Connect with us

Πολιτικά

Να απλοποιηθεί η διαδικασία κατεδαφίσεων των ετοιμόρροπων και επικίνδυνων κτιρίων στη Σάμο

Published

on

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Οικονομικών

Θέμα:Να απλοποιηθεί η διαδικασία κατεδαφίσεων των ετοιμόρροπων και επικίνδυνων κτιρίων στη Σάμο

Σχεδόν δύο μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό στη Σάμο και τα προβλήματα παραμένουν. Τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ως τώρα η κυβέρνηση δεν καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες των σεισμοπλήκτων ενώ οι προϋποθέσεις που μπαίνουν για της χορήγησης επίδομα ενοικίου ή στεγαστικής συνδρομής (έξοδα κατεδάφισης, άδειες κ.α.) πετούν εκτός στήριξης και αποζημίωσης πολλούς σεισμόπληκτους. Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για τους εργαζόμενους σε σεισμόπληκτες επιχειρήσεις ενώ παραμένουν μεγάλες καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση ακόμα και της προσωρινής λειτουργίας των σχολείων.

Μια ακόμα κρίσιμη και ουσιαστική πλευρά στην αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού είναι η κατάσταση με τα επικίνδυνα και ετοιμόρροπα κτίσματα. Πρόκειται για εκατοντάδες κτίρια. Μόνο στο Δήμο Δυτικής Σάμου είναι 361. Ενώ από την αρχή έχει εντοπιστεί το θέμα και επανειλημμένα επισημαίνεται και από τους δήμους και τους φορείς του νησιού καμιά ουσιαστική λύση δεν έχει δοθεί. Παρά τις σχετικές εξαγγελίες της κυβέρνησης στην πράξη δεν προχωρά τίποτα, η όλη διαδικασία κολλά στα γραφειοκρατικά γρανάζια. Η επιφόρτιση των δήμων με τις κατεδαφίσεις είναι χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης. Τα χρήματα που έχουν δοθεί δε φτάνουν για να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις και οι απομακρύνσεις των υλικών, οι δήμοι δεν έχουν το απαιτούμενο προσωπικό και μηχανήματα για τις κατεδαφίσεις και μέχρι πρότινος δεν είχε προβλεφθεί ο τρόπος ανάθεσης και πληρωμής των εργολάβων που αναγκαστικά θα χρειαστούν για να προχωρήσουν στα έργα κατεδάφισης. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα δόθηκε ένας δεκάλογος βημάτων που προτείνουν τα υπουργείαπεριβάλλοντος και οικονομικών, ο οποίος ουσιαστικά περιπλέκει και διαιωνίζει το πρόβλημα των ετοιμόρροπων, αφού προβλέπει μια σειρά διαδικασίες μέχρι την κατεδάφιση, που ο καθένας που γνωρίζει πως κινούνται όλα αυτά καταλαβαίνει πως η κατεδάφιση των κτιρίων αυτών θα πάει πολύ μακριά στο μέλλον.

Αυτή η ολιγωρία της κυβέρνησης ακόμη και σε πρακτικά ζητήματα έχει πολύ σοβαρές κι επικίνδυνες συνέπειες στη ζωή, την ψυχολογία, την οικονομία και γενικά στην κοινωνία του νησιού: ολόκληρες γειτονιές και δρόμοι στο Βαθύ – που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού- στο Καρλόβασι, χωριά όπως τα Κοντέϊκα έχουν μετατραπεί σε σωρούς από μπάζα ενώ η διέλευση και η διαβίωση ακόμη και στα σπίτια που δεν έχουν πάθει ζημιά είναι επικίνδυνη. Στο Βαθύ, μια σειρά κεντρικοί δρόμοι είναι απροσπέλαστοι. Είναι αρκετοί οι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους γιατί φοβούνται τα απέναντι και τα διπλανά που έχουν ζημιές. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται με τις βροχές που προκαλούν κι άλλες καταπτώσεις και από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει θύματα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Παγώνδα. Εκεί το σχολείο δεν έχει υποστεί ζημιές, αλλά δε μπορεί να λειτουργήσει αφού τα παιδιά πρέπει να περάσουν από ένα δρόμο στον οποίο τα περισσότερα κτίσματα είναι επικίνδυνα.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβουν ώστε:

  • Να δοθεί επιπλέον χρηματοδότηση προς τους δήμους και να απλοποιηθεί η διαδικασία κατεδαφίσεων (απ’ όλα αυτά τα κτίρια έχει περάσει η ΔΑΕΦΚ) και ανάθεσης έργου ώστε να γίνουν άμεσα όλες οι απαιτούμενες κατεδαφίσεις και απομακρύνσεις των υλικών προκειμένου να μην αποτελέσουν μελλοντικά χώρους επικίνδυνους και για τη δημόσια υγεία;
  • Να μπορούν οι δήμοι της Σάμου που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης να προσλάβουν όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό ώστε να καλύπτουν πλήρως τις βασικές λαϊκές ανάγκες, αλλά και να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε έκτακτες και επείγουσες συνθήκες όπως αυτές.

Οι Βουλευτές

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω

Συντυχάκης Μανώλης

Share this post:

Comments

comments

Πολιτικά

ΚΚΕ – Κανένας εφησυχασμός – Καμιά απογοήτευση

Published

on

By

Κανένας εφησυχασμός – καμιά απογοήτευση

Αγώνας τώρα για να μη γίνουν τα νησιά μας φυλακές προσφύγων και μεταναστών

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους δημάρχους του Β. Αιγαίου ήταν άκρως αποκαλυπτική και χρειάζεται ο λαός του νησιού μας να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα.

Καμιά εμπιστοσύνη δε μπορεί να έχει ο λαός στις υποσχέσεις της κυβέρνησης τη στιγμή που το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι άμεση και φυσική συνέπεια της κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων στους οποίους και η χώρα μας διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο, τη στιγμή που αποτελεί «εργαλείο διαπραγμάτευσης» στα παζάρια της Τουρκίας με την ΕΕ.

Καμιά εγγύηση δε μπορεί να δώσει ο Πρωθυπουργός για τη μείωση των ροών (εκτός κι εννοεί τις παράνομες επαναπροωθήσεις), όταν το προσφυγικό είναι σημαντικό κομμάτι της ευρωενωσιακής πολιτικής. Μια σειρά συμφωνίες της ΕΕ και ιδιαίτερα η συμφωνία με την Τουρκία είναι αυτές που εγκλωβίζουν στα νησιά χιλιάδες ανθρώπους και που τα μετατρέπουν σε νησιά φυλακές απ’ όπου κατά βούληση θα αντλούν εργατικό δυναμικό οι μονοπωλιακοί όμιλοι των ισχυρότερων ευρωπαϊκών κρατών.

Όσο για το σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου της ΕΕ που υπόσχεται ο Πρωθυπουργός, είναι σίγουρο ότι θα είναι σε αντιδραστική κατεύθυνση και θα επιδεινώσει τη ζωή προσφύγων, μεταναστών και κατοίκων. Είναι σύμφωνο που θα πατήσει στις προηγούμενες απάνθρωπες συμφωνίες και θα συνταχθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και για μια σειρά άλλα σοβαρά θέματα της περιοχής μας.

Επιβεβαιώνεται ο ρόλος της τοπικής διοίκησης ως βραχίονας της κεντρικής κρατικής πολιτικής προκειμένου να περνά ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και της ΕΕ. Η κυνική ομολογία «αδειάσματος» των αγώνων και των διεκδικήσεων των Σαμιωτών από το Δήμαρχο Αν. Σάμου τι άλλο δείχνει; Τα περί ΚΥΤ στο «χώρο που υποδείξατε» τι σημαίνουν;

Ο Σαμιώτικος λαός δε χρειάζεται τέτοιους «προστάτες» κι εκπροσώπους. Χρειάζεται να πιστέψει στη δύναμή του και με συλλογικό, οργανωμένο αγώνα να βάλει φρένο στα απάνθρωπα σχέδια κυβέρνησης – ΕΕ και συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική. Να συνεχίσει την πάλη του για:

  • Κανένα κέντρο φυλακή πουθενά στο νησί
  • Άμεσο μαζικό απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από το νησί προς την ηπειρωτική χώρα. Εκεί να υποβάλουν τα αιτήματα ασύλου και να προωθούνται με γρήγορες διαδικασίες και με ευθύνη του κράτους προς τις χώρες προορισμού τους. εξασφάλιση ανοιχτών αξιοπρεπών δομών φιλοξενίας.
  • Υπηρεσίες ασύλου μέσα στην Τουρκία και στα σύνορα με την Ελλάδα
  • Κατάργηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και όποιας άλλης εγκλωβίζει τους ανθρώπους αυτούς στη χώρα μας.
  • Μέτρα για την προστασία προσφύγων – μεταναστών και εργαζομένων στα ΚΥΤ από τον κορονοϊό (μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, εξασφάλιση ατομικών μέσων προστασίας και μέτρα υγιεινής).

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Παρέμβαση Βουλευτή Σάμου για τους δασικούς χάρτες

Published

on

By

Μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών προκύπτει μεγάλο αντικειμενικά πρόβλημα στο Νομό Σάμου, έγινε παρέμβαση από τον Βουλευτή Ν. Σάμου, Χριστόδουλο Στεφανάδη, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να προβεί σε ενέργειες άμεσου επαναπροσδιορισμού.

Ο βουλευτής αναφέρει στην παρέμβαση του:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το παρόν αίτημα αφορά σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών της Σάμου.

Συγκεκριμένα στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν, χαρακτηρίζονται ως δασικές εκτάσεις ακόμη και περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως μη δασικές με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Όπως γίνεται αντιληπτό, θα ήταν ορθό να γίνουν οι ανάλογες αναμορφώσεις στους δασικούς χάρτες, λαμβάνοντας υπόψη τις δικαστικές αποφάσεις και τις πράξεις χαρακτηρισμού, καθώς κινδυνεύουν πολίτες με την απώλεια των περιουσιών τους.

Θα παρακαλούσαμε θερμά να εξετάσετε το παρόν αίτημα, το οποίο όπως γνωρίζετε δεν αφορά μόνο τη Σάμο αλλά και πολλές περιοχές ολόκληρης της Ελλάδας».

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά7 ημέρες ago

Στο “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος

Αστυνομικά - Λιμενικά3 εβδομάδες ago

Προσάραξε στα αβαθή λόγω κακοκαιρίας περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού

COVID-196 ημέρες ago

Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τα νέα μέτρα που ισχύουν στην Σάμο

Δήμος3 εβδομάδες ago

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Να αρθεί η εξαίρεση ελεύθερης μετακίνησης από και προς το νησί της Σάμου

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Ακτοπλοϊκή σύνδεση αποκτά ξανά η Σάμος με την Θεσσαλονίκη

COVID-191 εβδομάδα ago

ΠΕΝΕΝ: Κρούσμα Κορωνοϊού στο “BLUE STAR MYCONOS”

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Η νυχτερινή καταιγίδα στο Πυθαγόρειο Σάμου

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων μόνιμων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ.

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Τι απαντά ο βουλευτής Στεφανάδης – Ζάχαρης: Να επιβληθεί το ελάχιστο διοικητικό πρόστιμο (3000 €)

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Προβληματισμός από τις δηλώσεις του Προέδρου του ΕΟΣ Σάμου

Δημοφιλή