησης ήταν να ενημερωθούν όλοι οι κοινωνικοί-οικονομικοί και περιβαλλοντικοί εταίροι σχετικά με την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και του αγρο-διατροφικού τομέα για τα σημαντικότερα ζητήματα που επηρεάζουν το περιεχόμενο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ  που σχετίζονται τόσο με τις άμεσες ενισχύσεις και τις τομεακές παρεμβάσεις, όσο φυσικά και με την αγροτική ανάπτυξη. Ο κ. Κουφέλος συνομίλησε με αρκετούς φορείς και υπογράμμισε τα καίρια θέματα που απασχολούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου καθώς επεσήμανε και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και στις οποίες η περιφέρεια πρέπει να βοηθήσει ποικιλοτρόπως.

Αμέσως μετά την ημερίδα ο κ. Κουφέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Η γεωργική γη πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένας σημαντικός παραγωγικός πόρος. Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου εξαιτίας του γόνιμου εδάφους και των μοναδικών κλιματικών και γεωγραφικών πλεονεκτημάτων έχουν την δυνατότητα να πρωτοπορήσουν σε πληθώρα προϊόντων. Στόχος της περιφερειακής αρχής μέσω δράσεων και οργανωμένων κινήσεων είναι η ουσιαστική ενίσχυση των αγροτικών φορέων και η ενίσχυση γενικότερα του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος ακόμα και σε ιδιαίτερα δυσμενείς οικονομικές συνθήκες  μπορεί να προσφέρει σημαντικές  προοπτικές ανάπτυξης που προσελκύουν το επιχειρηματικό και επενδυτικό ενδιαφέρον.»

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Στην Έκθεση Τουρισμού Philoxenia η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Published

on

By

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετείχε με αυτόνομο περίπτερο, στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού “PHILOXENIA” στη Θεσσαλονίκη, από 8 έως 10 Νοεμβρίου 2019. Η “PHILOXENIA” πραγματοποιήθηκε φέτος για 35η συνεχόμενη χρονιά και θεωρείται η πλέον γνωστή και καθιερωμένη έκθεση στον ελλαδικό χώρο.

Η ΠΒΑ είχε απευθύνει έγγραφη ενημέρωση για τη δυνατότητα δωρεάν συμμετοχής στο περίπτερο της στους Δήμους του Β. Αιγαίου καθώς επίσης και στους φορείς τουρισμού και τις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε η δυνατότητα, όπως αυτή προβλέπεται από τον διοργανωτή Helexpo και της συμμετοχής των φιλοξενούμενων στο οργανωμένο πρόγραμμα Β2Β συναντήσεων της Έκθεσης στο οποίο και ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν η Ένωση Ξενοδόχων Λήμνου και ο Φορέας Ανάπτυξης Πλωμαρίου.

Στο ανωτέρω πρόγραμμα προγραμματισμένων συναντήσεων (Β2Β) με επαγγελματίες του τουρισμού (Hosted buyers) συμμετείχε και η ΠΒΑ δια της Δ/νσης Τουρισμού με στόχο την προώθηση των νησιών του Β. Αιγαίου. Στόχος ήταν η ενημέρωση των hosted buyers για τα νησιά της Περιφέρειας, για το τουριστικό προϊόν του καθενός, τις ιδιαιτερότητες και μοναδικότητες τους, το δίκτυο συνδέσεων, τις υποδομές, τις επιχειρήσεις εναλλακτικών δραστηριοτήτων κλπ. Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν 28 Β2Β συναντήσεις, με εκπροσώπους κυρίως ταξιδιωτικών γραφείων και παρόχων τουριστικών υπηρεσιών, από 19 διαφορετικές χώρες, και συγκεκριμένα: Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Βέλγιο, Τουρκία, Κύπρος, Ισραήλ, Ινδία, Ρωσία, Δανία, ΗΠΑ, Αυστρία, Τσεχία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουκρανία, Ελβετία, Πορτογαλία και Ουγγαρία.

Η ΠΒΑ εκπροσωπήθηκε στην Έκθεση από τον Έπαρχο Λήμνου κ. Άγγελο Βλάττα Λαμπρινό, την προϊσταμένη της Δ/νσης Τουρισμού κ. Αγγελική Πολυτάκη και την υπάλληλο του τμήματος Τουρισμού ΠΕ Χίου κ. Δέσποινα Μενή.

Το περίπτερο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου επισκέφθηκαν πολλοί επαγγελματίες αλλά και κοινό, ζητώντας τόσο γενικές πληροφορίες για τα νησιά, όσο και πιο συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με ξενοδοχεία, δραστηριότητες, πεζοπορικές διαδρομές, τοπικές γιορτές κ.λ.π. Παρουσιάστηκαν επίσης στους εκπροσώπους της Περιφέρειας προτάσεις για τουριστική προβολή των νησιών σε ψηφιακές πλατφόρμες και ιστοσελίδες.

O Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Επικοινωνιών και Μεταφορών Βορείου Αιγαίου δήλωσε σχετικά: « Για την τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας είναι απαραίτητη η αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων με τον τουρισμό φορέων. Υπό το πρίσμα αυτό θα αγωνιστούμε όλοι μαζί για την τουριστική ανάπτυξη στο Βόρειο Αιγαίο».

 

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Κ.Μουτζούρης : Στόχος μας η δημιουργία νέου οργανωμένου σχεδίου για την επιτυχημένη προβολή και τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας

Published

on

By

Στην παγκόσμια έκθεση τουρισμού στο Λονδίνο συμμετέχει με δικό της περίπτερο η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από 4 έως 6 Νοεμβρίου. Σκοπός της συμμετοχής είναι η προβολή και ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος των νήσων του Βορείου Αιγαίου. Την περιφέρεια εκπροσωπούν ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρης, ο Αντιπεριφερειάρχης τουρισμού κ. Νίκος Νύκτας, καθώς και στελέχη της διεύθυνσης τουρισμού της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Ο κ. Μουτζούρης χθες συνομίλησε με τον υπουργό τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη, και την πρόεδρο του Ε.Ο.Τ Άντζελα Γκερέκου, επισημαίνοντας πως η μεταναστευτική κρίση τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην τουριστική ανάπτυξη του Βορείου Αιγαίου. Επιπλέον ο περιφερειάρχης παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό all about shipping και στον Έλληνα δημοσιογράφο Γιάννη Φαράκλα, καθώς και στο Greek voice channel, το μεγαλύτερο ελληνικό δίκτυο της Βρετανίας.

Ο κ. Μουτζούρης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: ««Νομίζω ότι πρέπει να βρούμε νέους, αποτελεσματικότερους τρόπους προωθήσεως του τουρισμού μας.. Στόχος της περιφερειακής αρχής είναι η δημιουργία νέου οργανωμένου σχεδίου για την επιτυχημένη προβολή και τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας.»

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017