Connect with us

Πολιτικά

Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Σάμου: Η διαχείριση της πανδημίας στο νησί είναι ακόμη χειρότερη

Published

on

Η πανδημία COVID-19 τελικά ενέσκηψε τόσο στο Κ. Υ. Τ, όσο και στην κοινότητα της Σάμου δημιουργώντας μια δύσκολη κατάσταση, μια σοβαρή δοκιμασία για τους πρόσφυγες και τον τοπικό πληθυσμό, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες και ασυγχώρητες. Αντί να αξιοποιήσει το χρόνο που κερδήθηκε για την αποσυμφόρηση των νησιών και τη μεταφορά των προσφύγων, σε δομές φιλοξενίας σε όλη τη χώρα και για να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτώντας την αναλογική κατανομή τους σε όλες τις χώρες, επέμεινε και επιμένει στον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στα πέντε νησιά και στη δημιουργία τεράστιων στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Αντί να ακολουθήσει τις οδηγίες των ειδικών και να ανοίξει τον τουρισμό με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, επέλεξε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγάλων tour operators και των εφοπλιστών. Αντί να εξασφαλίσει αίθουσες και εκπαιδευτικούς, για να ανοίξουν τα σχολεία με 12 – 15 μαθητές ανά τμήμα, προτίμησε να μοιράσει δημόσιο χρήμα στους ημέτερους με τα voucher και τα «σκοιλ ελικικου». Αντί να πυκνώσει τα δρομολόγια και να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τάισε με εκατομμύρια  τα ΜΜΕ για να υμνολογούν το «Μωυσή» και να εκθειάζουν την «υπέρκομψη».

Έτσι το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρήκε τη χώρα απροετοίμαστη και ανοχύρωτη.

Η διαχείριση της  πανδημίας στο νησί της Σάμου είναι ακόμη χειρότερη. Στο Κ. Υ. Τ , αντί να απομονώσει τους θετικούς και τις επαφές τους σε διαφορετικούς χώρους, τους εγκλώβισε όλους μαζί, προκαλώντας στην ουσία ανοσία αγέλης.

Σε επίπεδο κοινότητας, παρατηρούμε μια πλήρη παράλυση του κρατικού μηχανισμού:

Α) Ουδείς αισθάνεται την ανάγκη να ενημερώσει έγκυρα τους πολίτες. Ουδείς γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των περιστατικών και τη γεωγραφική τους κατανομή, με αποτέλεσμα να οργιάζουν οι φήμες και να δημιουργείται σύγχυση και πανικός.

Β) Δεν έχει συσταθεί αρμόδιο όργανο ή υπηρεσία για να παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας, να παίρνει αποφάσεις για παρεμβάσεις και εφαρμογή μέτρων σε τοπικό επίπεδο

Γ) Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας και η διεύθυνση δημόσιας υγείας, κατά νόμο υπεύθυνες για τέτοιες περιστάσεις, δεν επιδεικνύουν την παραμικρή δραστηριότητα.

Δ) Ο αντιπεριφερειάρχης και οι δύο δήμαρχοι δηλώνουν αναρμόδιοι και συντάσσουν επιστολές διαμαρτυρίας.

Ε) Ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου, επιστημονικός σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα υγείας, τηρεί σιγήν ιχθύος

Με αυτά τα δεδομένα η ανησυχία και ο φόβος για τα χειρότερα είναι απόλυτα δικαιολογημένος. Σύσσωμη η κοινωνία πρέπει να απαιτήσει άμεσα:

  1. Την μόνιμη παρουσία κλιμακίου του ΕΟΔΥ στη Σάμο.
  2. Τη σύσταση συντονιστικού οργάνου, που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση την εξέλιξη της πανδημίας και θα λαμβάνει αποφάσεις
  3. Τακτική, επίσημη, έγκυρη ενημέρωση των πολιτών
  4. Εφαρμογή αυστηρού πρωτοκόλλου υγειονομικής προστασίας των δυο γηροκομείων του νησιού. Αν περάσει η πανδημία στα γηροκομεία, το κόστος σε ανθρώπινες ζωές θα είναι δυσβάστακτο.
  5. Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας σε ανθρώπινο δυναμικό, υλικά και μέσα προστασίας, ιδιαίτερα του νοσοκομείου, που είναι ο τελικός αποδέκτης των συνεπειών της πανδημίας.

 

 

 

Share this post:

Comments

comments

Πολιτικά

Παρέμβαση Βουλευτή Σάμου για τους δασικούς χάρτες

Published

on

By

Μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών προκύπτει μεγάλο αντικειμενικά πρόβλημα στο Νομό Σάμου, έγινε παρέμβαση από τον Βουλευτή Ν. Σάμου, Χριστόδουλο Στεφανάδη, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να προβεί σε ενέργειες άμεσου επαναπροσδιορισμού.

Ο βουλευτής αναφέρει στην παρέμβαση του:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το παρόν αίτημα αφορά σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών της Σάμου.

Συγκεκριμένα στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν, χαρακτηρίζονται ως δασικές εκτάσεις ακόμη και περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως μη δασικές με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Όπως γίνεται αντιληπτό, θα ήταν ορθό να γίνουν οι ανάλογες αναμορφώσεις στους δασικούς χάρτες, λαμβάνοντας υπόψη τις δικαστικές αποφάσεις και τις πράξεις χαρακτηρισμού, καθώς κινδυνεύουν πολίτες με την απώλεια των περιουσιών τους.

Θα παρακαλούσαμε θερμά να εξετάσετε το παρόν αίτημα, το οποίο όπως γνωρίζετε δεν αφορά μόνο τη Σάμο αλλά και πολλές περιοχές ολόκληρης της Ελλάδας».

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Ν. Κακλαμάνης: Να δουν οι τοπικοί μας άρχοντες τι μπορούν να κάνουν για να μην πάμε όλοι μαζί αδιάβαστοι

Published

on

By

Το γεγονός, ότι ο αξιότιμος αντιπεριφερειάρχης κ. Πανουράκης μου έκανε την τιμή να εκδώσει δημόσια ανακοίνωση, για να σχολιάσει ραδιοφωνική μου δήλωση για την πανδημία, με υποχρεώνει, για λόγους ευγένειας να απαντήσω. Δυστυχώς, με πρόλαβαν τα πεισματάρικα τα γεγονότα: η Σάμος πέρασε σε μια εβδομάδα από το πράσινο στο κόκκινο, αποδεικνύοντας, πέραν πάσης αμφιβολίας, πόσο έγκαιρα, ολοκληρωμένα, δραστικά και αποτελεσματικά ήταν τα μέτρα που πήρε η πολυχρονεμένη μας κυβέρνηση και οι τοπικοί μας άρχοντες.

Βέβαια, ο κ. αντιπεριφερειάρχης, στο κείμενό του αποδεικνύει ό ίδιος πόσο βάσιμη και ακριβής είναι η εκτίμηση, ότι οι δύο αρμόδιες για την διαχείριση της πανδημίας, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας και η διεύθυνση δημόσιας υγείας της περιφερειακής ενότητας Σάμου, υπήρξαν ανεπαρκείς και κατώτερες των περιστάσεων, όταν μετά από ένα χρόνο πανδημίας το μόνο έργο που παρουσιάζει είναι η πρόσληψη δυο υπαλλήλων προ διμήνου( κυκλοφορούν φήμες ότι δεν έχουν σχέση με επαγγέλματα υγείας ) και η σύνταξη μιας εισήγησης για τα σχολεία προ εβδομάδος.

Επί της ουσίας, η έξαρση της πανδημίας στο νησί οφείλεται σε δυο ολέθρια σφάλματα:

  1. Δεν υπήρξε έλεγχος των εισερχομένων και ποιοτική εξέταση αντιγόνου ( rapid test ) στα λιμάνια και το αεροδρόμιο.
  2. Δεν έκλεισαν τα σχολεία, μόλις έγινε αντιληπτό ότι αποτελούσαν εστίες μετάδοσης και διασποράς του ιού.

ΥΓ: Αντί να αντιδικούμε ποιοι είναι διαβασμένοι και ποιοι ανορθόγραφοι, καλό θα είναι, έστω την ύστατη στιγμή, να δουν οι τοπικοί μας άρχοντες ( βουλευτής, αντιπεριφερειάρχης, δήμαρχοι ) τι μπορούν να κάνουν για να μην πάμε όλοι μαζί αδιάβαστοι.

Σάμος, 27/02/2021

Νίκος Σ. Κακλαμάνης

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά11 ώρες ago

Αναστέλλεται η λειτουργία των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών

Σαμιακά14 ώρες ago

Στο «Βαθύ κόκκινο» η Σάμος

Σαμιακά15 ώρες ago

‘Εξι νέα κρούσματα στη Σάμο

Δήμος15 ώρες ago

Στάντζος σε Μητσοτάκη: «Επικαλούμαι την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη που συμπαρατάσσομαι μαζί σας, συμπαρατάσσομαι με τον Μητσοτάκη»

Σαμιακά15 ώρες ago

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε σε μία λογική όπου τα νησιά μας θα επιβαρύνονται με αυξημένους αριθμούς προσφύγων

Σαμιακά18 ώρες ago

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Σαμιακά19 ώρες ago

Εξιτήριο από το ΓΝ Σάμου πήραν δύο ασθενείς που νοσηλεύονταν με κορωνοϊό

Δήμος23 ώρες ago

Νέο απορριμματοφόρο στον στόλο του Δήμου Ανατολικής Σάμου

Περιφερειακά24 ώρες ago

Ανακοίνωση της Π.Ε. Σάμου για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από το σεισμό και το τσουνάμι

Σαμιακά2 ημέρες ago

Π.Ε. Σάμου: Κανένα κρούσμα covid-19

Δημοφιλή