Περιφερειακά
«Οι νήσοι δεν θα καταστούν η ουδέτερη ζώνη της Ε.Ε έχοντας αποκλειστικά το βάρος του μεταναστευτικού»


Το νέο Σύμφωνο Μεταναστεύσεως της Ε.Ε εγείρει σοβαρό θέμα εθνικής κυριαρχίας για τις νήσους μας ,οι οποίες σύμφωνα με αυτό προορίζονται να μετατραπούν σε “ουδέτερη ζώνη ” της Ε.Ε. Η εκκένωση των νήσων από τον μεταναστευτικό πληθυσμό , αποτελεί εξ ορισμού και για προφανείς λόγους μονόδρομο για την διαφύλαξη και προάσπιση του εθνικού χαρακτήρα των νήσων μας (αλλά και της επιβίωσής τους ) και συνιστά προϋπόθεση για τη μη θέση σε εφαρμογή του Νέου Συμφώνου .
Αναλυτικότερα:
Οι νήσοι του Βορείου Αιγαίου αποτελούν μέρος των εξωτερικών συνοριακών περιοχών της Ελλάδας και συνεπώς της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ( Ε.Ε). Ουδείς μπορεί να αρνηθεί την γεωγραφική αυτή αλήθεια. Αποτελούν συνεπώς και εκ των πραγμάτων μέρος πρώτης υποδοχής ξένων παράτυπων οικονομικών μεταναστών.
Όμως ταυτοχρόνως οι νήσοι μας αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ενώσεως , της Ευρώπης. Αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνισμού εδώ και κάποιες χιλιετηρίδες της ιστορίας της. Όχι μόνο αναπόσπαστο αλλά και βασικό, αν ληφθεί υπόψη η προσφορά τους σε όλους τους τομείς.
Τούτων των αυταπόδεικτων λεχθέντων, προκαλεί δυσάρεστη έκπληξη, ότι το νέο Σύμφωνο Μεταναστεύσεως της Ε.Ε . επιχειρεί να αναθέσει τον ρόλο του «διαχειριστή» της σοβούσης μεταναστευτικής κρίσεως μόνο στα εξωτερικά σύνορά της (νήσοι Βορείου Αιγαίου) και όχι στο σύνολο της Ε.Ε. Όμως το σύνολο οφείλει να επωμισθεί την διαχείριση του προβλήματος. Δεν μπορεί να υπάρχει διαχωρισμός των εξωτερικών συνοριακών περιοχών από τις υπόλοιπες περιοχές. Ει δ’άλλως είναι ως να επιθυμούμε να εισαγάγουμε την θεωρία του διαχωρισμού: Επί παραδείγματι, επειδή οι νήσοι βρέθηκαν να είναι συνοριακή περιοχή οφείλουν να αναλαμβάνουν μόνες την φύλαξη των συνόρων της χώρας. Συλλογική και συνολική είναι η ευθύνη της φυλάξεως των συνόρων. Η θεωρία του επιμερισμού είναι που θα πρέπει να πρυτανεύσει και όχι του διαχωρισμού.
Είναι, συνεπώς, απορριπτέα η θεωρία της αναθέσεως της ευθύνης , στις εξωτερικές συνοριακές περιοχές . Σε αυτές ως εκ της γειτνιάσεως με χώρες διαφορετικού πολιτισμικού υπόβαθρου, οφείλουμε να παρέχουμε ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για διατήρηση των χαρακτηριστικών τους και την ισόρροπη ανάπτυξή τους. Ιδιαίτερα όταν αυτές οι εξωτερικές συνοριακές περιοχές είναι νησιωτικές, όπως η δική μας. Η νησιωτικότητα δημιουργεί εκ των πραγμάτων θέση μειονεξίας , η οποία δεν θα πρέπει να ενισχύεται αλλά να αναιρείται.
Η νησιωτικότητα μιας περιοχής της Ε.Ε. οφείλει να υπαγορεύει την ανάληψη βαρών και από τις υπόλοιπες περιοχές, τις μη νησιωτικές και μη συνοριακές περιοχές της Ενώσεως. Όλες οι λοιπές θεωρίες υποκρύπτουν απόπειρες « να ρίξουμε το βάρος της μεταναστευτικής κρίσεως στα νησιά μόνο». Το σύνολο της Ευρώπης οφείλει να επιβαρυνθεί, αν δεν εκλείψουν οι λόγοι που προκαλούν το βάρος, η οικονομική ανέχεια των χωρών προελεύσεως των μεταναστών και οι πόλεμοι. Ολιστική οφείλει να είναι η προσέγγιση με ταυτόχρονη λήψη μέτρων για την νησιωτικότητα και την γειτνίαση με επιθετική χώρα. Οι νήσοι δεν θα καταστούν η ουδέτερη ζώνη της Ε.Ε. Η άρνηση των νέων δομών μονίμου εγκαταστάσεως μεταναστών ταυτίζεται με τις έντονες αντιρρήσεις στην νέα συμφωνία. Είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας , όπως τονίστηκε και στην Βουλή.
KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ι. ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ
Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
Comments
Περιφερειακά
Στην Σάμο ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Νίκος Νύκτας


Διήμερη επίσκεψη στην Σάμο πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Μεταφορών κ. Νίκος Νύκτας. Την Πέμπτη 15.04.2021 ο Αντιπεριφερειάρχης συναντήθηκε με την Αντιδήμαρχο Τουρισμού Ανατολικής Σάμου κα. Κάιλα και τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού Δυτικής Σάμου κ. Βακάκη παρουσία των Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Πανουράκη, του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Τριανταφύλλου, του Αντιδημάρχου Μαραθοκάμπου κ. Βολακάκη και συνεργατών τους.
Στην κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους εκπροσώπους των Δήμων συζητήθηκε το πλαίσιο συνεργασίας των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης για τον σχεδιασμό αποτελεσματικών ενεργειών τουριστικής προβολής της Σάμου και την δημιουργία δράσεων, έτσι ώστε η Σάμος να βελτιώσει το τουριστικό της προϊόν και να καταφέρει να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Την ίδια ημέρα ο κ. Νύκτας συνάντησε εκπροσώπους των σωματείων ταξί και συνομίλησε μαζί τους για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν.
Την Παρασκευή 16.04.2021 ο κ. Νύκτας μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Πανουράκη και τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Τριανταφύλλου συναντήθηκαν με εκπροσώπους της ένωσης ξενοδόχων και της ένωσης συνδέσμων τουριστικών πρακτόρων της Σάμου. Συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο η Περιφέρεια μπορεί να συνδράμει στο έργο των σημαντικών αυτών φορέων ενώ ο κ. Νύκτας άκουσε πολύ προσεκτικά τις προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή άφιξη επισκεπτών στο νησί. Στην συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού επισκέφτηκε το Πυθαγόρειο και τις βελτιωτικές εργασίες αποκατάστασης που εκτελούνται στο λιμάνι από την Περιφέρεια.
Ο κ. Νύκτας αμέσως μετά το πέρας της επίσκεψης του στην Σάμο έκανε την ακόλουθη δήλωση:
« Η Σάμος αποτελεί την Κορωνίδα του τουρισμού στο Βόρειο Αιγαίο, οφείλουμε όλοι οι φορείς και η πολιτεία να συνδράμουμε τα μέγιστα στην γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών μετά τον σεισμό, έτσι ώστε το πανέμορφο αυτό μέρος να μπορεί και πάλι να φιλοξενήσει πολίτες του κόσμου. Η φετινή χρονιά λόγω των συνεπειών της Πανδημίας διαφαίνεται αβέβαιη για τον τουρισμό. Η Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μουτζούρη δεν χάνει χρόνο και ξεκινάει οργανωμένο σχεδιασμό δράσεων με στόχο την αύξηση επισκεπτών στα νησιά μας και την καθιέρωση τους ως αναγνωρίσιμους τουριστικούς προορισμούς. Σύντομα θα βρεθώ ξανά στην Σάμο για περαιτέρω συναντήσεις.»
Comments
Περιφερειακά
Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Π.Β.Α και Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για εκπόνηση Σχεδίων Διαχείρισης Βοσκοτόπων από την Περιφέρεια


Την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την εκπόνηση των Σχεδίων Διαχείρισης Βοσκοτόπων από την Περιφέρεια, υπέγραψαν σήμερα 16.04.2021 στην Αθήνα, ο Περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης με τον αρμόδιο Υπουργό Σπήλιο Λιβανό.
Στην συνάντηση παρευρέθη και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου καθώς επίσης και ο Αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος. Πέραν των υπογραφών της σύμβασης, ο Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης είχαν την ευκαιρία να θέσουν και να συζητήσουν με τον Υπουργό ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον πρωτογενή τομέα και τα προβλήματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες στο Βόρειο Αιγαίο. Επιπλέον ο Περιφερειάρχης έθεσε και άλλα τρέχοντα τεχνικά ζητήματα.
Comments
Περιφερειακά
Συνάντηση Περιφερειάρχη με την Πρέσβη του Βελγίου


Την Πρέσβη του Βελγίου στην Ελλάδα Francoise Gustin και τον Επίτιμο Πρόξενο του Βελγίου κ. Μιχάλη Λαγκαδά υποδέχτηκε σήμερα 14.04.2021 στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης.
Στα πλαίσια της εθιμοτυπικής αυτής επίσκεψης, ο Περιφερειάρχης είχε την ευκαιρία να τονίσει για μια ακόμη φορά τις θέσεις του για το ζήτημα του μεταναστευτικού, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, καταθέτοντας παράλληλα την βούληση του Λεσβιακού λαού για την μη δημιουργία δομής στο νησί.
Από την πλευρά της η Πρέσβης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την φιλοξενία και εξήρε την στάση των νησιωτών στο μεταναστευτικό όλα αυτά τα χρόνια.
Η συνάντηση και η συζήτηση που έγινε στην Γαλλική γλώσσα, έκλεισε με την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.
Comments
- Σαμιακά6 ημέρες ago
Ο Σταυρός και πάλι στην κορυφή του ιστού της Ελληνικής Σημαίας στη πλατεία Πυθαγόρα
- Περιφερειακά6 ημέρες ago
Συνεχίζονται πυρετωδώς οι εργασίες στον λιμένα Πυθαγορείου από την Π.Β.Α
- Σαμιακά7 ημέρες ago
Συναγερμός στην Πυροσβεστική για φωτιά στη περιοχή «Νησί»
- COVID-196 ημέρες ago
ΕΟΔΥ: 5 κρούσματα στη Σάμο
- Δήμος6 ημέρες ago
Καθάρισαν τους Καταρράκτες Ποταμίου
- COVID-196 ημέρες ago
Κατέληξε η πρώτη ασθενής που διακομίσθηκε από τη Λέρο
- COVID-193 ημέρες ago
Νίκος Στεφανής: Δυστυχώς όλη η ΜΕΘ έχει μετατραπεί σε μονάδα covid-19
- Δήμος6 ημέρες ago
Αίρονται τα μέτρα στη Λέκκα