Connect with us

Περιφερειακά

Οι διεκδικήσεις του Βασίλη Πανουράκη προς τα υπουργεία

Published

on

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Βασίλης Πανουράκης, προσεγγίζοντας με ιδιαίτερη ευθύνη, σοβαρότητα και ευαισθησία τις τεράστιες καταστροφές που  επήλθαν στο νομό μας  εξ αιτίας του καταστροφικού σεισμού, λαμβάνοντας υπόψη του και  τα  επί μέρους  ζητήματα που ανέδειξε σχετικά με τη λειτουργία πρόληψης και καταστολής παρόμοιων φαινομένων (πυρκαγιές, πλημμύρες κ.λ.π.), προσδιόρισε   το πλαίσιο  των άμεσων και  αναγκαίων παρεμβάσεων  προς την Πολιτεία, με στόχο τη βελτιστοποίηση των υποδομών αφενός για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των Περιφερειακών Αυτοδιοικητικών Υπηρεσιών  για τους  πολίτες  και αφετέρου την ταχύτερη και επίσης αποτελεσματικότερη πρόληψη  και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Ο  Σχεδιασμός  των ενεργειών  του κ. Αντιπεριφερειάρχη για την υλοποίηση των διεκδικήσεων, με  συνεννόηση και συνεργασία με τους αρμόδιους  ή συναρμόδιους  φορείς συνοψίζονται όπως παρακάτω :

Α. Παρέμβαση για εξασφάλιση καταλυμάτων στους πληγέντες από το σεισμό κατοίκους  που έχουν μείνει άστεγοι,  εν όψει μάλιστα του επερχόμενου  χειμώνα .

Β. Άμεση ικανοποίηση των πληγέντων από τον σεισμό κατοίκων και επιχειρήσεων, με την  χορήγηση  ποσών που θα  ανταποκρίνονται  πλήρως στις ζημιές που υπέστησαν. Προς τούτο συγκρότησε άμεσα τις προβλεπόμενες επιτροπές καταγραφής των ζημιών  των επιχειρήσεων  που είναι  αρμοδιότητα  της ΠΕ Σάμου  και  της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών  που είναι προϋπόθεση  για την  υλοποίηση   των εξαγγελθέντων  μέτρων.

Γ.  Γρήγορη  αποκατάσταση των ζημιών  που  επήλθαν  από το σεισμό  στις  πάσης  φύσεως  υποδομές  του Νομού μας  και συγκεκριμένα, όπως έχουν  καταγραφεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, δηλ.: των Εκκλησιών, των Σχολικών κτιρίων, των  δημοσίων κτιρίων, των λιμενικών υποδομών, του  οδικού δικτύου  Εθνικού και Επαρχιακού, δικτύων ύδρευσης και άρδευσης, μουσείων και πολιτιστικών κέντρων.

Δ. Άμεσος  έλεγχος  στατικότητας όλων των χώρων,  δημόσιων και ιδιωτικών που πραγματοποιούνται συναθροίσεις και άμεσες και αναγκαίες επεμβάσεις όπου χρειάζονται. Προς τούτο  θα συγκροτηθούν  τεχνικές επιτροπές .

Ε. Γρήγορη και ανέξοδη  έκδοση οικοδομικών αδειών  για την αποκατάσταση των  πληγέντων κτιρίων ή όπου απαιτείται κατεδάφισή τους.

ΣΤ. Ενίσχυση της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου και  της  Ικαρίας  με μηχανήματα έργου για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (Τα υπάρχοντα πέραν της  παλαιότητάς  τους δεν επαρκούν)

Ζ. Γενναία ενίσχυση της στελέχωσης των υπηρεσιών του Νομού μας (Περιφερειακές Ενότητας Σάμου και Ικαρίας), με  τεχνικό,διοικητικό και  εργατικό προσωπικό, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης και ενίσχυσης  των ζημιωθέντων. Σημειωτέο ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας  στο Νομό μας  λειτουργούν με  ποσοστό κάτω από  το 50% της οργανικής τους δύναμης.

Η. Σε συνεννόηση με το Εμπορικό Επιμελητήριο Σάμου  και τους άλλους  επαγγελματικούς φορείς, η διεκδίκηση  δημιουργίας επιστρεπτέας προκαταβολής ειδικά για τις επιχειρήσεις του Νομού Σάμου και  επίσπευση  των διαδικασιών τόσο για την καταβολή  ποσού  8.000  ευρώ για τις  πληγείσες επιχειρήσεις,  όσο και των αποζημιώσεων των ζημιών των επιχειρήσεων αυτών, καθώς και πρόβλεψη  φορολογικών ελαφρύνσεων.

Θ. Έκτακτη  οικονομική  ενίσχυση  των αγροτών  που  οι  κατοικίες τους  υπέστησαν  ζημιές  από το σεισμό.

Ι. Οικονομική ενίσχυση   και  προμήθεια  εξοπλισμού  των  εθελοντικών ομάδων  Πυρόσβεσης και Διάσωσης, οι οποίες συνέδραμαν ουσιαστικά  και αποτελεσματικά  στην  αντιμετώπιση της καταστροφής.

 Επίσης, οΑντιπεριφερειάρχης κ Βασίλης  Πανουράκης:

– Δηλώνει  την  αμέριστη στήριξη  της πρωτοβουλίας  του  Αλέξη Κομνηνού πατέρα του αδικοχαμένου Άρη Κομνηνού για κατεδάφιση των ετοιμόρροπων και εγκαταλελειμμένων κτιρίων, αναγκαία ρύθμιση και αντιμετώπιση μετά την κατάρρευση εγκαταλελειμμένου κτηρίου, την ώρα του σεισμού στη Σάμο, που στοίχισε τη ζωή στα δυο βλαστάρια του τόπου μας,τον Αρη και την Κλαίρη. Εξάλλου το οφείλουμε στη μνήμη τους. Ήδη  έχουμε πληροφορηθεί  ότι  με προσωπική παρέμβαση του κ. Πρωθυπουργού στο ΥΠΕΧΩΔΕ προωθείται  επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ετοιμόρροπων και εγκαταλελειμμένων κτηρίων.

-Ευχαριστεί τον κ. Πρωθυπουργό, τους κ.κ. Υπουργούς  και  Υπηρεσιακούς  Παράγοντες και γενικά όλους όσους συνέδραμαν το έργο της Περιφέρειας στην αντιμετώπιση της καταστροφής.

-Τονίζει ακόμα μια φορά  την ακαριαία επέμβαση  της Πολιτείας  και το αμέριστο ενδιαφέρον του  Πρωθυπουργού  κ.  Κυριάκου Μητσοτάκη  που  υπογραμμίζεται με την  παρουσία του  στο νησί μας  και τη συνεχή  παρακολούθηση  και συντονισμό από τον ίδιο  των ενεργειών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού και  εκφράζει  την εμπιστοσύνη του στην Κυβέρνηση και  τη  βεβαιότητά του ότι  το ενδιαφέρον θα εξακολουθήσει το ίδιο και στο  μέλλον.

 

Share this post:

Comments

comments

Περιφερειακά

Στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO ο Καδής & τα Φρατζόλια – Αίτημα της Περιφέρειας

Published

on

By

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου-Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού ανέλαβε την πρωτοβουλία υποβολής πέντε προτάσεων  που αφορούν  τα έθιμα της Αποκριάς των νησιών του Βορείου Αιγαίου για την εγγραφή τους στο “Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Άυλων Πολιτιστικών Στοιχείων” της UNESCO. Η πρωτοβουλία αυτή έγινε εφικτή μετά από συνέργεια της Αντιπεριφέρειας με  τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς των νησιών μας που δραστηριοποιούνται στα καρναβαλικά δρώμενα.

Αναλυτικότερα, υποβλήθηκαν στην “Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την εφαρμογή της Σύμβασης της UNESCO για τη προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς” για εγγραφή στο “Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς” τα κάτωθι πολιτιστικά στοιχεία:

«Αγιασώτικο καρναβάλι και συνοδευτικά έθιμα της Αποκριάς» σε συνεργασία με τo “Κέντρο Αναγνωστηρίου Αγιάσου «Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ»” και τον “Πολιτιστικό Καρναβαλικό Σύλλογο Αγιάσου «Ο Σάτυρος»”.

«Παραδοσιακό Καρναβάλι Μεσοτόπου» σε συνεργασία με το “Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσοτόπου «Ο Μεσότοπος»”.

«Μόστρα Θυμιανών» σε συνεργασία με το “Μορφωτικό & Εκπολιτιστικό Σύλλογο Θυμιανών” Χίου.

«Ο Καδής στους Σπαθαραίους» σε συνεργασία με τον “Αθλητικό, Σκακιστικό, Πολιτιστικό, Εξωραϊστικό & Μορφωτικό Σύλλογο Σπαθαραίων Σάμου”

«Φρατζόλια» σε συνεργασία με το “Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο «Φίλων Μαραθοκάμπου»”.

H Ελλάδα με τον Ν. 3521/2006 (ΦΕΚ 275/τ.Α/22-12-2006) κύρωσε την σύμβαση για την προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO(2003). Σκοποί της σύμβασης αυτής, όπως αναφέρονται  είναι :  (α) η προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, (β) ο σεβασμός της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των ενδιαφερομένων κοινοτήτων, ομάδων και ανθρώπων, (γ) η ευαισθητοποίηση σε επίπεδο τοπικό, εθνικό και διεθνές όσον αφορά τη σημασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και της αμοιβαίας εκτίμησης που πρέπει να τυγχάνει, (δ) η διεθνής συνεργασία και συνδρομή.

Στα πλαίσια της Σύμβασης αυτής προβλέπεται η δημιουργία και ο συνεχής εμπλουτισμός τριών καταλόγων:

1) ο Αντιπροσωπευτικός κατάλογος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας,

2) ο Κατάλογος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που απαιτεί επείγουσα προστασία,

3) προγράμματα, σχέδια και δραστηριότητες διαφύλαξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αυτή τη στιγμή στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχουν καταγράφει 55 στοιχεία. Οι καταχωρήσεις της Ελλάδας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας είναι : 1) η καταχώρηση της Μεσογειακής διατροφής  από κοινού με τις Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Μαρόκο, Πορτογαλία, 2)“Η Τεχνογνωσία της Παραδοσιακής Μαστιχοκαλλιέργειας στη Χίο, 3) η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία,  4) τα Μωμοέρια, ένα έθιμο του Δωδεκαημέρου όπως τελείται σε οκτώ χωριά της Κοζάνης, 5) το Ρεμπέτικο Τραγούδι, 6) η  Τέχνη της Ξερολιθιάς  κατόπιν υποβολής κοινού φακέλου υποψηφιότητας της Ελλάδας με Γαλλία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Σλοβενία, 7) η Βυζαντινή Μουσική/ Ψαλτική, 8)η  “Μετακινούμενη Κτηνοτροφία – Η εποχιακή μετακίνηση των κοπαδιών πάνω στις παραδοσιακές διαδρομές τους, στη Μεσόγειο και στις Άλπεις” από κοινού με την Αυστρία και την Ιταλία,9) «Το Πολυφωνικό Καραβάνι, Ερευνώντας, Διαφυλάσσοντας και Αναδεικνύοντας το Πολυφωνικό Τραγούδι της Ηπείρου».

Εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής, η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αναστασία Αντωνέλη δήλωσε:

«Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου- Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού, έχοντας πυξίδα  κατεύθυνσης την ανάδειξη και προστασία της  διαχρονικής  πολιτιστικής κληρονομιάς- ταυτότητας των νησιών του Βορείου Αιγαίου, παραμένοντας πιστή στην πεποίθηση της ενεργής συμμετοχής των πολιτών και της συνεργασίας των τοπικών κοινωνιών, ξεκίνησε μια πρώτη προσπάθεια καταγραφής τους, με την υποβολή πέντε προτάσεων των  Καρναβαλικών Δρώμενων  των νησιών μας, προκειμένου να ενταχθούν   στο “Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς” της UNESCO.

Ως γνωστόν   τα  Καρναβαλικά  δρώμενα έχοντας  τις ρίζες τους στις Διονυσιακές γιορτές φτάνουν διαχρονικά στο σήμερα αποδεικνύοντας την συνέχεια του Ελληνισμού στους αιώνες και την εξέλιξη στο πέρασμα του χρόνου των λαϊκών δρώμενων, ηθών και εθίμων, στοιχείων του πολυδιάστατου Ελληνικού Πολιτισμού.

Οφείλουμε ένα Μεγάλο Ευχαριστώ στους τοπικούς Συλλόγους που προαναφέραμε για την θέληση τους να συμμετέχουν σε αυτήν μας την πρωτοβουλία και  από κοινού να δουλέψουμε  προκειμένου να καταφέρουμε τα Καρναβαλικά Δρώμενα των Νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,  να εγγραφούν   στο “Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς” της UNESCO».»

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Στη σεισμόπληκτη Βρίσα 3,5 χρόνια μετά

Published

on

By

Ρόλο συντονιστή ανέλαβε ο πρόεδρος της κοινότητας Βρίσας, Στρατής Παράκοιλας, για την διεκπεραίωση πολλών εκκρεμοτήτων που έχουν οι σεισμόπληκτοι της Βρίσας 3,5 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό που ισοπέδωσε το χωριό.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου ο κ. Παράκοιλας, σημείωσε ότι ο συντονιστής που εδώ και έναν χρόνο έχει οριστεί από την κυβέρνηση για αυτήν ακριβώς τη δουλειά δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματά τους, ενώ εδώ και τρεισήμισι μήνες, μετά δηλαδή το σεισμό της Σάμου, κανένας μηχανικός της ΔΑΕΦΚ δεν επισκέφθηκε το νησί για τη συνέχιση εξέτασης των υποθέσεων των σεισμόπληκτων του νησιού.

Ο ίδιος ανέλαβε πρωτοβουλία και προώθησε στο Υπουργείο Υποδομών πάνω από 80 αιτήματα συγχωριανών του για τα οποία πήρε απάντηση για το κάθε ένα από αυτό, ενώ μετά από αίτημά του, από σήμερα και για τρεις εβδομάδες στο νησί βρίσκονται μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ.

Πάγιο αίτημα των σεισμόπληκτων να προσληφθούν στην ΔΑΕΦΚ περισσότεροι μηχανικοί, καθώς οι ίδιοι ελάχιστοι άνθρωπο προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους σε όλη την Ελλάδα για τις ανάγκες που συνεχώς προκύπτουν.

Στο χωριό παραμένουν περί τα 50 κόκκινα κτίρια που ακόμα δεν έχουν γκρεμιστεί και η Βρίσα παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που λήγει μέσα στο Μάρτη και θα ζητηθεί παράταση.

Κάτι όμως έχει αρχίσει και κινείται και για το δημοτικό σχολείο Βρίσας το οποίο κατέστρεψε ο Εγκέλαδος. Ιδιώτης μηχανικός ολοκλήρωσε αφιλοκερδώς και κατέθεσε τοπογραφικό, προκειμένου να προχωρήσει η εκπόνηση μελέτης κατασκευής του σχολείου, ενώ ο δήμος θα αναλάβει να προωθήσει το αίτημα να απομακρυνθούν τα μπάζα του μισογκρεμισμένου κτιρίου.

 

Πηγή ΕΡΤ

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή