17.8 C
Σάμος
26/02/2024
Πολιτικά

Ν. Μηταράκης: Φύλαξη συνόρων, μείωση ροών, περιορισμός επιπτώσεων, νέες κλειστές /ελεγχόμενες δομές

Την ανάκτηση του ελέγχου της μεταναστευτικής κρίσης, που επηρέασε την χώρα δυσανάλογα, στα χρόνια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ, καθώς και τις προτεραιότητες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για το νέο έτος, ανέδειξε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκηςκατά τη διάρκεια της παρέμβασης του στη Βουλή των Ελλήνων. 

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι «το 2020 ήταν μια χρονιά σταθμός στο μεταναστευτικό. Προχωρήσαμε σε σημαντικές οργανωτικές και νομοθετικές αλλαγές. Αλλαγές που επέφεραν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα», τα οποία και παρουσίασε, λέγοντας ότι «το 2020 είναι η χρονιά με τις χαμηλότερες ροές εδώ και πολλά χρόνια. Φέτος η μείωση των ροών φτάνει το 78%, με τα 2/3 των ροών το πρώτο τρίμηνο. Αναφορικά με τα νησιά μας, το τελευταίο εννεάμηνο οι ροές έχουν μειωθεί κατά 94%: 3 χιλιάδες αφίξεις αντί 49 χιλιάδες πέρυσι. Φυλάσσουμε τα σύνορα μας με αποφασιστικότητα και απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες. Και η αποσυμφόρηση πλέον δεν αφορά μόνο τα νησιά μας, αλλά ολόκληρη τη χώρα. Λιγότεροι από 70 χιλιάδες είναι πλέον οι διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας της χώρας, με σαφή τάση για περαιτέρω μείωση. Ενώ τον Ιανουάριο ήταν 93 χιλιάδες. Επίσης, μεγάλη μείωση ύψους 40% καταγράφηκε στις εκκρεμότητες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.  Και επιταχύνθηκε ραγδαία η έκδοση πρωτοβάθμιων αποφάσεων ασύλου κατά 70% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019». 

Εν συνεχεία, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέλυσε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου«Το 2021 ο Προϋπολογισμός κατανέμει στο Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου το ποσό των 96 εκ Ευρώ. Εκ των οποίων τα 50 εκ θα διατεθούν, προς Δήμους και Περιφέρειες της χώρας, είτε ως Δημοτικά Τέλη, είτε για έργα υποδομών, είτε ως αποζημιώσεις κατοίκων. Άρα τα λειτουργικά μας έξοδα το 2021 προϋπολογίζονται σε 21 εκ. ευρώ για αμοιβές υπαλλήλων και 25 εκ. ευρώ για κάθε φύσης λειτουργικά έξοδα Κεντρικής Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ασύλου, Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, όλων των δομών, καθώς και των Ειδικών Γραμματειών. Επίσης, στο Υπουργείο διατίθενται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων τα ποσά του 1 εκ. ευρώ  μέσω του εθνικού σκέλους και 30 εκ. ευρώ μέσω του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους».  

Επιπλέον, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι βασική πηγή χρηματοδότηση των Δράσεων του Υπουργείου για το 2021 παραμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και με ενημέρωση Βουλής για τις μεγαλύτερες συμβάσεις, όπως προβλέπει ο Κανονισμός. Μια διαδικασία που δεν εφαρμόστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ καθώς, ενώ ξοδεύτηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια, κανένας διαγωνισμός δεν συζητήθηκε στην αρμόδια Μόνιμη Διαρκή Επιτροπή».  

Κατόπιν, συμπλήρωσε πως «θα προχωρήσουμε σε διαγωνισμούς Πλαίσιο άμεσα, με ισχύ από το 2021, για τις αναγκαίες υπηρεσίες & αγαθά που χρειάζονται οι δομές φιλοξενίας. Όπως ξεκινήσαμε το 2020, με διαγωνισμούς που αναρτώνται και στην Ελλάδα και στην σελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να εξασφαλίσουμε βέλτιστη ποιότητα και τιμή. Καθώς μειώσαμε τις τιμές σε αρκετές υπηρεσίες, όπως στο ΕΣΤΙΑ και σε δομές ανηλίκων. Με αντιδράσεις, εντός και εκτός Αίθουσας. Απομακρυνόμαστε ριζικά από τις έκτακτες και ειδικές διατάξεις προμηθειών που χρησιμοποιούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Για τη νέα Ευρωπαϊκή Περίοδο, ολοκληρώθηκε η κατανομή στα ειδικά προγράμματα που αφορούν τη Μετανάστευση και τα Σύνορα. Συνολικά, η Ελλάδα την περίοδο 2021-2027 θα λάβει 1,5 δις Ευρώ».  

Ο κ. Μηταράκης τόνισε εμφατικά τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τo 2021, οι οποίες είναι «πρώτον, η διατήρηση ιδιαίτερα χαμηλών ροών, καθώς δεν θέλουμε να είμαστε η πύλη εισόδου της Ευρώπης για τους λαθροδιακινητές. Δεύτερον, ο δραστικός περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Τρίτον, οι απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Τέταρτον,η λειτουργία των κλειστών/ελεγχόμενων δομών, και στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, ξεκινώντας από τουλάχιστον 12 κέντρα το 2021. Πέμπτον, η ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής στα σημεία εισόδουΈκτονο Ψηφιακός Μετασχηματισμός και της διαδικασίας Ασύλου και της διαδικασίας νόμιμης μετανάστευσηςΈβδομον,η ομαλή προσαρμογή όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας, με έμφαση στην εργασία και όχι στα επιδόματαΌγδοονη ενίσχυση της νόμιμης μετανάστευσης προς όφελος αναγκών της χώρας μας. Και τέλος, φυσικά, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου».  

«Η χώρα μας, όπως όλος ο πλανήτης, αντιμετώπισε μια πρωτόγνωρη για την γενιά μας πανδημία. Η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί την κύρια προτεραιότητα μας, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα. Παράλληλα, καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια, μια ιδιαίτερα δύσκολη ισορροπία να λειτουργήσει η αγορά. Να περιοριστεί κατά το δυνατόν η ύφεση του 2020. Η μεγάλη επιτυχία της χώρας στις κατανομές του Ταμείου Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούμε θα οδηγήσει σε ανάκαμψη το 2021. Και με χρηστή διαχείριση των οικονομικών στηρίξαμε το 2020, και θα συνεχίσουμε, τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις, τους πιο αδύναμους.  Με έντονη αίσθηση ευθύνης απέναντι στο σήμερα αλλά και στο αύριο της χώρας μας», κατέληξε χαρακτηριστικά.  

Related posts

Χ. Σταϊκούρας: 140 εκατομμύρια ευρώ έχουν διοχετευτεί προς τη Σάμο

admin

Παρέμβαση Αλέξη Τσίπρα: Ο Στ. Κασσελάκης να προσφύγει στη βάση

admin

Παρατείνεται μέχρι τον Μάρτιο του 2025 η παραμονή των εκτοπισθέντων Ουκρανών στην Ελλάδα

admin

Υπουργείο Μετανάστευσης: Αναγκαστικός επαναπατρισμός 40 υπηκόων Πακιστάν και 10 υπηκόων Γεωργίας

admin

“Βάζουν ταφόπλακα στον δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας”

admin

Απογευματινά χειρουργεία: Από 300 έως 2.000 ευρώ το κόστος για τους πολίτες

admin

Καρλόβασι: Εκδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση

admin

Απάντηση Τριαντόπουλου στην ερώτηση του Βουλευτή Παρασκευαϊδη για τους σεισμόπληκτους της Σάμου

admin

Καταψηφίστηκε τροπολογία που επεδίωκε την απαλοιφή αναφοράς στο Δίκαιο της Θάλασσας χάρη σε ενέργειες της Ελληνικής Αντιπροσωπείας

admin