Connect with us

Πολιτικά

Ν.Ε ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΣΑΜΟΥ ¨: Ρατσισμός και βία στο παλαιόκαστρο Σάμου

Published

on

Ανακοίνωση εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΖΥΡΙΖΑ Σάμου  με αφορμή τα επεισόδια  που σημειώθηκαν μεταξύ κατοίκων και μελών ΜΚΟ στο Παλαιόκαστρο ,κατά την συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου με θέμα την ενοικίασης σπιτιών σε ευάλωτες ομάδες.

Η Ν.Ε ΣΥ.ΡΙΖ.Α Σάμου σημειώνει:

Δυστυχώς η ευτυχώς η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2009, η οποία χτύπησε και την πόρτα μας και ισοπέδωσε το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού, έφερε στην επιφάνεια τα ρατσιστικά, φασιστικά, ξενοφοβικά και εθνικιστικά κατάλοιπα του παρελθόντος. Τα οποία μαχαιρώνουν  πισώπλατα τη συνοχή της κοινωνίας μας, αλλά και το διεθνές κύρος της χώρας.

Η εθνικιστική θολούρα που τους διακατέχει, δεν τους αφήνει να λειτουργήσουν ως πολιτισμένα όντα και να τιμήσουν την αρχαίο-ελληνική παράδοση της φιλοξενίας. Δεν τους βοήθα να θυμηθούν πως από αρχαιοτάτων χρονών, ως λαός φιλοξενήσαμε αλλά και φιλοξενηθήκαμε. Ο Οδυσσέας στον δεκάχρονο Νόστο, το ταξίδι του προς την Ιθάκη, χρειάστηκε να γίνει ικέτης πολλές φορές. Αλλά και πολύ αργότερα, κυρίως την χρονική περίοδο 1950-1970 φιλοξενηθήκαμε σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Ξεχνάνε ότι είμαστε ένα έθνος μεταναστών. << εμείς μεταναστεύουμε, εσείς μεταναστεύετε, αυτοί μεταναστεύουν, όπως έγραφε ο αείμνηστος Μανώλης  Αναγνωστάκης στα ποιήματα του << Θεσσαλονίκη. Μέρες του 1969 μ.χ.>>.

Βρωμοέλληνες αποκαλούσαν συλλήβδην τους παππούδες μας, που αποφάσιζαν να κάνουν το μακρινό ταξίδι στην γη της‘ ’επαγγελίας’’, εκεί που έτρωγαν, λέει το ψωμί με το βούτυρο ! Λαθρομετανάστες και λαθροπίθηκους, κάποιοι αποκαλούν  σήμερα φτωχούς και ταλαιπωρημένος ανθρώπους που τρέχουν να σώσουν τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους.  Διαφορετικές εποχές, αλλά πάντα οι ίδιοι απαίδευτοι θα εμφανιστούν να το παίξουν τιμητές της πατρίδας.  Ξεχνώντας τις αρχές και τα ιδανικά της, τα οποία μας κάνουν υπερήφανους ως Έλληνες.

Είναι ιερή υποχρέωση κάθε Σαμιώτη, απέναντι στον πολιτισμό μας, που αποτελεί τη βάση του δυτικού πολιτισμού, ο οποίος είναι επικυρίαρχος σε όλο τον πλανήτη, να αντισταθεί σε κάθε ξενοφοβικό, φασιστικό και εθνικιστικό παροξυσμό. Δεν μπορεί Έλληνας-ευρωπαίος  πολίτης να ανέχεται να στοχοποιούνται κατατρεγμένοι άνθρωποι μόνο και μόνο επειδή είναι σκουρόχρωμοι. Δεν μπορεί να στοχοποιούνται μικρά παιδιά, επειδή η μοίρα τους τα έκανε πρόσφυγες και να τους στερείτε το πολύτιμο αγαθό της γνώσης. Δεν μπορεί να προσβάλλεται, η ορθόδοξη χριστιανική μας παράδοση, όπου η ευσπλαχνία της και η καρδιά της δεν έχουν  σύνορα.  Ο φασισμός δεν κάνει διακρίσεις, σήμερα είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, αύριο θα είμαστε εμείς και δεν άργησε πολύ, επίθεση σε συμπολίτες μας με οποιαδήποτε μορφή βίας λεκτική και μη. Προπηλακισμός και έλεγχος για το πώς θα διαθέσει ο καθένας την περιουσία του, στοχοποίηση  και στέρηση της ατομικής ιδιοκτησίας και οικονομικής ελευθερίας.

Είναι καθήκον όλων των πολιτών να καταδικάσουν οποιαδήποτε μορφή  βίας απέναντι στους πρόσφυγες-μετανάστες, που φιλοξενούνται στο νησί μας., απέναντι στους ανθρώπους που εργάζονται για να τους βοηθήσουν και αποτελούν εταίρο της Υ.Α του ΟΗΕ στη ΣΑΜΟ.  Απέναντι σε κάθε συμπολίτη μας που έχει το δικαίωμα να διάθεση όπως αυτός θέλει την περιουσία του.

Καλούμε ιδιαιτέρως κάθε θεσμική αρχή, από τον Βουλευτή, τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο, αλλά και τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σάμου, να καταδικάσουν το συγκεκριμένο γεγονός που έλαβε χώρα, στο Παλαιόκαστρο Σάμου, το οποίο μας προσβάλει ως ανθρώπινα όντα, ως Έλληνες, αλλά και ως χριστιανούς.   <<Η σιωπή είναι συνενοχή>>.

Share this post:

Comments

comments

Πολιτικά

Παρέμβαση Βουλευτή Σάμου για τους δασικούς χάρτες

Published

on

By

Μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών προκύπτει μεγάλο αντικειμενικά πρόβλημα στο Νομό Σάμου, έγινε παρέμβαση από τον Βουλευτή Ν. Σάμου, Χριστόδουλο Στεφανάδη, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να προβεί σε ενέργειες άμεσου επαναπροσδιορισμού.

Ο βουλευτής αναφέρει στην παρέμβαση του:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το παρόν αίτημα αφορά σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών της Σάμου.

Συγκεκριμένα στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν, χαρακτηρίζονται ως δασικές εκτάσεις ακόμη και περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως μη δασικές με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Όπως γίνεται αντιληπτό, θα ήταν ορθό να γίνουν οι ανάλογες αναμορφώσεις στους δασικούς χάρτες, λαμβάνοντας υπόψη τις δικαστικές αποφάσεις και τις πράξεις χαρακτηρισμού, καθώς κινδυνεύουν πολίτες με την απώλεια των περιουσιών τους.

Θα παρακαλούσαμε θερμά να εξετάσετε το παρόν αίτημα, το οποίο όπως γνωρίζετε δεν αφορά μόνο τη Σάμο αλλά και πολλές περιοχές ολόκληρης της Ελλάδας».

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Ν. Κακλαμάνης: Να δουν οι τοπικοί μας άρχοντες τι μπορούν να κάνουν για να μην πάμε όλοι μαζί αδιάβαστοι

Published

on

By

Το γεγονός, ότι ο αξιότιμος αντιπεριφερειάρχης κ. Πανουράκης μου έκανε την τιμή να εκδώσει δημόσια ανακοίνωση, για να σχολιάσει ραδιοφωνική μου δήλωση για την πανδημία, με υποχρεώνει, για λόγους ευγένειας να απαντήσω. Δυστυχώς, με πρόλαβαν τα πεισματάρικα τα γεγονότα: η Σάμος πέρασε σε μια εβδομάδα από το πράσινο στο κόκκινο, αποδεικνύοντας, πέραν πάσης αμφιβολίας, πόσο έγκαιρα, ολοκληρωμένα, δραστικά και αποτελεσματικά ήταν τα μέτρα που πήρε η πολυχρονεμένη μας κυβέρνηση και οι τοπικοί μας άρχοντες.

Βέβαια, ο κ. αντιπεριφερειάρχης, στο κείμενό του αποδεικνύει ό ίδιος πόσο βάσιμη και ακριβής είναι η εκτίμηση, ότι οι δύο αρμόδιες για την διαχείριση της πανδημίας, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας και η διεύθυνση δημόσιας υγείας της περιφερειακής ενότητας Σάμου, υπήρξαν ανεπαρκείς και κατώτερες των περιστάσεων, όταν μετά από ένα χρόνο πανδημίας το μόνο έργο που παρουσιάζει είναι η πρόσληψη δυο υπαλλήλων προ διμήνου( κυκλοφορούν φήμες ότι δεν έχουν σχέση με επαγγέλματα υγείας ) και η σύνταξη μιας εισήγησης για τα σχολεία προ εβδομάδος.

Επί της ουσίας, η έξαρση της πανδημίας στο νησί οφείλεται σε δυο ολέθρια σφάλματα:

  1. Δεν υπήρξε έλεγχος των εισερχομένων και ποιοτική εξέταση αντιγόνου ( rapid test ) στα λιμάνια και το αεροδρόμιο.
  2. Δεν έκλεισαν τα σχολεία, μόλις έγινε αντιληπτό ότι αποτελούσαν εστίες μετάδοσης και διασποράς του ιού.

ΥΓ: Αντί να αντιδικούμε ποιοι είναι διαβασμένοι και ποιοι ανορθόγραφοι, καλό θα είναι, έστω την ύστατη στιγμή, να δουν οι τοπικοί μας άρχοντες ( βουλευτής, αντιπεριφερειάρχης, δήμαρχοι ) τι μπορούν να κάνουν για να μην πάμε όλοι μαζί αδιάβαστοι.

Σάμος, 27/02/2021

Νίκος Σ. Κακλαμάνης

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή