15.5 C
Σάμος
10/12/2023
Σαμιακά

Ν.Κατρακάζος: Δεκάδες πολίτες καθημερινά ταλαιπωρούμαστε και δυστυχώς εξαντλούμε και τα τελευταία όρια υπομονής μας….

ΠΡΟΣ : ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ

Γεννήθηκα ,ζω και δραστηριοποιούμε επαγγελματικά με τον τουρισμό, στη Σάμο. Ασχολούμαι με τα κοινά (για 5 πέντε χρόνια πρώην Αντιπεριφερειάρχης σήμερα δημοτικός σύμβουλος παλαιοτέρα υποψήφιος βουλευτής).

Όπως όλοι οι συμπατριώτες μου, και ειδικά όσοι έχουμε επιχειρήσεις στον τουρισμό αγωνιζόμαστε καθημερινά να επιβιώσουμε κάτω από δύσκολες συνθήκες που αρχικά η πανδημία και στη συνέχεια ο φονικός σεισμός δημιούργησε.

Αμέσως μετά το σοκ του σεισμού και αφού είχε προηγηθεί η άμεση επίσκεψη του Πρωθυπουργού, με ανακούφιση ακούσαμε την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου με τα 8 μέτρα για την άμεση βοήθεια μας ως κοινωνία και οικονομία. (9/11/2020 Υπουργείο οικονομικών. )

Σε ό,τι αφορά το μέτρο 1 “Αναστολή Φορολογικών υποχρεώσεων”  τα πράγματα έτρεξαν  θα έλεγε κανείς γρήγορα…έτσι :

Στο ΦΕΚ 4926/Β/9-112020 θεσμοθετήθηκε η παράταση και αναστολή μέχρι 30/04/21 των βεβαιωμένων και τρεχουσών φορολογικών  υποχρεώσεων σε όλα τα νομικά και φυσικά πρόσωπα με κύρια εγκατάσταση τη Σάμο.  Στο ΦΕΚ 227/Β/18-9-2020 θεσμοθετήθηκε η αναστολή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για τους πληγέντες από το σεισμό έως το τέλος Οκτωβρίου.

Σε ότι αφορά το μέτρο 5  “Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών” με καθυστέρηση ο κύριος Βρούτσης έστειλε επιστολή στον e-ΕΦΚΑ για εφαρμογή των από την κυβέρνηση ανακοινωθέντων μέτρων, για αναστολή  πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών.

Θα έλεγε λοιπόν κανείς όλα μια χαρά αφού θα πάρουμε ανάσα μέχρι την Άνοιξη……. αμ δε…..

Πήγα σήμερα ως επιχείρηση να ζητήσω να κάνω ρύθμιση 120 δόσεων για υποχρέωση από δάνειο που είχα πάρει  με εγγύηση του Δημοσίου ως έχει ανακοινωθεί από τη Κυβέρνηση. Η απάντηση “δεν μπορείς να κάνεις ρύθμιση ” γιατί;  ¨Γιατί δεν έχει πληρώσει τις τρέχουσες εισφορές από το Μάρτιο μέχρι σήμερα…” Μα  αυτά έχουν ανασταλεί λόγω πανδημίας αλλά και λόγω σεισμού έως τον Απρίλιο του 2021; “δεν ξέρω τίποτα δεν βλέπω κάτι στο σύστημά μου..”  Τι να νοιώσεις ..απογοήτευση , οργή , ότι κάποιοι τελικά μας κοροϊδεύουν….. Σαν και μένα δεκάδες καθημερινά….

Ερχόμαστε στον ΕΦΚΑ.  Η κυβερνητική εξαγγελία (μέτρο 5  9/11/20)  σαφέστατη. Ο e-ΕΦΚΑ όμως …αλλά λέει και κάνει……( εγκύκλιος  ΑΠ 334389/7-1220)  “οι προαναφερόμενες διατάξεις δηλαδή η αναστολή των ασφαλιστικών υποχρέωσαν ισχύον  για τις αποδεδειγμένα   πληγείσες επιχειρήσεις που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση σε περιοχές που πλήττονται από θεομηνίες άλλες φυσικές καταστροφές και αποδεδειγμένα έχουν υποστεί  ζημιές…

Με απλά λόγια  2 υπουργεία της  ίδιας  κυβέρνησης εφαρμόζουν τις κυβερνητικές εξαγγελίες διαφορετικά. Το Οικονομικών πολύ σωστά οριζόντια για όλες τις επιχειρήσεις το Εργασίας μόνο για όσους έχουν αποδεδειγμένα πληγεί. Είναι αδιανόητο να μην βλέπουν όλοι αυτοί που οδηγούν σε τέτοιες αποφάσεις τις τραγικές συνθήκες στο νησί   αφού όλοι άμεσα ή έμεσα εχουμε πληγεί από το σεισμό, και να αποκλείουν επιχειρήσεις. Αλήθεια με ποιο κριτήριο και ποιο αποδεικτικό θα κρίνει ο κάθε υπάλληλης  το αν έχει πληγεί η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας ;

Πάρθηκαν από τη Κυβέρνηση σωστά μέτρα που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζονται ή εφαρμόζονται διαφορετικά.  Δεκάδες πολίτες καθημερινά ταλαιπωρούμαστε και δυστυχώς εξαντλούμε και τα τελευταία όρια  υπομονής μας….

Επιτέλους ας γίνει κάτι…..Καλώ τους κεντρικά αρμόδιους αλλά και το Βουλευτή μας και τους τοπικούς  φορείς  να ενεργήσουν ανάλογα και να διεκδικήσουν την άμεση διευθέτηση όλων αυτών των εμποδίων. .

ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΡΑΚΑΖΟΣ / 6940 4469490

 

Related posts

Μεγάλη νίκη της ΣΥΝΕΚ στις εκλογές της ΕΛΜΕ Σάμου

admin

Πόσο θα κοστίζει η νέα τουριστική βίζα για τους Τούρκους

admin

Συνάντηση του Επιμελητηρίου Σάμου με τον νέο Γενικό Πρόξενο Σμύρνης

admin

Ευχαριστήριο προς την Μαιευτική Κλινική του Νοσοκομείου Σάμου

admin

Νέα γενική συνέλευση αγροτών στον Πύργο

admin

ΕΚΤ Σάμου: Έκοψαν το ρεύμα για… 370 ευρώ, σε οικογένεια με μωρό!

admin

Αγιασμός της νέας εκπαιδευτικής σειράς Εθελοντών Υγείας του Ερυθρού Σταυρού Σάμου

admin

Εκδηλώσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Σάμο για τις 16 Ημέρες Ακτιβισμού κατά της Έμφυλης Βίας

admin

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για κάλυψη αναγκών του Γ. Ν. Σάμου με ιατρικό προσωπικό

admin