Connect with us

Δήμος

Οι δεσμεύσεις της “Ανατροπής” για την ανάπτυξη του Τουρισμού

Published

on

Τις δεσμεύσεις της για την ανάπτυξη του  Τουρισμού έδωσε στη δημοσιότητα η παράταξη “Ανατροπή”.

Ο συνδυασμός αναφέρει:

“Η ανάπτυξη του τουρισμού είναι ένας σημαντικός τομέας που πρέπει ο Δήμος Ανατολικής Σάμου να δώσει προτεραιότητα. Με οργανωμένα βήματα ο τουρισμός μπορεί και πρέπει να επιφέρει οικονομικά οφέλη σε όλους. Για το λόγο αυτό, η “Ανατροπή”, με υποψήφιο Δήμαρχο τον Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, προτείνει τη θέσπιση θεματικού Αντιδημάρχου, με έδρα της Αντιδημαρχίας το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο στο Πυθαγόρειο και παράρτημα στο Κοκκάρι.

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι στον νέο Δήμο Ανατολικής Σάμου ο τουρισμός είναι βασικός πυλώνας, διότι ο συγκεκριμένος Δήμος έχει εντονότερη τουριστική κίνηση έναντι του υπόλοιπου νησιού, λόγω του πλήθους τουριστικών προορισμών, των μνημείων αλλά και του αριθμού των καταλυμάτων. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να τύχει ο τομέας αυτός προσεκτικής διαχείρισης, έτσι ώστε να καταμεριστούν τα οφέλη από τον τουρισμό σε όλους τους επιχειρηματίες του χώρου και να αποφύγουμε να μονοπωλήσουν τα κέρδη λίγοι κερδοσκόποι.

Η ομάδα ανάπτυξης και στήριξης του τουρισμού θα περιλαμβάνει τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και βασικούς υπαλλήλους-στελέχη που θα δραστηριοποιούνται σε όλους τους σχετικούς τομείς. Επιπρόσθετα, θα συνεπικουρεί τον προγραμματισμό, την οργάνωση και διεύθυνση της Αντιδημαρχίας ο επιλεγμένος επιστημονικός συνεργάτης του Δήμου, ο οποίος θα έχει υποχρεωτικά επιστημονικές γνώσεις, σπουδές και εμπειρία σε αυτό τον τομέα.

Βασικά νομικά πρόσωπα του Δήμου που συνεπικουρούν στο έργο της Αντιδημαρχίας και βρίσκονται στον ίδιο χώρο διοίκησης είναι ο Δ.Ο.ΤΟΥΡ.Σ. και ο Δ.Ο.Π.ΠΟ.Ν.Α.Σ., που θα στελεχωθούν από δημοτικούς συμβούλους που μπορούν να προσφέρουν και να εργαστούν σε αυτό τον τομέα, αλλά και από δημότες οι οποίοι τεκμηριωμένα έχουν εμπειρία και γνώσεις στο αντικείμενο.

Βασικοί συνεργάτες θα είναι και οι αρμόδιοι φορείς και οι σύλλογοι, που σε τακτά χρονικά διαστήματα θα καταθέτουν απόψεις και θα προτείνουν μέτρα στην Αντιδημαρχία Τουρισμού. Επιπρόσθετα, πολλά ζητήματα σχετικά με τον τουρισμό θα διευθετηθούν σε συνεργασία με τον Δήμο Δυτικής Σάμου, μιας και τα νομικά πρόσωπα στους νέους Δήμους θα μετατραπούν σε συνδέσμους.

Η ανάπτυξη του τουρισμού θα στηριχτεί σε 3 βασικούς άξονες:

 1. Πρώτος άξονας: Βελτιώνουμε τον τόπο μας
 1. Δεύτερος άξονας: Ενθαρρύνουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού
 1. Τρίτος άξονας: Διαφημίζουμε το νησί μας

Αναλυτικότερα:

 • Πρώτος άξονας: Βελτιώνουμε τον τόπο μας – Δημιουργούμε υποδομές.

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να «φτιάξουμε» το νησί μας, τον τόπο μας. Απλά πράγματα, που όμως κάνουν την διαφορά γιατί είναι αναγκαία, αλλά και υψηλών προδιαγραφών υποδομές, που θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες.

Σε αυτόν τον άξονα περιλαμβάνεται η καθαριότητα του Δήμου, ο καλλωπισμός των δημοτικών χώρων με πράσινο, η δημιουργία δημοτικών τουαλετών και λουτρών, η δημιουργία πεζοδρομίων και η πεζοδρόμηση ορισμένων δρόμων.

Προϋπόθεση όλων αυτών είναι η ανάγκη να επαναχαραχθεί το χωροταξικό του Δήμου, ώστε να μπορούν να δημιουργηθούν και άλλες τουριστικές υποδομές και καταλύματα. Επίσης, πρέπει να συσταθούν κατάλληλες υποδομές στα λιμάνια και πλωτές μαρίνες για τους επισκέπτες με σκάφη. Ο εμπορικός και ο επιβατικός σταθμός στο Βαθύ πρέπει να λειτουργεί σε 24ωρη βάση και να δημιουργηθεί ανάλογος σταθμός στο Πυθαγόρειο.

 • Δεύτερος άξονας: Ενθαρρύνουμε – προωθούμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Η αύξηση της τουριστικής επισκεψιμότητας είναι ο διακαής πόθος των Σαμιωτών. Είναι, λοιπόν, μεγάλο το στοίχημα να επεκταθεί χρονικά η τουριστική περίοδος, ώστε τα τουριστικά καταλύματα να αξιοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, οι επιχειρήσεις εστίασης να ευημερήσουν και οι Σαμιώτες να έχουν εργασία. Αυτό θα γίνει ενθαρρύνοντας και οργανώνοντας εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Τέτοιες μορφές είναι ο περιπατητικός τουρισμός, ο εκκλησιαστικός – μοναστικός τουρισμός, ο σχολικός τουρισμός, ο καταδυτικός τουρισμός, ο τουρισμός δράσης, ο τουρισμός ευεξίας, ο οικοτουρισμός, ο αγροτοτουρισμός και ο αθλητικός τουρισμός. Βέβαια πρέπει να ετοιμάσουμε τις αντίστοιχες υποδομές, ώστε να επιδεικνύονται τέτοιες μορφές (π.χ. θεματικό πάρκο λουλουδιών, Πάρκο ζωής και παρατήρησης του

Χαμαιλέοντα, Κέντρο πληροφοριών για το χρυσό Τσακάλι, συνέδρια πάνω στις τοπικές καλλιέργειες και παραγωγές, ιστιοπλοϊκές συναντήσεις, ποδηλατικοί αγώνες, προώθηση της προετοιμασίας αθλητικών ομάδων, περιπατητικές συναντήσεις, σπηλαιολογική περιήγηση, πολιτιστικά και λαογραφικά συνέδρια, μνημειακά αφιερώματα κλπ).

 • Τρίτος άξονας: Διαφημίζουμε το νησί μας.

Σε αυτόν τον άξονα απαιτούνται προσεκτικές και στοχευμένες κινήσεις, ώστε να προβάλλεται ο Δήμος μας προς τους δυνητικούς επισκέπτες, αλλά και να διαφημίζεται μέσω αυτών. Τέτοιες κινήσεις είναι οι εξής:

 1. Πλήρης ετήσια μελέτη, σε συνεργασία με τους φορείς και τους επαγγελματίες του τουρισμού, για να επιλεγεί σε ποιες τουριστικές εκθέσεις πρέπει να συμμετέχουμε, ποιοι θα εκπροσωπήσουν το Δήμο και με ποιο υλικό.
 1. Ετήσια ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα τον τουρισμό στο τέλος κάθε χρόνου, ώστε να τοποθετηθούν οι σχετικοί φορείς, να γίνει απολογισμός της χρονιάς που πέρασε και να επανακαθοριστούν οι στόχοι και τα έργα που χρειάζονται, ώστε να αναπτυχθεί ο τουρισμός.
 1. Δημιουργία site – τουριστικού οδηγού για το νησί της Σάμου, ώστε να βρίσκει ο μελλοντικός-δυνητικός επισκέπτης όποια πληροφορία χρειάζεται για το νησί.
 1. Δημιουργία μόνιμων διαφημιστικών περιπτέρων της Σάμου στα μεγάλα κέντρα της Ελλάδας, σε συνεργασία με τους συλλόγους Σαμιωτών που υπάρχουν εκεί.
 1. Συνεργασία με τους αδελφοποιημένους Δήμους ανά την Ελλάδα και τον κόσμο, ώστε να μελετηθεί η στήριξη βοήθειας και προώθηση του Δήμου μας στους δημότες τους, και να επισκέπτονται τον Δήμο μας, ειδικά σε περιόδους μικρής τουριστικής κίνησης.
 1. Δημιουργία ψηφιακής κάρτας επισκέπτη και καταγραφή αυτών, ώστε να ενημερώνονται αυτόματα για τις εξελίξεις στα θέματα τουρισμού, όπως για προωθητικές-εκπτωτικές κινήσεις.
 1. Δημιουργία και λειτουργία λαογραφικών μουσείων, αλλά και μουσείων συγκεκριμένων θεματικών ενοτήτων (π.χ. Μουσείο Καδή στους Σπαθαραίους, Μουσείο Σούμας στο Πάνδροσο, Μουσείο Ελιάς και Λαδιού στον Παγώνδα, Μουσείο

Αγγειοπλαστικής στους Μαυρατζαίους, Μουσείο Οίνου στους Βουρλιώτες, Μουσείο Σταυρίδη στο Α. Βαθύ κτλ.)

 1. Δημιουργία εκθεσιακών χώρων με τοπικά προϊόντα.
 1. Δημιουργία τουριστικών περιπτέρων σε κομβικά σημεία του Δήμου για πληροφορίες.
 1. Διεξαγωγή πολλαπλάσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων και συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς για τον σκοπό αυτό.

Ανατροπή …

Η επιλογή μου … Η ψήφος μου … Η Σάμος μου”

Comments

comments

Δήμος

Υποψήφια με τον συνδυασμό «Ανα.Σα» η Γεωργία Ελαφρή

Published

on

By

Ονομάζομαι Ελαφρή Γεωργία. Σπούδασα Γαλλική Φιλολογία στο Α.Π.θ. και εργάζομαι σαν εκπαιδευτικός. Γεννήθηκα στις Σέρρες όμως από το 2008 ζω και εργάζομαι στη Σάμο. Είμαι παντρεμένη με τον ψυχίατρο Μιχαηλίδη Ισαάκ και έχω 3 παιδιά. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούμαι στο χώρο του τουρισμού.

Ο σημαντικότερος λόγος που με ώθησε να συμμετέχω σαν υποψήφια στον συνδυασμό «ΑΝΑ.Σ.Α. για τη Σάμο» με τον Γιώργο Στάντζο, είναι ότι το νησί μας έχει ανάγκη από έναν άνθρωπο ικανό ο οποίος θέλει να δώσει στη Σάμο την αίγλη που της αξίζει. Ένας άνθρωπος με σπουδές και εμπειρία στη Διοίκηση και Οικονομία είναι ο πλέον κατάλληλος για τη διαχείριση και αξιοποίηση πόρων για τη Σάμο ,έναν τόπο που λάτρεψα και είναι συνειδητή επιλογή να μείνω εδώ με την οικογένεια μου.

Όραμα μου , μια Σάμος αναβαθμισμένη στον τομέα του τουρισμού του πολιτισμού, του αθλητισμού ,τομείς στους οποίους μπορώ να συμβάλλω με την προσωπική μου εργασία.

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

«η Σάμος αλλάΖΕΙ»-Στήριξη στις προτάσεις του Φιλοζωικού Σωματείου Σάμου

Published

on

By

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Ανατ. Σάμου Νίκος Ζάχαρης επικεφαλής του συνδυασμού «η Σάμος αλλάΖΕΙ» έλαβε τις έγγραφες προτάσεις και θέσεις του Φιλοζωικού Σωματείου Σάμου και σε συνέχεια  είχε συνομιλίες με μέλη του και ενημερώθηκε από τον κ. Τσολακάκη Σταμάτη, τον υπηρεσιακά υπεύθυνο για τις ενέργειες του Δήμου Σάμου.

Κατ’ αρχήν να τους συγχαρούμε όλους, την κάθε μια και τον καθένα ξεχωριστά, γυναίκες και άνδρες ως άτομα, για την εθελοντική και ανιδιοτελή τους προσφορά και να δηλώσουμε την πλήρη συμφωνία μας με τις έγγραφες προτάσεις και θέσεις του Φιλοζωικού Σωματείου Σάμου (επισυνάπτονται).

Κατά δεύτερο να κάνουμε την κριτική μας  στην ανεπαρκή διαχείριση από την απερχόμενη δημοτική αρχή απέναντι στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που υπάρχουν στο νησί μας και έχει την αποκλειστική εκ του νόμου αρμοδιότητα ο Δήμο μας.

Μια διαχειριστική ανεπάρκεια, η οποία εκτιμούμε ότι είναι  επιλογή μη θέλησης να αντιμετωπίσει ο Δήμος τις εκ του νόμου  αρμοδιότητες και ευθύνες που έχει. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η μη αποδοχή της παραχώρησης δωρεάν 11 στρεμμάτων από φιλόζωο ζευγάρι Γερμανών στην περιοχή των Μυτιληνιών, με αποκλειστικό σκοπό την ίδρυση μόνιμου καταφύγιου αδέσποτων ζώων από το Δήμο. Χάθηκε έτσι η ευκαιρία, ο Δήμος μας να έχει κατασκευάσει  σε αυτά τα 11 στρέμματα, που είναι κατάλληλα, τις απαραίτητες και χρηστικές υποδομές για την ευζωία των αδέσποτων ζώων.

Δεσμευόμαστε να επαναφέρουμε στην νέα δημοτική αρχή, που θα αναλάβει την 1η Σεπτεμβρίου, την πρόταση των φιλόζωων δωρητών με την πλήρη αποδοχή των όρων τους,  ώστε επιτέλους ο Δήμος Ανατολικής Σάμου να έχει την έκταση όπου θα κατασκευάσει το καταφύγιο αδέσποτων ζώων, στο οποίο θα κατασκευαστεί μικρό κτηνιατρείο, όπου ο Δήμος θα φροντίζει με το αναγκαίο και κατάλληλο προσωπικό για ένα πρόγραμμα συνεχών στειρώσεων και κτηνιατρικής περίθαλψης (κτηνιατρικό έλεγχο, περίθαλψη, εμβολιασμό, αποπαρασίτοση, ηλεκτρονική σήμανση) και για την παροχή σχετικών κλουβιών για την μεταφορά των αδέσποτων.

Επιπλέον, θα αναλάβουμε την πρωτοβουλία για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση  στους κατοίκους του Δήμου μας,  για  την σχετική νομοθεσία που αφορά τα αδέσποτα καθώς και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών κατοικίδιων, προπάντων όσον αφορά την υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση και την αναγκαία στείρωση των θηλυκών καθώς και την κατηγορηματική απαγόρευση εγκατάλειψης κατοικίδιων ζώων.

 

Επισυνάπτονται οι Προτάσεις του Φιλοζωικού Σωματείου Σάμου

https://docs.google.com/document/d/1J5VzFsqMF44NoNH41igqKK5EirpGRXDEg1qEjmBUKOk/edit

 

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Κεντρική ομιλία του Χρήστου Χατζηχριστοδούλου

Published

on

By

Την Τετάρτη 22 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική προεκλογική ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Ανατολικής  Σάμου κ. Χρήστου Χατζηχριστοδούλου. Όπως ανακοινώθηκε η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Samos στις 20:00.

Ο συνδυασμός αναφέρει:

Η πενταετής πορεία μας κορυφώνεται. Πέντε χρόνια περιοδειών, πέντε χρόνια ζυμώσεων, συζητήσεων με πολίτες και θεσμικούς φορείς, σχεδιασμού, πέντε χρόνια για να καταρτίσουμε ένα πρόγραμμα που να μεριμνά για κάθε διάσταση της ζωής στη Σάμο.

Ο δρόμος αυτός κορυφώνεται για τη μεγάλη, δεμένη ομάδα, την “Ανατροπή”, στην κεντρική συγκέντρωση του συνδυασμού μας, την Τετάρτη 22 Μαΐου και ώρα 20:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Samos Hotel. Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου θα μιλήσει στον Σαμιακό λαό, θα θυμίσει τους βασικούς σταθμούς της μέχρι τώρα πορείας μας και θα συνοψίσει τους κεντρικούς άξονες του προγράμματός μας.

Καλούμε τους δημότες Ανατολικής Σάμου να είναι κοντά μας στη συγκέντρωση αυτή. Να γνωρίσουν από κοντά τα μέλη της μόνης δημοτικής παράταξης που δεν έπαψε στιγμή να περιδιαβαίνει τα βατά ή δύσβατα μέρη του νησιού, να ερευνά τα προβλήματα του τόπου και να αναζητά λύσεις. Της μόνης παράταξης με έτοιμο, πλήρες, δημοσιευμένο πρόγραμμα δράσεων και σχεδιασμό για ολόκληρη την ερχόμενη πενταετία. Ελάτε να δουλέψουμε μαζί για να υλοποιήσουμε τις λύσεις αυτές.

Ανατροπή …
Η επιλογή μου … Η ψήφος μου … Η Σάμος μου …

 

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017