15.5 C
Σάμος
10/12/2023
Περιφερειακά

Νησιά Βορείου Αιγαίου… Η Φιλοξενία στην πιο αυθεντική της μορφή!

Πάνω από δύο χιλιάδες μικρά και μεγάλα νησιά κοσμούν, σαν πολύτιμα νούφαρα ακουμπισμένα στη θάλασσα, το αρχιπέλαγος της πατρίδας μας. Στο βορειοανατολικό άκρο του Αιγαίου δεσπόζουν τα νησιά: Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος, Λέσβος, Ηρωική Νήσος Ψαρών, Χίος, Οινούσσες, Σάμος, Ικαρία και Φούρνοι.

Νησιά ιδιαίτερα, με έντονα τα αποτυπώματα της ιστορίας επάνω τους, αποτελούν ζωντανούς οργανισμούς πολυσχιδούς πολιτισμικής δράσης και έκφρασης που αφορούν λαϊκά δρώμενα και παραδόσεις, μορφές τελεστικής και εικαστικής τέχνης, προϊόντα και πρακτικές, αρχιτεκτονική του δομημένου χώρου. Το ιδιόμορφο φυσικό περιβάλλον και οι εναλλαγές του τοπίου, κάνουν τα νησιά του Β. Αιγαίου να ξεχωρίζουν και οδηγούν τον επισκέπτη σε μονοπάτια εξερεύνησης και αναψυχής. Υγρότοποι με σπάνια πανίδα και χλωρίδα, αμμοθίνες, καταρράχτες, πυκνά δάση πεύκου, καστανιάς, βελανιδιάς, ελαιώνες, μαστιχόδεντρα είναι μερικά μόνο από αυτά που μπορεί κανείς να απολαύσει στα νησιά

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τόσο διαφορετικά το ένα από το άλλο, σαν τα βότσαλα της ακροθαλασσιάς, έχουν κάτι που τα ενώνει και τα κάνει ξεχωριστά. Έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την τοπική τους κουλτούρα και το φυσικό περιβάλλον, προσφέροντας στους επισκέπτες τους μοναδικές εικόνες, γεύσεις και μυρωδιές άλλων εποχών. O Εναλλακτικός Τουρισμός των τεσσάρων εποχών, είναι γεμάτος πλούσιες εμπειρίες στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στη Λήμνο, στην Ικαρία, στις Οινούσσες, στην Ηρωική Νήσο Ψαρών, στους Φούρνους, στη Θύμαινα, στον Αη Στράτη. Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου θα σας γεμίσουν με τα πιο εκλεκτά κεράσματα.

Η Σάμος και η Λήμνος προσφέρουν βραβευμένα κρασιά, με ιστορία που ξεκινά από την αρχαιότητα. Η Λέσβος σερβίρει ούζο με ευωδιαστό άρωμα ντόπιου γλυκάνισου συνοδεία εκλεκτών μεζέδων. Η μυροβόλος Χίος έχει ταυτίσει το όνομά της με το διάσημο προϊόν της, τη μοναδική σε όλο τον κόσμο μαστίχα, αλλά και τα γλυκά κουταλιού από διάφορα εποχιακά φρούτα.

Η Ικαρία προσφέρει στα διάσημα πανηγύρια της αγριοκάτσικα «ρασκά» και το κρασί του θεού Διόνυσου, τον Πράμνειο οίνο. Η γαστρονομία στα νησιά του Β. Αιγαίου, είναι ένα μοναδικό ταξίδι γεύσεων!

Σιτάρι, λάδι «ο υγρός χρυσός», τυριά μοναδικά, όπως το λαδοτύρι της Λέσβου, το καλαθάκι της Λήμνου, το μαστέλο της Χίου, η καθούρα της Ικαρίας, αρωματικά φυτά, βότανα, μέλι προσφέρονται για απίστευτες γαστριμαργικές απολαύσεις. Για τους λάτρεις της περιπέτειας και της εξερεύνησης τα νησιά του Β. Αιγαίου δίνουν πολλαπλές επιλογές με τα χαρτογραφημένα μονοπάτια για πεζοπορία, τις δασικές διαδρομές με αυτοκίνητο, την βιοποικιλότητα, τα διάσπαρτα ορεινά χωριά με τα παραδοσιακά επαγγέλματα και τους γραφικούς καφενέδες, το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, τα σπήλαια στο Άγιο Γάλας και τους Ολύμπους της Χίου, τα κατάφυτα μονοπάτια στα Σεϊτάνια και στους Καταρράκτες της Σάμου, τις αμμοθίνες της Λήμνου, το δάσος του Ράντη στην Ικαρία.

Καταδύσεις, θαλάσσια σπορ, κανό, ιστιοπλοΐα, αναρριχήσεις, πεζοπορία, ποδηλασία, 4Χ4 και η λίστα δεν τελειώνει. Διάσπαρτα σε όλα τα νησιά τα αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία, με την αρχαιότερη οργανωμένη πόλη της Ευρώπης την Πολιόχνη της Λήμνου, τον προϊστορικό οικισμό της Θερμής της Λέσβου, τα μεσαιωνικά χωριά της Χίου, το Ηραίο και το ευπαλίνειο όρυγμα της Σάμου, καταδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό των νησιών του Β. Αιγαίου. Μοναδικά και τα κάστρα των νησιών που προκαλούν το θαυμασμό ακόμη και των ντόπιων.

Προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας, όπως ο Πιττακός, ποιητές, όπως η Σαπφώ, ο Αλκαίος, ο Όμηρος, ο Λέσχις ο Πυρραίος, ο Τέλεσις ο Μηθυμναίος, μουσικοί, όπως ο Αρίων ο Μηθυμναίος, ο Τέρπανδρος ο Αντισσαίος, ο Κοιτίων ο Μυτιληναίος, φιλόσοφοι και πολιτικοί στοχαστές, όπως ο Πυθαγόρας ο Σάμιος, ο Θεόφραστος ο Ερέσιος, Φανίας ο Ερέσιος, Κράτιππος ο Μυτιληναίος, ρήτορες, όπως ο Αισχύνης, ο Ποτάμων, ο Λεσβώναξ, ιστορικοί, όπως ο Ελλάνικος ο Μυτιληναίος, Μυρσίλος ο Μηθυμναίος, Χάρης ο Μυτιληναίος, πολιτικοί, όπως ο Πολυκράτης, αρχιτέκτονες, όπως ο Ροίκος, ο Θεόδωρος και ο Τηλεκλής, μηχανικοί, όπως ο Σάμιος Μανδροκλής, αστρονόμοι, όπως ο Αρίσταρχος ο Σάμιος, γιατροί, όπως ο Ερασίστρατος ο Σάμιος, κατάγονται από τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, όπου και μεγαλούργησαν. Τα νησιά του Β. Αιγαίου προσελκύουν τους λάτρεις της φύσης καθώς προσφέρονται για παρατήρηση πουλιών,

και καταγραφή βοτάνων και αγριολούλουδων. Φλαμίνγκο, Αβοκέτες, Αργυροπελεκάνοι, Μαυροπελαργοί, Αργυροτσικνιάδες και πολλά άλλα είδη πτηνών εμφανίζονται στη Λέσβο, τη Σάμο και τη Λήμνο, λιβελούλες στη Χίο, ενώ σε όλα τα νησιά ευδοκιμούν σπάνια είδη ορχιδέας και μια μεγάλη συλλογή από θεραπευτικά και αρωματικά βότανα.

Τα νησιά του Β. Αιγαίου αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για εκπαιδευτικό τουρισμό με τα ολοκληρωμένα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κι ενημέρωσης που διαθέτουν, αλλά και για διοργάνωση συνεδρίων, εκθέσεων και θερινών σχολείων. Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι μοναδικά – όσο και οι διακοπές σας!

Αν και πιο μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, εδώ θα φτάσετε εύκολα – με πλοίο ή αεροπλάνο –, αλλά θα φύγετε δύσκολα. Γιατί, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, το καθένα με τη δική του ένταση και ιδιαιτερότητα, αποτελούν μοναδικούς προορισμούς φυσικού κάλλους και εμπειριών. «Αχαρτογράφητα» σε μεγάλο βαθμό, λιγότερο δημοφιλή τουριστικά, σας περιμένουν να τα εξερευνήστε. Στο συναρπαστικό σας ταξίδι σε αυτή την πλευρά του Αιγαίου, σας δίνεται η ευκαιρία να τα ανακαλύψετε ένα προς ένα. Κάντε το τώρα!

Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λήμνος, Ικαρία, Οινούσσες, Ηρωική Νήσος Ψαρών, Φούρνοι, Θύμαινα, Αη Στράτης. Με το ωραίο, το μεγάλο, το αληθινό, να κυριαρχούν παντού! Ο τόπος του ευ ζην.

Τα νησιά του Β. Αιγαίου με τους μοναδικούς τους θησαυρούς αποκαλύπτουν την εναλλακτική πλευρά τους. Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αυθεντικά, γοητευτικά, μερικώς ανεξερεύνητα, αποτελούν προορισμούς για όλο τον χρόνο, δημιουργούν μια νέα εντελώς διαφορετική εμπειρία του Αιγαίου αποδεικνύοντας έμπρακτα την αληθινή έννοια και τη φιλοσοφία της Φιλοξενίας.

Νησιά Βορείου Αιγαίου… Η Φιλοξενία στην πιο αυθεντική της μορφή!

Πηγή: lesvosnews.gr

Related posts

Αύξηση χωρητικότητας (GT) και ιπποδύναμης σε αλιευτικά σκάφη

admin

Συνάντηση Δ. Καιρίδη με Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Κ. Μουτζούρη

admin

Δήλωση Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνου Μουτζούρη για την ανακοίνωση χορήγησης βίζας σε Τούρκους πολίτες

admin

Προσωπική νίκη Μουτζούρη η Βίζα των Τούρκων

admin

Ολοκλήρωση συμμετοχής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο “14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας 2023”

admin

Σε εκδηλώσεις και συναντήσεις εργασίας στην Αθήνα ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

admin

ΕΣΠΑ 2021 – 27 – Υπογραφή Προγραμματικών Συμβάσεων Περιφερειάρχη με τα Νοσοκομεία Σάμου και Ικαρίας

admin

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

admin

Ένταξη προγραμμάτων στο Βόρειο Αιγαίο 2021 – 2027 (νέο ΕΣΠΑ) 

admin