26.1 C
Σάμος
07/07/2022
Ικαριακά

Οι ευθύνες του Δήμου Ικαρίας για την έκδοση άδειας λειτουργίας του Γηροκομείου

Είναι γνωστό ότι το Γηροκομείο Ικαρίας, που το λειτουργούσε η Ι.Μ.Σ.Ι.Φ, το έκλεισε το 2012, εγκαταλείποντας τους ηλικιωμένους, που συνέχισαν να τους φροντίζουν εθελοντικά πρώην εργαζόμενοι, μέχρι να υλοποιηθούν τρεις ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων,  ότι θα κάνουν ότι απαιτείται για να αναλάβει ο Δήμος Ικαρίας τη λειτουργία του.

Το 2016 υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Μητρόπολης και του Δήμου Ικαρίας, για την δωρεάν παραχώρηση του κτηρίου, για 25 χρόνια, προς το σκοπό επισκευής και έκδοσης άδειας για το Γηροκομείο, υπό την ευθύνη του Δήμου. Η σύμβαση ορίζει ότι ο Δήμος Ικαρίας είναι υπεύθυνος για οτιδήποτε αφορά το Γηροκομείο, (μελέτες, εργασίες, ανακαινίσεις……). Ορίζει επίσης ότι η χρηματοδότηση των υπό εκτέλεση έργων μπορεί να προκύψει από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, από δωρεές, αλλά και από τον προϋπολογισμό του Δήμου (άρθρο 5.3).

Η δημοτική αρχή αρνείται προκλητικά να εντάξει το Γηροκομείο στον προϋπολογισμό, για να χρηματοδοτηθούν οι εργασίες που απαιτούνται και να πάρει άδεια λειτουργίας το ανακαινισμένο τμήμα του, (523 τ.μ.), στο οποίο στεγάζονται τώρα οι ηλικιωμένοι. Ακόμα και στην τελευταία αναμόρφωση του προϋπολογισμού (30/8/2017) στην οποία έχει ανοίξει 15 νέους κωδικούς αρνήθηκε να το εντάξει.

Θυμίζουμε ότι μέλη της Επιτροπής Στήριξης, μετά από την απαράδεχτη στάση,  την αδιαφορία και τον εμπαιγμό της δημοτικής αρχής. για το θέμα του Γηροκομείου, επισκέφθηκαν στις 4 Μάη, την αρμόδια αρχή της Περιφέρειας στη Σάμο. Η υπεύθυνη πρόνοιας θεωρώντας ότι πρέπει να δοθεί άμεσα, ουσιαστική λύση, σ’ ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, που το κρατούν στα χέρια τους απολυμένοι εργαζόμενοι και όλοι όσοι συμμετέχουν στην Επιτροπή Στήριξης, ζήτησε από τον Δήμαρχο, να κάνει τις απόλυτα αναγκαίες εργασίες, για να εκδοθεί  η άδεια λειτουργίας του και να ενταχθεί το Γηροκομείο στο αντίστοιχο πρόγραμμα κρατικής χρηματοδότησης. Παρουσία των μελών της επιτροπής, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον δήμαρχο και επανέλαβε τις βασικές εργασίες που πρέπει να γίνουν, στην βόρεια πτέρυγα, για να εκδοθεί αμέσως άδεια λειτουργίας. Οι αναγκαίες εργασίες είναι: πυρασφάλεια, μονώσεις σωλήνων ζεστού νερού στα μπάνια, πόρτες ν’ ανοίγουν αλέ ρετούρ, να λειτουργήσουν τα φωτάκια και τα κουδούνια στα κρεβάτια, αντιολισθητικά πλακάκια, τα οποία διαθέτει, μπάνιο για ΑΜΕΑ. Αυτές οι εργασίες απαιτούν ελάχιστα χρήματα και χρόνο. Μπορούν να γίνουν και από το προσωπικό του Δήμου, αρκεί να μπορεί και η δημοτική αρχή να θέλει.

Ο Δήμος Ικαρίας που έχει την παραχώρηση χρήσης του κτηρίου, για να το λειτουργήσει σαν Γηροκομείο, ενώ δεν το εντάσσει στον προϋπολογισμό για να κάνει τις αναγκαίες εργασίες, απευθύνεται συνεχώς στους συμπατριώτες της Αμερικής, μεταθέτοντας σ’ αυτούς τις δικές του ευθύνες. Ο δήμαρχος έδωσε πρόσφατα στον εκπρόσωπο του foundation, ένα μακρύ κατάλογο για να γίνουν  εργασίες και να εκδοθεί άδεια. Τα περισσότερα από αυτά που ζητάει, (πέραν των αναγκαίων που το τμήμα πρόνοιας της Περιφέρειας ζήτησε να γίνουν), υπάρχουν. Μπορεί όλοι να θέλουμε να γίνουν πολύ καλύτερα αλλά πιστεύουμε απόλυτα πως δεν υπάρχει ούτε ένας στοιχειωδώς υπεύθυνος πολίτης, που να βάζει σε προτεραιότητα την αλλαγή ντουλαπιών π.χ. από την έκδοση άδειας του Γηροκομείου, τη στιγμή που εκεί ζουν ηλικιωμένοι!

Επισημαίνουμε ότι ο δήμαρχος ενώ ζητάει από τους ομογενείς να χρηματοδοτήσουν εργασίες για το ΚΤΗΡΙΟ, την  ίδια ώρα επαναλαμβάνει στα δημοτικά συμβούλια ότι «δεν έχει αυταπάτες ότι θα μπορέσει να  λειτουργήσει το Γηροκομείο». Όμως γνωρίζουμε ότι οι προσφορές και οι δωρεές των ομογενών μας, ΕΙΝΑΙ  ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ κι όχι για ένα κτήριο αμφίβολης χρήσης.

Η στάση της δημοτικής αρχής δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά. Από τον Αύγουστο του 2016 δεσμεύτηκε ότι:

α) θα προβεί στην τροποποίηση της συστατικής πράξης του ΝΠΔΔ. «Γ. Τσαρνάς», για να εντάξει σε αυτό και το Γηροκομείο.

 β) ότι θα τροποποιήσει τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας για να μπορέσει να προσλάβει προσωπικό για το Γηροκομείο.

Αυτά τα ξαναείπε στο δημοτικό συμβούλιο τον φετινό Ιούνη. Όμως αρνείται να χρησιμοποιήσει για το κτήριο ακόμα και κονδύλια που διατίθενται από την Περιφέρεια. Κάνουμε γνωστό ότι χρόνια τώρα το θέμα του Γηροκομείου δεν μπαίνει στην ημερήσια διάταξη, παρά τα γραπτά αιτήματα της Επιτροπής Στήριξης. Συζητιέται μόνο μετά από πίεση της Επιτροπής, εκτός ημερήσιας διάταξης.

Φέρουν μεγάλη ευθύνη όσοι δημόσιοι φορείς εμπλέκονται στη λύση του σοβαρότερου κοινωνικού προβλήματος που απασχολεί το νησί της Ικαρίας, εδώ και 6 χρόνια!!!

Ζητάμε να γίνουν τα αναγκαία στον ελάχιστο χρόνο και να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας του ιδρύματος. Στις δύσκολες εποχές που ζούμε που οι ανάγκες για προνοιακές δομές πολλαπλασιάζονται, είναι το λιγότερο ανευθυνότητα και αδιαφορία,  ν’ αφήνεις επί 6 χρόνια ένα έτοιμο ίδρυμα χωρίς  φορέα λειτουργίας, συμβάλλοντας έτσι, να οδηγηθεί σε κλείσιμο!

Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, προς όλους τους αρμόδιους φορείς, απαιτώντας να καλυφθούν άμεσα τα στοιχειώδη δικαιώματα της τρίτης ηλικίας, για αξιοπρεπή  ζωή.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΙΚΑΡΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥΣ
 

Related posts

Από το 8ο Τουρνουά Ποδοσφαίρου της ΚΝΕ στην Ικαρία

admin

ΠΑΣ Ίκαρος: 1 χάλκινο μετάλλιο και ατομικά ρεκόρ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Κ16

admin

Πρόσληψη 16 ατόμων στον Δήμο Ικαρίας, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου

admin

Το High Speed 4 … και Άγιο Κήρυκο και Φούρνοι απο 06 Ιουλίου

admin

Ασθενής σεισμική δόνηση στους Φούρνους Ικαρίας

admin

Δήμος Ικαρίας : Ξεκίνησαν πιλοτικά οι στειρώσεις αδέσποτων σκύλων

admin

Ικαρία – Ρόδος: 200 μίλια με κανό για την προστασία των θαλασσών

admin

Το Highspeed 4 θα εξυπηρετεί το Καλοκαίρι την Ικαρία

admin

Γενικό Νοσοκομείο Ικαρίας: Πρόσκληση για συμμετοχή σε έρευνα για νευρολογικές παθήσεις

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα