Connect with us

Σαμιακά

Οι απολαύσεις στη Σάμο δεν έχουν τελειωμό..

Published

on

Πευκόφυτα δάση που ξεχύνονται σε σμαραγδένια νερά, ο Ναός της Ήρας και η Σπηλιά του Πυθαγόρα, τα ιστορικά μοναστήρια και οι γιορτές κρασιού: Οι απολαύσεις στη Σάμο δεν έχουν τελειωμό, είτε αναζητάτε την απόλυτη ησυχία είτε χορούς μέχρι το ξημέρωμα. Δέκα προτάσεις σας δείχνουν το δρόμο για απίστευτες διακοπές στο νησί!

 

1. Πρώτες βόλτες στη Σάμο και το Άνω Βαθύ

H εξερεύνηση της Σάμου ξεκινά απ’ την ομώνυμη πρωτεύουσα, γνωστή και ως Κάτω Βαθύ. Επίκεντρο της πόλης η πλατεία Πυθαγόρα, που άρχισε να χτίζεται το 1864, και σήμερα πρωταγωνιστεί στα ραντεβού για βόλτες κάτω απ’ το χαρακτηριστικό άγαλμα του λιονταριού και τους φοίνικες. Τα πανέμορφα νεοκλασικά και τα ψαροκάικα δίνουν χρώμα στον κόλπο, ενώ τα βραδινά φώτα της προκυμαίας και τα αμέτρητα στέκια προσκαλούν τους περαστικούς. Σχεδόν ένα με την πόλη της Σάμου, το Άνω Βαθύσκαρφαλώνει τον κατάφυτο λόφο και σας περιμένει να σεργιανίσετε στα σοκάκια με τα παραδοσιακά κεραμιδόσπιτα και τη μεταβυζαντινή εκκλησία του Άη Γιαννάκη, όπου κηρύχθηκε η επανάσταση του 1821. Η θέα το σούρουπο από δω είναι μία από τις πιο ρομαντικές που θα συναντήσετε στο νησί.

Αξίζει επίσης μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, με αποκορύφωμα τον υπερμεγέθη Κούρο-σταρ των 5μισι μέτρων, αλλά και ευρήματα από το Ηραίο.

2. Ανακαλύψτε το πολυπρόσωπο Καρλόβασι

Η Αγία Τριάδα, σκαρφαλωμένη πάνω στον καταπράσινο λόφο που ξεπετάγεται στο λιμάνι, τραβά κατευθείαν το βλέμμα στο Παλαιό Καρλόβασι, την ωραιότερη συνοικία της πόλης. Η γοητεία του Καρλοβάσου, όμως, εκτείνεται πολύ παραπέρα, στην Πορφυριάδα Σχολή, το Ηγεμονικό Μέγαρο, το Πανεπιστήμιο, το Δημαρχείο και τα απανταχού νεοκλασικά που θα στολίσουν τις βόλτες σας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το Λαογραφικό Μουσείο, ενώ μη χάσετε και το Μουσείο Βυρσοδεψίας, σ’ ένα χαρακτηριστικό πέτρινο καρλοβασίτικο ταμπάκικο, όπου θα δείτε τα μηχανήματα και τα εργαλεία ενός τομέα που άκμασε στις αρχές του 20ού αιώνα. Στα εγκαταλελειμμένα βυρσοδεψεία στην παραλία θα πάρετε ακόμα μερικές από τις πιο ατμοσφαιρικές φωτογραφίες σας.

Tip: Αξίζει να σκεφτείτε το Καρλόβασι και για τη διαμονή σας στο νησί, όχι μόνο για τη μεγάλη ποικιλία από δωμάτια και ξενοδοχεία που θα βρείτε εδώ, αλλά και για κοντινές περιοχές όπως το Ποτάμι με την παραλία και το δροσερό δάσος του.

3. Η μαγεία του Πυθαγορείου

Μόλις 4 χλμ. απ’ το αεροδρόμιο της Σάμου, στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού, το Πυθαγόρειο είναι χτισμένο πάνω στην Αρχαία Σάμο και το λιμάνι της – ενώ σήμερα η προκυμαία του αποτελεί μία απ’ τα πιο ζωντανές και πολυσύχναστες περαντζάδες του σαμιώτικου καλοκαιριού. Πρώτη στάση είναι στο λιμάνι για να δείτε το άγαλμα του φιλόσοφου και μαθηματικού Πυθαγόρα – εμπνευσμένο απ’ το περίφημο Πυθαγόρειο Θεώρημα που πιθανόν να σας βασάνισε στο σχολείο. Από κει θα απλωθείτε στα γραφικά πίσω στενά για ν’ ανακαλύψετε νέα στέκια, αλλά και τα σπουδαία μνημεία και αξιοθέατα της περιοχής: τα ερείπια της αρχαίας πόλης και του Πολυκράτειου Τείχους, τα Ρωμαϊκά Λουτρά (Θέρμα), το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Βυζαντινό Μουσείο, που στεγάζεται στον Πύργο Λυκούργου Λογοθέτη του 1824, στον λόφο του Κάστρου. Το αρχαίο θέατρο πιθανά θα το επισκεφτείτε για να παρακολουθήσετε και τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται εδώ το καλοκαίρι.

Απαραίτητο είναι και το πέρασμα απ’ το Ευπαλίνειο Όρυγμα, τη σήραγγα 1036 μ. που δημιούργησε ο αρχιτέκτονας Ευπαλίνος το 550 π.Χ. για να μπορεί να προμηθεύει την Αρχαία Σάμο με νερό. Προσοχή, μόνο, αν είστε κλειστοφοβικοί!

Tip: Το δεύτερο μισό του Αυγούστου μη χάσετε τη μεγάλη πομπή των Ηραίων υπό το φως των κεριών, αλλά και τις υπόλοιπες χορευτικές και μουσικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο λιμάνι και τον κεντρικό δρόμο για την έναρξη του φεστιβάλ Ηραία-Πυθαγόρεια.

4. Ο περίφημος Ναός της Ήρας

Έξι χιλιόμετρα δυτικά του Πυθαγορείου θα συναντήσετε τον σπουδαιότερο ιερό ναό της Αρχαίας Σάμου, το Ηραίον, που κάποτε έρχονταν να επισκεπτούν ταξιδιώτες από μακρινά μέρη όπως η Συρία, η Βαβυλώνα και η Περσία. Η χαρακτηριστική κολώνα, που κοσμεί πλέον τις περισσότερες φωτογραφίες, είναι η μόνη που απέμεινε όρθια (στο μισό περίπου αρχικό της μέγεθος) από έναν κολοσσιαίο ναό που αποτελούνταν από 155 κίονες και είχε διαστάσεις 112,2 μ. μήκος, 55,16 πλάτος και 21,5 ύψος. Το πρώτο μνημείο στο σημείο χρονολογείται τον 8ο π.Χ. αιώνα, ενώ παρατηρήθηκε σταδιακά η δημιουργία νέων ναών με σημαντικές προσθήκες που διήρκεσαν αιώνες.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 8 π.μ.-8 μ.μ. Χειμώνας έως 3 μ.μ.
Τιμή: 6€, μειωμ. 3€. Ενιαίο εισιτ. 3 ημερών για Ηραίον, Ευπαλίνειο Όρυγμα και τα Αρχαιολογικά Μουσεία Σάμου & Πυθαγορείου 13€, μειωμ. 7€.

5. Περιηγηθείτε στις ιστορικές μονές της Σάμου

Η Μονή Τιμίου Σταυρού με τον γαλανό της τρούλο μέσα στη φύση

Μερικές απ’ τις πιο απολαυστικές εκδρομές θα τις κάνετε στα ντόπια μοναστήρια, μια μοναδική ευκαιρία για να “οργώσετε” τις κατάφυτες πλαγιές του νησιού. Κοντά στους όμορφους Βουρλιώτες θα βρείτε το παλαιότερο μοναστήρι της Σάμου, την πρόσφατα ανακαινισμένη Μονή Παναγία Βροντά του 1566. Στην κοιλάδα της Βλαμαρής, κοντά στο Βαθύ, θα συναντήσετε πρώτα τη Μονή Αγίας Ζώνης (1695), ενώ λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα σας περιμένει και η ξακουστή Μονή Ζωοδόχου Πηγής (1756). Η Μονή Μεγάλης Παναγίας, ή “Πέντε Οσπίτιον” (απ’ τα πέντε σπίτια που δημιουργήθηκαν για να στεγάσουν τους μοναχούς) βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Μύλοι και Κουμαραδαίοι, που αξίζουν μια επίσκεψη από μόνα τους. Στο μοναστήρι θα θαυμάσετε το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις τοιχογραφίες βυζαντινού ρυθμού της ομώνυμης εκκλησίας (1593), το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (1587) και τα κελιά των μοναχών. Η μονή χρησιμοποιήθηκε, μάλιστα, και ως ορμητήριο κατά την επανάσταση του 1821. Αγαπημένη των επισκεπτών είναι, τέλος, και η Μονή Παναγίας Σπηλιανής, με τον ομώνυμο μικρό ναό χτισμένο μέσα σε σπηλιά και τη θέα να φτάνει μέχρι το αεροδρόμιο και το Ηραίο!

6. Διαδρομές στον Μαραθόκαμπο και τον Κέρκη

Στον Μαραθόκαμπο “διχάζεστε” ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα: Η νοσταλγική γοητεία του παραδοσιακού οικισμού στους πρόποδες του Κέρκη (ένα απ’ τα δύο μεγάλα βουνά της Σάμου), το απέραντο μπλε στον βοτσαλωτό Όρμο του Μαραθόκαμπου, ο Κάμπος, τα Βοτσαλάκια, η Ψιλή Άμμος με το χρυσαφί της χρώμα και τα ρηχά της νερά για τα παιδιά – αλλά και τα ταβέρνάκια και τα ολονύχτια πάρτι για τους μεγάλους!

Απ’ τις πιο σπουδαίες βόλτες με αυτοκίνητο που μπορείτε να κάνετε στην περιοχή είναι αυτή προς τη Σπηλιά του Πυθαγόρα. Ανάλογα με την εκδοχή που πιστεύετε εκεί είτε φιλοσοφούσε και έλυνε τις μαθηματικές του εξισώσεις, είτε κρυβόταν απ’ τον τρομερό τύραννο Πολυκράτη γιατί, λέει, διέφθειρε τη νεολαία με τις ιδέες του! Αν καταφέρετε πάντως ν’ ανεβείτε τα σχεδόν 150 σκαλιά μέχρι εκεί ίσως πάρετε κάτι απ’ το πνεύμα του. Δίπλα είναι χτισμένο και το γραφικό εκκλησάκι της Παναγίας Σαραντασκαλιώτισσας.

Ξενοδοχεία στη Σάμο

7. Καιρός για παραλίες!

Στη Σάμο θα πρέπει να σας αρέσει λίγο το βότσαλο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα στερηθείτε και τις αγαπημένες σας αμμουδιές! Βόρεια της πρωτεύουσας βρίσκεται ο μακρόστενος κόλπος Λιβαδάκι για πλατσούρισμα σε τροπικά νερά. Η Μικρή και η Μεγάλη Λάκκα προσφέρονται – αν δεν πάτε με πλεούμενο – και για πεζοπορία μέσα στα πεύκα, ενώ πιο εύκολη είναι η πρόσβαση στα νερά της γειτονικής γαλαζοπράσινης Μουρτιάς.

Δίπλα στο δημοφιλές Κοκκάρι, που ενδείκνυται για ιστιοσανίδα, βρίσκονται τα δημοφιλή Λεμονάκια, αλλά και η πυκνόφυτη ειδυλλιακή παραλία της βοτσαλωτής Τσαμαδούς – τα ανατολικά της οποίας προτιμούν οι γυμνιστές. Αξίζει, επίσης, να πάρετε το καραβάκι απ’ το Πυθαγόρειο για να βουτήξετε στα υπέροχα νερά γύρω απ’ τη νησίδα της Σαμιοπούλας.
Η βοτσαλωτή παραλία στο Κοκκάρι της Σάμου

Αν σας αρέσουν πιο προκλητικές διαδρομές, πάντως, οργανώστε μια εκδρομή προς το Μικρό και το Μεγάλο Σεϊτάνι. Αφήστε το αμάξι στον χωματόδρομο μετά το Ποτάμι του Καρλόβασου, βάλτε γερά παπούτσια και γεμίστε το σακίδιο με φαγητό και νερό για να συνεχίστε ποδαράτοι μέχρι το Μικρό Σεϊτάνι. Η παραλία του Μεγάλου Σεϊτανιού σας περιμένει ακόμα πιο πέρα, στο τέρμα του πλούσιου φαραγγιού του Κακοπέρατου. Ναι, μπορείτε να έρθετε και με σκάφος, αλλά έτσι έχει πιο πολλή πλάκα!

8. Φωτογραφίστε τα φλαμίνγκο της Αλυκής

Αν περάσετε από κει το καλοκαίρι ίσως να μην σας γεμίσει το μάτι (μια και χάνει το νερό της), αν βρεθείτε όμως στη Σάμο ειδικά την άνοιξη μην αγνοήσετε μια εκδρομή στην Αλυκή της Ψιλής Άμμου, 12,5 χλμ. απ’ το Βαθύ, στο ανατολικό κομμάτι του νησιού. Από το 1965 που σταμάτησε να λειτουργεί εξελίχθηκε σ’ έναν σπουδαίο υδροβιότοπο όπου βρήκαν σπίτι πολλά σπάνια απειλούμενα είδη, όπως οι μαύροι πελαργοί και οι καστανόπαπιες, αλλά και τα φλαμίνγκο που κάνουν στάση απ’ το ταξίδι τους βόρεια από μέσα Μαρτίου μέχρι τέλη Απρίλη. Κι αν δεν πετύχετε τα πιο φωτογενή είδη που ονειρευόσασταν, κινηματογραφικές φωτογραφίες προσφέρουν και τα εγκαταλελειμμένα κτίρια που χρησίμευαν κάποτε για την επεξεργασία του αλατιού.

 

9. Εξερευνήσεις στο Ποτάμι

Η τεράστια παραλία στο Ποτάμι, κοντά στο Καρλόβασι

Δίπλα στο Καρλόβασι, και με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου να στολίζει την παραλία, το Ποτάμι είναι απ’ τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά ραντεβού της περιοχής. Αφήστε όμως λίγο το τεμπέλικο αγνάντεμα για μια χαλαρή πεζοπορία 2 χλμ. περίπου μέσα απ’ το πλούσιο δάσος, πίσω απ’ τη γνωστή ακτή. Μια υπέροχη διαδρομή δίπλα στο ποταμάκι με σάουντρακ απ’ τα τζιτζίκια που τραγουδούν ακατάπαυστα – ακόμα και όταν ο καιρός δεν είναι υπερβολικά ζεστός. Κοντά στο τέλος της διαδρομής θα περπατήσετε μέσα στο νερό ανάμεσα στα βράχια μέχρι να φτάσετε στους καταρράκτες, με τον μεγαλύτερο να φτάνει τα πέντε μέτρα και να προσφέρει μια φανταστική ευκαιρία για κολύμπι!

Tip: Ακολουθήστε την αυτοσχέδια ξύλινη σκάλα δίπλα στο ποτάμι μέσα στο δάσος για να φτάσετε ψηλά στο πετρόκτιστο εστιατόριο Αρχόντισσα, για μεζέδες και ελληνικό καφεδάκι με απίστευτη θέα μέσα στα δέντρα!

10. Στη Σάμο γιορτάζει το κρασί!

Ξεκινήστε την κρασοκατάνυξη με ένα πέρασμα στο πολύ αξιόλογο Μουσείο Σαμιακού Οίνου στο Μαλαγάρι, στη δυτική πλευρά της παραλιακής της Σάμου. Στο πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα, που στέγαζε ένα παλιό οινοποιείο, θα πάρετε μια πρώτη γεύση απ’ τα ξακουστά ντόπια κρασιά, αλλά και τις μεθόδους οινοποίησης και αμπελοκαλλιέργειας. Αν βρίσκεστε στη Σάμο ειδικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, βέβαια, μη χάσετε μία απ’ τις γιορτές κρασιού που θα βρείτε διάσπαρτες στο νησί. Πέρα από το Βαθύ, γιορτή θα πετύχετε και στην πλατεία του Πανδρόσου, ένα ορεινό χωριό στους πρόποδες του Άμπελου, στο κέντρο του νησιού. Εκεί θα γεμίσετε και θα ξαναγεμίσετε την κούπα σας με δωρεάν κρασάκι, θα δοκιμάσετε ντόπιους μεζέδες και θα χορέψετε μέχρι τα ξημερώματα!

Πηγή:  gr.skyscanner.com

Comments

comments

Σαμιακά

Πανηγύρισε το εκκλησάκι των Αγίων Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης

Published

on

By

Την μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Σοφίας και των τριών θυγατέρων αυτής Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, τιμά η Εκκλησία την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου.

Με την παρουσία μεγάλου αριθμού πιστών, πανηγύρισε σήμερα το εκκλησάκι των αγίων Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, που βρίσκεται στο αίθριο του Ιστορικού Αρχείου Σάμου (των Γενικών Αρχείων του Κράτους νομού Σάμου) στο κτίριο των πρώην Φυλακών Σάμου.

Αξίζει να συγχαρούμε θερμά για την υποδειγματική επιμέλεια, τον εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους, Εμμανουήλ Γιαγουρτάς  που τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και τους καλλίφωνους ιεροψάλτες της Μητροπόλεως μας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας  μοιράστηκε στο κόσμο ζέστη πατροπαράδοτη γιορτή και αρτοπλασίες.

Η Αγία Σοφία και οι τρεις θυγατέρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη μαρτύρησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού (117 – 138 μ.Χ.). Οι τρεις θυγατέρες της Αγίας Σοφίας, πήραν τα ονόματα τους από το χωρίο της Καινής Διαθήκης: «νυνί δέ μένει πίστις, ελπίς, αγάπη, τά τρία ταύτα, μείζων δέ τούτων η αγάπη.» ( Α’ Κορινθίους. 13:13).

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Καθαρισμός φρεατίων υδροσυλλογής στον Δήμο Ανατολικής Σάμου

Published

on

By

Ξεκίνησε το ετήσιο πρόγραμμα καθαρισμού των φρεατίων στον Δήμο Ανατολικής Σάμου με σκοπό την εύρυθμη και απρόσκοπτη απορροή των ομβρίων υδάτων (είτε επιφανειακών, είτε από βροχόπτωση) στους κεντρικούς αγωγούς.

Έχει ήδη πραγματοποιηθεί ο καθαρισμός των περιοχών απο την Πυροσβεστική Υπηρεσία μέχρι τα Προσφυγικά, ενώ τα συνεργεία του δήμου θα συνεχίσουν τον καθαρισμό των φρεατίων στην παραλιακή λεωφόρο.

Ο καθαρισμός περιλαμβάνει απομάκρυνση φερτών, σαθρών υλικών και λοιπών αποθέσεων που μειώνουν την παροχετευτικότητα των αγωγών.

Στόχος των υπηρεσιών του δήμου είναι να έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός, στο σύνολο των φρεατίων της Πόλης πριν τις πρώτες βροχές, με σειρά την επικινδυνότητα και τις ανάγκες που προκύπτουν.

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Τις αρμοδιότητες του Επαρχείου Ικαρίας αναλαμβάνει ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

Published

on

By

Επίσκεψη στην Ικαρία πραγματοποιεί σήμερα Δευτέρα, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης.

Αμέσως μετά την άφιξή του στο νησί συναντήθηκε με τους υπαλλήλους του Επαρχείου και με τον Αντιδήμαρχο Ικαρίας κ. Καλαμάρα όπου επιβεβαίωσαν την δημιουργική συνεργασία τους .

Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μουτζούρης ανακοίνωσε πως τις αρμοδιότητες του Επαρχείου της Ικαρίας θα τις αναλάβει ο ίδιος προσωπικά,  θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τιμήσει την Ικαρία και τους Φούρνους , τονίζοντας παράλληλα τη σημασία των δυο αυτών νησιών για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά, ότι ο ίδιος δεν πάσχει από ευθυνοφοβία.

Τον κ. Μουτζούρη συνόδευαν ο Αντιπερειφερειάρχης κ. Βασίλης Πανουράκης, η υποδιευθύντρια της ΔΟΥ Σάμου κ. Μαρία Καλτάκη και ο πρώην Βουλευτής του Ν. Σάμου κ. Θαλασσινός Θαλασσινός .

Ο κ. Μουτζούρης θα επιστρέψει αύριο στη Σάμο.

 

 

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Σαμιακά2 ώρες ago

Πανηγύρισε το εκκλησάκι των Αγίων Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης

Σαμιακά3 ώρες ago

Καθαρισμός φρεατίων υδροσυλλογής στον Δήμο Ανατολικής Σάμου

Πολιτιστικά17 ώρες ago

Εβδομάδα Ευρωπαϊκής Κινητικότητας – Πρόγραμμα εκδηλώσεων εκδηλώσεων 17/9

Πολιτιστικά17 ώρες ago

Η Τέχνη Συμμαχεί με την Επιστήμη για την Προστασία των Θαλασσών μας !

Πολιτικά18 ώρες ago

Επιστολή διαμαρτυρίας της Ιωάννας Καραγιάννη προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας

Δήμος23 ώρες ago

Επιστολή Γ.Στάντζου για τις συνέπειες της λειτουργίας του Κ.Υ.Τ Σάμου

Περιφερειακά24 ώρες ago

Τις αρμοδιότητες του Επαρχείου Ικαρίας αναλαμβάνει ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

Δήμος1 ημέρα ago

Συγκέντρωση του συνδυασμού «Όλοι μαζί για τη Σάμο»

Σαμιακά1 ημέρα ago

Διαμαρτυρία απο τα ασυνόδευτα παιδιά στο ΚΥΤ Σάμου

Σαμιακά1 ημέρα ago

Δράσεις του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ)

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017