Connect with us

Ικαριακά

Οι ευθύνες του Δήμου Ικαρίας για την έκδοση άδειας λειτουργίας του Γηροκομείου

Published

on

Είναι γνωστό ότι το Γηροκομείο Ικαρίας, που το λειτουργούσε η Ι.Μ.Σ.Ι.Φ, το έκλεισε το 2012, εγκαταλείποντας τους ηλικιωμένους, που συνέχισαν να τους φροντίζουν εθελοντικά πρώην εργαζόμενοι, μέχρι να υλοποιηθούν τρεις ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων,  ότι θα κάνουν ότι απαιτείται για να αναλάβει ο Δήμος Ικαρίας τη λειτουργία του.

Το 2016 υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Μητρόπολης και του Δήμου Ικαρίας, για την δωρεάν παραχώρηση του κτηρίου, για 25 χρόνια, προς το σκοπό επισκευής και έκδοσης άδειας για το Γηροκομείο, υπό την ευθύνη του Δήμου. Η σύμβαση ορίζει ότι ο Δήμος Ικαρίας είναι υπεύθυνος για οτιδήποτε αφορά το Γηροκομείο, (μελέτες, εργασίες, ανακαινίσεις……). Ορίζει επίσης ότι η χρηματοδότηση των υπό εκτέλεση έργων μπορεί να προκύψει από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, από δωρεές, αλλά και από τον προϋπολογισμό του Δήμου (άρθρο 5.3).

Η δημοτική αρχή αρνείται προκλητικά να εντάξει το Γηροκομείο στον προϋπολογισμό, για να χρηματοδοτηθούν οι εργασίες που απαιτούνται και να πάρει άδεια λειτουργίας το ανακαινισμένο τμήμα του, (523 τ.μ.), στο οποίο στεγάζονται τώρα οι ηλικιωμένοι. Ακόμα και στην τελευταία αναμόρφωση του προϋπολογισμού (30/8/2017) στην οποία έχει ανοίξει 15 νέους κωδικούς αρνήθηκε να το εντάξει.

Θυμίζουμε ότι μέλη της Επιτροπής Στήριξης, μετά από την απαράδεχτη στάση,  την αδιαφορία και τον εμπαιγμό της δημοτικής αρχής. για το θέμα του Γηροκομείου, επισκέφθηκαν στις 4 Μάη, την αρμόδια αρχή της Περιφέρειας στη Σάμο. Η υπεύθυνη πρόνοιας θεωρώντας ότι πρέπει να δοθεί άμεσα, ουσιαστική λύση, σ’ ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, που το κρατούν στα χέρια τους απολυμένοι εργαζόμενοι και όλοι όσοι συμμετέχουν στην Επιτροπή Στήριξης, ζήτησε από τον Δήμαρχο, να κάνει τις απόλυτα αναγκαίες εργασίες, για να εκδοθεί  η άδεια λειτουργίας του και να ενταχθεί το Γηροκομείο στο αντίστοιχο πρόγραμμα κρατικής χρηματοδότησης. Παρουσία των μελών της επιτροπής, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον δήμαρχο και επανέλαβε τις βασικές εργασίες που πρέπει να γίνουν, στην βόρεια πτέρυγα, για να εκδοθεί αμέσως άδεια λειτουργίας. Οι αναγκαίες εργασίες είναι: πυρασφάλεια, μονώσεις σωλήνων ζεστού νερού στα μπάνια, πόρτες ν’ ανοίγουν αλέ ρετούρ, να λειτουργήσουν τα φωτάκια και τα κουδούνια στα κρεβάτια, αντιολισθητικά πλακάκια, τα οποία διαθέτει, μπάνιο για ΑΜΕΑ. Αυτές οι εργασίες απαιτούν ελάχιστα χρήματα και χρόνο. Μπορούν να γίνουν και από το προσωπικό του Δήμου, αρκεί να μπορεί και η δημοτική αρχή να θέλει.

Ο Δήμος Ικαρίας που έχει την παραχώρηση χρήσης του κτηρίου, για να το λειτουργήσει σαν Γηροκομείο, ενώ δεν το εντάσσει στον προϋπολογισμό για να κάνει τις αναγκαίες εργασίες, απευθύνεται συνεχώς στους συμπατριώτες της Αμερικής, μεταθέτοντας σ’ αυτούς τις δικές του ευθύνες. Ο δήμαρχος έδωσε πρόσφατα στον εκπρόσωπο του foundation, ένα μακρύ κατάλογο για να γίνουν  εργασίες και να εκδοθεί άδεια. Τα περισσότερα από αυτά που ζητάει, (πέραν των αναγκαίων που το τμήμα πρόνοιας της Περιφέρειας ζήτησε να γίνουν), υπάρχουν. Μπορεί όλοι να θέλουμε να γίνουν πολύ καλύτερα αλλά πιστεύουμε απόλυτα πως δεν υπάρχει ούτε ένας στοιχειωδώς υπεύθυνος πολίτης, που να βάζει σε προτεραιότητα την αλλαγή ντουλαπιών π.χ. από την έκδοση άδειας του Γηροκομείου, τη στιγμή που εκεί ζουν ηλικιωμένοι!

Επισημαίνουμε ότι ο δήμαρχος ενώ ζητάει από τους ομογενείς να χρηματοδοτήσουν εργασίες για το ΚΤΗΡΙΟ, την  ίδια ώρα επαναλαμβάνει στα δημοτικά συμβούλια ότι «δεν έχει αυταπάτες ότι θα μπορέσει να  λειτουργήσει το Γηροκομείο». Όμως γνωρίζουμε ότι οι προσφορές και οι δωρεές των ομογενών μας, ΕΙΝΑΙ  ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ κι όχι για ένα κτήριο αμφίβολης χρήσης.

Η στάση της δημοτικής αρχής δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά. Από τον Αύγουστο του 2016 δεσμεύτηκε ότι:

α) θα προβεί στην τροποποίηση της συστατικής πράξης του ΝΠΔΔ. «Γ. Τσαρνάς», για να εντάξει σε αυτό και το Γηροκομείο.

 β) ότι θα τροποποιήσει τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας για να μπορέσει να προσλάβει προσωπικό για το Γηροκομείο.

Αυτά τα ξαναείπε στο δημοτικό συμβούλιο τον φετινό Ιούνη. Όμως αρνείται να χρησιμοποιήσει για το κτήριο ακόμα και κονδύλια που διατίθενται από την Περιφέρεια. Κάνουμε γνωστό ότι χρόνια τώρα το θέμα του Γηροκομείου δεν μπαίνει στην ημερήσια διάταξη, παρά τα γραπτά αιτήματα της Επιτροπής Στήριξης. Συζητιέται μόνο μετά από πίεση της Επιτροπής, εκτός ημερήσιας διάταξης.

Φέρουν μεγάλη ευθύνη όσοι δημόσιοι φορείς εμπλέκονται στη λύση του σοβαρότερου κοινωνικού προβλήματος που απασχολεί το νησί της Ικαρίας, εδώ και 6 χρόνια!!!

Ζητάμε να γίνουν τα αναγκαία στον ελάχιστο χρόνο και να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας του ιδρύματος. Στις δύσκολες εποχές που ζούμε που οι ανάγκες για προνοιακές δομές πολλαπλασιάζονται, είναι το λιγότερο ανευθυνότητα και αδιαφορία,  ν’ αφήνεις επί 6 χρόνια ένα έτοιμο ίδρυμα χωρίς  φορέα λειτουργίας, συμβάλλοντας έτσι, να οδηγηθεί σε κλείσιμο!

Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, προς όλους τους αρμόδιους φορείς, απαιτώντας να καλυφθούν άμεσα τα στοιχειώδη δικαιώματα της τρίτης ηλικίας, για αξιοπρεπή  ζωή.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΙΚΑΡΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥΣ
 

Share this post:

Comments

comments

Ικαριακά

Αιμοδοσία στην Ικαρία

Published

on

By

Το Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία” αποτελεί το μοναδικό Νοσοκομείο μέσω της Πανικάριας Τράπεζας Αίματος το οποίο καλύπτει τις ανάγκες των αιμοδοτών του Νησιού μας και των συγγενών αυτών, όπου και αν αυτοί βρεθούν και ταυτόχρονα όλων των περιστατικών του Νοσοκομείου Ικαρίας.

Η συμβολή της τράπεζας αίματος του Νησιού μας και του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία” είναι σπουδαία και οφείλουμε να συνδράμουμε όλοι, ούτως ώστε η προσφορά σε φιάλες αίματος να αυξηθεί, ιδιαίτερα εν μέσω της πανδημίας όπου παρατηρείται μεγάλη έλλειψη σε αίμα, με αποτέλεσμα την δυσκολία κάλυψης όλων των αναγκών τόσο των αιμοδοτών, όσο και του Νοσοκομείου μας.

Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου έχει προγραμματιστεί δράση εθελοντικής αιμοδοσίας από το Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”, στο νησί της Ικαρίας. Η προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών θα συμβάλει τα μέγιστα στην επιτυχία αυτής της εθελοντικής δράσης, ούτως ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες μας σε αίμα.

Το πρόγραμμα της αιμοδοσίας αποτυπώνεται ως εξής:

  • ΠΕΜΠΤΗ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021 ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΜΟ – Ώρες: 16.00 – 20.00

  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021 ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ – ΠΑΛΑΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ – Ώρες: 09.00 – 14.00 & 16.00-20.00

  • ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021 ΑΓΙΟΣ ΚΗΡΥΚΟΣ – ΠΑΛΑΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ – Ώρες: : 09.00 – 14.00

Οφείλουμε όλοι να συνεχίσουμε και να εδραιώσουμε αυτή την τόσο σπουδαία εθελοντική δράση. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην αντίστοιχη εθελοντική αιμοδοσία, τον Μάρτιο του 2020 συλλέχθηκαν 246 φιάλες.

Ας συμβάλουμε όλοι μαζί στην εθελοντική αιμοδοσία, είτε συμμετέχοντας άμεσα σ’ αυτήν, είτε ευαισθητοποιώντας και ενημερώνοντας τους συνανθρώπους μας γι’ αυτή την σπουδαία προσπάθεια. Ας πάρουμε όλοι μέρος στο πιο υψηλό έργο ανθρώπινης αλληλεγγύης.

Σημείωση: Πριν την αιμοδοσία πραγματοποιείται εξέταση από τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό που συμμετέχουν στην προσπάθεια, παρέχοντας κάθε ασφάλεια στον εθελοντή αιμοδότη.

Αν είστε ήδη εθελοντής μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας την προσωπική κάρτα αιμοδότη. Όποιος εθελοντής προσφέρει αίμα πρώτη φορά ή όποιος την έχει χάσει θα του χορηγηθεί νέα κάρτα.

Η αιμοδοσία μπορεί να πραγματοποιηθεί από εθελοντές μεταξύ των ηλικιών 18 – 65 ετών.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Ικαριακά

Προκήρυξη για την πλήρωση επί θητεία θέσεων ειδικευμένων ιατρών του Γ.Ν. – Κ.Υ. Ικαρίας

Published

on

By

Απο το Γ.Ν. – Κ.Υ. ΙΚΑΡΙΑΣ γίνεται γνωστό ότι εκδόθηκε «Προκήρυξη για την πλήρωση επί θητεία θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. του Γ.Ν. – Κ.Υ. Ικαρίας»για τις κάτωθι τρεις (03) ειδικότητες ως εξής:

Α/ΑΦΟΡΕΑΣΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΒΑΘΜΟΣΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ
1Γ.Ν – Κ.Υ. ΙΚΑΡΙΑΣΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ1
2Γ.Ν – Κ.Υ. ΙΚΑΡΙΑΣΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Α΄1
3Γ.Ν – Κ.Υ. ΙΚΑΡΙΑΣΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Α΄1

 

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ

Για τις παραπάνω θέσεις γίνονται δεκτοί ως υποψήφιοι όσοι έχουν:

α. Ελληνική Ιθαγένεια (πλην όσων προέρχονται από Κράτη Μέλη της Ε.Ε.)

β. Άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος.

γ. Τίτλο αντίστοιχης με την θέση ιατρικής ειδικότητας.

 

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ & ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση esydoctors.moh.gov.gr αρχίζει στις 16-02-2021 ώρα 12.00 και λήγει στην 03-03-2021 ώρα 12.00.

Κάθε υποψήφιος δύναται να υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση για το σύνολο των προκηρυγμένων θέσεων της ειδικότητάς του ανά φορέα και με ανώτατο όριο πέντε (5) φορείς (νοσοκομεία ή Κ.Υ.) μίας (1) μόνο Διεύθυνσης Υγειονομικής Περιφέρειας (Δ.Υ.ΠΕ.), δηλώνοντας υποχρεωτικά και τη σειρά προτίμησής τους.

Η υποψηφιότητα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Υπουργείου Υγείας esydoctors.moh.gov.gr, εντός προθεσμίας, η οποία ορίζεται με την απόφαση έγκρισης της προκήρυξης των θέσεων (παρούσα), συνοδευόμενη με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ: 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Στο “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος

COVID-196 ημέρες ago

Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τα νέα μέτρα που ισχύουν στην Σάμο

Αστυνομικά - Λιμενικά3 εβδομάδες ago

Προσάραξε στα αβαθή λόγω κακοκαιρίας περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού

Δήμος3 εβδομάδες ago

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Να αρθεί η εξαίρεση ελεύθερης μετακίνησης από και προς το νησί της Σάμου

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Ακτοπλοϊκή σύνδεση αποκτά ξανά η Σάμος με την Θεσσαλονίκη

COVID-191 εβδομάδα ago

ΠΕΝΕΝ: Κρούσμα Κορωνοϊού στο “BLUE STAR MYCONOS”

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων μόνιμων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ.

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Τι απαντά ο βουλευτής Στεφανάδης – Ζάχαρης: Να επιβληθεί το ελάχιστο διοικητικό πρόστιμο (3000 €)

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Προβληματισμός από τις δηλώσεις του Προέδρου του ΕΟΣ Σάμου

Πολιτικά4 εβδομάδες ago

Μηταράκης: Κλείνει οριστικά στο επόμενο τρίμηνο το ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου

Δημοφιλή