Connect with us

Δήμος

Οι δεσμεύσεις της “Ανατροπής” για την καθαριότητα το περιβάλλον και την ανακύκλωση

Published

on

Η γνωστή σε όλους μας παροιμία λέει ότι η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ο Δήμος μας έχασε κατά κράτος το στοίχημα της καθαριότητας. Τα βασικά, καθημερινά προβλήματα δεν αντιμετωπίστηκαν, ενώ κάθε Δημοτική Ενότητα λειτουργούσε ανεξάρτητα, χωρίς επαρκή κεντρικό συντονισμό.

Η “Ανατροπή”, με υποψήφιο Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου τον Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, γνωρίζοντας όλα αυτά τα προβλήματα, θεσπίζει τη θέση θεματικού αρμόδιου Αντιδημάρχου, που θα ασχολείται μόνο με αυτό το ζήτημα. Δέσμευσή μας είναι να μην υπάρχουν ανεξέλεγκτες παράνομες χωματερές-χώροι συγκέντρωσης σκουπιδιών, η καθαριότητα να εκτελείται παντού ομοιόμορφα και να λειτουργήσει η ανακύκλωση και ο ευπρεπισμός των δημόσιων χώρων.

Βασικές μας δεσμεύσεις είναι:

1.Θέσπιση θεμελιωδών κανόνων, κριτηρίων και μηχανισμών για την προστασία του περιβάλλοντος. Πρέπει να εμπεδωθεί στη συνείδηση όλων των δημοτών ότι το περιβάλλον είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη του τόπου.

2.Αναλογική και θεσμοθετημένη με κριτήρια κατανομή των υπαλλήλων καθαριότητας, ώστε να καθαρίζεται κάθε κοινότητα σε τακτά, προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα. Ιδιαίτερη μνεία θα γίνεται στους τουριστικές περιοχές και στις κοινότητες με συγκεκριμένες πανήγυρεις.

3.Βελτιστοποίηση των δρομολογίων των απορριμματοφόρων, ώστε να γίνουν πιο χρηστικά τόσο ως προς το κόστος μεταφοράς όσο και ως προς την επαρκή αποκομιδή. Το φαινόμενο να μαζεύονται τα σκουπίδια το μεσημέρι, όπως συμβαίνει στο Κοκκάρι, δεν πρέπει να επαναληφθεί.

4.Μελετημένη τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων και κάδων ανακυκλώσιμων υλικών, με αισθητική κάλυψη και επιτόπια καθαριότητα αυτών, όπως και τοποθέτηση καλάθων απορριμμάτων σε επισκέψιμους χώρους.

5.Δημιουργία δημοτικού φυτώριου, σε συνεργασία  με το ΕΠΑΛ Καρλοβάσου (Τομέας Γεωπονίας) και ντόπιους Γεωπόνους,  ώστε οργανωμένα και στοχευμένα να καλλωπίζονται με πράσινο οι δημοτικοί χώροι πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

6.Αισθητική αναβάθμιση με πράσινο των πλατειών και όλων των δημοτικών χώρων και κτιρίων και δημιουργία νέων χώρων πρασίνου. Επίσης στοχεύουμε στην ανάδειξη και τον καλλωπισμό σε καίρια σημεία, όπως είναι οι είσοδοι κάθε πόλης και χωριού.

7.Δημιουργία Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης, όπου με εκπαιδευτικές δράσεις η Δημοτική Αρχή θα μπορέσει να καταρτίσει βιωματικά σωστά τους μαθητές και τους γονείς για τον ενδεδειγμένο τρόπο ανακύκλωσης.  Απώτερος στόχος είναι να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο τα αποτελέσματα των αντίστοιχων προγραμμάτων.

8.Σωστή εφαρμογή και λειτουργία του συστήματος Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, ώστε να επιτύχουμε υψηλή συμμετοχή πολιτών και σημαντική αύξηση στην ανακύκλωση συσκευασιών.

9.Δημιουργία κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, ώστε να αποσυμφορηθεί ο ΧΥΤΑ και να δημιουργηθεί ΧΥΤΥ.

10.Διεξαγωγή ημερίδων, αλλά και διοργάνωση βιωματικών δράσεων για την ανάδειξη του θέματος στα σχολεία, ώστε οι μαθητές και κατ’ επέκταση οι ενήλικες να ευαισθητοποιηθούν στα θέματα ανακύκλωσης.

11.Συνεργασία Δήμου και δημοτών, ώστε να συλλέγονται υλικά καύσης (π.χ. κλαδιά από αγροτικές εργασίες) και να μετατρέπονται σε pellet.

 12.Υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων σε κεντρικά σημεία.

13.Τακτικός καθαρισμός και πλύσιμο των κάδων απορριμμάτων. Επιπρόσθετα δεσμευόμαστε για τακτικό έλεγχο της λειτουργικότητας των κάδων, με έμφαση σε φθορές (ρόδες, στεγανότητα, σκέπαστρα, κλπ), ώστε να επισκευάζονται ή να αντικαθίστανται σε αποδεκτό χρονικό ορίζοντα.

 

Ανατροπή …

Η επιλογή μου … Η ψήφος μου … Η Σάμος μου …

 

Comments

comments

Δήμος

Επικυρώθηκε η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Published

on

By

 

Σε συνέχεια της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου κατά πλειοψηφία, ο Δήμος Ανατολικής Σάμου υπέγραψε και επικύρωσε τη συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Στόχος είναι η «Κοινωνία της Γνώσης» να είναι μια κοινωνία για όλους, σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον που συνεχώς διαμορφώνεται. Μέσω της συνεργασίας αυτής, ο Δήμος Ανατολικής Σάμου θέλει να τονώσει την επιχειρησιακή του ετοιμότητα στον τομέα της Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της προώθησης του πολιτισμού με ψηφιακά μέσα.

Μια από τις προτεραιότητες, που συμφωνήθηκε από κοινού, είναι και η δημιουργία ενός Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας με τίτλο «Πυθαγόρας». Το Ινστιτούτο θα συνεργάζεται, μεταξύ άλλων, με το «Μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου», που εδρεύει στην περιοχή του Ηραίου, με στόχο τη διαχείριση της πολιτισμικής κληρονομιάς του νησιού.

Η συνεργασία του Δήμου με το Πανεπιστήμιο, προσδίδει νέα δυναμική, σαφή προσανατολισμό και προάγει την εξωστρέφεια, καθώς και τις αυξανόμενες απαιτήσεις στην έρευνα και στην καινοτομία.

 

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Πολυχώρος Ανακύκλωσης στη κοινότητα Χώρας

Published

on

By

 

Στη δημιουργία του πρώτου πολυχώρου Ανακύκλωσης προχωρά ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, στις κτιριακές εγκαταστάσεις όπου στεγάζονται τα συνεργεία των τεχνικών υπηρεσιών της Δ.Ε. Πυθαγορείου στη Κοινότητα Χώρας.

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο, θα μπορούν να ανακυκλώνουν χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, μικρές ηλεκτρονικές και μεγάλες οικιακές συσκευές, ηλεκτρικούς λαμπτήρες, μελανοδοχεία, μπαταρίες, μεγάλες πλαστικές συσκευασίες και σίδηρο.

Η διαχείριση των απορριμάτων αποτελεί προτεραιότητα της δημοτικής μας αρχής.
Η καθαριότητα είναι πολιτισμός, είναι αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, δεν είναι μια εφήμερη τάση της εποχής, αλλά αντίθετα υποχρέωση κάθε πολιτισμένης κοινωνίας και κάθε πολίτη που σέβεται και εκτιμά τον εαυτό του.

Η οργανωμένη ανακύκλωση μπαίνει στην καθημερινότητα των πολιτών μας οι οποίοι την επιδιώκουν, την στηρίζουν και εμείς σκοπεύουμε να την αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο.

Ώρες λειτουργίας του χώρου από Δευτέρα έως Παρασκευή 07:00-14:00 και πληροφορίες στο τηλέφωνο 2273091594.

Να υπενθυμίσουμε ότι κατόπιν αιτήσεως δίνεται η δυνατότητα δωρεάν διάθεσης οικιακού κομποστοποιητή.

 

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Τριάντα tablets για τους μαθητές δώρισε ο Νικόλας Ιγγλέσης

Published

on

By

Τριάντα tablets τελευταίας τεχνολογίας, μάρκας Levono, μαζί με τις θήκες προστασίας τους, δώρισε στον δήμο Δυτικής Σάμου, προκειμένου να προωθήσουν σε σχολικές μονάδες, ο κ. Νικόλας Ιγγλέσης.
Ο δήμος Δυτικής Σάμου επισημαίνει πως τα tablets θα παραδοθούν στους διευθυντές των σχολείων και θα διατεθούν προς χρήση στους μαθητές των σχολικών βαθμίδων γυμνασίου και λυκείου του δήμου.
«Η δωρεά έχει σκοπό να στηρίξει τους μαθητές στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση και να συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην εμβάθυνση των ψηφιακών τους δεξιοτήτων.

Σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, κινήσεις όπως αυτή είναι συγκινητικές και αποτελούν παράδειγμα για όλους μας», αναφέρει ο δήμος Δυτικής Σάμου.

 

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017