Connect with us

Δήμος

Οι δεσμεύσεις της “Ανατροπής” για τα οικονομικά του δήμου

Published

on

Τις δεσμεύσεις της για τα οικονομικά του δήμου έδωσε στη δημοσιότητα η δημοτική παράταξη «Ανατροπή».

Η παράταξη αναφέρει:

“Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα του Δήμου είναι η οικονομική του κατάσταση και η διαχείριση των οικονομικών του στοιχείων. Δυστυχώς πολλοί από τους τοπικούς άρχοντες του Δήμου, χωρίς οικονομικές γνώσεις, τα τελευταία χρόνια έμαθαν να πρεσβεύουν ότι «δεν υπάρχουν χρήματα, άρα δεν μπορούν να πράξουν και πολλά». Η απάντηση όμως είναι ότι τα χρήματα του Δήμου δεν έτυχαν ορθής διαχείρισης, δεν υπήρξε οργάνωση και εν γένει κυριάρχησε η κακοδιαχείριση.

Ο τομέας αυτός είναι πολύ νευραλγικός και όλα ξεκινούν από τα χρήματα που διαχειρίζεται ο Δήμος. Η “Ανατροπή” και ο υποψήφιος Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Χρήστος Χατζηχριστοδούλου προτείνει τη θέσπιση θεματικού Αντιδημάρχου Οικονομικών, Ακίνητης Περιουσίας και Προγραμματισμού. Στην αρμοδιότητα του Αντιδημάρχου υπάγονται τα οικονομικά του Δήμου, η διαχείριση των εσόδων και των εξόδων, η αξιοποίηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας, η μέριμνα για τη διατήρηση του εξοπλισμού, ο προγραμματισμός των προμηθειών, ο προγραμματισμός και η ένταξη των διάφορων μελετών κτλ. Ο επιλεγμένος επιστημονικός συνεργάτης για την συγκεκριμένη Αντιδημαρχία θα επιλεγεί με κριτήριο τις ειδικές γνώσεις επί του αντικειμένου και ιδιαίτερα πάνω στην εύρεση και αξιοποίηση επιδοτούμενων προγραμμάτων.

Ο ίδιος ο υποψήφιος Δήμαρχος Χρήστος Χατζηχριστοδούλου γνωρίζει πολύ καλά την οικονομική κατάσταση του Δήμου. Πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και διπλωματούχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Εφαρμοσμένης Λογιστικής και Ελεγκτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, έχει μελετήσει διεξοδικά κατά τα 5 χρόνια που είναι δημοτικός σύμβουλος τα οικονομικά του Δήμου. Επιπρόσθετα τα έχει μελετήσει από την έναρξη του Καλλικρατικού Δήμου το 2011, μιας και αποτέλεσαν το θέμα της επιστημονικής του διατριβής.

Τα τελευταία χρόνια οι ετήσιες εισπράξεις του Δήμου ξεπερνούσαν τα 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αμοιβές προσωπικού, αιρετών και τρίτων ήταν γύρω στα 7 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει, ότι πάνω από 13 εκατομμύρια ευρώ είναι το ποσό που ο Δήμος δαπανά για το κοινό καλό. Πάνω από 13 εκατομμύρια για να συντηρεί τις υποδομές του, να κάνει έργα, να προσφέρει

στον πολίτη αυτά που οφείλει. Δυστυχώς, αυτά τα 13 εκατομμύρια το χρόνο δεν φαίνεται να έχουν πιάσει τόπο, διότι έχουν τεθεί λανθασμένες προτεραιότητες από τους μέχρι τώρα διοικούντες.

Από την άλλη, ο νέος Δήμος Ανατολικής Σάμου μπορεί να μετατραπεί σε εύρωστο Δήμο, Δήμο που όλοι θα θέλουν να του μοιάσουν. Με σωστό οικονομικό προγραμματισμό, μπορεί να είναι ένας ισχυρός οικονομικά Δήμος, επειδή εισπράττει ικανοποιητική αναλογία κονδυλίων, αλλά και διαθέτει σημαντικά τουριστικά έσοδα.

Δέσμευσή μας είναι ότι η οικονομική κατάσταση του Δήμου θα βελτιωθεί: από την μία θα αυξηθούν τα έσοδα και οι εισπράξεις και από την άλλη θα μειωθούν οι αλόγιστες σπατάλες και θα ιεραρχηθούν σωστά οι προτεραιότητες του έργου του Δήμου. Τα αναγκαία για το σκοπό αυτό μέτρα είναι τα εξής:

  1. Σύσταση γραφείου προγραμματισμού και επιδοτούμενων προγραμμάτων, ώστε να αξιοποιούνται ταχύτερα χρηματοδοτούμενα προγράμματα.
  1. Διεξαγωγή έγκαιρων ολοκληρωμένων οικονομικών μελετών, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για τυχόν χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Όλες οι ήδη υπάρχουσες μελέτες θα γνωστοποιηθούν και θα επικαιροποιηθούν, ώστε να αποφασιστεί ποιες από αυτές θα ενταχθούν σε ανάλογα προγράμματα.
  1. Δημοσιοποίηση και αξιοποίηση της ανενεργής δημοτικής περιουσίας, η οποία μέχρι σήμερα βρίσκεται αναξιοποίητη ανά τη χώρα.
  1. Τακτική και οργανωμένη παρακολούθηση των εισπράξεων του Δήμου, ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο επιχειρήσεις ή ιδιώτες να χρωστούν υπέρογκα ποσά στον Δήμο, τα οποία εν τέλει δεν εισπράττονται.
  1. Συντηρήσεις και επισκευές στην ώρα τους, ώστε να αποφεύγεται η καταστροφή και η μετέπειτα ασύμφορη επισκευή και συντήρηση των υποδομών.
  1. Προγραμματισμένες μαζικές προμήθειες υλικών και αναλωσίμων, ώστε να γίνονται όλες με μειοδοτικούς διαγωνισμούς”.

Comments

comments

Δήμος

“Μεταφέραμε τις αγωνίες μας”

Published

on

By

Κοινή δήλωση όλων των Δημάρχων του Β. Αιγαίου και των Αντιπεριφερειαρχών Λέσβου και Χίου μετά το πέρας της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό.

Μετά από πολύωρη και αναλυτική συζήτηση με τον κ. Πρωθυπουργό σε πολύ καλό κλίμα, έγινε ένας γόνιμος διάλογος για το κρίσιμο θέμα του μεταναστευτικού- προσφυγικού ζητήματος που απασχολεί και ταλαιπωρεί τα νησιά μας.

Μεταφέραμε τις αγωνίες μας για όλα τα κρίσιμα αυτά ζητήματα, καθώς επίσης και τα τελευταία γεγονότα.

Μεταφέραμε για ακόμη μια φορά, σταθερά τις αποφάσεις των δημοτικών μας συμβουλίων καθώς του περιφερειακού συμβουλίου, με κοινή συναντίληψη για την εξεύρεση ρεαλιστικής λύσης.

Ο κ. Πρωθυπουργός, αφού άκουσε προσεκτικά όλα τα παραπάνω, μας ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί τα νησιά μας για ανακοινώσεις ξεκινώντας άμεσα ,από τη Σάμο.

 

 

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Στάντζος: Προσέρχομαι σε διάλογο, διεκδικώντας σταθερά και αταλάντευτα τα δικαιώματα των κατοίκων του νησιού μας”

Published

on

By

Με ανάρτηση του στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργος Στάντζος,  δήλωσε σχετικά με την συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μαξίμου παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη .

“Προσέρχομαι στο διάλογο με τον Πρωθυπουργό,ως οφείλω θεσμικά και συναισθάνομενος την κρισιμότητα των στιγμών.

Προσέρχομαι, διεκδικώντας σταθερά και αταλάντευτα τα δικαιώματα των κατοίκων του νησιού μας.

Άμεσα πρέπει να αποχωρήσουν οι πρόσθετες δυνάμεις καταστολής από τα νησιά της Λέσβου και της Χίου και να σταματήσει η βία πριν να είναι αργά.

Διεκδικούμε με καθαρό λόγο στα πλαίσια- και μόνο-των αποφάσεων του Δημοτικού μας Συμβουλίου.

Διεκδικούμε οργανωμένα ,την άμεση υλοποίηση στοχευμένων αναπτυξιακών ,φορολογικών μέτρων και την ανάταξη της οικονομίας και της τοπικής μας κοινωνίας.
Δυναμώνουμε με την παρουσία μας την ειρηνική διαμαρτυρία στην περιοχή Ζερβού.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ’!

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Κοινή δήλωση των επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σάμου

Published

on

By

Κοινή δήλωση των επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης  στους δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου

Ο ελιγμός της κυβέρνησης με την πρόσκληση των δημάρχων σε διάλογο είναι απαράδεκτος και πρέπει να απορριφθεί. Διάλογος με γκλόμπς και χημικά δεν μπορεί να γίνει.

Οι εκκλήσεις του πρωθυπουργού για ηρεμία είναι υποκριτικές και προσβλητικές, τη στιγμή που οι δυνάμεις καταστολής δρουν σαν στρατός κατοχής στα νησιά.

Οι δήμαρχοι που αποδέχονται την πρόσκλησή του για τον δήθεν διάλογο, τη στιγμή που τα ΜΑΤ αιματοκυλούν τους νησιώτες, δίνουν συγχωροχάρτι στη κυβέρνηση και αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες.

Η συνάντηση μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ με έναν όρο:

Να αποσυρθούν ΤΩΡΑ από όλα τα νησιά οι δυνάμεις καταστολής και να ανακληθεί ΑΜΕΣΩΣ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και οι επιτάξεις.

Από κει και πέρα, παραμένει αδιαπραγμάτευτο το διεκδικητικό πλαίσιο για:

Άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά. Κλείσιμο όλων των χοτ σποτ. Κανένα καινούργιο πουθενά.

Καλούμε τους δημάρχους της Σάμου που μέχρι λίγες ώρες πριν διαδήλωναν μαζί με το λαό ενάντια στον αυταρχισμό και τη καταστολή, ενάντια στις επιτάξεις και για να μη γίνει το νησί μας τεράστια φυλακή, να μην αποδεχθούν τη πρόσκληση- πρόκληση.

Να συνεχιστεί και να ενισχυθεί ο δίκαιος αγώνας του λαού του νησιού μας, που τρεις μέρες τώρα, ξενυχτάει στο μπλόκο του εργοταξίου στου «Ζερβού».

Κώστας Τζίχας  – Βασίλης Κοσμάς

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Δήμος50 λεπτά ago

“Μεταφέραμε τις αγωνίες μας”

Πολιτιστικά2 ώρες ago

Δεν θα πραγματοποιηθούν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στο Καρλόβασι

Πολιτικά2 ώρες ago

Την Σάμο θα επισκεφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Περιφερειακά6 ώρες ago

Δεν θα παραστεί ο Περιφέρειαρχης στην συνάντηση- Ακυρώθηκε η πτήση λόγω καιρού

Περιφερειακά7 ώρες ago

«Δεν παραιτούμαι, αγωνίζομαι δίπλα στους νησιώτες και τιμώ τον αγώνα τους.!»

Πολιτικά9 ώρες ago

ΣΥΡΙΖΑ Σάμου : “Τελικά οι εισβολείς ήρθαν από τη δύση”

Δήμος11 ώρες ago

Στάντζος: Προσέρχομαι σε διάλογο, διεκδικώντας σταθερά και αταλάντευτα τα δικαιώματα των κατοίκων του νησιού μας”

Πολιτιστικά11 ώρες ago

Με επιτυχία η «Τσαμπουνοσύναξη»

Περιφερειακά12 ώρες ago

Πανουράκης: “Δεν μπορεί οι Χιώτες και οι Λέσβιοι να δέρνονται με τα ΜΑΤ και εγώ να κάθομαι στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Μητσοτάκη”

Σαμιακά12 ώρες ago

Συνεργασία του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος με την ΕΟΔ στη Σάμο

Περιφερειακά3 ημέρες ago

Κλείνει την Περιφέρεια ο Μουτζούρης: «Ούτε η Χούντα δεν τα έκανε αυτά! Ντροπή!»

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Στέλλα Γρύλλου : Μια αρχιτέκτων στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Σάμου

Περιφερειακά1 ημέρα ago

Οργή Μητσοτάκη για την στάση του Περιφερειάρχη – Μουτζούρης «Πάρτε τα ΜΑΤ θα θρηνήσουμε θύματα»

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Μαυρατζώτης

Περιφερειακά3 ημέρες ago

Προειδοποίηση Μουτζούρη για τον Κορονοϊό – «Κλείστε τα σύνορα με Τουρκία»

Περιφερειακά3 εβδομάδες ago

Απορρίπτει η Κυβέρνηση το αίτημα του Περιφερειάρχη για κήρυξη των νησιών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

ΕΛΜΕ: “Εκτός εκπαίδευσης τα προσφυγόπουλα στη Σάμο”

Περιφερειακά12 ώρες ago

Πανουράκης: “Δεν μπορεί οι Χιώτες και οι Λέσβιοι να δέρνονται με τα ΜΑΤ και εγώ να κάθομαι στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Μητσοτάκη”

Πολιτικά2 ημέρες ago

Το απόγευμα οι μαζικές παραιτήσεις από την ΝΟΔΕ Σάμου

Πολιτικά1 ημέρα ago

Παραιτήθηκε η ΝΟΔΕ και οι ΔΗΜ.ΤΟ Σάμου

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017