Connect with us

Πολιτικά

Ν. Μηταράκης: Φύλαξη συνόρων, μείωση ροών, περιορισμός επιπτώσεων, νέες κλειστές /ελεγχόμενες δομές

Published

on

Την ανάκτηση του ελέγχου της μεταναστευτικής κρίσης, που επηρέασε την χώρα δυσανάλογα, στα χρόνια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ, καθώς και τις προτεραιότητες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για το νέο έτος, ανέδειξε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκηςκατά τη διάρκεια της παρέμβασης του στη Βουλή των Ελλήνων. 

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι «το 2020 ήταν μια χρονιά σταθμός στο μεταναστευτικό. Προχωρήσαμε σε σημαντικές οργανωτικές και νομοθετικές αλλαγές. Αλλαγές που επέφεραν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα», τα οποία και παρουσίασε, λέγοντας ότι «το 2020 είναι η χρονιά με τις χαμηλότερες ροές εδώ και πολλά χρόνια. Φέτος η μείωση των ροών φτάνει το 78%, με τα 2/3 των ροών το πρώτο τρίμηνο. Αναφορικά με τα νησιά μας, το τελευταίο εννεάμηνο οι ροές έχουν μειωθεί κατά 94%: 3 χιλιάδες αφίξεις αντί 49 χιλιάδες πέρυσι. Φυλάσσουμε τα σύνορα μας με αποφασιστικότητα και απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες. Και η αποσυμφόρηση πλέον δεν αφορά μόνο τα νησιά μας, αλλά ολόκληρη τη χώρα. Λιγότεροι από 70 χιλιάδες είναι πλέον οι διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας της χώρας, με σαφή τάση για περαιτέρω μείωση. Ενώ τον Ιανουάριο ήταν 93 χιλιάδες. Επίσης, μεγάλη μείωση ύψους 40% καταγράφηκε στις εκκρεμότητες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.  Και επιταχύνθηκε ραγδαία η έκδοση πρωτοβάθμιων αποφάσεων ασύλου κατά 70% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019». 

Εν συνεχεία, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέλυσε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου«Το 2021 ο Προϋπολογισμός κατανέμει στο Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου το ποσό των 96 εκ Ευρώ. Εκ των οποίων τα 50 εκ θα διατεθούν, προς Δήμους και Περιφέρειες της χώρας, είτε ως Δημοτικά Τέλη, είτε για έργα υποδομών, είτε ως αποζημιώσεις κατοίκων. Άρα τα λειτουργικά μας έξοδα το 2021 προϋπολογίζονται σε 21 εκ. ευρώ για αμοιβές υπαλλήλων και 25 εκ. ευρώ για κάθε φύσης λειτουργικά έξοδα Κεντρικής Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Ασύλου, Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, όλων των δομών, καθώς και των Ειδικών Γραμματειών. Επίσης, στο Υπουργείο διατίθενται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων τα ποσά του 1 εκ. ευρώ  μέσω του εθνικού σκέλους και 30 εκ. ευρώ μέσω του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους».  

Επιπλέον, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι βασική πηγή χρηματοδότηση των Δράσεων του Υπουργείου για το 2021 παραμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και με ενημέρωση Βουλής για τις μεγαλύτερες συμβάσεις, όπως προβλέπει ο Κανονισμός. Μια διαδικασία που δεν εφαρμόστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ καθώς, ενώ ξοδεύτηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια, κανένας διαγωνισμός δεν συζητήθηκε στην αρμόδια Μόνιμη Διαρκή Επιτροπή».  

Κατόπιν, συμπλήρωσε πως «θα προχωρήσουμε σε διαγωνισμούς Πλαίσιο άμεσα, με ισχύ από το 2021, για τις αναγκαίες υπηρεσίες & αγαθά που χρειάζονται οι δομές φιλοξενίας. Όπως ξεκινήσαμε το 2020, με διαγωνισμούς που αναρτώνται και στην Ελλάδα και στην σελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να εξασφαλίσουμε βέλτιστη ποιότητα και τιμή. Καθώς μειώσαμε τις τιμές σε αρκετές υπηρεσίες, όπως στο ΕΣΤΙΑ και σε δομές ανηλίκων. Με αντιδράσεις, εντός και εκτός Αίθουσας. Απομακρυνόμαστε ριζικά από τις έκτακτες και ειδικές διατάξεις προμηθειών που χρησιμοποιούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Για τη νέα Ευρωπαϊκή Περίοδο, ολοκληρώθηκε η κατανομή στα ειδικά προγράμματα που αφορούν τη Μετανάστευση και τα Σύνορα. Συνολικά, η Ελλάδα την περίοδο 2021-2027 θα λάβει 1,5 δις Ευρώ».  

Ο κ. Μηταράκης τόνισε εμφατικά τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τo 2021, οι οποίες είναι «πρώτον, η διατήρηση ιδιαίτερα χαμηλών ροών, καθώς δεν θέλουμε να είμαστε η πύλη εισόδου της Ευρώπης για τους λαθροδιακινητές. Δεύτερον, ο δραστικός περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Τρίτον, οι απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Τέταρτον,η λειτουργία των κλειστών/ελεγχόμενων δομών, και στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, ξεκινώντας από τουλάχιστον 12 κέντρα το 2021. Πέμπτον, η ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής στα σημεία εισόδουΈκτονο Ψηφιακός Μετασχηματισμός και της διαδικασίας Ασύλου και της διαδικασίας νόμιμης μετανάστευσηςΈβδομον,η ομαλή προσαρμογή όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας, με έμφαση στην εργασία και όχι στα επιδόματαΌγδοονη ενίσχυση της νόμιμης μετανάστευσης προς όφελος αναγκών της χώρας μας. Και τέλος, φυσικά, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου».  

«Η χώρα μας, όπως όλος ο πλανήτης, αντιμετώπισε μια πρωτόγνωρη για την γενιά μας πανδημία. Η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί την κύρια προτεραιότητα μας, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα. Παράλληλα, καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια, μια ιδιαίτερα δύσκολη ισορροπία να λειτουργήσει η αγορά. Να περιοριστεί κατά το δυνατόν η ύφεση του 2020. Η μεγάλη επιτυχία της χώρας στις κατανομές του Ταμείου Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούμε θα οδηγήσει σε ανάκαμψη το 2021. Και με χρηστή διαχείριση των οικονομικών στηρίξαμε το 2020, και θα συνεχίσουμε, τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις, τους πιο αδύναμους.  Με έντονη αίσθηση ευθύνης απέναντι στο σήμερα αλλά και στο αύριο της χώρας μας», κατέληξε χαρακτηριστικά.  

Share this post:

Comments

comments

Πολιτικά

Χαρδαλιάς σε Στεφανάδη: Αναμένουμε την εισήγηση των επιδημιολόγων για την Σάμο

Published

on

By

«Αναμένουμε την εισήγηση των επιδημιολόγων σχετικά με την περίπτωση της Σάμου για να λάβουμε τις τελικές αποφάσεις και τα επόμενα βήματα στο μέτωπο της πανδημίας στη Σάμο», ανέφερε νωρίτερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βουλευτή Σάμου, Χριστόδουλο Στεφανάδη .

Ο βουλευτής σε δηλώσεις του στο «Ράδιο Αρμονία», υποστήριξε ότι επισήμανε στον υφυπουργό ότι το κλείσιμο του νησιού έχουν ζητήσει κατ’ επανάληψη και οι δήμαρχοι, εξαιτίας της διασποράς του ιού σε περιοχές της Σάμου.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

4,45 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον τελευταίο καταστροφικό σεισμό

Published

on

By

Στα 4,45 εκατ. ευρώ προσδιορίζονται τα κονδύλια που θα κατευθυνθούν στους Δήμους της Σάμου και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον τελευταίο καταστροφικό σεισμό. 

Ειδικότερα, στην Ανατολική Σάμο θα διατεθεί 2,16 εκατ. ευρώ έως και τον Ιανουάριο του 2023, εκ των οποίων οι 700.000 ευρώ μόνο για τη διαχείριση των ετοιμόρροπων κτιρίων. Στη Δυτική Σάμο έχει δεσμευθεί κονδύλι 2,09 εκατ. ευρώ για το ίδιο διάστημα, εκ των οποίων 750.000 ευρώ ειδικά για τα ετοιμόρροπα κτίρια.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα λάβει την επόμενη διετία το ποσό των 200.000 ευρώ. Τα συγκεκριμένα στοιχεία έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, μόνο στον Δήμο Δυτικής Σάμου τα επικίνδυνα και ετοιμόρροπα κτίσματα είναι 361. Όσο για τον Δήμο Ανατολικής Σάμου, το Δημοτικό Συμβούλιο, μόλις στα τέλη Ιανουαρίου ενέκρινε την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας για το θέμα των κατεδαφίσεων. Η προτεραιότητα των κατεδαφίσεων βάσει του Σχεδίου Εγκέλαδος για την άρση των επικινδυνοτήτων θα δίνεται με σειρά προτεραιότητας, στους κύριους οδικούς άξονες, στους κεντρικούς δρόμους, στις εισόδους των πόλεων και των κοινοτήτων καθώς και σε κτίρια κρίσιμων λειτουργιών όπως Νοσοκομεία, Σχολεία, Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημαρχείο κ.λπ.

Πάντως, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στην ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ η επιφόρτιση των Δήμων με τις κατεδαφίσεις γίνεται χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης, καθώς τα χρήματα που έχουν δοθεί δεν φτάνουν για τις κατεδαφίσεις και τις απομακρύνσεις των υλικών. Παράλληλα, όπως καταγγέλλεται, οι Δήμοι δεν έχουν το απαιτούμενο προσωπικό και τα μηχανήματα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης απαντά ότι, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει θεσπίσει σύστημα πολυετούς και ετήσιου στρατηγικού προγραμματισμού προσλήψεων τακτικού και εποχικού προσωπικού για όλους τους φορείς του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού.

Όπως υπογραμμίζει, για τον Προγραμματισμό Προσλήψεων του 2021, είχαν κληθεί το περασμένο καλοκαίρι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προβούν στην αξιολόγηση των αναγκών τους για προσλήψεις τακτικού προσωπικού, δυνάμενοι να αιτηθούν την πλήρωση των κενών θέσεων του Οργανισμού τους σε επίπεδο οργανικής μονάδας, θέτοντας παράλληλα ένδειξη προτεραιότητας για καθεμία εξ’ αυτών, στο πλαίσιο διαβάθμισης των αναγκών τους. Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, ο Δήμος Δυτικής Σάμου υπέβαλε αίτημα για την κάλυψη τεσσάρων κενών θέσεων τακτικού προσωπικού με νέες προσλήψεις και τελικά τον περασμένο Σεπτέμβριο εγκρίθηκε η πρόσληψη ενός υπαλλήλου Π.Ε. Οικονομικού. Μάλιστα, για το 2020 οι Δήμοι της Σάμου δεν είχαν υποβάλλει αίτημα για την πρόσληψη τακτικού προσωπικού ελλείψει κενών θέσεων, καθότι διέθεταν μεταβατικό Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας.

Πέραν της ενίσχυσης της στελέχωσης των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. μέσω της πραγματοποίησης προσλήψεων, όπως αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Βορίδης οι Δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας του ν.4440/2016, μέσω του οποίου μπορούν να αντλούν προσωπικό για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών. Ήδη, τον περασμένο Οκτώβριο με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, ζητήθηκε η προσωρινή κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών με απόσπαση. Ειδικά, δε, για τους νέους δήμους που προέκυψαν από διάσπαση, όπως είναι οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, ελήφθη ειδική μέριμνα για την εξασφάλιση της απαιτούμενης επάρκειας προσωπικού.

Συμπληρωματικά, όπως τόνισε ο υπουργός, οι Δήμοι μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών με διάρκεια απασχόλησης που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους οκτώ μήνες από την επέλευση του γεγονότος ή την κήρυξη έκτακτης ανάγκης, με άμεσες διαδικασίες.

Πηγή: insider.gr

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή