30.9 C
Σάμος
30/09/2022
Σαμιακά

Οινοποιϊα Κουτσοδόντη, μια δεύτερη γενιά Οινοποιών

 

 

Α. Γενικά

 

Η οινοποιϊα Κουτσοδόντη δημιουργήθηκε στο Μαραθόκαμπο της Σάμου το 2016. Ο Μανόλης Κουτσοδόντης, αφήνοντας τη δουλειά του στον οινοποιητικό συνεταιρισμό της Σάμου, ως προϊστάμενος του οινοποιείου Καρλοβάσου, μαζί με τον αδελφό του Κωστή, οραματίστηκαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν κάτι μοναδικό και αγνό. Ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα τους (χημικός-οινολόγος) με περισσότερα απο 35 χρόνια εμπειρια, τα δύο αδέλφια σπούδασαν οινολογία, χημεία και μηχανική και έπειτα έφτιαξαν ένα οινοποιείο μικρής παραγωγής, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές οινοποιητικές διαδικασίες με μοντέρνα συστήματα ελέγχου της ποιότητας. Σκοπός τους είναι να αξιοποιήσουν το μοσχάτο σταφύλι στο ιδανικό μικροκλίμα του νησιού, συνδυάζοντας τη μακρόχρονη οικογενειακή εμπειρία στην οινοποίηση για να παράγουν ποιοτικά premium κρασιά που εκφράζουν απόλυτα το τερουάρ της Σάμου.

 

Β. Η φιλοσοφία

 

Η φιλοσοφία της Οινοποιϊας Κουτσοδόντη είναι η παραγωγή κρασιών χωρίς τεχνολογικές παρεμβάσεις, οι οποίες καταπονούν το ευαίσθητο μοσχάτο σταφύλι. Επομένως στα μοναδικά χαρακτηριστικά της κάθε παρτίδας και εσοδείας, εφαρμόζονται ήπιες και παραδοσιακές διαδικασίες παραγωγής, αναδεικνύοντας το πλούσιο άρωμα και τη συμπυκνωμένη γεύση, που πρέπει να έχει ένα ποιοτικό και αυθεντικό κρασί.

 

Γ. Τα κρασιά

 

Παράγονται ξηροί και γλυκείς οίνοι, λευκοί, ερυθρωποί και ερυθροί. Ήσυχοι και αφρώδεις, οίνοι οι οποίοι καταναλώνονται σε σχετικά σύντομο διάστημα, παρέχοντας φρεσκάδα με το φρουτώδη χαρακτήρα τους, αλλά και οίνοι παλαιωμένοι σε βαρέλια, αυξάνοντας το ποιοτικό δυναμικό τους αλλά και τη αντοχή τους στο χρόνο. Απο την πρώτη συμμέτοχή της Οινοποϊιας Κουτσοδόντη στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων της Θεσσαλονίκης το 2018, τα κρασιά της έχουν διακριθεί έως τώρα με τρία μετάλλια.

COUTSODONTIS ΟΙΝΟΣ ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ

 

Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Αιγαίο Πέλαγος Ποικιλία: Μοσχάτο άσπρο μικρής ρόγας

Περιοχή: Σάμος

Έδαφος: Ορεινά στραγγιστικά φτωχά εδάφη Εύρος υψομέτρου: 500-800μ.

Εσοδεία: 2021

Δεδομένα οινοποίησης: Ο τρυγητός πραγματοποιήθηκε χειρονακτικά τα τελευταία δροσερά πρωϊνά του Σεπτέμβρη. Τα σταφύλια απορραγίστηκαν και στράγγισαν για να εξαχθεί το γλεύκος, το οποίο κρύωσε στις δεξαμενές για να ακολουθήσει η αλκοολική ζύμωση. Μετά το τέλος της ζύμωσης το κρασί ωριμάζει για τρείς μήνες με τις ελαφριές οινολάσπες του και έπειτα εμφιαλώνεται.

Αλκοολικός τίτλος: 13%

Οργανοληπτική ανάλυση: Πρασινοκίτρινο χρώμα με χρυσές αντάυγειες. Έντονα, αλλά αρμονικά αρώματα λουλουδιών. Δροσερή και φρουτώδη γεύση.

 

COUTSODONTIS ΟΙΝΟΣ ΡΟΖΕ ΞΗΡΟΣ

 

Εσοδεία: 2021

 

Δεδομένα οινοποίησης: Ο τρυγητός πραγματοποιήθηκε χειρονακτικά τα τελευταία πρωϊνά του Αυγούστου. Τα σταφύλια απορραγίστηκαν και στράγγισαν για να εξαχθεί το γλεύκος, το οποίο κρύωσε στις δεξαμενές για να ακολουθήσει η αλκοολική ζύμωση. Μετά το τέλος της ζύμωσης το κρασί ωριμάζει για τρείς μήνες με τις ελαφριές οινολάσπες του και έπειτα εμφιαλώνεται.

Αλκοολικός τίτλος: 12,5%

Οργανοληπτική ανάλυση: Ερυθρό κερασί χρώμα. Έντονα, αλλά αρμονικά αρώματα κερασιού και βατόμουρου. Δροσερή και φρουτώδη γεύση.

COUTSODONTIS ΟΙΝΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ

 

Εσοδεία: 2020

Δεδομένα οινοποίησης: Ο τρυγητός πραγματοποιήθηκε χειρονακτικά τα πρώτα πρωϊνά του Αυγούστου. Πραγματοποιήθηκε η κλασική παραδοσιακή οινοποίησης με την αλκοολική ζύμωση σε ανοιχτά βαρέλια και χειρονακτική ανάμιξη του σταφυλοπολτού (pigeage), ανα τακτά χρονικά διαστήματα. Μετά το τέλος της ζύμωσης το κρασί ωριμάζει για 6 μήνες σε δρύϊνα βαρέλια και δεξαμενές και έπειτα εμφιαλώνεται.

Αλκοολικός τίτλος: 12,5%

Οργανοληπτική ανάλυση: Σκούρο ερυθρό χρώμα. Αρώματα βατόμουρων και πικάντικες νότες μπαχαρικών. Πλούσια γεύση με απαλές τανίνες.

 

COUTSODONTIS ΟΙΝΟΣ ΦΥΣΙΚΩΣ ΓΛΥΚΥΣ ΣΑΜΟΣ

 

Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως Σάμος Ποικιλία: Μοσχάτο άσπρο μικρής ρόγας

Περιοχή: Σάμος

Έδαφος: Ημιορεινά στραγγιστικά φτωχά εδάφη Εύρος υψομέτρου: 300-500μ.

Εσοδεία: 2017

Δεδομένα οινοποίησης: Ο τρυγητός πραγματοποιήθηκε χειρονακτικά τα πρωϊνά του Αυγούστου. Τα διαλεχτά υπερώριμα σταφύλια απλώθηκαν στον ήλιο του Αιγαίου για να συμπυκνωθούν. Στη συνέχεια τα σταφύλια, πιέζονται ελαφρά σε κάθετες παραδοσιακές πρέσες και εξάγεται το γλεύκος, για να ακολουθήσει η αλκοολική ζύμωση. Αυτή διακόπτεται αφήνοντας αζύμωτα σάκχαρα και το κρασί ωριμάζει σε χρησιμοποιημένα βαρέλια για τρία χρόνια.

Αλκοολικός τίτλος: 14%

Οργανοληπτική ανάλυση: Κεχριμπαρένιο χρώμα με ξανθές αντάυγειες. Αρώματα με ευγενικές νότες λουλουδιών, αποξηραμένων φρούτων και μπαχαρικών. Απαλή, πλούσια και βελούδινη γεύση σε ισορροπία και μακρά διάρκεια.

 

Δ. Διάθεση

 

Τα κρασιά της οινοποιϊας Κουτσοδόντη διατίθενται κεντρικά απο τη Γ. Καραγιάννης Α.Ε. και μπορείτε να τα βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα λιανικής πώλησης και εστίασης στη Σάμο. Επίσης εξάγονται σε Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ολλανδία και το Βέλγιο.

Related posts

Επίτιμος δημότης Ανατολικής Σάμου ο Αρχηγός ΓΕΣ Χ. Λαλούσης

admin

Ξεκινάει τις εργασίες του το συνέδριο “Γυναίκα, Υγεία, Μακροζωία”

admin

Πανεπιστήμιο Αιγαίου – «Εκπαιδευτικά ταξίδια στην αειφορία»

admin

Συνελήφθησαν 2 άτομα στη Σάμο, κατηγορούμενοι κατά περίπτωση, για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, διάπραξη κλοπών και παράνομη οπλοκατοχή

admin

Αγριογούρουνα: Συνάντηση του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου με τη Δ/νση Δασών

admin

Η πρόταση διαμόρφωσης του οδικού τμήματος μεταξύ των γηπέδων τένις και του κόμβου Μαλαγαρίου

admin

Τροχαίο ατύχημα επί της παραλιακής οδού Μαλαγαρίου – Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε δέντρο

admin

Έναρξη σκακιστικών μαθημάτων και προπονήσεων στο τμήμα Καρλοβάσου

admin

Τροχαίο ατύχημα στη περιοχή του αεροδρομίου – Δύο τραυματίες

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα