30.5 C
Σάμος
04/07/2022
Δήμος

Οι δεσμεύσεις της “Ανατροπής” για την καθαριότητα το περιβάλλον και την ανακύκλωση

Η γνωστή σε όλους μας παροιμία λέει ότι η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ο Δήμος μας έχασε κατά κράτος το στοίχημα της καθαριότητας. Τα βασικά, καθημερινά προβλήματα δεν αντιμετωπίστηκαν, ενώ κάθε Δημοτική Ενότητα λειτουργούσε ανεξάρτητα, χωρίς επαρκή κεντρικό συντονισμό.

Η “Ανατροπή”, με υποψήφιο Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου τον Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, γνωρίζοντας όλα αυτά τα προβλήματα, θεσπίζει τη θέση θεματικού αρμόδιου Αντιδημάρχου, που θα ασχολείται μόνο με αυτό το ζήτημα. Δέσμευσή μας είναι να μην υπάρχουν ανεξέλεγκτες παράνομες χωματερές-χώροι συγκέντρωσης σκουπιδιών, η καθαριότητα να εκτελείται παντού ομοιόμορφα και να λειτουργήσει η ανακύκλωση και ο ευπρεπισμός των δημόσιων χώρων.

Βασικές μας δεσμεύσεις είναι:

1.Θέσπιση θεμελιωδών κανόνων, κριτηρίων και μηχανισμών για την προστασία του περιβάλλοντος. Πρέπει να εμπεδωθεί στη συνείδηση όλων των δημοτών ότι το περιβάλλον είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη του τόπου.

2.Αναλογική και θεσμοθετημένη με κριτήρια κατανομή των υπαλλήλων καθαριότητας, ώστε να καθαρίζεται κάθε κοινότητα σε τακτά, προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα. Ιδιαίτερη μνεία θα γίνεται στους τουριστικές περιοχές και στις κοινότητες με συγκεκριμένες πανήγυρεις.

3.Βελτιστοποίηση των δρομολογίων των απορριμματοφόρων, ώστε να γίνουν πιο χρηστικά τόσο ως προς το κόστος μεταφοράς όσο και ως προς την επαρκή αποκομιδή. Το φαινόμενο να μαζεύονται τα σκουπίδια το μεσημέρι, όπως συμβαίνει στο Κοκκάρι, δεν πρέπει να επαναληφθεί.

4.Μελετημένη τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων και κάδων ανακυκλώσιμων υλικών, με αισθητική κάλυψη και επιτόπια καθαριότητα αυτών, όπως και τοποθέτηση καλάθων απορριμμάτων σε επισκέψιμους χώρους.

5.Δημιουργία δημοτικού φυτώριου, σε συνεργασία  με το ΕΠΑΛ Καρλοβάσου (Τομέας Γεωπονίας) και ντόπιους Γεωπόνους,  ώστε οργανωμένα και στοχευμένα να καλλωπίζονται με πράσινο οι δημοτικοί χώροι πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

6.Αισθητική αναβάθμιση με πράσινο των πλατειών και όλων των δημοτικών χώρων και κτιρίων και δημιουργία νέων χώρων πρασίνου. Επίσης στοχεύουμε στην ανάδειξη και τον καλλωπισμό σε καίρια σημεία, όπως είναι οι είσοδοι κάθε πόλης και χωριού.

7.Δημιουργία Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης, όπου με εκπαιδευτικές δράσεις η Δημοτική Αρχή θα μπορέσει να καταρτίσει βιωματικά σωστά τους μαθητές και τους γονείς για τον ενδεδειγμένο τρόπο ανακύκλωσης.  Απώτερος στόχος είναι να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο τα αποτελέσματα των αντίστοιχων προγραμμάτων.

8.Σωστή εφαρμογή και λειτουργία του συστήματος Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, ώστε να επιτύχουμε υψηλή συμμετοχή πολιτών και σημαντική αύξηση στην ανακύκλωση συσκευασιών.

9.Δημιουργία κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, ώστε να αποσυμφορηθεί ο ΧΥΤΑ και να δημιουργηθεί ΧΥΤΥ.

10.Διεξαγωγή ημερίδων, αλλά και διοργάνωση βιωματικών δράσεων για την ανάδειξη του θέματος στα σχολεία, ώστε οι μαθητές και κατ’ επέκταση οι ενήλικες να ευαισθητοποιηθούν στα θέματα ανακύκλωσης.

11.Συνεργασία Δήμου και δημοτών, ώστε να συλλέγονται υλικά καύσης (π.χ. κλαδιά από αγροτικές εργασίες) και να μετατρέπονται σε pellet.

 12.Υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων σε κεντρικά σημεία.

13.Τακτικός καθαρισμός και πλύσιμο των κάδων απορριμμάτων. Επιπρόσθετα δεσμευόμαστε για τακτικό έλεγχο της λειτουργικότητας των κάδων, με έμφαση σε φθορές (ρόδες, στεγανότητα, σκέπαστρα, κλπ), ώστε να επισκευάζονται ή να αντικαθίστανται σε αποδεκτό χρονικό ορίζοντα.

 

Ανατροπή …

Η επιλογή μου … Η ψήφος μου … Η Σάμος μου …

 

Related posts

Κοκκάρι: Έκλεισε προσωρινά η παιδική χαρά

admin

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου ψάχνει οικόπεδο για δημιουργήσει λαϊκή αγορά

admin

Κοινότητα Σαμίων: Στήριξη των επιχειρηματιών της Σάμου

admin

Δύο διοικητικά πρόστιμα επιβλήθηκαν για παραβάσεις των κανόνων καθαριότητας

admin

“Πόσα χρήματα διεκδίκησε και πήρε ο Δήμος Ανατολικής Σάμου από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου;”

admin

Σε λειτουργία το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ανατολικής Σάμου

admin

Διήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε στην Σάμο ο Δήμαρχος του Σεφερίχισαρ

admin

«Samia 2022» στην πόλη της Σάμου στις 17-19 Ιουλίου

admin

Γιορτές Κρασιού 2022

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα