Connect with us

Περιφερειακά

«Οι νήσοι δεν θα καταστούν η ουδέτερη ζώνη της Ε.Ε έχοντας αποκλειστικά το βάρος του μεταναστευτικού»

Published

on

Το νέο Σύμφωνο Μεταναστεύσεως της Ε.Ε  εγείρει  σοβαρό θέμα  εθνικής  κυριαρχίας για τις νήσους μας ,οι οποίες  σύμφωνα με αυτό  προορίζονται  να μετατραπούν σε “ουδέτερη ζώνη ” της Ε.Ε. Η εκκένωση των νήσων από τον μεταναστευτικό πληθυσμό , αποτελεί εξ ορισμού και για προφανείς  λόγους  μονόδρομο για την διαφύλαξη και προάσπιση του εθνικού χαρακτήρα των νήσων μας  (αλλά και της επιβίωσής τους ) και συνιστά προϋπόθεση  για τη μη θέση σε εφαρμογή  του Νέου Συμφώνου .

Αναλυτικότερα:

Οι νήσοι του Βορείου Αιγαίου αποτελούν μέρος  των εξωτερικών συνοριακών περιοχών της Ελλάδας και συνεπώς  της Ευρώπης και  της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ( Ε.Ε). Ουδείς μπορεί να αρνηθεί  την γεωγραφική αυτή αλήθεια.  Αποτελούν  συνεπώς  και εκ των πραγμάτων  μέρος πρώτης υποδοχής ξένων παράτυπων  οικονομικών μεταναστών.

Όμως ταυτοχρόνως οι νήσοι μας αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ενώσεως , της Ευρώπης. Αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνισμού εδώ και κάποιες χιλιετηρίδες  της ιστορίας της. Όχι μόνο αναπόσπαστο  αλλά και βασικό, αν  ληφθεί υπόψη  η  προσφορά τους  σε όλους τους τομείς.

Τούτων των αυταπόδεικτων λεχθέντων, προκαλεί  δυσάρεστη έκπληξη, ότι το νέο  Σύμφωνο Μεταναστεύσεως  της Ε.Ε . επιχειρεί να αναθέσει τον ρόλο του «διαχειριστή» της σοβούσης  μεταναστευτικής κρίσεως μόνο στα εξωτερικά σύνορά της  (νήσοι Βορείου Αιγαίου) και όχι στο σύνολο της Ε.Ε. Όμως το σύνολο οφείλει  να επωμισθεί την διαχείριση του προβλήματος.  Δεν μπορεί να υπάρχει διαχωρισμός των εξωτερικών συνοριακών περιοχών από τις υπόλοιπες  περιοχές. Ει δ’άλλως  είναι ως να επιθυμούμε να εισαγάγουμε την θεωρία του διαχωρισμού: Επί παραδείγματι, επειδή οι νήσοι  βρέθηκαν να είναι συνοριακή περιοχή οφείλουν  να αναλαμβάνουν μόνες την φύλαξη των συνόρων της χώρας. Συλλογική και συνολική είναι η ευθύνη της φυλάξεως των συνόρων. Η θεωρία του επιμερισμού είναι που θα πρέπει να πρυτανεύσει και όχι του διαχωρισμού.

Είναι, συνεπώς, απορριπτέα η θεωρία της αναθέσεως της ευθύνης , στις εξωτερικές συνοριακές περιοχές . Σε αυτές ως εκ της γειτνιάσεως με χώρες διαφορετικού πολιτισμικού υπόβαθρου, οφείλουμε να παρέχουμε  ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για διατήρηση των χαρακτηριστικών τους και την ισόρροπη ανάπτυξή τους. Ιδιαίτερα όταν αυτές  οι εξωτερικές συνοριακές περιοχές είναι νησιωτικές, όπως η δική μας. Η νησιωτικότητα δημιουργεί  εκ των πραγμάτων  θέση μειονεξίας , η οποία δεν θα πρέπει να ενισχύεται  αλλά να αναιρείται.

Η νησιωτικότητα μιας περιοχής  της Ε.Ε. οφείλει να υπαγορεύει  την ανάληψη βαρών  και από τις υπόλοιπες περιοχές, τις μη νησιωτικές  και μη συνοριακές περιοχές της Ενώσεως. Όλες  οι λοιπές θεωρίες υποκρύπτουν απόπειρες  « να ρίξουμε το βάρος της μεταναστευτικής κρίσεως στα νησιά μόνο». Το σύνολο της Ευρώπης  οφείλει να επιβαρυνθεί, αν  δεν εκλείψουν οι λόγοι που προκαλούν το βάρος, η οικονομική ανέχεια  των χωρών προελεύσεως των μεταναστών και οι πόλεμοι. Ολιστική οφείλει να είναι η προσέγγιση με ταυτόχρονη λήψη μέτρων για την νησιωτικότητα  και την γειτνίαση με επιθετική  χώρα. Οι νήσοι δεν θα καταστούν η ουδέτερη ζώνη της Ε.Ε. Η άρνηση των νέων  δομών μονίμου εγκαταστάσεως  μεταναστών ταυτίζεται με τις έντονες αντιρρήσεις στην νέα συμφωνία. Είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας , όπως τονίστηκε και στην Βουλή.

 

KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ι. ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ

Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

 

Comments

comments

Περιφερειακά

Στην Σάμο ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Νίκος Νύκτας

Published

on

By

Διήμερη επίσκεψη στην Σάμο πραγματοποίησε  ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και  Μεταφορών  κ. Νίκος Νύκτας. Την Πέμπτη 15.04.2021  ο Αντιπεριφερειάρχης συναντήθηκε με την Αντιδήμαρχο  Τουρισμού Ανατολικής Σάμου κα. Κάιλα  και τον  Αντιδήμαρχο Τουρισμού Δυτικής Σάμου κ. Βακάκη  παρουσία των  Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Πανουράκη, του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Τριανταφύλλου, του Αντιδημάρχου Μαραθοκάμπου κ. Βολακάκη  και συνεργατών τους.

Στην κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους εκπροσώπους των Δήμων  συζητήθηκε  το πλαίσιο συνεργασίας των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης για τον σχεδιασμό αποτελεσματικών ενεργειών τουριστικής προβολής της Σάμου και την δημιουργία δράσεων,  έτσι ώστε η Σάμος να βελτιώσει το τουριστικό της προϊόν και να καταφέρει να κερδίσει  μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Την ίδια ημέρα ο κ. Νύκτας συνάντησε  εκπροσώπους των σωματείων ταξί και συνομίλησε μαζί τους για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν.

Την  Παρασκευή 16.04.2021  ο κ. Νύκτας μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Πανουράκη και τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Τριανταφύλλου  συναντήθηκαν  με εκπροσώπους της ένωσης ξενοδόχων και της ένωσης  συνδέσμων τουριστικών πρακτόρων της Σάμου. Συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο η Περιφέρεια μπορεί να συνδράμει στο έργο των σημαντικών αυτών φορέων ενώ ο κ. Νύκτας άκουσε πολύ προσεκτικά τις προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή άφιξη επισκεπτών στο νησί. Στην συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού επισκέφτηκε το Πυθαγόρειο και τις βελτιωτικές εργασίες αποκατάστασης  που εκτελούνται στο λιμάνι από την Περιφέρεια.

Ο κ. Νύκτας αμέσως μετά το πέρας της επίσκεψης του στην Σάμο έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Η Σάμος αποτελεί την Κορωνίδα του τουρισμού στο Βόρειο Αιγαίο, οφείλουμε όλοι οι φορείς και η πολιτεία να συνδράμουμε τα μέγιστα στην γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών μετά τον σεισμό, έτσι ώστε το πανέμορφο αυτό μέρος να μπορεί και πάλι να φιλοξενήσει πολίτες του κόσμου.  Η φετινή χρονιά λόγω των συνεπειών της Πανδημίας διαφαίνεται αβέβαιη για τον τουρισμό.  Η  Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μουτζούρη  δεν χάνει χρόνο και ξεκινάει οργανωμένο σχεδιασμό δράσεων με στόχο την αύξηση επισκεπτών στα νησιά μας και την καθιέρωση τους ως αναγνωρίσιμους τουριστικούς προορισμούς. Σύντομα θα βρεθώ ξανά στην Σάμο για περαιτέρω συναντήσεις.»

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Π.Β.Α και Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για εκπόνηση Σχεδίων Διαχείρισης Βοσκοτόπων από την Περιφέρεια

Published

on

By

Την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και   του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την εκπόνηση των Σχεδίων Διαχείρισης Βοσκοτόπων από την Περιφέρεια, υπέγραψαν σήμερα 16.04.2021 στην Αθήνα,  ο Περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης με τον αρμόδιο Υπουργό Σπήλιο Λιβανό.

Στην συνάντηση παρευρέθη και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου καθώς επίσης και ο Αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος. Πέραν των υπογραφών της σύμβασης, ο Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης είχαν την ευκαιρία να θέσουν και να συζητήσουν  με τον Υπουργό ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον πρωτογενή τομέα και τα προβλήματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες στο Βόρειο Αιγαίο. Επιπλέον ο Περιφερειάρχης έθεσε και άλλα τρέχοντα τεχνικά ζητήματα.

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Συνάντηση Περιφερειάρχη με την Πρέσβη του Βελγίου

Published

on

By

Την Πρέσβη του Βελγίου στην Ελλάδα Francoise Gustin και τον Επίτιμο Πρόξενο του Βελγίου κ. Μιχάλη Λαγκαδά υποδέχτηκε σήμερα 14.04.2021 στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης.

Στα πλαίσια της εθιμοτυπικής αυτής επίσκεψης, ο Περιφερειάρχης είχε την ευκαιρία να τονίσει για μια ακόμη φορά τις θέσεις του για το ζήτημα του μεταναστευτικού, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, καταθέτοντας παράλληλα την βούληση του Λεσβιακού λαού για την μη δημιουργία δομής στο νησί.

Από την πλευρά της η Πρέσβης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την φιλοξενία και εξήρε την στάση των νησιωτών στο μεταναστευτικό όλα αυτά τα χρόνια.

Η συνάντηση και η συζήτηση που έγινε στην Γαλλική γλώσσα, έκλεισε με την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

COVID-196 ώρες ago

Covid-19: 2.411 νέα κρούσματα – 2 στη Σάμο

Περιφερειακά6 ώρες ago

Στην Σάμο ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Νίκος Νύκτας

Σαμιακά8 ώρες ago

Οριοθετήθηκε η φωτιά στα Κοντακαίικα

Σαμιακά13 ώρες ago

ΤΕΕ Σάμου: Δεν κληθήκαμε στο Δ.Σ. και δεν ζητήθηκε η τεχνική μας άποψη για τον Βιολογικό της Πόλεως Σάμου

Σαμιακά13 ώρες ago

Η Σάμος αλλάΖΕΙ – «Αμνοί και ερίφια οι δημοτικοί σύμβουλοι;»

Δήμος16 ώρες ago

Το πρόγραμμα λειτουργίας του γραφείου της ΔΑΕΦΚ στο δήμο Ανατολικής Σάμου

Σαμιακά19 ώρες ago

Επιτακτική ανάγκη ουσιαστικής ενίσχυσης του νοσοκομείου με προσωπικό όλων των υγειονομικών ειδικοτήτων

Δήμος20 ώρες ago

Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” – Για ποια έργα έχουν κατατεθεί αιτήσεις χρηματοδότησης

Σαμιακά1 ημέρα ago

Φοιτητικός Σύλλογος Μαθηματικού Σάμου: «Γινόμαστε φοιτητές ξανά»

Σαμιακά1 ημέρα ago

Με self test επαναλειτουργούν οι σχολές οδηγών

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Από την κατηγορία «βαθύ κόκκινο» βγαίνει η Σάμος

COVID-192 εβδομάδες ago

ΕΟΔΥ: Δεκατρία νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο στη Σάμο

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Την Τετάρτη 7 Απριλίου ξεκινούν τα δρομολόγια του καταμαράν DODEKANISOS EXPRESS

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Περιφερειακά2 εβδομάδες ago

Η αγανάκτηση των νησιωτών έφτασε στην Ευρώπη μέσω του Κώστα Μουτζούρη

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Πρόεδρος Κοινότητας Λέκκας για καραντίνα: Πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας

Δήμος2 εβδομάδες ago

Έκτακτο Σ.Τ.Ο για την αντιμετώπιση της επιδημιολογικής έξαρσης του Covid-19 στη Λέκκα

Δήμος3 εβδομάδες ago

Οι «παλικαριές» σε πολίτες μετά την επίσκεψη Γιόχανσον

Αστυνομικά - Λιμενικά3 εβδομάδες ago

Ικαρία: Σύλληψη για καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων στο ΚΥΤ στη θέση Ζερβού

Σαμιακά6 ημέρες ago

Dodekanisos Seaways: Διακομιδή ενός βρέφους 8 ημερών και ενός ενήλικα ασθενή από Σύμη στη Ρόδο

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Κοκκάρι: Το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου απο ψηλά

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Σάμος: Ύψωσαν τεράστια ελληνική σημαία για την 25η Μαρτίου

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Στρατιωτική Παρέλαση 25ης Μαρτίου- Αφιέρωμα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά1 μήνα ago

Παραλία Ψιλή Άμμος: Υποχώρησε η θάλασσα λόγω της άμπωτης

Σαμιακά2 μήνες ago

O «Aegean Explorer» στη Μάχη για την προστασία των Θαλασσών μας

Σαμιακά2 μήνες ago

Η νυχτερινή καταιγίδα στο Πυθαγόρειο Σάμου

Δήμος3 μήνες ago

Συνελήφθη για κλοπή κινητού απο Φαρμακείο

Αστυνομικά - Λιμενικά3 μήνες ago

Με το πλοίο Blue Star Mykonos η μεταγωγή στην Αθήνα του 38χρονου πρώην προπονητή | video

Δημοφιλή