15.5 C
Σάμος
25/03/2023
Σαμιακά

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επαναπροσδιορίζουν τη δράση τους στη Σάμο

Την κλιμάκωση των δραστηριοτήτων τους στη Σάμο ανακοινώνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, εστιάζοντας στις υπηρεσίες ψυχικής, σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, στις κοινωνικές υπηρεσίες και σε υπηρεσίες ύδρευσης και υγιεινής.

Παράλληλα, ολοκληρώνουν την ιατρική τους παρέμβαση στη Χίο, διατηρώντας μία ομάδα διαπολιτισμικών μεσολαβητών προκειμένου να  συνεχίσουν να υποστηρίζουν το τοπικό νοσοκομείο του νησιού.

Μετά από δύο χρόνια συνεχούς παρουσίας και παρέμβασης στη Χίο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν πραγματοποιήσει 6.223 ιατρικές συνεδρίες, εκ των οποίων 1.109 συνεδρίες ψυχικής υγείας, 1.908 για σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, ενώ παρείχαν και 1.048 συμβουλές ταξιδιωτικής ιατρικής σε αιτούντες άσυλο που ζουν στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ. Οι κοινωνικοί λειτουργοί της οργάνωσης υποστήριξαν 2.760 περιστατικά και οι διαπολιτισμικοί μεσολαβητές υποστήριξαν 6.832 περιστατικά στο νοσοκομείο της Χίου.

Η παρέμβαση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα έχει σχεδιαστεί με τρόπο ευέλικτο, ώστε να ανταποκρίνεται στις μεγάλες ανάγκες που προκύπτουν. Στη Σάμο, τουλάχιστον 8.000 άτομα αναγκάζονται να ζουν σε επικίνδυνες και αναξιοπρεπείς συνθήκες μέσα και γύρω από τον καταυλισμό στο Βαθύ, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για 648 ανθρώπους.

«Ακόμη και σήμερα εξακολουθούμε να βλέπουμε τον καταστροφικό αντίκτυπο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, που τέθηκε σε εφαρμογή πριν από τέσσερα χρόνια. Στον καταυλισμό στο Βαθύ της Σάμου ακόμη και πριν από μόλις λίγους μήνες, χιλιάδες παιδιά, γυναίκες και άνδρες που έχουν εγκλωβιστεί εκεί, δεν είχαν καν αρκετό πόσιμο νερό ή πρόσβαση σε τουαλέτες» λέει ο επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Σάμο, Γιώργος Καραγιάννης.

«Αντιμετωπίζοντας μία τέτοια κατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λάβαμε την απόφαση να αυξήσουμε τις δράσεις μας στη Σάμο και να εγκαταστήσουμε τουαλέτες και ένα σύστημα παροχής ασφαλούς πόσιμου νερού» συνεχίζει.

«Είναι εξοργιστικό ότι σήμερα πρέπει να παρέχουμε τέτοιες βασικές υπηρεσίες σε όσους αναζητούν προστασία σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η ελληνική κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκές αρχές δεν έχουν καταφέρει να παρέχουν ούτε τις βασικές υπηρεσίες και την υγειονομική περίθαλψη στους 41.000 ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί στα ελληνικά νησιά» καταλήγει ο Γ. Καραγιάννης.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να μεταφέρουν το συντομότερο δυνατό όλους τους ευάλωτους ανθρώπους και τις οικογένειες σε ασφαλείς συνθήκες είτε στην ενδοχώρα, είτε σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βλέπουν από πρώτο χέρι την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που γίνονται ολοένα και πιο ευάλωτοι μέρα με τη μέρα, περιμένοντας μία λύση σε αυτό το απάνθρωπο σύστημα που έχει τεθεί σε εφαρμογή και είναι αποτέλεσμα της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ.

Related posts

Σε επιφυλακή η πυροσβεστική λόγω δυνατών ανέμων στα νησιά μας

admin

Zητήθηκε μετακίνηση παιδιάτρου από το Νοσοκομείο Ικαρίας σε αυτό της Σάμου

admin

Ποιες είναι οι Καλύτερες Τούρτες για τα Γενέθλια του Παιδιού σας

admin

Καταγγελία για περιστατικά δηλητηρίασης ζώων συντροφιάς στη Σάμο

admin

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καρλοβάσου επισκέφτηκε ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου

admin

Έπεσε από σκαλωσιά εν ώρα εργασίας

admin

Θετική η Dodekanisos Seaways για προσέγγιση και στο λιμάνι του Όρμου Μαραθοκάμπου

admin

+πλευση ΑΜΚΕ – Διαδικτυακές εκπαιδευτικές δράσεις σε ακριτικά νησιά

admin

Συνάντηση της Ε.Σ.ΠΕ.Ε Σάμου με τον παραδίδοντα Διοικητή της 79 ΑΔΤΕ

admin