20 C
Σάμος
30/05/2023
Περιφερειακά

Οι αποζημιώσεις των αγροτών της Σάμου λόγω ακαρπίας των ελαιώνων τους

Το δίκαιο  αίτημα των ελαιοπαραγωγών της Σάμου για αποζημιώσεις λόγω  της ακαρπίας των ελαιώνων του νησιού κατά την ελαιοκομική περίοδο 2020-21 μπορεί και πρέπει να τεκμηριωθεί άμεσα  και θεσμικά καθώς προβλέπεται από  τον Κανονισμό των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) εφόσον, βέβαια,  συντρέχουν και τα εξής:

 

  1. Η απώλεια μιας  ελαιοκομικής χρονιάς (Περιόδου) είναι μεγαλύτερη κατά 30% από τον μέσο όρο της προηγούμενης τριετίας.
  2. Υπάρχει ζημιογόνο αίτιο π.χ. μεγάλες αυξομειώσεις θερμοκρασίας ημέρας – νύχτας, ή καύσωνα την περίοδο της άνοιξης (στη Λέσβο υπήρξαν τέτοιες συνθήκες)
  3. Εάν η απώλεια της καλλιέργειας δεν περιορίζεται τοπικά σε ένα μέρος αλλά είναι μεγαλύτερη από το 30% της έκτασης της καλλιέργειας του νησιού.

Και  επειδή ο κανονισμός των ΚΟΕ μετά από τρία χρόνια δεν είναι δυνατόν να ενεργοποιηθεί (και την ευθύνη γι’ αυτό την έχουν ακέραιη τόσο  το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο  και ο ΕΛΓΑ) θα πρέπει άμεσα να δοθεί η ενίσχυση με τον κανόνα de minimis δηλαδή υπό την μορφή  ενισχύσεων  ήσσονος σημασίας όπως έγινε  στη Λέσβο.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο κ. Αθανασίου, τοπικός κυβερνητικός βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής, ενδιαφέρθηκαν για  τους Μυτιληνιούς και καλώς.

Για το σχετικό  αίτημα των αγροτών της  Σάμου τι απαντούν, κατ’ αναλογία και τι προτίθενται να πράξουν,οι αρμόδιοι της Διοίκησης, της Αυτοδιοίκησης και του Κοινοβουλίου;

 

Μανώλης Νικ. Κάρλας

 

Περιφερειακός Σύμβουλος (ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ)

 

Υποψήφιος Βουλευτής Σάμου-Ικαρίας και Φούρνων Κορσεών (ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ)

 

 

.

ΑΝΑΓΚΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΑΜΟΥ- ΙΚΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΥΡΝΩΝ ΚΟΡΣΕΩΝ  ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΕΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (Ε.Φ.Ε.Τ.) –   ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ (ΕΛ.Γ.Α) ΣΤΗ ΣΑΜΟ.

                           ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΜΙΑΚΟΝ ΒΗΜΑ (ΙΟΥΝΙΟΣ 2021)

Επ’ ευκαιρία της πρόσφατης ανακοίνωσης του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου Σάμου με αίτημα αποζημιώσεις για την ακαρπία των ελαιώνων του νησιού της περιόδου 2020-2021. 

Α) Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.)  συνιστά τον κύριο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων στον Ελλαδικό χώρο.

Οι  καταστατικές  υποχρεώσεις του απέναντι στην Ελληνική κοινωνία είναι οι ακόλουθες

-Η διεξαγωγή συστηματικών επιθεωρήσεων σε επιχειρήσεις τροφίμων (επιχειρήσεις παραγωγής, εμπορίας και διάθεσης τροφίμων).

-Η παροχή τεχνικής βοήθειας προς τους παραγωγικούς κλάδους.

-Η αντιμετώπιση των διαφόρων διατροφικών κρίσεων (σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια, διοξίνες κ. λ. π.).

-Η  επικοινωνία με τον καταναλωτή με σκοπό την ενημέρωσή του και την εκπαίδευσή  του

σε θέματα ασφάλειας τροφίμων.

-Ο συντονισμός των Περιφερειακών Υπηρεσιών που ασκούν έλεγχο σε θέματα ασφάλειας τροφίμων

-Η εγκατάσταση περισσότερο αποτελεσματικών (και προληπτικού χαρακτήρα) συστημάτων αξιολόγησης, παρακολούθησης και διαχείρισης των διατροφικών κινδύνων.

Στην Οργανωτική δομή των περιφερειακών Διευθύνσεων του Ε. Φ. Ε. Τ.  περιλαμβάνεται από το 2000 και το Τμήμα Ελέγχων Τροφίμων Σάμου -Ικαρίας  το οποίο δυστυχώς δεν έχει μέχρι σήμερα στελεχωθεί.

Ζητούμε την στελέχωση και λειτουργία του ως άνω θεσμοθετημένου Τμήματος για την διασφάλιση της Υγείας των Πολιτών με την εφαρμογή και τον έλεγχο των κανόνων Ορθής Υγιεινής Πρακτικής καθώς και Ορθής Βιομηχανικής Πρακτικής στους τομείς της παραγωγής, εμπορίας και διάθεσης τροφίμων.

Β) Η ίδρυση και λειτουργία  Γραφείου ΕΛ.Γ.Α  στη Σάμο επιβάλλεται γιατί θα διασφαλίσει με τον καλλίτερο δυνατό  τρόπο  το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο και συνακόλουθα το εισόδημα αγροτών, αλιέων και κτηνοτρόφων  στα νησιά του νομού μας από τις δυσμενείς συνέπειες νόσων , ατυχημάτων και φυσικών καταστροφών που, δυστυχώς, λόγω και της κλιματικής αλλαγής, το τελευταίο διάστημα, έχουν λάβει επιδημικό χαρακτήρα.

Ο άμεσος και πέρα από κάθε γραφειοκρατική χρονοτριβή ή οποιαδήποτε άλλη, επιτηδευμένη ή μη, παρελκυστική  ή  αναβλητική σκοπιμότητα, ταχύς , πλήρης και διαρκής    επιτόπιος έλεγχος και η ορθή καταγραφή των ζημιών, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης, αναδεικνύοντας  τα μεγέθη και την ποιότητα των βλαβών,  θα αποτελούν, σε κάθε περίπτωση, ουσιαστικό εχέγγυο και αποτελεσματικό μοχλό- εργαλείο  διαπίστευσης στην διεκδίκηση εκ μέρους των γεωργών, των αλιέων και των κτηνοτρόφων των νησιών μας τόσο οικονομικών  αποζημιώσεων στο ύψος της πλήρους κάλυψης των απωλειών του εισοδήματος τους όσο και εφαρμογής και άλλων συμπληρωματικών πολιτικών, που σχετίζονται  κυρίως με την πρόληψη και τον δραστικό περιορισμό  των πάσης φύσεως ζημιών , σύμφωνα με την Εθνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Διαρκή, βέβαια και κοινή μας στόχευση  πρέπει , σε κάθε περίπτωση, να αποτελούν η αναθεώρηση και επικαιροποίηση  του σχετικού θεσμικού πλαισίου,  όπου δει και επί τα βελτίω, στα πλαίσια λειτουργίας Πολιτικής Προστασίας προδιαγραφών για όλους τους τομείς της Οικονομίας.

Καλούμε τον  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  να προχωρήσει άμεσα στην ίδρυση και στελέχωση Γραφείου ΕΛ.Γ.Α. στην Σάμο ως αποκεντρωμένη Υπηρεσία του Υπουργείου του στα νησιά του Νομού μας ,στο πλαίσιο της έμπρακτης στήριξης μας  αφενός  λόγω νησιωτικότητας  και αφετέρου  λόγω των  εκτεταμένων ζημιών από τον φονικό και καταστροφικό σεισμό της 30/10/2020  και των  κατ’ επανάληψη  σοβαρών απωλειών  στο φυσικό και ζωικό κεφάλαιο του τόπου μας, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Μανώλης Νικ. Κάρλας

Περιφερειακός Σύμβουλος( ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ).

 

 

 

 

Related posts

Παρουσία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην 62η Συνέλευση MedCruise

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Περιφερειάρχη για τον θάνατο του προέδρου της Κοινότητας Μυτιληνιών Σάμου

admin

Υπογραφή συμφωνητικού προμήθειας επισιτιστικής βοήθειας ύψους 685.104 €

admin

Περιφερειακή Ενότητα Σάμου: Εκπόνηση στατικών μελετών για 8 ναούς της Σάμου

admin

Συγχαρητήρια Περιφερειάρχη στους νεοεκλεγέντες Βουλευτές

admin

Δήλωση Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Κ. Μουτζούρη για την Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου 

admin

Υπογραφή Συμβάσεων από Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για αποκαταστάσεις ναών Σάμου, Ικαρίας και Κορσέων

admin

Παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος για το Βόρειο Αιγαίο του 2030 από τον πρωθυπουργό και τον Περιφερειάρχη

admin

Δήλωση Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Κ. Μουτζούρη για τον εορτασμό της 9ης Μαΐου , ημέρα λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

admin