24.9 C
Σάμος
30/09/2022
Πολιτικά

Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Σάμου: Η διαχείριση της πανδημίας στο νησί είναι ακόμη χειρότερη

Η πανδημία COVID-19 τελικά ενέσκηψε τόσο στο Κ. Υ. Τ, όσο και στην κοινότητα της Σάμου δημιουργώντας μια δύσκολη κατάσταση, μια σοβαρή δοκιμασία για τους πρόσφυγες και τον τοπικό πληθυσμό, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες και ασυγχώρητες. Αντί να αξιοποιήσει το χρόνο που κερδήθηκε για την αποσυμφόρηση των νησιών και τη μεταφορά των προσφύγων, σε δομές φιλοξενίας σε όλη τη χώρα και για να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτώντας την αναλογική κατανομή τους σε όλες τις χώρες, επέμεινε και επιμένει στον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στα πέντε νησιά και στη δημιουργία τεράστιων στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Αντί να ακολουθήσει τις οδηγίες των ειδικών και να ανοίξει τον τουρισμό με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, επέλεξε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγάλων tour operators και των εφοπλιστών. Αντί να εξασφαλίσει αίθουσες και εκπαιδευτικούς, για να ανοίξουν τα σχολεία με 12 – 15 μαθητές ανά τμήμα, προτίμησε να μοιράσει δημόσιο χρήμα στους ημέτερους με τα voucher και τα «σκοιλ ελικικου». Αντί να πυκνώσει τα δρομολόγια και να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τάισε με εκατομμύρια  τα ΜΜΕ για να υμνολογούν το «Μωυσή» και να εκθειάζουν την «υπέρκομψη».

Έτσι το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρήκε τη χώρα απροετοίμαστη και ανοχύρωτη.

Η διαχείριση της  πανδημίας στο νησί της Σάμου είναι ακόμη χειρότερη. Στο Κ. Υ. Τ , αντί να απομονώσει τους θετικούς και τις επαφές τους σε διαφορετικούς χώρους, τους εγκλώβισε όλους μαζί, προκαλώντας στην ουσία ανοσία αγέλης.

Σε επίπεδο κοινότητας, παρατηρούμε μια πλήρη παράλυση του κρατικού μηχανισμού:

Α) Ουδείς αισθάνεται την ανάγκη να ενημερώσει έγκυρα τους πολίτες. Ουδείς γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των περιστατικών και τη γεωγραφική τους κατανομή, με αποτέλεσμα να οργιάζουν οι φήμες και να δημιουργείται σύγχυση και πανικός.

Β) Δεν έχει συσταθεί αρμόδιο όργανο ή υπηρεσία για να παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας, να παίρνει αποφάσεις για παρεμβάσεις και εφαρμογή μέτρων σε τοπικό επίπεδο

Γ) Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας και η διεύθυνση δημόσιας υγείας, κατά νόμο υπεύθυνες για τέτοιες περιστάσεις, δεν επιδεικνύουν την παραμικρή δραστηριότητα.

Δ) Ο αντιπεριφερειάρχης και οι δύο δήμαρχοι δηλώνουν αναρμόδιοι και συντάσσουν επιστολές διαμαρτυρίας.

Ε) Ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου, επιστημονικός σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα υγείας, τηρεί σιγήν ιχθύος

Με αυτά τα δεδομένα η ανησυχία και ο φόβος για τα χειρότερα είναι απόλυτα δικαιολογημένος. Σύσσωμη η κοινωνία πρέπει να απαιτήσει άμεσα:

  1. Την μόνιμη παρουσία κλιμακίου του ΕΟΔΥ στη Σάμο.
  2. Τη σύσταση συντονιστικού οργάνου, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση την εξέλιξη της πανδημίας και θα λαμβάνει αποφάσεις
  3. Τακτική, επίσημη, έγκυρη ενημέρωση των πολιτών
  4. Εφαρμογή αυστηρού πρωτοκόλλου υγειονομικής προστασίας των δυο γηροκομείων του νησιού. Αν περάσει η πανδημία στα γηροκομεία, το κόστος σε ανθρώπινες ζωές θα είναι δυσβάστακτο.
  5. Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας σε ανθρώπινο δυναμικό, υλικά και μέσα προστασίας, ιδιαίτερα του νοσοκομείου, που είναι ο τελικός αποδέκτης των συνεπειών της πανδημίας.

 

 

 

Related posts

H ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ για το Επικούρειο

admin

Νέα σελίδα στη ζωή δέκα ασυνόδευτων παιδιών

admin

Χρ. Τριαντόπουλος: Ανοίγει η πλατφόρμα για το NorthEvia-SamosPass

admin

Η σύνθεση της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Σάμου

admin

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.100.000 € στη Σάμο

admin

Στεφανάδης: Τo επιστημονικό συνέδριο θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο του ξενοδοχείου «DORYSSA

admin

«Υπερκομματικός διάλογος για δραστικές λύσεις σε θέματα υγείας. Όχι λαϊκισμός με τον πόνο των συμπολιτών μας»

admin

Κατά 56% μειωμένος ο αριθμός των συνολικά διαμενόντων στην Επικράτεια σε σχέση με το 2021

admin

Eκλογές για την ανάδειξη της νέας Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα