25.5 C
Σάμος
07/07/2022
Δήμος

Οι δεσμεύσεις της “Ανατροπής” για την αναβάθμιση της παιδείας του τόπου

Η Παιδεία είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη ενός τόπου. Οι παρεμβάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης στο χώρο της Παιδείας είναι πολύ σημαντικές για να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία της. Κύρια αρμοδιότητα του Δήμου είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, ενώ οι κτιριακές εγκαταστάσεις και τα λειτουργικά έξοδα των νηπιαγωγείων, των δημοτικών, των γυμνασίων και των λυκείων διευθετούνται επίσης από τον Δήμο. Η σωστή οργάνωση και ο προγραμματισμός πάνω σε αυτά τα θέματα αποτελούν σημαντικές προτεραιότητες, ώστε μαθητές και γονείς να απολαμβάνουν ποιοτικές παιδαγωγικές υπηρεσίες.

Η “Ανατροπή”, με υποψήφιο Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου τον Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, έχει μελετήσει και γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα της παιδείας. Συνυπολογίζοντας τα χρήματα που δίνονται από το κράτος ως Σ.Α.Τ.Α. σχολικών κτιρίων, ως επιχορηγήσεις στις σχολικές επιτροπές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ως επιχορηγήσεις λειτουργίας βρεφονηπιακών σταθμών, αλλά και γνωρίζοντας τα επιδοτούμενα προγράμματα σχετικά με νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς και άλλα σχετικά, δεσμευόμαστε για τα εξής:

Άμεση διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των κυλικείων. Πρέπει να γνωρίζουν οι σχολικές επιτροπές τι τους χρωστάνε και πότε θα εισπραχτούν αυτά τα έσοδα.

Μαζικοί ανοικτοί μειοδοτικοί διαγωνισμοί για την προμήθεια αναλωσίμων (π.χ. χαρτί Α4, μελάνια, κλπ). Όταν αγοράζονται μαζικά οι προμήθειες, οι προσφερόμενες τιμές είναι πιο ανταγωνιστικές.

Ίδρυση ή ένταξη όλων των βρεφονηπιακών σταθμών εντός νομικού προσώπου ή λειτουργία αυτών με ενιαίο τρόπο, ώστε να διευθυνθούν καλύτερα, με αποτελεσματικότερες και οικονομικότερες προμήθειες.

αταμερισμός των χρημάτων από τις σχολικές επιτροπές στα σχολεία αρμοδιότητάς τους με συγκεκριμένα και νομοθετημένα κριτήρια (π.χ. αριθμός μαθητών, τύπος σχολείου, αριθμός αιθουσών, παλαιότητα κτιρίου).

Βασικές εργασίες συντήρησης σχολείων θα γίνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν τα σχολεία είναι κλειστά.

Δημιουργία νέων βρεφονηπιακών σταθμών στις μεγάλες κοινότητες (Παλαιόκαστρο, Κοκκάρι, Παγώνδας) και σε μικρές και κομβικές κοινότητες (π.χ. Αγ. Κων/νος, Πύργος).

Μελέτη ίδρυσης νέων σχολείων ανάλογα με τις ανάγκες τις κοινωνίας (π.χ. Λύκειο στη δημοτική ενότητα Πυθαγορείου, νέο νηπιαγωγείο στη Χώρα) και διάφορων σχολών κατάρτισης (π.χ. σχολές ΟΑΕΔ, μαγειρική κτλ.).

Ίδρυση Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης ατόμων με ειδικές ανάγκες και οικονομική ενίσχυση των σωματείων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Ειδικής Αγωγής.

Μελέτη οικοδόμησης νέων σχολικών κτιρίων (ειδικά στο Βαθύ) ώστε να αποσυμφορηθούν τα υπάρχοντα κτίρια. Σε περίπτωση αναγκαίων χρονοβόρων έργων, θα εξασφαλιστούν κατάλληλοι χώροι μετεγκατάστασης μαθητών.

Μεταφορά του Ειδικού Νηπιαγωγείου, Δημοτικού Σχολείου και του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Σάμου μέσα στην πόλη της Σάμου.

Σε κάθε σχολείο θα ορίζεται εκπρόσωπος – σύνδεσμος εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων. Οι σύνδεσμοι αυτοί θα απευθύνονται στον Δήμο για τυχόν ανάγκες και προβλήματα της σχολικής μονάδας.

Μελέτη για σύσταση γραφείου ψυχολογικής υποστήριξης μαθητών και γονέων στον Δήμο και συνεργασία με τους ήδη υπάρχοντες φορείς συμβουλευτικής για την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο νησί μας.

Μέριμνα για την επιπλέον χρηματοδότηση σχολείων όταν αυτά συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα που προβάλλουν και αναβαθμίζουν το νησί μας (π.χ. επισκέψεις σε περιβαλλοντικά κέντρα, στη Βουλή, σε Ευρωπαϊκούς Φορείς κλπ).

Θεσμοθέτηση και χρηματοδότηση προγραμμάτων επαγγελματικού προσανατολισμού σε συνεργασία με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του τόπου και αναγνωρισμένους πανελλαδικώς φορείς. Στόχος είναι να καθοδηγούνται οι νέοι μας ομαλά στον εκπαιδευτικό δρόμο που τους ταιριάζει και που συνάμα συμπορεύεται με τις ανάγκες της αγοράς.

 

Related posts

Σε χρήση οι νέοι υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων στο Κοκκάρι

admin

Συλληπτήριο μήνυμα των εργαζομένων των Δήμων Σάμου για την απώλεια του Σταμάτη Φιλιππή

admin

Κοκκάρι: Έκλεισε προσωρινά η παιδική χαρά

admin

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου ψάχνει οικόπεδο για δημιουργήσει λαϊκή αγορά

admin

Κοινότητα Σαμίων: Στήριξη των επιχειρηματιών της Σάμου

admin

Δύο διοικητικά πρόστιμα επιβλήθηκαν για παραβάσεις των κανόνων καθαριότητας

admin

“Πόσα χρήματα διεκδίκησε και πήρε ο Δήμος Ανατολικής Σάμου από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου;”

admin

Σε λειτουργία το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ανατολικής Σάμου

admin

Διήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε στην Σάμο ο Δήμαρχος του Σεφερίχισαρ

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα