Connect with us

Δήμος

Οι παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Δυτικής Σάμου στο δημοτικό συμβούλιο

Published

on

Οι παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Δυτικής Σάμου στο δημοτικό συμβούλιο της 28/12/20.

Α. Για τον προϋπολογισμό του Δήμου

Η ΛΑ.Σ. καταψήφισε τον προϋπολογισμό του Δήμου Δυτικής Σάμου μετά τη συζήτηση που προηγήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Κατά την παρέμβασή του, ο επικεφαλής της ΛΑ.Σ., Βασίλης Κοσμάς, κατήγγειλε την απαράδεκτη υποχρηματοδότηση του δήμου από το κράτος. «Είναι απαράδεκτη η νομοθεσία με την οποία διαμορφώνεται κάθε φορά ο προϋπολογισμός. Εμείς δε μπορούμε να στηρίξουμε έναν προϋπολογισμό που στηρίζεται στην υπερφορολόγιση των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της παράταξης.

Τονίστηκε επίσης ότι, για άλλη μια φορά, ο προϋπολογισμός αποδεικνύεται προβληματικός και ανεπαρκής γι’αυτό και προκύπτουν συνεχώς αναμορφώσεις μέσα στη χρονιά.

Καταγγέλθηκε ακόμη το γεγονός ότι ήρθε προς ψήφιση ο προϋπολογισμός από την οικονομική επιτροπή ως ομόφωνος τη στιγμή που ο εκπρόσωπος της ΛΑΣ δεν είχε ειδοποιηθεί ώστε να παραστεί.

Τέλος, η ΛΑΣ δήλωσε ότι θα φέρει πρόταση για μείωση των δημοτικών τελών που πληρώνουν οι πολίτες ειδικά σε μια εποχή που πολλοί συμπολίτες μας ζουν με ελάχιστο ή καθόλου εισόδημα και αρκετοί είναι αυτοί που έχουν υποστεί ζημιές και από το σεισμό.

 

Β. Για το χαρακτηρισμό ξενοδοχειακών μονάδων ως εποχιακές

Στο θέμα που αφορούσε το χαρακτηρισμό δυο ξενοδοχειακών μονάδων ως εποχιακές που σημαίνει απαλλαγή τελών για τους μήνες που δε λειτουργούν, η ΛΑΣ καταψήφισε εξηγώντας πως οι μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις επιδοτούνται από το κράτος μέσα από διάφορα προγράμματα και φοροαπαλλαγές.

Η ΛΑΣ κατήγγειλε το γεγονός ότι έρχεται για συζήτηση ως θέμα η απαλλαγή δημοτικών τελών έστω και για κάποιους μήνες σε επιχειρήσεις με πολύ μεγάλους τζίρους την ίδια στιγμή που ο δήμος δεν έχει προχωρήσει σε καμιά μείωση ή απαλλαγή δημοτικών τελών στους εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων που είναι άνεργοι, των μικρομάγαζων που είναι κλειστά εδώ και σχεδόν ένα χρόνο ή των σεισμόπληκτων συμπολιτών μας.

Καταγγέλθηκε επίσης η πρακτική της δημοτικής αρχής να περάσει το προηγούμενο διάστημα και άλλες τέτοιες αποφάσεις για άλλες επιχειρήσεις δια περιφοράς, χωρίς να γίνει συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ενώ με ευθύνη της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου δεν ενημερώθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι για τις θέσεις των άλλων παρατάξεων αλλά ούτε και για το αποτέλεσμα της δια περιφοράς ψηφοφορίας.

Η ΛΑΣ ζήτησε την αναθεώρηση αυτών των αποφάσεων και την αναβολή και του τρέχοντος θέματος ώστε να εξεταστούν εκ νέου όλες οι περιπτώσεις σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

 

Γ. για την αποδοχή της 4ης δόσης χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών

Η ΛΑΣ ψήφισε την αποδοχή της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών, όμως, έθεσε μια σειρά ζητήματα που αφορούν τον κρίσιμο τομέα της εκπαίδευσης πόσο μάλλον τη στιγμή που βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας και πολλά σχολεία του δήμου μας είναι σεισμόπληκτα.

Όπως τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος, Χρήστος Πανούσος, «είναι μακριά από τις ανάγκες η χρηματοδότηση αυτή και αναδεικνύεται για άλλη μια φορά το τεράστιο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των σχολείων που μάλιστα οδηγεί ακόμη και σε άτυπη διαμάχη μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι τραγικό να συζητάμε ποιο παιδί , σε ποια βαθμίδα έχει μεγαλύτερες ανάγκες και αν υπάρχουν εργαστήρια στην Άθμια και άλλα που ακούστηκαν»

 

 

 

Share this post:

Comments

comments

Δήμος

Η απόφαση του Δ.Σ του Δήμου Ανατολικής Σάμου για τα σχολεία

Published

on

By

Με ομόφωνη απόφαση του το Δ.Σ του Δήμου Ανατολικής Σάμου κατά την έκτακτη συνεδρίαση του σήμερα 15/1/2021 αποφάσισε να υιοθετήσει την εισήγηση της επιτροπής παιδείας του Δήμου Ανατολικής Σάμου προκειμένου να επαναλειτουργήσουν τα υπόλοιπα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια και την εύρυθμη λειτουργία τους, έχοντας υπ όψιν του την κηρυχθείσα έκτακτη ανάγκη λόγω του σεισμού της 30ης Οκτωβρίου 2020, ως κάτωθι :

«Το Δημοτικό Σχολείο Βαθέος μεταφέρεται στο δεύτερο Δημοτικό Σχολείο και εάν δεν χωράει, που αυτό θα το αποφασίσει η διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Πινακοθήκη και σε κοντέινερ.

Το Δημοτικό Σχολείο Παγώνδα θα λειτουργήσει στο ισόγειο αυτού με αποκλεισμό μέρους του αύλειου χώρου του με δεδομένο ότι ήρθησαν οι επικινδυνότητες στη διαδρομή που έχει υποδειχθεί στην Διευθύντρια του σχολείου.

Το Δημοτικό Σχολείο Μυτιληνών θα λειτουργήσει στο ισόγειο με αυλισμό των μαθητών στο γήπεδο του μπάσκετ.

Το Δημοτικό σχολείο Χώρας θα λειτουργήσει με δύο (2) προκάτ αίθουσες στον αύλειο χώρου έναντι του κτιρίου του σχολείου και σε αίθουσες διδασκαλίας του Δημοτικού σχολείου Μυτιληνιών . Το 3ο τμήμα του Νηπιαγωγείου Χώρας θα λειτουργήσει σε προκάτ αίθουσα στον αύλειο χώρο του σχολείου Χώρας.

Το Δημοτικό σχολείο Κοκκαρίου θα επαναλειτουργήσει την ερχόμενη Τετάρτη 20 Ιανουαρίου.

Το 3ο Δημοτικό σχολείο θα λειτουργήσει κανονικά.

Το δημοτικό Αγίου Κωνσταντίνου λειτουργεί κανονικά από την Πέμπτη 14/1/2021 .

Τέλος το Νηπιαγωγείο Παλαιοκάστρου θα λειτουργήσει στο κτιριακό συγκρότημα του 1ου Δημοτικού Σάμου.»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ

ΚΟΛΛΑΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Δήμος

Μπάχαλο με τα Δημοτικά στο Βαθύ -Καταγγέλλουν τον Δήμο για αδράνεια

Published

on

By

Δεν παρέστησαν στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την συζήτηση που πραγματοποιείται με τηλεδιάσκεψη αυτή την ώρα σχετικά με την κατάσταση στα σχολεία του 2ου Δημοτικού και Βαθέος σχετικά με την μεταξύ τους συστέγαση οι παρατάξεις «Ανατροπή» και «Όλοι μαζί για την Σάμο».

Σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου η παράταξη «Όλοι Μαζί για την Σάμο» καλεί την Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο να ασκήσουν ως οφείλουν τα καθήκοντά τους λαμβάνοντας απόφαση επιλύοντας έτσι τις ενστάσεις που προκύπτουν από πλευράς των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των δύο σχολείων.

Πιο συγκεκριμένα στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο δεν παρουσιάζεται κάποια εισήγηση προς συζήτηση από την Δημοτική Αρχή με αποτέλεσμα να προσπαθεί να μεταβιβάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο ευθύνες και αρμοδιότητες, οι οποίες εμπίπτουν αποκλειστικά στην διοίκηση του Δήμου, έτσι ώστε να μην επωμιστεί η Δημοτική Αρχή τις συνέπειες από την κακή διαχείριση του ζητήματος των σχολείων μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζουμε πως το σχολείο Βαθέος μετά τον καταστροφικό σεισμό δεν είναι κατάλληλο για την στέγαση των μαθητών με αποτέλεσμα να μην μπορούν τα παιδιά να πάνε σχολείο. Από την άλλη μεριά ο σύλλογος γονέων του 2ου Δημοτικού ζητά διαβεβαιώσεις ότι το κτίριο του 2ου Δημοτικού είναι ασφαλές να φιλοξενήσει τόσο μεγάλο αριθμό μαθητών καθώς σε περίπτωση σεισμού μπορεί να προκληθεί επεισόδιο με τον συνωστισμό τόσων παιδιών.

Επιπλέον ο σύλλογος του 2ου Δημοτικού σχολείου θεωρεί πως είναι επίφοβο εν μέσω πανδημίας να συνωστίζονται τόσα πολλά παιδιά σε ένα κτίριο. Από την πλευρά του ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων θεωρεί πως η λύση που προτάθηκε για στέγαση του δημοτικού Βαθέος στο κτίριο της Πινακοθήκης δεν είναι η κατάλληλη καθώς δεν υπάρχει χώρος συγκέντρωσης παιδιών (προαύλιο).

Μέχρι σήμερα η Δημοτική Αρχή δεν έχει καταφέρει να βρεί μια ικανοποιητική λύση ενώ τα δημοτικά σχολεία έχουν ανοίξει με αποτέλεσμα κάποιες τάξεις του δημοτικού σχολείου Βαθέος να χάνουν τα μαθήματά τους και να συνεχίζουν την τηλεκπαίδευση, μαθήματα έχουν ξεκινήσει μόνο η Πρώτη και η Δευτέρα δημοτικού του Δημοτικού σχολείου Βαθέος, τα οποία διεξάγονται προσωρινά στο 2ο Δημοτικό σχολείο Σάμου.

Η διοίκηση του Δήμου Ανατολικής Σάμου και ο Δήμαρχος κ. Στάντζος καλούνται να δώσουν επιτέλους την λύση ως έχουν την υποχρέωση με λήψη συγκεκριμένης απόφασης προκειμένου να ληθεί το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Download (PDF, 566KB)

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Νέο μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων (ΑΤΜ) τοποθετεί η Εθνική Τράπεζα

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Έφτασαν στη Σάμο οι Λετονοί συνοριοφύλακες

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα είπαν γιατροί και νοσηλευτές του Γ.Ν Σάμου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Χουλιάρας για Σάμο: Ο μεγαλύτερος σε μέγεθος σεισμός τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα πέρασε σχεδόν απαρατήρητος

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Πυροσβεστική Σάμου: Η πρώτη επιχείρηση απεγκλωβισμού για το 2021

Αστυνομικά - Λιμενικά3 εβδομάδες ago

Έλεγχοι που αφορούν στην εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Μετακομίζουν σε νέο κτίριο οι υπηρεσίες του κεντρικού καταστήματος των ΕΛΤΑ Σάμου

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

Δύο υπερσύγχρονα νέα περιπολικά σκάφη στη δύναμη του Λιμενικού Σώματος

COVID-197 ημέρες ago

Ν. Στεφανής: Ξεκινούν την Τρίτη 12 Ιανουαρίου οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 στο Νοσοκομείο Σαμου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Μαγείρεψαν για τους σεισμοπαθείς του Καρλοβάσου

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή