14.4 C
Σάμος
05/12/2022
Σαμιακά

Νησιά – θύματα αδιαφορίας γιατρών

Μηδενικό ενδιαφέρον για την κάλυψη θέσης στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας επέδειξαν οι παιδίατροι σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω, Κάλυμνο και Νάξο. Συνολικά για τις 27 θέσεις παιδιάτρων σε ΤΟΜΥ σε 13 μεγάλα νησιά του Αιγαίου και Ιονίου κατεγράφησαν μόλις 12 αιτήσεις, τη στιγμή που σε αυτά είναι εγκατεστημένοι περισσότεροι από 100 παιδίατροι. Και από αυτές τις 12 αιτήσεις οι τρεις (δύο για Σύρο και μία για Ικαρία) προήλθαν από ετεροδημότες. Καμία αίτηση δεν έγινε για την κάλυψη θέσης παιδιάτρου στην Πέλλα, στην Κοζάνη, στη Θήβα, στη Λιβαδειά, στον Πύργο, στην Ιεράπετρα και στη Σητεία.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά την κάλυψη των θέσεων γενικών γιατρών και παθολόγων. Ουδείς ενδιαφέρθηκε για κάποια από τις 24 θέσεις σε Ζάκυνθο, Κω, Λήμνο και Ικαρία. Σε Λέσβο, Χίο, Κεφαλονιά και Κάλυμνο υπήρξε από μία αίτηση επί συνόλου 44 θέσεων. Για τις 20 θέσεις των Δήμων Κοζάνης και Εορδαίας υπέβαλε αίτηση ένας μόνο γιατρός. Για τη Βέροια (16 θέσεις) ενδιαφέρθηκαν δύο, για τη Δράμα (12 θέσεις) μόλις ένας, όπως και για την Πέλλα. Για τις 16 θέσεις του Αγρινίου δεν υπήρξε αίτηση, ενώ για 40 θέσεις στην Πάτρα -την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας- υποβλήθηκαν μόλις 19 αιτήσεις. Ούτε μία αίτηση υποβλήθηκε για τις 12 θέσεις της Τρίπολης.

Από την απογοητευτική εικόνα «διασώζονται» μόνο η Αττική και η Θεσσαλονίκη, που συγκέντρωσαν το 82,4% του ενδιαφέροντος γενικών γιατρών και παθολόγων, για το 33,5% των προσφερόμενων θέσεων. Υπενθυμίζεται ότι προκηρύχθηκαν 956 θέσεις γενικών γιατρών και παθολόγων για τις 239 ΤΟΜΥ και οι υποψήφιοι ανήλθαν σε 364, οι οποίοι, έχοντας δικαίωμα να υποβάλουν ενδιαφέρον για έως πέντε θέσεις, εκδήλωσαν 1.223 εναλλακτικές προτιμήσεις. Αντίστοιχα για τους παιδιάτρους οι προκηρυχθείσες θέσεις ήταν 239, οι υποψήφιοι ανήλθαν σε 219 και εκδήλωσαν συνολικά 762 προτιμήσεις.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την ανάλυση των αποτελεσμάτων της προκήρυξης εκ μέρους της κ. Γεωργίας Οικονομοπούλου, νοσοκομειακό στέλεχος και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Managment Υπηρεσιών Υγείας, η οποία εκτιμά ότι ούτε η επαναπροκήρυξη των θέσεων που έμειναν αζήτητες θα φέρει τα επιθυμητά για το υπουργείο αποτελέσματα. Κατά τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, βασική αιτία για την εικόνα αυτή είναι το brain drain, που έχει μειώσει τη δεξαμενή γιατρών στην Ελλάδα κατά 17.500 την τελευταία επταετία.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Υγείας Σωτήρης Βαρδαρός αποδίδει την απροθυμία των γιατρών στην πολεμική πολλών ιατρικών συλλόγων εναντίον του νέου συστήματος. Κατά την κ. Οικονομοπούλου, ως βασικές αιτίες της απροθυμίας διαφαίνονται το αβέβαιο εργασιακό καθεστώς -αφού η θητεία των γιατρών είναι δύο συν δύο έτη πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης- το ενδεχόμενο οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί να έχουν καλύτερο εισόδημα από τα περίπου 1.700 ευρώ που είναι το μηνιαίο καθαρό εισόδημα στις ΤΟΜΥ και η εντύπωση που έχουν οι γιατροί ότι οι ΤΟΜΥ θα εξελιχθούν σε υπηρεσίες απλής συνταγογράφησης, χωρίς τη δυνατότητα άσκησης μάχιμης ιατρικής. Οπως αναφέρει, «δραστηριότητες όπως προαγωγή της υγείας, πρόληψη κ.ά. δεν φαίνεται να έχουν ενσωματωθεί στην επαγγελματική κουλτούρα των σημερινών γιατρών». Σύμφωνα με την κ. Οικονομοπούλου κίνητρο υπάρχει μόνο για νέους άνεργους γιατρούς των μεγάλων πόλεων που βρίσκουν τις ΤΟΜΥ ως ευκαιρίας δικτύωσης με την προοπτική μιας μελλοντικής ιδιωτικής «πελατείας».

Έντυπη Καθημερινή

Related posts

Λαμπρή η εορτή της Αγίας Βαρβάρας στη Σάμο

admin

Στους εξωστρεφείς αμπελουργούς της Σάμου το βραβείο Συλλογικής Προσπάθειας

admin

Σάμος – Ο καιρός μέχρι την Πέμπτη

admin

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα “Παρουσίαση των υφιστάμενων και νέων Χρηματοδοτικών Εργαλείων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα–HDB”

admin

Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στο Καρλόβασι

admin

Νίκη για τον Κέρκη Μαραθοκάμπου στο Αίγιο

admin

Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Πυθαγόρα

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου: «Τα κέρδη σκοτώνουν την Υγεία, έξω οι ιδιώτες απ’ τα νοσοκομεία»

admin

Γιατροί Χωρίς Σύνορα για το κέντρο στη Ζερβού: «Όλοι υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας»

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα