Connect with us

Περιφερειακά

Νησιά Βορείου Αιγαίου… Η Φιλοξενία στην πιο αυθεντική της μορφή!

Published

on

Πάνω από δύο χιλιάδες μικρά και μεγάλα νησιά κοσμούν, σαν πολύτιμα νούφαρα ακουμπισμένα στη θάλασσα, το αρχιπέλαγος της πατρίδας μας. Στο βορειοανατολικό άκρο του Αιγαίου δεσπόζουν τα νησιά: Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος, Λέσβος, Ηρωική Νήσος Ψαρών, Χίος, Οινούσσες, Σάμος, Ικαρία και Φούρνοι.

Νησιά ιδιαίτερα, με έντονα τα αποτυπώματα της ιστορίας επάνω τους, αποτελούν ζωντανούς οργανισμούς πολυσχιδούς πολιτισμικής δράσης και έκφρασης που αφορούν λαϊκά δρώμενα και παραδόσεις, μορφές τελεστικής και εικαστικής τέχνης, προϊόντα και πρακτικές, αρχιτεκτονική του δομημένου χώρου. Το ιδιόμορφο φυσικό περιβάλλον και οι εναλλαγές του τοπίου, κάνουν τα νησιά του Β. Αιγαίου να ξεχωρίζουν και οδηγούν τον επισκέπτη σε μονοπάτια εξερεύνησης και αναψυχής. Υγρότοποι με σπάνια πανίδα και χλωρίδα, αμμοθίνες, καταρράχτες, πυκνά δάση πεύκου, καστανιάς, βελανιδιάς, ελαιώνες, μαστιχόδεντρα είναι μερικά μόνο από αυτά που μπορεί κανείς να απολαύσει στα νησιά

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τόσο διαφορετικά το ένα από το άλλο, σαν τα βότσαλα της ακροθαλασσιάς, έχουν κάτι που τα ενώνει και τα κάνει ξεχωριστά. Έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την τοπική τους κουλτούρα και το φυσικό περιβάλλον, προσφέροντας στους επισκέπτες τους μοναδικές εικόνες, γεύσεις και μυρωδιές άλλων εποχών. O Εναλλακτικός Τουρισμός των τεσσάρων εποχών, είναι γεμάτος πλούσιες εμπειρίες στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στη Λήμνο, στην Ικαρία, στις Οινούσσες, στην Ηρωική Νήσο Ψαρών, στους Φούρνους, στη Θύμαινα, στον Αη Στράτη. Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου θα σας γεμίσουν με τα πιο εκλεκτά κεράσματα.

Η Σάμος και η Λήμνος προσφέρουν βραβευμένα κρασιά, με ιστορία που ξεκινά από την αρχαιότητα. Η Λέσβος σερβίρει ούζο με ευωδιαστό άρωμα ντόπιου γλυκάνισου συνοδεία εκλεκτών μεζέδων. Η μυροβόλος Χίος έχει ταυτίσει το όνομά της με το διάσημο προϊόν της, τη μοναδική σε όλο τον κόσμο μαστίχα, αλλά και τα γλυκά κουταλιού από διάφορα εποχιακά φρούτα.

Η Ικαρία προσφέρει στα διάσημα πανηγύρια της αγριοκάτσικα «ρασκά» και το κρασί του θεού Διόνυσου, τον Πράμνειο οίνο. Η γαστρονομία στα νησιά του Β. Αιγαίου, είναι ένα μοναδικό ταξίδι γεύσεων!

Σιτάρι, λάδι «ο υγρός χρυσός», τυριά μοναδικά, όπως το λαδοτύρι της Λέσβου, το καλαθάκι της Λήμνου, το μαστέλο της Χίου, η καθούρα της Ικαρίας, αρωματικά φυτά, βότανα, μέλι προσφέρονται για απίστευτες γαστριμαργικές απολαύσεις. Για τους λάτρεις της περιπέτειας και της εξερεύνησης τα νησιά του Β. Αιγαίου δίνουν πολλαπλές επιλογές με τα χαρτογραφημένα μονοπάτια για πεζοπορία, τις δασικές διαδρομές με αυτοκίνητο, την βιοποικιλότητα, τα διάσπαρτα ορεινά χωριά με τα παραδοσιακά επαγγέλματα και τους γραφικούς καφενέδες, το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, τα σπήλαια στο Άγιο Γάλας και τους Ολύμπους της Χίου, τα κατάφυτα μονοπάτια στα Σεϊτάνια και στους Καταρράκτες της Σάμου, τις αμμοθίνες της Λήμνου, το δάσος του Ράντη στην Ικαρία.

Καταδύσεις, θαλάσσια σπορ, κανό, ιστιοπλοΐα, αναρριχήσεις, πεζοπορία, ποδηλασία, 4Χ4 και η λίστα δεν τελειώνει. Διάσπαρτα σε όλα τα νησιά τα αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία, με την αρχαιότερη οργανωμένη πόλη της Ευρώπης την Πολιόχνη της Λήμνου, τον προϊστορικό οικισμό της Θερμής της Λέσβου, τα μεσαιωνικά χωριά της Χίου, το Ηραίο και το ευπαλίνειο όρυγμα της Σάμου, καταδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό των νησιών του Β. Αιγαίου. Μοναδικά και τα κάστρα των νησιών που προκαλούν το θαυμασμό ακόμη και των ντόπιων.

Προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας, όπως ο Πιττακός, ποιητές, όπως η Σαπφώ, ο Αλκαίος, ο Όμηρος, ο Λέσχις ο Πυρραίος, ο Τέλεσις ο Μηθυμναίος, μουσικοί, όπως ο Αρίων ο Μηθυμναίος, ο Τέρπανδρος ο Αντισσαίος, ο Κοιτίων ο Μυτιληναίος, φιλόσοφοι και πολιτικοί στοχαστές, όπως ο Πυθαγόρας ο Σάμιος, ο Θεόφραστος ο Ερέσιος, Φανίας ο Ερέσιος, Κράτιππος ο Μυτιληναίος, ρήτορες, όπως ο Αισχύνης, ο Ποτάμων, ο Λεσβώναξ, ιστορικοί, όπως ο Ελλάνικος ο Μυτιληναίος, Μυρσίλος ο Μηθυμναίος, Χάρης ο Μυτιληναίος, πολιτικοί, όπως ο Πολυκράτης, αρχιτέκτονες, όπως ο Ροίκος, ο Θεόδωρος και ο Τηλεκλής, μηχανικοί, όπως ο Σάμιος Μανδροκλής, αστρονόμοι, όπως ο Αρίσταρχος ο Σάμιος, γιατροί, όπως ο Ερασίστρατος ο Σάμιος, κατάγονται από τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, όπου και μεγαλούργησαν. Τα νησιά του Β. Αιγαίου προσελκύουν τους λάτρεις της φύσης καθώς προσφέρονται για παρατήρηση πουλιών,

και καταγραφή βοτάνων και αγριολούλουδων. Φλαμίνγκο, Αβοκέτες, Αργυροπελεκάνοι, Μαυροπελαργοί, Αργυροτσικνιάδες και πολλά άλλα είδη πτηνών εμφανίζονται στη Λέσβο, τη Σάμο και τη Λήμνο, λιβελούλες στη Χίο, ενώ σε όλα τα νησιά ευδοκιμούν σπάνια είδη ορχιδέας και μια μεγάλη συλλογή από θεραπευτικά και αρωματικά βότανα.

Τα νησιά του Β. Αιγαίου αποτελούν ιδανικούς προορισμούς για εκπαιδευτικό τουρισμό με τα ολοκληρωμένα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κι ενημέρωσης που διαθέτουν, αλλά και για διοργάνωση συνεδρίων, εκθέσεων και θερινών σχολείων. Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι μοναδικά – όσο και οι διακοπές σας!

Αν και πιο μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, εδώ θα φτάσετε εύκολα – με πλοίο ή αεροπλάνο –, αλλά θα φύγετε δύσκολα. Γιατί, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, το καθένα με τη δική του ένταση και ιδιαιτερότητα, αποτελούν μοναδικούς προορισμούς φυσικού κάλλους και εμπειριών. «Αχαρτογράφητα» σε μεγάλο βαθμό, λιγότερο δημοφιλή τουριστικά, σας περιμένουν να τα εξερευνήστε. Στο συναρπαστικό σας ταξίδι σε αυτή την πλευρά του Αιγαίου, σας δίνεται η ευκαιρία να τα ανακαλύψετε ένα προς ένα. Κάντε το τώρα!

Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λήμνος, Ικαρία, Οινούσσες, Ηρωική Νήσος Ψαρών, Φούρνοι, Θύμαινα, Αη Στράτης. Με το ωραίο, το μεγάλο, το αληθινό, να κυριαρχούν παντού! Ο τόπος του ευ ζην.

Τα νησιά του Β. Αιγαίου με τους μοναδικούς τους θησαυρούς αποκαλύπτουν την εναλλακτική πλευρά τους. Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αυθεντικά, γοητευτικά, μερικώς ανεξερεύνητα, αποτελούν προορισμούς για όλο τον χρόνο, δημιουργούν μια νέα εντελώς διαφορετική εμπειρία του Αιγαίου αποδεικνύοντας έμπρακτα την αληθινή έννοια και τη φιλοσοφία της Φιλοξενίας.

Νησιά Βορείου Αιγαίου… Η Φιλοξενία στην πιο αυθεντική της μορφή!

Πηγή: lesvosnews.gr

Share this post:

Comments

comments

Περιφερειακά

Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου: Θα παραμείνουμε στο πλευρό των κατοίκων, ως οφείλουμε!

Published

on

By

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Oι σημερινές και χθεσινές μεγαλειώδεις διαμαρτυρίες (αυτοκινητοπομπές) σε Λέσβο και Χίο εκδηλώνουν για ακόμα μια φορά τη διαφωνία των πολιτών στα σχέδια δημιουργίας νέας δομής στις νήσους Λέσβο και Χίο .

Θέλω αφενός να δηλώσω τα συγχαρητήριά μου για την ενότητα και την μαχητικότητα που επιδεικνύουν οι κάτοικοι των νήσων και αφετέρου να επισημάνω για πολλοστή φορά πως ως Περιφερειακή Αρχή θα παραμείνουμε στο πλευρό τους, ως οφείλουμε! “

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO ο Καδής & τα Φρατζόλια – Αίτημα της Περιφέρειας

Published

on

By

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου-Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού ανέλαβε την πρωτοβουλία υποβολής πέντε προτάσεων  που αφορούν  τα έθιμα της Αποκριάς των νησιών του Βορείου Αιγαίου για την εγγραφή τους στο “Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Άυλων Πολιτιστικών Στοιχείων” της UNESCO. Η πρωτοβουλία αυτή έγινε εφικτή μετά από συνέργεια της Αντιπεριφέρειας με  τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς των νησιών μας που δραστηριοποιούνται στα καρναβαλικά δρώμενα.

Αναλυτικότερα, υποβλήθηκαν στην “Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την εφαρμογή της Σύμβασης της UNESCO για τη προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς” για εγγραφή στο “Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς” τα κάτωθι πολιτιστικά στοιχεία:

«Αγιασώτικο καρναβάλι και συνοδευτικά έθιμα της Αποκριάς» σε συνεργασία με τo “Κέντρο Αναγνωστηρίου Αγιάσου «Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ»” και τον “Πολιτιστικό Καρναβαλικό Σύλλογο Αγιάσου «Ο Σάτυρος»”.

«Παραδοσιακό Καρναβάλι Μεσοτόπου» σε συνεργασία με το “Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσοτόπου «Ο Μεσότοπος»”.

«Μόστρα Θυμιανών» σε συνεργασία με το “Μορφωτικό & Εκπολιτιστικό Σύλλογο Θυμιανών” Χίου.

«Ο Καδής στους Σπαθαραίους» σε συνεργασία με τον “Αθλητικό, Σκακιστικό, Πολιτιστικό, Εξωραϊστικό & Μορφωτικό Σύλλογο Σπαθαραίων Σάμου”

«Φρατζόλια» σε συνεργασία με το “Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο «Φίλων Μαραθοκάμπου»”.

H Ελλάδα με τον Ν. 3521/2006 (ΦΕΚ 275/τ.Α/22-12-2006) κύρωσε την σύμβαση για την προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO(2003). Σκοποί της σύμβασης αυτής, όπως αναφέρονται  είναι :  (α) η προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, (β) ο σεβασμός της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των ενδιαφερομένων κοινοτήτων, ομάδων και ανθρώπων, (γ) η ευαισθητοποίηση σε επίπεδο τοπικό, εθνικό και διεθνές όσον αφορά τη σημασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και της αμοιβαίας εκτίμησης που πρέπει να τυγχάνει, (δ) η διεθνής συνεργασία και συνδρομή.

Στα πλαίσια της Σύμβασης αυτής προβλέπεται η δημιουργία και ο συνεχής εμπλουτισμός τριών καταλόγων:

1) ο Αντιπροσωπευτικός κατάλογος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας,

2) ο Κατάλογος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που απαιτεί επείγουσα προστασία,

3) προγράμματα, σχέδια και δραστηριότητες διαφύλαξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αυτή τη στιγμή στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχουν καταγράφει 55 στοιχεία. Οι καταχωρήσεις της Ελλάδας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας είναι : 1) η καταχώρηση της Μεσογειακής διατροφής  από κοινού με τις Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Μαρόκο, Πορτογαλία, 2)“Η Τεχνογνωσία της Παραδοσιακής Μαστιχοκαλλιέργειας στη Χίο, 3) η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία,  4) τα Μωμοέρια, ένα έθιμο του Δωδεκαημέρου όπως τελείται σε οκτώ χωριά της Κοζάνης, 5) το Ρεμπέτικο Τραγούδι, 6) η  Τέχνη της Ξερολιθιάς  κατόπιν υποβολής κοινού φακέλου υποψηφιότητας της Ελλάδας με Γαλλία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Σλοβενία, 7) η Βυζαντινή Μουσική/ Ψαλτική, 8)η  “Μετακινούμενη Κτηνοτροφία – Η εποχιακή μετακίνηση των κοπαδιών πάνω στις παραδοσιακές διαδρομές τους, στη Μεσόγειο και στις Άλπεις” από κοινού με την Αυστρία και την Ιταλία,9) «Το Πολυφωνικό Καραβάνι, Ερευνώντας, Διαφυλάσσοντας και Αναδεικνύοντας το Πολυφωνικό Τραγούδι της Ηπείρου».

Εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής, η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αναστασία Αντωνέλη δήλωσε:

«Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου- Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού, έχοντας πυξίδα  κατεύθυνσης την ανάδειξη και προστασία της  διαχρονικής  πολιτιστικής κληρονομιάς- ταυτότητας των νησιών του Βορείου Αιγαίου, παραμένοντας πιστή στην πεποίθηση της ενεργής συμμετοχής των πολιτών και της συνεργασίας των τοπικών κοινωνιών, ξεκίνησε μια πρώτη προσπάθεια καταγραφής τους, με την υποβολή πέντε προτάσεων των  Καρναβαλικών Δρώμενων  των νησιών μας, προκειμένου να ενταχθούν   στο “Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς” της UNESCO.

Ως γνωστόν   τα  Καρναβαλικά  δρώμενα έχοντας  τις ρίζες τους στις Διονυσιακές γιορτές φτάνουν διαχρονικά στο σήμερα αποδεικνύοντας την συνέχεια του Ελληνισμού στους αιώνες και την εξέλιξη στο πέρασμα του χρόνου των λαϊκών δρώμενων, ηθών και εθίμων, στοιχείων του πολυδιάστατου Ελληνικού Πολιτισμού.

Οφείλουμε ένα Μεγάλο Ευχαριστώ στους τοπικούς Συλλόγους που προαναφέραμε για την θέληση τους να συμμετέχουν σε αυτήν μας την πρωτοβουλία και  από κοινού να δουλέψουμε  προκειμένου να καταφέρουμε τα Καρναβαλικά Δρώμενα των Νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,  να εγγραφούν   στο “Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς” της UNESCO».»

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή