Connect with us

Δήμος

Οι δεσμεύσεις της “Ανατροπής” για τα οικονομικά του δήμου

Published

on

Τις δεσμεύσεις της για τα οικονομικά του δήμου έδωσε στη δημοσιότητα η δημοτική παράταξη «Ανατροπή».

Η παράταξη αναφέρει:

“Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα του Δήμου είναι η οικονομική του κατάσταση και η διαχείριση των οικονομικών του στοιχείων. Δυστυχώς πολλοί από τους τοπικούς άρχοντες του Δήμου, χωρίς οικονομικές γνώσεις, τα τελευταία χρόνια έμαθαν να πρεσβεύουν ότι «δεν υπάρχουν χρήματα, άρα δεν μπορούν να πράξουν και πολλά». Η απάντηση όμως είναι ότι τα χρήματα του Δήμου δεν έτυχαν ορθής διαχείρισης, δεν υπήρξε οργάνωση και εν γένει κυριάρχησε η κακοδιαχείριση.

Ο τομέας αυτός είναι πολύ νευραλγικός και όλα ξεκινούν από τα χρήματα που διαχειρίζεται ο Δήμος. Η “Ανατροπή” και ο υποψήφιος Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Χρήστος Χατζηχριστοδούλου προτείνει τη θέσπιση θεματικού Αντιδημάρχου Οικονομικών, Ακίνητης Περιουσίας και Προγραμματισμού. Στην αρμοδιότητα του Αντιδημάρχου υπάγονται τα οικονομικά του Δήμου, η διαχείριση των εσόδων και των εξόδων, η αξιοποίηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας, η μέριμνα για τη διατήρηση του εξοπλισμού, ο προγραμματισμός των προμηθειών, ο προγραμματισμός και η ένταξη των διάφορων μελετών κτλ. Ο επιλεγμένος επιστημονικός συνεργάτης για την συγκεκριμένη Αντιδημαρχία θα επιλεγεί με κριτήριο τις ειδικές γνώσεις επί του αντικειμένου και ιδιαίτερα πάνω στην εύρεση και αξιοποίηση επιδοτούμενων προγραμμάτων.

Ο ίδιος ο υποψήφιος Δήμαρχος Χρήστος Χατζηχριστοδούλου γνωρίζει πολύ καλά την οικονομική κατάσταση του Δήμου. Πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και διπλωματούχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Εφαρμοσμένης Λογιστικής και Ελεγκτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, έχει μελετήσει διεξοδικά κατά τα 5 χρόνια που είναι δημοτικός σύμβουλος τα οικονομικά του Δήμου. Επιπρόσθετα τα έχει μελετήσει από την έναρξη του Καλλικρατικού Δήμου το 2011, μιας και αποτέλεσαν το θέμα της επιστημονικής του διατριβής.

Τα τελευταία χρόνια οι ετήσιες εισπράξεις του Δήμου ξεπερνούσαν τα 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αμοιβές προσωπικού, αιρετών και τρίτων ήταν γύρω στα 7 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει, ότι πάνω από 13 εκατομμύρια ευρώ είναι το ποσό που ο Δήμος δαπανά για το κοινό καλό. Πάνω από 13 εκατομμύρια για να συντηρεί τις υποδομές του, να κάνει έργα, να προσφέρει

στον πολίτη αυτά που οφείλει. Δυστυχώς, αυτά τα 13 εκατομμύρια το χρόνο δεν φαίνεται να έχουν πιάσει τόπο, διότι έχουν τεθεί λανθασμένες προτεραιότητες από τους μέχρι τώρα διοικούντες.

Από την άλλη, ο νέος Δήμος Ανατολικής Σάμου μπορεί να μετατραπεί σε εύρωστο Δήμο, Δήμο που όλοι θα θέλουν να του μοιάσουν. Με σωστό οικονομικό προγραμματισμό, μπορεί να είναι ένας ισχυρός οικονομικά Δήμος, επειδή εισπράττει ικανοποιητική αναλογία κονδυλίων, αλλά και διαθέτει σημαντικά τουριστικά έσοδα.

Δέσμευσή μας είναι ότι η οικονομική κατάσταση του Δήμου θα βελτιωθεί: από την μία θα αυξηθούν τα έσοδα και οι εισπράξεις και από την άλλη θα μειωθούν οι αλόγιστες σπατάλες και θα ιεραρχηθούν σωστά οι προτεραιότητες του έργου του Δήμου. Τα αναγκαία για το σκοπό αυτό μέτρα είναι τα εξής:

  1. Σύσταση γραφείου προγραμματισμού και επιδοτούμενων προγραμμάτων, ώστε να αξιοποιούνται ταχύτερα χρηματοδοτούμενα προγράμματα.
  1. Διεξαγωγή έγκαιρων ολοκληρωμένων οικονομικών μελετών, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για τυχόν χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Όλες οι ήδη υπάρχουσες μελέτες θα γνωστοποιηθούν και θα επικαιροποιηθούν, ώστε να αποφασιστεί ποιες από αυτές θα ενταχθούν σε ανάλογα προγράμματα.
  1. Δημοσιοποίηση και αξιοποίηση της ανενεργής δημοτικής περιουσίας, η οποία μέχρι σήμερα βρίσκεται αναξιοποίητη ανά τη χώρα.
  1. Τακτική και οργανωμένη παρακολούθηση των εισπράξεων του Δήμου, ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο επιχειρήσεις ή ιδιώτες να χρωστούν υπέρογκα ποσά στον Δήμο, τα οποία εν τέλει δεν εισπράττονται.
  1. Συντηρήσεις και επισκευές στην ώρα τους, ώστε να αποφεύγεται η καταστροφή και η μετέπειτα ασύμφορη επισκευή και συντήρηση των υποδομών.
  1. Προγραμματισμένες μαζικές προμήθειες υλικών και αναλωσίμων, ώστε να γίνονται όλες με μειοδοτικούς διαγωνισμούς”.

Comments

comments

Δήμος

Υποψήφια με τον συνδυασμό «Ανα.Σα» η Γεωργία Ελαφρή

Published

on

By

Ονομάζομαι Ελαφρή Γεωργία. Σπούδασα Γαλλική Φιλολογία στο Α.Π.θ. και εργάζομαι σαν εκπαιδευτικός. Γεννήθηκα στις Σέρρες όμως από το 2008 ζω και εργάζομαι στη Σάμο. Είμαι παντρεμένη με τον ψυχίατρο Μιχαηλίδη Ισαάκ και έχω 3 παιδιά. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούμαι στο χώρο του τουρισμού.

Ο σημαντικότερος λόγος που με ώθησε να συμμετέχω σαν υποψήφια στον συνδυασμό «ΑΝΑ.Σ.Α. για τη Σάμο» με τον Γιώργο Στάντζο, είναι ότι το νησί μας έχει ανάγκη από έναν άνθρωπο ικανό ο οποίος θέλει να δώσει στη Σάμο την αίγλη που της αξίζει. Ένας άνθρωπος με σπουδές και εμπειρία στη Διοίκηση και Οικονομία είναι ο πλέον κατάλληλος για τη διαχείριση και αξιοποίηση πόρων για τη Σάμο ,έναν τόπο που λάτρεψα και είναι συνειδητή επιλογή να μείνω εδώ με την οικογένεια μου.

Όραμα μου , μια Σάμος αναβαθμισμένη στον τομέα του τουρισμού του πολιτισμού, του αθλητισμού ,τομείς στους οποίους μπορώ να συμβάλλω με την προσωπική μου εργασία.

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

«η Σάμος αλλάΖΕΙ»-Στήριξη στις προτάσεις του Φιλοζωικού Σωματείου Σάμου

Published

on

By

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Ανατ. Σάμου Νίκος Ζάχαρης επικεφαλής του συνδυασμού «η Σάμος αλλάΖΕΙ» έλαβε τις έγγραφες προτάσεις και θέσεις του Φιλοζωικού Σωματείου Σάμου και σε συνέχεια  είχε συνομιλίες με μέλη του και ενημερώθηκε από τον κ. Τσολακάκη Σταμάτη, τον υπηρεσιακά υπεύθυνο για τις ενέργειες του Δήμου Σάμου.

Κατ’ αρχήν να τους συγχαρούμε όλους, την κάθε μια και τον καθένα ξεχωριστά, γυναίκες και άνδρες ως άτομα, για την εθελοντική και ανιδιοτελή τους προσφορά και να δηλώσουμε την πλήρη συμφωνία μας με τις έγγραφες προτάσεις και θέσεις του Φιλοζωικού Σωματείου Σάμου (επισυνάπτονται).

Κατά δεύτερο να κάνουμε την κριτική μας  στην ανεπαρκή διαχείριση από την απερχόμενη δημοτική αρχή απέναντι στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που υπάρχουν στο νησί μας και έχει την αποκλειστική εκ του νόμου αρμοδιότητα ο Δήμο μας.

Μια διαχειριστική ανεπάρκεια, η οποία εκτιμούμε ότι είναι  επιλογή μη θέλησης να αντιμετωπίσει ο Δήμος τις εκ του νόμου  αρμοδιότητες και ευθύνες που έχει. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η μη αποδοχή της παραχώρησης δωρεάν 11 στρεμμάτων από φιλόζωο ζευγάρι Γερμανών στην περιοχή των Μυτιληνιών, με αποκλειστικό σκοπό την ίδρυση μόνιμου καταφύγιου αδέσποτων ζώων από το Δήμο. Χάθηκε έτσι η ευκαιρία, ο Δήμος μας να έχει κατασκευάσει  σε αυτά τα 11 στρέμματα, που είναι κατάλληλα, τις απαραίτητες και χρηστικές υποδομές για την ευζωία των αδέσποτων ζώων.

Δεσμευόμαστε να επαναφέρουμε στην νέα δημοτική αρχή, που θα αναλάβει την 1η Σεπτεμβρίου, την πρόταση των φιλόζωων δωρητών με την πλήρη αποδοχή των όρων τους,  ώστε επιτέλους ο Δήμος Ανατολικής Σάμου να έχει την έκταση όπου θα κατασκευάσει το καταφύγιο αδέσποτων ζώων, στο οποίο θα κατασκευαστεί μικρό κτηνιατρείο, όπου ο Δήμος θα φροντίζει με το αναγκαίο και κατάλληλο προσωπικό για ένα πρόγραμμα συνεχών στειρώσεων και κτηνιατρικής περίθαλψης (κτηνιατρικό έλεγχο, περίθαλψη, εμβολιασμό, αποπαρασίτοση, ηλεκτρονική σήμανση) και για την παροχή σχετικών κλουβιών για την μεταφορά των αδέσποτων.

Επιπλέον, θα αναλάβουμε την πρωτοβουλία για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση  στους κατοίκους του Δήμου μας,  για  την σχετική νομοθεσία που αφορά τα αδέσποτα καθώς και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών κατοικίδιων, προπάντων όσον αφορά την υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση και την αναγκαία στείρωση των θηλυκών καθώς και την κατηγορηματική απαγόρευση εγκατάλειψης κατοικίδιων ζώων.

 

Επισυνάπτονται οι Προτάσεις του Φιλοζωικού Σωματείου Σάμου

https://docs.google.com/document/d/1J5VzFsqMF44NoNH41igqKK5EirpGRXDEg1qEjmBUKOk/edit

 

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Κεντρική ομιλία του Χρήστου Χατζηχριστοδούλου

Published

on

By

Την Τετάρτη 22 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική προεκλογική ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Ανατολικής  Σάμου κ. Χρήστου Χατζηχριστοδούλου. Όπως ανακοινώθηκε η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Samos στις 20:00.

Ο συνδυασμός αναφέρει:

Η πενταετής πορεία μας κορυφώνεται. Πέντε χρόνια περιοδειών, πέντε χρόνια ζυμώσεων, συζητήσεων με πολίτες και θεσμικούς φορείς, σχεδιασμού, πέντε χρόνια για να καταρτίσουμε ένα πρόγραμμα που να μεριμνά για κάθε διάσταση της ζωής στη Σάμο.

Ο δρόμος αυτός κορυφώνεται για τη μεγάλη, δεμένη ομάδα, την “Ανατροπή”, στην κεντρική συγκέντρωση του συνδυασμού μας, την Τετάρτη 22 Μαΐου και ώρα 20:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Samos Hotel. Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου θα μιλήσει στον Σαμιακό λαό, θα θυμίσει τους βασικούς σταθμούς της μέχρι τώρα πορείας μας και θα συνοψίσει τους κεντρικούς άξονες του προγράμματός μας.

Καλούμε τους δημότες Ανατολικής Σάμου να είναι κοντά μας στη συγκέντρωση αυτή. Να γνωρίσουν από κοντά τα μέλη της μόνης δημοτικής παράταξης που δεν έπαψε στιγμή να περιδιαβαίνει τα βατά ή δύσβατα μέρη του νησιού, να ερευνά τα προβλήματα του τόπου και να αναζητά λύσεις. Της μόνης παράταξης με έτοιμο, πλήρες, δημοσιευμένο πρόγραμμα δράσεων και σχεδιασμό για ολόκληρη την ερχόμενη πενταετία. Ελάτε να δουλέψουμε μαζί για να υλοποιήσουμε τις λύσεις αυτές.

Ανατροπή …
Η επιλογή μου … Η ψήφος μου … Η Σάμος μου …

 

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017