20 C
Σάμος
27/05/2024
Ελλάδα

Οδικός χάρτης για τους τίτλους ιδιοκτησίας σε χωράφια

Όπως τονίζει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής η τοπογράφος, μηχανικός και τεχνικός σύμβουλος στους δασικούς χάρτες, Γραμματή Μπακλατσή, το κυρίαρχο πρόβλημα που ανέδειξαν είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς στις εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως «ΑΔ» και «ΔΑ», δηλαδή πρώην αγροτικές εκτάσεις που δασώθηκαν λόγω εγκατάλειψης ή δασικές εκτάσεις που εκχερσώθηκαν παράνομα προς καλλιέργεια.

Προκειμένου να επιλυθεί αυτό το ζήτημα και να δοθεί οριστική λύση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς στις περιοχές της ελληνικής επικράτειας όπου δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας νομοθέτησε ότι για τις περιοχές αυτές (νησιά Ιονίου, Κρήτη, Λέσβος, Σάμος, Χίος, Κυκλάδες, Κύθηρα, Αντικύθηρα, Δωδεκάνησα και Μάνη) δεν προβάλλει δικαιώματα ιδιοκτησίας σε δάση και δασικές εκτάσεις, εκτός αν διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας (αρ. 152 του ν. 4819/2021).

Πρακτικά, αν μια αποδεδειγμένα ιδιωτική έκταση χαρακτηριστεί ως δασικού χαρακτήρα, δεν διεκδικείται από το Ελληνικό Δημόσιο. Παραμένει ιδιωτική έκταση, γεγονός που δεν επηρεάζει τη χρήση της, σε σχέση με το προηγούμενο θεσμικό καθεστώς.

«Νέα προβλήματα»

«Οι νομοθετικές διορθώσεις που έκανε το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς και η κύρωση του μεγαλύτερου ποσοστού των δασικών χαρτών, δεν αρκούν για να σημάνουν την αρχή του τέλους του εγχειρήματος του Δασολογίου και του Κτηματολογίου στη χώρα μας, αφού οι παθογένειες της διοίκησης δημιουργούν διαρκώς νέα προβλήματα. Αγροτικές εκτάσεις για τις οποίες υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας και έχουν δασωθεί θα πρέπει οι πολίτες να τρέξουν σε Δασαρχείο και Κτηματολόγιο για να τις κατοχυρώσουν ιδιοκτησιακά. Ιδιοκτησίες με σπίτια με οικοδομικές άδειες οι οποίες είχαν εκδοθεί πριν από το Σύνταγμα του 1975 και οι ιδιοκτήτες τους είχαν κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τη Δασική Υπηρεσία, προκειμένου αυτά να εξαιρεθούν του δασικού χάρτη ως μη δασικές εκτάσεις, παραμένουν δασικές εκτάσεις. Επίσης, οι 331.874 αντιρρήσεις που έχουν κατατεθεί από τους πολίτες βρίσκονται σε εκκρεμότητα και αφορούν μία καθόλου αμελητέα έκταση συνολικού εμβαδού 2,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων. Περιμένουμε το υπουργείο, όπως έχει ανακοινώσει, να αυξήσει τον αριθμό των επιτροπών εξέτασης των αντιρρήσεων σε 200 για να επισπευσθεί η διαδικασία και να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών», τονίζει η κ. Μπακλατσή.

Σύμφωνα με τα όσα έχει κάνει γνωστά το ΥΠΕΝ, έως σήμερα έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες για το 95% της επικράτειας, με το υπόλοιπο 5% να αφορά σε περιοχές εντός ορίων οικισμών και σχεδίων πόλεων, ενώ έχει κυρωθεί το 90% των δασικών χαρτών. Η διαφορά οφείλεται στο ότι δεν έχει γίνει κύρωση σε εκτάσεις που έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις και αιτήματα διόρθωσης προδήλου σφάλματος.

Χωράφια: Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις

Τι γίνεται όταν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας για τα χωράφια που δασώθηκαν;

Πρόκειται για εκτάσεις που εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945 με αγροτική μορφή και δασώθηκαν μεταγενέστερα λόγω εγκατάλειψης.

Οσον αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων που αποδεδειγμένα στο παρελθόν είχαν αγροτική μορφή και δασώθηκαν λόγω εγκατάλειψης, το ΥΠΕΝ με νομοθετική ρύθμιση αναγνωρίζει τους ιδιώτες ως ιδιοκτήτες αυτών των εκτάσεων, εφόσον το Δημόσιο δεν θεμελιώνει δικαιώματα κυριότητας επ’ αυτών βάσει τίτλου ιδιοκτησίας.

Related posts

Με χαμηλές πληρότητες ξεκίνησε η φετινή τουριστική περίοδος για τα μικρά τουριστικά καταλύματα

admin

Χίος: Γνώρισε τον φύλακα άγγελό της που της χάρισε τη ζωή (Video)

admin

Η εισαγγελική πρόταση για τον θάνατο του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη

admin

Λάρισα: 41χρονος συνελήφθη για απόπειρα ανθρωποκτονίας και τραυματισμό βρέφους

admin

Ενίσχυση ΕΣΥ: Αίτημα για προκήρυξη 1.137 θέσεων σε νοσοκομεία και ΕΚΑΒ

admin

Υπουργείο Υγείας: Συστάσεις για την αφρικανική σκόνη

admin

Η συγκινητική νέα επιστολή ευγνωμοσύνης προς τον διακεκριμένο νευροχειρουργό Ευρυβιάδη Μπαϊραμίδη

admin

Μειωμένες τιμές σε εισιτήρια για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που ταξιδεύουν στην περιοχή τοποθέτησής τους

admin

Διευθυντές Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των μαθητών από τη δωρεάν μεταφορά τους

admin