Connect with us

Περιφερειακά

Οι διεκδικήσεις του Βασίλη Πανουράκη προς τα υπουργεία

Published

on

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Βασίλης Πανουράκης, προσεγγίζοντας με ιδιαίτερη ευθύνη, σοβαρότητα και ευαισθησία τις τεράστιες καταστροφές που  επήλθαν στο νομό μας  εξ αιτίας του καταστροφικού σεισμού, λαμβάνοντας υπόψη του και  τα  επί μέρους  ζητήματα που ανέδειξε σχετικά με τη λειτουργία πρόληψης και καταστολής παρόμοιων φαινομένων (πυρκαγιές, πλημμύρες κ.λ.π.), προσδιόρισε   το πλαίσιο  των άμεσων και  αναγκαίων παρεμβάσεων  προς την Πολιτεία, με στόχο τη βελτιστοποίηση των υποδομών αφενός για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των Περιφερειακών Αυτοδιοικητικών Υπηρεσιών  για τους  πολίτες  και αφετέρου την ταχύτερη και επίσης αποτελεσματικότερη πρόληψη  και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Ο  Σχεδιασμός  των ενεργειών  του κ. Αντιπεριφερειάρχη για την υλοποίηση των διεκδικήσεων, με  συνεννόηση και συνεργασία με τους αρμόδιους  ή συναρμόδιους  φορείς συνοψίζονται όπως παρακάτω :

Α. Παρέμβαση για εξασφάλιση καταλυμάτων στους πληγέντες από το σεισμό κατοίκους  που έχουν μείνει άστεγοι,  εν όψει μάλιστα του επερχόμενου  χειμώνα .

Β. Άμεση ικανοποίηση των πληγέντων από τον σεισμό κατοίκων και επιχειρήσεων, με την  χορήγηση  ποσών που θα  ανταποκρίνονται  πλήρως στις ζημιές που υπέστησαν. Προς τούτο συγκρότησε άμεσα τις προβλεπόμενες επιτροπές καταγραφής των ζημιών  των επιχειρήσεων  που είναι  αρμοδιότητα  της ΠΕ Σάμου  και  της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών  που είναι προϋπόθεση  για την  υλοποίηση   των εξαγγελθέντων  μέτρων.

Γ.  Γρήγορη  αποκατάσταση των ζημιών  που  επήλθαν  από το σεισμό  στις  πάσης  φύσεως  υποδομές  του Νομού μας  και συγκεκριμένα, όπως έχουν  καταγραφεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, δηλ.: των Εκκλησιών, των Σχολικών κτιρίων, των  δημοσίων κτιρίων, των λιμενικών υποδομών, του  οδικού δικτύου  Εθνικού και Επαρχιακού, δικτύων ύδρευσης και άρδευσης, μουσείων και πολιτιστικών κέντρων.

Δ. Άμεσος  έλεγχος  στατικότητας όλων των χώρων,  δημόσιων και ιδιωτικών που πραγματοποιούνται συναθροίσεις και άμεσες και αναγκαίες επεμβάσεις όπου χρειάζονται. Προς τούτο  θα συγκροτηθούν  τεχνικές επιτροπές .

Ε. Γρήγορη και ανέξοδη  έκδοση οικοδομικών αδειών  για την αποκατάσταση των  πληγέντων κτιρίων ή όπου απαιτείται κατεδάφισή τους.

ΣΤ. Ενίσχυση της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου και  της  Ικαρίας  με μηχανήματα έργου για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (Τα υπάρχοντα πέραν της  παλαιότητάς  τους δεν επαρκούν)

Ζ. Γενναία ενίσχυση της στελέχωσης των υπηρεσιών του Νομού μας (Περιφερειακές Ενότητας Σάμου και Ικαρίας), με  τεχνικό,διοικητικό και  εργατικό προσωπικό, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης και ενίσχυσης  των ζημιωθέντων. Σημειωτέο ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας  στο Νομό μας  λειτουργούν με  ποσοστό κάτω από  το 50% της οργανικής τους δύναμης.

Η. Σε συνεννόηση με το Εμπορικό Επιμελητήριο Σάμου  και τους άλλους  επαγγελματικούς φορείς, η διεκδίκηση  δημιουργίας επιστρεπτέας προκαταβολής ειδικά για τις επιχειρήσεις του Νομού Σάμου και  επίσπευση  των διαδικασιών τόσο για την καταβολή  ποσού  8.000  ευρώ για τις  πληγείσες επιχειρήσεις,  όσο και των αποζημιώσεων των ζημιών των επιχειρήσεων αυτών, καθώς και πρόβλεψη  φορολογικών ελαφρύνσεων.

Θ. Έκτακτη  οικονομική  ενίσχυση  των αγροτών  που  οι  κατοικίες τους  υπέστησαν  ζημιές  από το σεισμό.

Ι. Οικονομική ενίσχυση   και  προμήθεια  εξοπλισμού  των  εθελοντικών ομάδων  Πυρόσβεσης και Διάσωσης, οι οποίες συνέδραμαν ουσιαστικά  και αποτελεσματικά  στην  αντιμετώπιση της καταστροφής.

 Επίσης, οΑντιπεριφερειάρχης κ Βασίλης  Πανουράκης:

– Δηλώνει  την  αμέριστη στήριξη  της πρωτοβουλίας  του  Αλέξη Κομνηνού πατέρα του αδικοχαμένου Άρη Κομνηνού για κατεδάφιση των ετοιμόρροπων και εγκαταλελειμμένων κτιρίων, αναγκαία ρύθμιση και αντιμετώπιση μετά την κατάρρευση εγκαταλελειμμένου κτηρίου, την ώρα του σεισμού στη Σάμο, που στοίχισε τη ζωή στα δυο βλαστάρια του τόπου μας,τον Αρη και την Κλαίρη. Εξάλλου το οφείλουμε στη μνήμη τους. Ήδη  έχουμε πληροφορηθεί  ότι  με προσωπική παρέμβαση του κ. Πρωθυπουργού στο ΥΠΕΧΩΔΕ προωθείται  επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ετοιμόρροπων και εγκαταλελειμμένων κτηρίων.

-Ευχαριστεί τον κ. Πρωθυπουργό, τους κ.κ. Υπουργούς  και  Υπηρεσιακούς  Παράγοντες και γενικά όλους όσους συνέδραμαν το έργο της Περιφέρειας στην αντιμετώπιση της καταστροφής.

-Τονίζει ακόμα μια φορά  την ακαριαία επέμβαση  της Πολιτείας  και το αμέριστο ενδιαφέρον του  Πρωθυπουργού  κ.  Κυριάκου Μητσοτάκη  που  υπογραμμίζεται με την  παρουσία του  στο νησί μας  και τη συνεχή  παρακολούθηση  και συντονισμό από τον ίδιο  των ενεργειών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού και  εκφράζει  την εμπιστοσύνη του στην Κυβέρνηση και  τη  βεβαιότητά του ότι  το ενδιαφέρον θα εξακολουθήσει το ίδιο και στο  μέλλον.

 

Share this post:

Comments

comments

Περιφερειακά

Το αλιευτικό καταφύγιο του Ηραίου μπαίνει σε τροχιά ένταξης και υλοποίησης

Published

on

By

Συνεδρίασε χθες στις 30/11/2020 το Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου με τηλεδιάσκεψη αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (https://www.epresence.gov.gr ).

Μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν ήταν η Έγκριση υποβολής πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θάλασσα και Αλιεία 2014-2020» του έργου: «ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΗΡΑΙΟΥ Ν.ΣΑΜΟΥ» Αρχικού Προϋπολογισμού 1.500.000,00 € χωρίς Φ.Π.Α. ».

 

Πρόκειται για ένα έργο οι Μελέτες του οποίου έχουν ξεκινήσει από το 2004 και πλέον είναι έτοιμο να ενταχθεί, μετά από προσπάθειες των αρμόδιων Υπηρεσιών της Περιφέρειας και την έντονη προσπάθεια και συμβολή του Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Κωνσταντίνου Μουτζούρη, στα θέματα που είχαν προκύψει.

Εισηγητής ήταν ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Τεχνικών έργων της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου κ. Γεώργιος Βασιλείου και η έγκριση ήταν ομόφωνη.

Την ικανοποίησή του που επιτέλους μετά από τόσα χρόνια το έργο μπαίνει σε τροχιά Ένταξης και Υλοποίησης, μετά την Ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Κων/τίνος Μουτζούρης, υπογραμμίζοντας ότι «η Περιφερειακή Αρχή Β. Αιγαίου αφουγκράζεται αυτό που ζητούν οι πολίτες της και υλοποιεί σύμφωνα με το σχεδιασμό και με αποκλειστικό μέλημα της, να δώσει πνοή και ανάπτυξη στα νησιά της.

Αναμένουμε την έγκρισή της Ένταξης του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θάλασσα και Αλιεία 2014-2020 , που θα δώσει λύση στο διαχρονικό αίτημα των αλιέων της περιοχής, αλλά και θα προσφέρει στην τουριστική αξιοποίηση του τόπου.

Χαιρόμαστε όλοι που ένα ακόμα έργο, φεύγει από τα χαρτιά και τα συρτάρια και παίρνει το δρόμο της Ένταξης και Υλοποίησης» .

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Επιστολή Μουτζούρη για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Published

on

By

Επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκη απέστειλε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρης, ζητώντας του τη μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Η επιστολή αναφέρει:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Μετά και από σχετικό αίτημα του Π.Τ ΒΑ Αιγαίου του ΤΕΕ ως Περιφερειακή Αρχή υποστηρίζουμε την μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ- ΑΥΤΟΝΟΜΩ για το Βόρειο Αιγαίο μέσα στο 2021.

Είναι γεγονός πως οι συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας του Κορωναϊού στις νήσους του Βορείου Αιγαίου δυσκολεύουν την συμμετοχή στο πρόγραμμα μεγάλης μερίδας πολιτών. Είναι απαραίτητη λοιπόν η μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ- ΑΥΤΟΝΟΜΩ για το Βόρειο Αιγαίο μέσα στο 2021 καθώς εξαιτίας της επικινδυνότητας του ιού και της αύξησης των κρουσμάτων καθίστανται ιδιαιτέρως χρονοβόρες, επικίνδυνες   και δύσκολες στην πραγματοποίησή τους οι απαραίτητες διαδικασίες .Επιπλέον όπως γνωρίζετε η Περιφέρεια Β.Α αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις σημαντικών ζητημάτων όπως είναι η υγειονομική κρίση, η μεταναστευτική κρίση αλλά και οι επιπτώσεις των φυσικών φαινομένων του σεισμού και των πλημμυρών σε Σάμο και Λέσβο, άλλωστε η νήσος Σάμος όσο και οι Δημοτικές Ενότητες Πολιχνίτου και Καλλονής Λέσβου έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Παρακαλούμε πολύ όπως εξετάσετε το ανωτέρω αίτημα, το οποίο είναι λογικό και θα βοηθούσε πολύ τους ακρίτες νησιώτες κατοίκους της Περιφέρειας , οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πάρα πολλά προβλήματα και έχουν ανάγκη την έμπρακτη στήριξη του Κράτους δεδομένης και της ιδιαίτερα δύσκολης για τα οικονομικά τους συγκυρίας.

Με εκτίμηση,

Κωνσταντίνος Ι. Μουτζούρης

Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Αθανάσιος Γκάνας, Γεωδυναμικό Ινστιτούτο: Η μεγαλύτερη μετατόπιση εδάφους στη Σάμο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Χαρδαλιάς για Σάμο: Χωρίς SMS στις μετακινήσεις

Δήμος4 εβδομάδες ago

Υποβολή αιτήσεων για τη οικονομική ενίσχυση πολιτών που έχουν πληγεί από τον σεισμό

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Κατά 18-25 εκατοστά ανυψώθηκε η Σάμος μετά τον σεισμό

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Υπό ελέγχο η φωτιά στο ΚΥΤ Σάμου – Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στη Σάμο

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ενημέρωση για δωρεές στους σεισμοπλήκτους Δήμους της Σάμου

Δήμος4 εβδομάδες ago

Δήμος Ανατ. Σάμου: Απομάκρυνση πολιτών απο περιοχές της πόλης της Σάμου και της Κοινότητας Βαθέος

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Υπό έλεγχο η φωτιά στον υπαίθριο καταυλισμό γύρω από το hotspot Σάμου

Περιφερειακά4 εβδομάδες ago

Μουτζούρης από την Σάμο μετά τη φωτιά στο ΚΥΤ: «Απομακρύνετε από τα νησιά τους μετανάστες»

Περιφερειακά3 εβδομάδες ago

Έως και την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου η διακοπή μαθημάτων στη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή