14.9 C
Σάμος
20/04/2024
Σαμιακά

Ο Σύλ. Εργαζ. Νοσοκομείου Σάμου για το νομοσχέδιο Γκάγκα

Εναντίον των αλλαγών στα δημόσια νοσοκομεία που φέρνει το «Νομοσχέδιο Γκάγκα» τάσσονται οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου . Οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωση τους αναφέρουν:

Η Κυβέρνηση κατέθεσε στην Βουλή το νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια υγειονομική περίθαλψη. Ένα νομοσχέδιο που βάζει στην κυριολεξία την ταφόπλακα στο εθνικό σύστημα υγείας και που είναι συνεχεία όλων των νόμων που ψηφίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και επέτρεπαν τα απογευματινά ιατρεία, όπως τώρα τα απογευματινά χειρουργεία, το νομοσχέδιο  επιτρέπει σε νοσοκομειακούς ιατρούς που θα το επιλέξουν να βγάζουν κόσμο για χειρουργεία και άλλες πράξεις σε ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά μεγαθήρια. Η Κυβέρνηση ποντάρει στην άθλια κατάσταση που βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και την αναμονή πολλών μηνών για χειρουργείο και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις.

Αποδυνάμωσαν και υπεχρηματοδότησαν όλες οι Κυβερνήσεις το δημόσιο σύστημα υγείας και το έφεραν σε τέτοια κατάσταση, ώστε να πέσει σαν ώριμο φρούτο στα χέρια των ιδιωτών. Ζωντανό παράδειγμα, το νοσοκομείο του νησιού μας που εδώ και πολλά χρόνια οι μισές ιατρικές ειδικότητες δεν υπάρχουν καν, αλλά και αυτές που υπάρχουν είναι με λιγοστούς ιατρούς, λιγοστό νοσηλευτικό προσωπικό και ελάχιστο λοιπό προσωπικό   Η λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας βρίσκεται στο «κόκκινο». Τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας βουλιάζουν κάτω από το βάρος των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, αλλά προβλήματα θα επιδεινωθούν και σύντομα θα συναντήσουμε  ελλείψεις φαρμακευτικού, υγειονομικού υλικού, στην θέρμανση, ακόμα και στην παροχή ζεστού νερού. Κατάσταση  θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα γιατί θα συμπιεστεί ακόμα περισσότερο το κόστος λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δραστικά περικομμένες κρατικές δαπάνες. Η αναμονή για ένα χειρουργείο, ένα απλό ραντεβού σε ιατρείο ή μία απλή διαγνωστική, απεικονιστική εξέταση φτάνει ολόκληρους μήνες έως και έναν χρόνο, αναγκάζοντας τους ασθενείς να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα.

 

Αντί να στελεχωθούν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας με όλο το απαραίτητο προσωπικό , με όλο το σύγχρονο εξοπλισμό για να καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών, η κυβέρνηση βαθαίνει την ιδιωτική- επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων, κλείνοντας την πόρτα σε όποιον δεν έχει να πληρώσει. Αντί να δώσει στους υγειονομικούς αξιοπρεπείς μισθούς , τους σπρώχνει να συμπληρώνουν το εισόδημα τους από τις πληρωμές των ασθενών. Το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, έρχεται ουσιαστικά να κλείσει την πόρτα του νοσοκομείου σε μία μεγάλη μάζα του λαού και να θεσμοθετήσει και επίσημα την υγεία που θα είναι προσβάσιμη ανάλογα με την τσέπη του κάθε ασθενή.

Οι αλλαγές που προτείνονται είναι φυσική συνέχεια αυτών που έχουν προωθήσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις: απογευματινά ιατρεία, απογευματινά χειρουργεία, διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που τείνουν να γίνουν κυρίαρχες, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, τη μετατροπή της υγείας σε ένα όλο και πιο δυσπρόσιτο και ακριβό εμπόρευμα, σε προνόμιο για λίγους, ταυτόχρονα με τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα υγείας. Αυτό σηματοδοτούν τα επίμαχα άρθρα για την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, την είσοδο ιδιωτών γιατρών με συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Η αντίθεση των υγειονομικών και όλου του λαού στο νομοσχέδιο έκτρωμα που προωθεί η κυβέρνηση πρέπει να είναι καθολική, μπορούμε να τους σταματήσουμε με τους αγώνες μας. Καλούμε όλα τα σωματεία και φορείς του νησιού μαζί με τους υγειονομικούς να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας

 

 

Ο Πρόεδρος                                                                      Η Γραμματέας

Σταμάτης Φιλιππής                                                 Μανουέλα Χριστοδουλάκη

Related posts

Σε οριακό σημείο τα κωδωνοστάσια του ιερού ναού Αγίου Νικολάου Κοκκαρίου μετά τον σεισμό

admin

Νέα καταγραφή του Φυσητήρα στα νερά μεταξύ Χίου, Ικαρίας και Σάμου

admin

Δώσε Ζωή – Η Ένωση Στρατιωτικών Σάμου καλεί σε Εθελοντική Αιμοδοσία – 20/4/2024

admin

Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

admin

Τ.Ο.Ε.Β. Κάμπου Χώρας – Πρόσληψη ενός υδρονομέα

admin

Αυτές είναι οι παραλίες του νομού Σάμου που απαγορεύονται ξαπλώστρες και ομπρέλες

admin

Ο Αντιπρόεδρος ξενοδόχων επιβεβαιώνει: “Φέτος θα είναι η χρονιά της Σάμου”

admin

Έκτακτο Δελτίο Καιρού για τη Σάμο: Kακοκαιρία προ των πυλών

admin

Η Ανεζινιώ Σταμούλη η νέα Διοικήτρια στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου

admin