18.9 C
Σάμος
28/03/2024
Σαμιακά

Οι εργαζόμενοι του ΓΝ Σάμου για την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία

Απαιτούμε: ► Ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας στις μονάδες υγείας. Πρόσληψη μόνιμων γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας.

► Αύξηση του ανθυγιεινού επιδόματος, στο ύψος του νοσοκομειακού επιδόματος που καταργήθηκε με τα μνημονιακά μισθολόγια, και επέκταση τους σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας

► Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

► Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς

 

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας εργαζόμαστε σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας μας.

Εργαζόμαστε μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, γιατί, ακόμη και με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς των νοσοκομείων και κέντρων υγείας, υπάρχουν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων . Στις περισσότερες μονάδες υγείας δεν υπάρχουν γιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας.

 

Εξακολουθούν να μην καταγράφονται τα κρούσματα επαγγελματικών ασθενειών που είναι συχνότατα στον κλάδο μας, με συνηθέστερα τις μυοσκελετικές (2η σε συχνότητα μετά τον κλάδο των Κατασκευών) και ψυχοκοινωνικές παθήσεις (σύμφωνα με μελέτες, «εργασιακό άγχος» αναφέρει το 52% των υγειονομικών) ενώ και το κυκλικό ωράριο επιβαρύνει πολύ την υγεία

Έχουμε «χορτάσει» χειροκροτήματα, ευχαριστίες από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, χωρίς όμως καμία ουσιαστική αναγνώριση της προσφοράς μας και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

 

Χαρακτηριστικό είναι ότι με την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση για τον επανακαθορισμό των δικαιούχων και του ύψους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, διατηρείται ο απαράδεκτος αποκλεισμός χιλιάδων συνάδελφων (γιατρών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, διοικητικών, λογοθεραπευτών, διαιτολόγων κλπ) και ταυτόχρονα, με προκλητικά αντιεπιστημονικά τρόπο, μια σειρά επαγγελμάτων, όπως μαίες, τραυματιοφορείς, βοηθοί θαλάμου, επισκέπτες υγείας, καθαριστές, παραιατρικό προσωπικό διαγνωστικών εργαστηρίων «υποβιβάζονται» από την Α κατηγορία στη Β ή και Γ κατηγορία έκθεσης σε επαγγελματικούς κινδύνους.

 

Ακόμα και πιο εξοργιστικό είναι ότι συνεχίζεται η κοροϊδία από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που αρνούνται την ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά

Γνωρίζουμε ότι ο αποκλεισμός χιλιάδων συναδέλφων από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος και η μη ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, μαζί με την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας μας- εντάσσονται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες».

 

Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο – επιχείρηση να είναι «ανταγωνιστικό» με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές, ώστε να «κλείνει συμφωνίες» με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τον ΕΟΠΥΥ (που θα λειτουργεί ως ιδιωτική ασφαλιστική) θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

 

Γι’ αυτό, απορρίπτεται, από όλες τις κυβερνήσεις, το αίτημα μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων, και σε δεκάδες νοσοκομεία προχωρεί η ανάθεση της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης σε εργολαβικές εταιρείες.

 

Γι’ αυτό, παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το 2018, «για έξοδο από τα Μνημόνια», και της κυβέρνησης της ΝΔ, το 2022, «για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία», παραμένουν οι περικοπές στους μισθούς και η κατάργηση του 13-14 μισθού και του επιδόματος αδείας, που επιβλήθηκαν με τα «μνημονιακά» μισθολόγια.

 

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι τόσο στη φάση της κρίσης όσο και της ανάκαμψης, χαμένοι είμαστε οι εργαζόμενοι, που πληρώνουμε, με την ένταση της εκμετάλλευσης, της φοροληστείας και τις ανατιμήσεις, είτε για να «διασωθούν» είτε για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι εξελίξεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αυταπάτες για «λύση από τα πάνω» με μια ψήφο στις βουλευτικές εκλογές, που θα οδηγήσει στο να συνεχίζεται η επίθεση στα δικαιώματα μας, είτε από τους σημερινή κυβέρνηση είτε από τους δήθεν νέους ΣΩΤΗΡΕΣ (που είναι και «παλιοί» και «δοκιμασμένοι» στην αντιλαϊκή πολιτική).

 

Συνεχίζουμε τον αγώνα – Τιμάμε την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ Συμμετέχουμε στη Συγκέντρωση των Σωματείων στις 10πμ στο Εργατικο Κέντρο Σάμου

Related posts

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin

Καταστροφές πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής “Στεφάνας”

admin

Συνελήφθη διακινητής στη Σάμο που προωθούσε στη χώρα μη νόμιμους μετανάστες

admin

Μανώλης Κάρλας: Οι δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας της Σάμου και οι ελλείψεις τους

admin

Συνάντηση με τον πλοίαρχο του κρουαζιερόπλοιου “Celestyal Journey”

admin

Συνελήφθησαν 14 άτομα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

admin