17.2 C
Σάμος
29/11/2022
Δήμος

Οι παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Δυτικής Σάμου στο δημοτικό συμβούλιο

Οι παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Δυτικής Σάμου στο δημοτικό συμβούλιο της 28/12/20.

Α. Για τον προϋπολογισμό του Δήμου

Η ΛΑ.Σ. καταψήφισε τον προϋπολογισμό του Δήμου Δυτικής Σάμου μετά τη συζήτηση που προηγήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Κατά την παρέμβασή του, ο επικεφαλής της ΛΑ.Σ., Βασίλης Κοσμάς, κατήγγειλε την απαράδεκτη υποχρηματοδότηση του δήμου από το κράτος. «Είναι απαράδεκτη η νομοθεσία με την οποία διαμορφώνεται κάθε φορά ο προϋπολογισμός. Εμείς δε μπορούμε να στηρίξουμε έναν προϋπολογισμό που στηρίζεται στην υπερφορολόγιση των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της παράταξης.

Τονίστηκε επίσης ότι, για άλλη μια φορά, ο προϋπολογισμός αποδεικνύεται προβληματικός και ανεπαρκής γι’αυτό και προκύπτουν συνεχώς αναμορφώσεις μέσα στη χρονιά.

Καταγγέλθηκε ακόμη το γεγονός ότι ήρθε προς ψήφιση ο προϋπολογισμός από την οικονομική επιτροπή ως ομόφωνος τη στιγμή που ο εκπρόσωπος της ΛΑΣ δεν είχε ειδοποιηθεί ώστε να παραστεί.

Τέλος, η ΛΑΣ δήλωσε ότι θα φέρει πρόταση για μείωση των δημοτικών τελών που πληρώνουν οι πολίτες ειδικά σε μια εποχή που πολλοί συμπολίτες μας ζουν με ελάχιστο ή καθόλου εισόδημα και αρκετοί είναι αυτοί που έχουν υποστεί ζημιές και από το σεισμό.

 

Β. Για το χαρακτηρισμό ξενοδοχειακών μονάδων ως εποχιακές

Στο θέμα που αφορούσε το χαρακτηρισμό δυο ξενοδοχειακών μονάδων ως εποχιακές που σημαίνει απαλλαγή τελών για τους μήνες που δε λειτουργούν, η ΛΑΣ καταψήφισε εξηγώντας πως οι μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις επιδοτούνται από το κράτος μέσα από διάφορα προγράμματα και φοροαπαλλαγές.

Η ΛΑΣ κατήγγειλε το γεγονός ότι έρχεται για συζήτηση ως θέμα η απαλλαγή δημοτικών τελών έστω και για κάποιους μήνες σε επιχειρήσεις με πολύ μεγάλους τζίρους την ίδια στιγμή που ο δήμος δεν έχει προχωρήσει σε καμιά μείωση ή απαλλαγή δημοτικών τελών στους εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων που είναι άνεργοι, των μικρομάγαζων που είναι κλειστά εδώ και σχεδόν ένα χρόνο ή των σεισμόπληκτων συμπολιτών μας.

Καταγγέλθηκε επίσης η πρακτική της δημοτικής αρχής να περάσει το προηγούμενο διάστημα και άλλες τέτοιες αποφάσεις για άλλες επιχειρήσεις δια περιφοράς, χωρίς να γίνει συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ενώ με ευθύνη της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου δεν ενημερώθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι για τις θέσεις των άλλων παρατάξεων αλλά ούτε και για το αποτέλεσμα της δια περιφοράς ψηφοφορίας.

Η ΛΑΣ ζήτησε την αναθεώρηση αυτών των αποφάσεων και την αναβολή και του τρέχοντος θέματος ώστε να εξεταστούν εκ νέου όλες οι περιπτώσεις σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

 

Γ. για την αποδοχή της 4ης δόσης χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών

Η ΛΑΣ ψήφισε την αποδοχή της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών, όμως, έθεσε μια σειρά ζητήματα που αφορούν τον κρίσιμο τομέα της εκπαίδευσης πόσο μάλλον τη στιγμή που βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας και πολλά σχολεία του δήμου μας είναι σεισμόπληκτα.

Όπως τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος, Χρήστος Πανούσος, «είναι μακριά από τις ανάγκες η χρηματοδότηση αυτή και αναδεικνύεται για άλλη μια φορά το τεράστιο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των σχολείων που μάλιστα οδηγεί ακόμη και σε άτυπη διαμάχη μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι τραγικό να συζητάμε ποιο παιδί , σε ποια βαθμίδα έχει μεγαλύτερες ανάγκες και αν υπάρχουν εργαστήρια στην Άθμια και άλλα που ακούστηκαν»

 

 

 

Related posts

Ο δήμος Ανατολικής Σάμου παραχωρεί χώρο του ΜΝΝΤΑ για να στεγαστεί η υπό δημιουργία εκπαιδευτική δομή στη Ξυλοναυπηγική Τέχνη

admin

Την Παρασκευή το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Δήμο Ανατολικής Σάμου

admin

Τοποθετήθηκε νέος χλοοτάπητας στο στάδιο Καρλοβάσου

admin

25 Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

admin

Ο Δήμος Δυτικής Σάμου συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Ταξιδίου – World Travel Show “TT Warsaw 2022”

admin

“Η Σάμος αλλάΖΕΙ” για το Συνέδριο της ΚΕΔΕ – Πρόταση για Συνέδριο ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου

admin

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Σάμου

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα της δημοτικής παράταξης “η Σάμος ΑλλάΖΕΙ”

admin

“Τα παιδιά αναλαμβάνουν Δράση”

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα