16.1 C
Σάμος
06/12/2022
Σαμιακά

Οι Εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ υποδέχονται τα προσφυγόπουλα

Επιστολή προς εκπαιδευτικούς και γονείς, για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και για τις Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων στη Σάμο.

Συνάδελφε, συναδέλφισσα εκπαιδευτικέ,

Αγαπητέ γονιέ,

Η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε για άλλη μια φορά με ελλείψεις, άγχος, και το χέρι όλο και πιο βαθιά στην τσέπη για να μπορέσουμε να καλύψουμε τα κενά και τις ανάγκες που η κυβέρνηση με την πολιτική της παγιώνει και μεγαλώνει, κοροϊδεύοντας ταυτόχρονα εκπαιδευτικούς και γονείς ότι τάχα ήρθε η κανονικότητα και για τα σχολεία. Η πραγματικότητα, βέβαια, τους διαψεύδει καθημερινά.

Όμως, φέτος στα σχολειά μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε κι άλλη μια ανάγκη. Τα παιδιά που έχουν βρεθεί ως πρόσφυγες μαζί με τις οικογένειές τους εγκλωβισμένα στο νησί και τη χώρα μας.

Ως εκπαιδευτικοί και γονείς να αναλογιστούμε:

Έχουμε το δικαίωμα να στερήσουμε από αυτά τα παιδιά – θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων το δικαίωμα στη μόρφωση;

Θεωρούμε ότι λύση είναι η σύγκρουση με την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, απαιτώντας παράλληλα τον άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών απ’ το νησί και τη χώρα. Αυτό σημαίνει να απαιτήσουμε να κλείσουν τα hotspot στα νησιά τώρα.

Όσο, όμως, αυτά τα παιδιά είναι στο νησί μας μπορούμε να γίνουμε κι εμείς συνένοχοι στο έγκλημα;

Να συμβάλουμε με τη στάση μας στην απομόνωση και στην εγκατάλειψη αυτών των παιδιών;

Μπορεί ένας γονιός κι ένας εκπαιδευτικός να ξεχωρίζει τα παιδιά ανάλογα με την εθνικότητα, τη φυλή και τη θρησκεία τους;

Εμείς λέμε κατηγορηματικά όχι! Ως εκπαιδευτικοί, έχουμε υποχρέωση να δώσουμε κάθε ευκαιρία σε όλα τα παιδιά στο να μορφωθούν. Έχουμε χρέος να διαπαιδαγωγήσουμε τους μαθητές μας ώστε πάνω απ΄ ολα ν’ αγαπούν τους ανθρώπους, να τους μάθουμε τις αξίες της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας.

Ως γονείς που ξέρουμε πώς είναι να δυσκολευόμαστε να πάρουμε ακόμη κι ένα νέο ζευγάρι παπούτσια στο παιδί μας και κλαίει γιατί το κοροϊδεύουν στο σχολείο ή επειδή οι συμμαθητές του το κοροϊδεύουν ακόμη και που φοράει γυαλιά ή είναι πιο παχύ ή πιο κοντό απ’ τα υπόλοιπα, έχουμε υποχρέωση να ανοίξουμε την αγκαλιά μας σε όλα τα παιδιά και να τα κάνουμε να νιώσουν αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή ισότιμα με όλα τα υπόλοιπα. Να μην ξεχωρίσουμε κανένα!

Αυτό δε σημαίνει ότι δε διεκδικούμε τις προϋποθέσεις για να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλά η πρόσβασή τους στο σχολειό, όμως, η δική μας στάση και η αγκαλιά είναι η πρώτη και η πιο καθοριστική προϋπόθεση.

Διεκδικούμε:

Ø  Να απεγκλωβιστούν ΤΩΡΑ όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες – τα θύματα των πολέμων – από τα νησιά, με τη μεταφορά τους σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, όπου εκεί να γίνεται η κατάθεση των εγγράφων για την έκδοση ασύλου, με προορισμό τη χώρα που επιθυμούν.

Ø  Να ανατραπούν οι αποφάσεις ΕΕ και κυβέρνησης που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Ø  Ανοιχτοί χώροι προσωρινής φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες με ανθρώπινες συνθήκες στέγασης, σίτισης, ιατρικής περίθαλψης.

Ø  Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών αποκλειστικά με κρατική ευθύνη.

Ø  Έξω οι ΜΚΟ από τις δομές.

Ø  Να διασφαλισθεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό, επιστημονικό  και βοηθητικό προσωπικό και να καλυφθούν όλες οι υλικές και λοιπές προϋποθέσεις για ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων, τόσο στα σχολεία (ΖΕΠ -ΔΥΕΠ) όσο και στους χώρους φιλοξενίας .

Ø  Εμβολιασμοί και ιατρικές βεβαιώσεις (ΑΔΥΜ) με ευθύνη των δημόσιων δομών υγείας.

Ø  Να διασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των παιδιών στα σχολεία, με συνοδούς.

Ø  Να χρηματοδοτηθούν επιπλέον τα σχολεία που φιλοξενούν προσφυγικές δομές.

Ø  Οι αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την προστασία αυτών των παιδιών.

Υποδεχόμαστε τα προσφυγόπουλα στα σχολειά μας!

Παίρνουμε πρωτοβουλίες υποδοχής, γνωριμίας, έμπρακτης αλληλεγγύης και φιλίας!

Related posts

Κάντε ησυχία όταν τα παιδιά κοιμούνται, όχι όταν χάνουν τη ζωή τους, σε επικίνδυνα σχολικά κτίρια, εξ αιτίας της κρατικής αναλγησίας

admin

Αιτήσεις συμμετοχής αποφοίτων για τις Πανελλήνιες εξετάσεις 2023

admin

Η Οινοποιϊα Κουτσοδόντη θα συμμετάσχει στο “ΑΦΡΟΣ & ΝΕΚΤΑΡ

admin

Χριστουγεννιάτικη γιορτή και «παζάρι ειρήνης»

admin

Αεροδρόμιο Σάμου : Μείωση 7,4% στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις

admin

Αναμνηστικά προϊόντα από το e-shop του Πανεπιστημίου Αιγαίου

admin

Απεργιακή κινητοποίηση δασκάλων – νηπιαγωγών Σάμου την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου

admin

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Λαμπρή η εορτή της Αγίας Βαρβάρας στη Σάμο

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα